Ako zvládnuť dospievajúcu dcéru: Rady a tipy
Dcéra nastúpila do 7.tr., bude mať 13 rokov, doteraz sa učila na 1-2. Teraz už má zbdmky tejto dk.rok 3,4,5 a do dve jednotky. Sedí nad knihou hodinu, idem ju skúšať a poriadne nič nevie. Lebo nie že jej to nejde do hlavy, ale nerozmýšľa nad ucivom alebo sedí a pozerá to blba alebo si kreslí .Okrem toho strašné odvrava, zvyšuje na mňa hlas, furt posledné slovo aj to drzé. Pomáhať sa jej tiež nechce, sto krát poviem že má utierať riad, správať po sebe, uložiť do veci, každý deň tak môžem kričať a jeden deň urobí, druhy zas nič. Je jedináčik,som s ňou sama. Ja už som v koncoch. Neviem už ako na ňu. Dohováral pekne, nič. Vezmem mobil, nič. Poraďte ako vy idete na svoje deti,ako nastaviť hranice. Vôbec ju nestvu znamky. To ju ndm este furt skúšať v 7.triede? Aby dom ju donútila sa učiť? V 5.a6.sa učila sama, vysvetlila som keď niečo nerozumela... Tiež už na to nemám nervy. Alebo ju nám nechať nech ja štvorky? To si neviem predstaviť. Náš vzťah ide dole vodou. Som nervózna z jej dodávania, potom je ona drzá a tsk dokola. Prosím poraďte. A prosím nesudte. Človek sa snaží ako vie,aby jej nič nechýbalo, nemá ani zďaleka všetko, ale žijeme zas slušne,nechýba jej nič, ma aj oblečenie,výlety,spoločný čas, psa... Je mi to plaču...
7 ročník je pre deti najťažší koli hormónom, puberte a najma baby...... Trosku povoľ, nechaj ju tak. Ale nejaké hranice drz. Nemusi mat 1tky...v osmičke ich opäť môže mať...
puberta 🙂
@derdia vieš čo, keby mala dvojky, ok. Aj odhora dole. Ale 4,5? Ok ma aj pár jednotiek ale tie zle zbdmky sú z predmetov fyzika,matika,kde až tak veľa tých známok nie je. Ako to na vytiahnuť na dvojky?
@derdia
@simca06022011 baby aj teraz plačem. Ja som nikdy takto si nedovolila k rodičom. Ja mám reálne z nej už vysoký tlak. Jazde ráno vstanem s tým,že budem kľúčna,budem veci riešiť inak a vytočí ma už pri raňajkách
Chcem aby sa dostala na strednú školu, chce ísť na zdravotnú...tak ak takto mieni pokračovať,kde sa dostane?
Chce ísť na zdravotnú, treba jej to pripomínať ze s takými známkami ďaleko nezájde.
@sabinaxd furt jej to vravím. Už na strednej nech ma aj štvorky... A fakt už nemám nervy aby som sa s ňou učila ako s prvackou. Tiež dnes mali písať písomku, včera sa akoze učila, začnem ju skúšať,nevedela nič. Potom sa to doucila aj tak trojka.
neboj, je to puberta, za 2 roky bude inde.
zajdi za psychologom a nielen s malou ale aj sebou ... ak jej budes pripomynat,ze to nikam nedotiahne moze to mat aj taky efekt ze v tebe nebude idiet oporu ale len ponizovanie alebo sa zatne a na ten just sa nebude ucit ...na zaciatok by mozno postacil skolsky psycholog ak dakeho maju .. puberta sice prejde ako kazdu z nas... ale zas si kvoly nej nemusi kazit zivot prospechom -skola je dolezita ci je alebo nieje v puberte
Bud rada, ze az v 7cmicke to na nu prislo, moj syn uz v 6tej do toho padol a puberta s nim mlati kazdym mesiacom stale viac 😁 ... Znamky ma horsie ako ktokolvek v rodine za cele generacie 😅
sem sa pripnem ,mám doma to iste iba chlapec ,siedmak ...lenivý ,lajdák ,známky ma na háku ,odvrava a neviem ako na neho ....🤷♀️
Vždy k takejto téme odpovede, že puberta. My sme tri sestry a ani jedna sa takto k mame nesprávala. Máme pekny vztah odjakživa až doteraz. Ja by som jej dala takú pubertu, že by jej stena dala druhú. Bohužiaľ.
@mondolina za dva roky? No tak to neviem, kde budem ja za dva roky. Ja som zo 4 súrodencov a všetci sme prežili pubertu úplne v kľude, ja nechápem čo to stvára a ako to prezit,aby sme nezničili úplne vzťah. Taká bola milá zlatá, ani kričať som nemusela.
Ja vcelku nerozumiem, prečo riešite známky, keď vaše deti ich majú na háku. Čo sa stane, ak to pustíte? Fakt si niekto v dnešnej dobe myslí, že ak nebude mať v 7.triede dobré známky, že z neho "nič nebude"? Chcete mať zodpovedné deti a nedovilite im tú zodpovednosť prevziať.
@tamky123 vieš čo, hanbím sa, ale uz aj pri mňa dostala výprask. Napr teraz ma videla plakať a sme je sa na tom. Nechápem tu jej bezcitnost.
