Ako zvládnuť dospievajúcu dcéru: Rady a tipy
Dcéra nastúpila do 7.tr., bude mať 13 rokov, doteraz sa učila na 1-2. Teraz už má zbdmky tejto dk.rok 3,4,5 a do dve jednotky. Sedí nad knihou hodinu, idem ju skúšať a poriadne nič nevie. Lebo nie že jej to nejde do hlavy, ale nerozmýšľa nad ucivom alebo sedí a pozerá to blba alebo si kreslí .Okrem toho strašné odvrava, zvyšuje na mňa hlas, furt posledné slovo aj to drzé. Pomáhať sa jej tiež nechce, sto krát poviem že má utierať riad, správať po sebe, uložiť do veci, každý deň tak môžem kričať a jeden deň urobí, druhy zas nič. Je jedináčik,som s ňou sama. Ja už som v koncoch. Neviem už ako na ňu. Dohováral pekne, nič. Vezmem mobil, nič. Poraďte ako vy idete na svoje deti,ako nastaviť hranice. Vôbec ju nestvu znamky. To ju ndm este furt skúšať v 7.triede? Aby dom ju donútila sa učiť? V 5.a6.sa učila sama, vysvetlila som keď niečo nerozumela... Tiež už na to nemám nervy. Alebo ju nám nechať nech ja štvorky? To si neviem predstaviť. Náš vzťah ide dole vodou. Som nervózna z jej dodávania, potom je ona drzá a tsk dokola. Prosím poraďte. A prosím nesudte. Človek sa snaží ako vie,aby jej nič nechýbalo, nemá ani zďaleka všetko, ale žijeme zas slušne,nechýba jej nič, ma aj oblečenie,výlety,spoločný čas, psa... Je mi to plaču...
@majo111222 áno, ma už rok
Po prečítaní tvojich odpovedi, hrozne mi pripomínas otca mojej dcéry. On to teda dosť ťažko prežíva toto obdobie, aj sa často hádajú spolu. Pritom ide o to iste dieťa, zatiaľ co u mňa doma celkom pohoda bez nejakých väčších konfliktov u otca väčšinou hromy blesky katastrofa
Ja ho chapem ze mu na nej záleží, ze chce aby mala dobre znamky, vyrástol z nej dobrý, pracovitý človek ale myslím si ze on nejako vnútorne vôbec nechápe puberte, tomu prečo sa dieťa sprava ako sa sprava, co prežíva, tam už to samotné jeho nastavenie “puberta je najhoršie obdobie” robí dosť škody v ich vzťahu
Edupage sleduje ako nejaký facebook, pri horšej známke ako 2 hneď volá, vkuse ju kontroluje, skúša, ona ako je staršia ma len nervy na to, v strese mu nevie ani odpovedať co on hneď vníma akoze sa neucila, proste začarovaný kruh.
Minulý rok sa jej podarili dostať hneď dve 5 za sebou, bože ten z toho spravil taku kovbojku, no bolo mi jej fakt luto. Pretože viem ze jej na škole záleží, učí sa dobre a z tých 5 bola sama úplne zničená takže ked jej zavolal a navrieskal na ňu úplne sa mi doma zložila. Naco je toto dobré? Ako ju toto motivuje v živote ? Ze po nej niekto huláka ked je jej najťažšie ? Ty si sa nikdy v škole nerozplakala koli zlej známke? Lebo ja áno a tak isto väčšina deti.
Ved ked dieťaťu niečo vylozene nejde poriesim doučovanie, zistím prečo zrovna jeden predmet takto hapruje, nie hneď krik.
Na dobre výsledky v škole musí mať predovšetkým vnútornú motiváciu, nie strach z matky. Dceru mám ináč na gymnaziu, áno aj s tými pár 5 zo zš
S tými riadami tiez úplne rovnaká situácia, občas zabudne u neho aj u mňa. Ja ju normálne poprosím či ich spraví (nevyčítam, nekricim) a tatino hneď chytí nerva, vynadá jej, oba vynadá jemu a doma majú dusno do večera ..
Fakt pri pubertakovi musíš ubrať z toho perfekcionizmu, samozrejme vzdy treba mať doma pevne hranice, ale nekričať za každú blbost, nejst hneď do útoku lebo u pubosa to vyvolá protiútok.
Autorka - to preskúšanie, ktoré robíš a nevieš pustiť, tak skús sa s ňou o tom baviť, že ako by to chcela ona. Ak chce, aby si ju občas preskúšala, tak ok. Ak ale nechce, tak ty tým, že to budeš aj tak robiť, podkopávaš dôveru. Takže najprv sa s ňou dohodni, opäť, v kľude jej povedz, ako to ty vnímaš a prečo ju potrebuješ kontrolovať. Ak to ona nechce, tú tvoju kontrolu, nechaj ju, začni dôverovať, aj keď občas "sklame" - bude skúšať, či to myslíš vážne, či si to fakt pustila, ona to možno potrebuje pocítiť v každom extreme, tak ju nechaj. A možno je to presne naopak, možno ešte nedokáže prevziať tú zodpovednosť za učenie, je to možno na ňu príliš, možno tú pomoc fakt potrebuje. Preto je veľmi dôležité sa o tom baviť. Nie pretláčať svoju predstavu toho, ako to má byť.
A super, že máš dobrý pocit z rozhovoru, že sa ti podarilo ostať kľudná, ono to sú také maličkosti, ktoré ale veľa vedia zmeniť. Uvidíš, že postupne sa to bude preklapat. A ten vzťah, ktorý si týmto vybudujes s dcérou, to je presne to, na čom záleží najviac, toto si ona bude pamätať, nie 4- ku z matiky.
A ešte jeden postreh, už som to tu na fóre písala veľa krát. 12-13 rokov, siedma trieda začiatok pravej puberty, je ten najhorší vek. Decka sú pridrzle, protivné, cítia sa jak dospelé ale ešte sú hrozne hlupucke a detinské. Fakt vydrž, za rok to bude lepšie, viac sa s ňou dohodneš. Toto iba preckat.
Naozaj v tomto veku sa s nimy moc nedá, oni aj medzi sebou sa správajú otrasne, v škole sa v tomto ročníku najviac šikanujú, dievčatá si robia skupinky raz sa ta s tou nebaví, potom zas kamosky najväčšie. Proste katastrofa, ale to k tomu veku proste patrí ako obdobie vzdoru 3 ročným
@akvi napr toot som ja skusala, v 6triede a potom na zaciatku 7mej.. ze necham nech si sama vyberie ako sa chce ucit, ci ju preskusat/kontorolovat/nekontrolovat.. skoncilo to katastrofalne. Cize taketo benevolentne bachorky na mna proste neplatia, skusila by som na kratku dobu, prospech bude zly, zavediem pravidla ine... proste tie znamky a hlavne vedomosti, z tychto rocnikov su dolezite, tu sa uz nebavime o tom, ci pekne kresli, pise ciarocky rovno a vie naratat do 100... ale o to, co bude vediet na strednu, na aku strednu vobec pojde a nie neplanujem riesit o 10rokov, ze dieta nema riadnu skolu, resp. vedomosti aby isla kam chce napr. na vs, do prace = len preto, ze s nou pubertka trieskala. Aj s nami trieskala puberta pred 25 rokmi a ucit sme sa ucili...
Čo otec?
@lujza123
@akvi
@simca06022011
@sono2 som s ňou sama, otec nemá záujem
No napr 5.a6.rocnik sa učila sama, známky mala dobre, podarila sa jej aj trojka, ale to som neriešila ani nakrúcala, zas ja ju za známky nebuzerujem, vie že 1-2 super, to som spokojná, 3 neriešim keď je raz za čas. Horšie nemala. Ale zas aby mi nosila teraz 3,4,5 lebo jej sa nechce, tak ti zas nemôžem pripustiť a nie kvôli tomu že sú to zle známky, ale kvôli tomu, aby potom urobila aj nejako monitor a prijímačky. Takže včera som sa trochu presvedčila, že to len flakala, lebo skúšala som ju literatúru, úplne omáčky a zas to vedela tak na 4. Takže za 5 minut sa to pekne naučila na jednotku. Ako vravím,mne nejde o jednotky, ale zas ani štvorky nechcem len preto že jej sa nechce. Ale to som sa pekne ovládla, nakrúcala som ani nič, povedala som jej, že sa to má doucit. Ja ju ani nechcem a dúfam,že nebudem skúšať dlhodobo. Len chcem jej ukázať, že ak to bude takto flakat, bude mať prísnejší režim a to skúšanie jasne,že jej lezie na nervy, tak snad sa nejako pozviecha. Vysvetľovala som jej že keď chce ísť na jej vysnívanú strednú tak musí mať vedomosti a ak ich bude mať slabé, môže skončiť pod čiarou a potom bude neskoro plakať...
*nekricala
Prepáčte za chyby, mobil prepisuje blbosti
ja som to pisala o tom nasom 6-7rocniku, lebo u nas to realne zacalo skor :DDD v podsate sa zacala ucit v 7rocniku na pol roku, lebo ako... rozhovorov som s nou mala kopu a aj kamoska jej dohovorila svoje...