Si zlata, dobra mama 💐. A keby ste spolu na par dni oddychli? Skuste si na zlavomatoch najst nieco prijemne pre obe (poznavacku, wellness...) a mozno sa tam najde chvila uprimne sa porozpravat, ako ta jej terajsi pristup trapi.
@akvi a čo nám robiť? Byť spokojná, že bude nosiť štvorky?
Toto by na tak vytočilo, akože ani sa ti nečudujem. Potrebuje to ako soľ.
sú to hormóny, ktoré ona tiež zvláda ťažko, ver mi. u niekoho to prebehne tak, že si to ani nevšimne a u druhého inak. ona sa tak nespráva, preto, aby ti ublížila.
Máte niekedy len taky pokec spolu? Čas, že si sadnete, objimete sa a rozpravate o pocitoch a blbostiach? Ako sa cíti ona, keď jej niečo vycitas a nakazujes, ako sa cítiš ty keď ta ignoruje a prečo po nej chceš to co chceš?
Ale prosim ta, nevyrevuj, nebude hadam s tebou pubertacka zametat. Jasne ze si dobra mama, dnesne deti (a to kazda generacia rodicov hadam hovor) davaju niekedy zabrat.. no... JA som toto mala dva roky posledne, cirkus humberto, znamky katastrofa, pocmarane knihy zosity... pohrozila som jej, ze pojde robit akurat tak smetiarku a mne je to u r**i, dohodla som jej doucovania a musela tam chodit, matiku s revom ale ratala... Ty nemusis byt kludna. Hlanve bud mama, co povies plati, neplati, hranice co bude ak nie... Ono lahko sa to hovori a radi = ja som tiez tolkokrat vybuchla ako etna, a uvazovala nad utekom kludne aj na Sibir, len nech mam pokoj, co ma islo rozdrapit, aj hru ze, rob co chces, nestaram sa som hrala... ale ako si napisala, kym nie su deti na strednej, tak si proste nevydychnem ani ja :DDD
Ona kludne moze mat teraz problemy s kamoskami "svetove", zalubena moze byt, proste len jej urcit hranice, ze chapes ze s nou plieska (takto jej to nehovor, len pochop zeje to tak, ona si to neuvedomuje, kym sa nauci kontorlovat, bude to chvilu trvat ), ale ty nie si jej kamoska, si mama... a bude sa nejak spravat doma, a povinnosti si plnit. Aktivity aj mimo ucenia si robte a tak,a j ked len karty si zahrat vecer... aby bola aj pohoda a nie nervy, rozpravat sa vela, co kde kto s kym... moja sa napr neda skusat uz davno, mozem sa aj na halvu postavit, ani sa nedozviem ze pisali pisomku, kym nerpide znamka.
@tamky123 ano kedysi :DDD ja som tu mala jej spoluziacky, a to je divocina ina. A na rodicov detto skusaju jedna radost.
@egonsk ale čo dom mala robiť. Asi byt viac prisna. Snažila som sa, aby mala v rámci možností všetko, aj keď som sama na všetko. Aj výlety, kino, spoločne rozhovory, proste bolo nám dobre. Nechápem tu zmenu.
Hmm. Mojim rodičom boli známky ľahostajne, najskôr aj ja, istým spôsobom, takže som sa učila veľmi dobre. ;D Myslím, že niečo to do seba ma.. prevziať zodpovednosť… nechaj ju. Nerieš jej znamky. Vôbec. Spýtaj sa len ako sa ma či ako bolo v škole. Viac by som sa nestarala.
@domak2 áno, zvykneme chodiť do psom na prechádzky spolu,vyrozpráva mi čo v škole, kto sa jej páči, kto čo vyviedol a tak. Čo sa týka pocitov, samozrejme ona má najhorší život a tak. Ako sa cíti keď jej vyčítam niečo? Nepýtala som sa jej, ale usudzujem že to má na haku
dieta nemusi mat vsetko, aby bolo stastne. Taktiez ak si si niekedy nestala za slovom, velmi to do buducna ovplyvnuje postoje. Rovnako ustupky a prilis vela/malo moznosti sa tiez vyjadrovat, alebo pomoct, atd ...
No spokojná byť nemusíš, povedz jej, ako to vnímaš, komunikuj jej svoje obavy. Ale ani by ma nehlo ničiť si nervy a vzťah každý deň tým, že nutim dieťa do niečoho, v čom nevidí zmysel. Je vo veku, kedy tú zodpovednosť prevziať už dokáže, tak ju nechaj. Ponúkni pomoc, keď bude chcieť. Ale nerozčuľuj sa, nekrič, nenut ju. Je to jej vec, dôsledky sú jej isto známe, potrebuje ich pocítiť. Samozrejme, nenechaj to len bez mlčania a netvar sa, že máš na háku, keď nemáš. Ale to vieš komunikovať aj v kľude, bez výčitiek, bez hlúpych kecov, že z nej "nič nebude".

Minule som už revala pred ňou. Bolo jej to smiešne a vraj jej nemám hrať na city. Už dostala aj výprask žiaľ. Nie raz. Som aj zo seba sklamaná, ale tiež mam len jedny na erby,aj s nimi som už v koncoch.