@akvi áno, včera to šlo lepšie s kľudom. Keby som zvýšila hlas, tak sa oduje,prečo načo začo sa to má doucit,viet to dobre,blablabla.Aj keď je to ťažké, lebo už milióny krát niečo s kľudom opakovať chce fakt nadľudský výkon.
@simca06022011 tak ja som zo 4 súrodencov a naši fakt toto nemuseli s nami riešiť, učili sme sa všetci dobre bez toho aby nás museli o to prosiť, dohovarat, vysvetľovať. Takže som trochu v šoku, teda nečakala som takýto prístup🤔🙈
to sa stava.. ja som sa vzdy chystala, ako samoje dieta bude ucit, lebo geny na to ma :DDD, a figu.. na druehj strane napr. moja sestra co sa nikdy neucila, ledva ledva s odretymi usami strednu skonicla, fakt nic... tak vyzera to tak, ze jej dcera je zatial velmi svedomity ziak :D je to proste zlate.. no.. rodic mieni, pan boh meni... ale ono to prejde..
Ja mam napr.uz starsie zeny v rodine (tety, pretety, dokonca moja mama) a vzdy vraveli, ze neucili sa , nechcelo sa im.. ale proste ked prisli do veku, ze nieco chceli, tak to islo.. a zacali sa ucit a makat na sebe. cize toto obdobie musi prejst 🙂
@simca06022011 no presne, tiež som dosť v šoku, lebo aj ona by mala gény,predpoklady, že bude šikovná v učení. A ja som aj sama chcela, mala som 1,2, niekedy aj samé 1. Mňa mrzelo keď som dostala dvojku kvôli jednému bodu. Ja som chcela. Jej to je jedno. A hlavne vidí to aj v triede, veľa detí tam ma úľavy, učia sa nie najlepšie. Je tam len jeden čistý jednotke, takže ona je spokojná, lebo ona akoze západné,že ona sa nebude hanbiť aby bola šprt🙈 no takže tak. Dosť asi aj to školské prostredie urobi
Baby takto poviem, viem, že známky v živote napokon nič neznamenajú, aj z vlastných skúseností viem, že majú aj lepšie práce ti, čo mali horšie známky... Naozaj ja ani netlačim, aby bola jednotkarka, šla na vysokú atď. Nemám takéto očakávania. Len mi ide o to, že s vedomosťami stvorkara sa nemusí dostať ani na tu zdravotnú. Takže zas niečo do tej hlavy musí dostať, aby sla študovať to, čo chce. Keby som videla do budúcnosti, že sa dostane tam kde chce aj s takýmito známkami a prístupom, tak mi je srdečne jedno, aké známky by nosila🙈🤔ale nemám vestecku guľu.
@simca06022011 no vieš, ja si práve nemyslím, že nejaké vedomosti zo 7.rocnika budú niekomu reálne chýbať. A ak áno, tak to, čo chýbať bude, sa dá doučiť v momente, keď to bude dávať zmysel a vtedy sa to dá doučiť za zlomok času. Viem, že toto sa ti nepáči, takýto postoj, to je za mňa ok, každý to nejako máme. Ja aj skrz toho, že mám niečo odučené, skrz moje skúsenosti s učením sa a skrz skúsenosti s mojim synom, tak sa mi x-krát potvrdilo to, čo píšem. Ak by mal niekto vymyslieť najneefektivnejsi spôsob učenia, tak naše školy vyhrajú prvé miesto. Pretože nerešpektujú základné poznatky o tom, ako učenie vlastne prebieha. Je to fakt smiešne, pretože všetci učitelia sa na VŠ učili, ako sa človek učí. A škola nerešpektuje skoro nič z toho.
@akvi vieš čo, neviem sama... Boli tu rady nechať tak, neskusat, nechať nech aj prepadne,aby sa sama raz spamätala.... Potom tu boli rady skúšať, dozerať, motivovať...človek sám nevie čo je správne. Niekto sa možno spamätá keď bude mať 4 od hora dole, niekomu je jedno aj keď prepadne. Len takto poviem, ona zručná nie je ani náhodou, takže ísť študovať nejakú kaderníčku, cukrárky, čašníčku neprichádza do úvahy.
@akvi ale je pravda, že v živote človek využije minimum vedomosti zo školy. Napr som robila supair v Anglicku a tam nenosili vtedy žiadne úlohy, áno si nepamätám, že by sa doma učili tie deti. My sme mali doslova šikanu prvé tri roky v škole, čo všetko učiteľka vyžadovala, až sa na ňu niekto po 3 rokoch sťažoval...
@akvi no mna by zaujimalo, ako sa dieta douci veci, ak nespravi prijimacky/monitor/dokafre si priemery a cokolvek, na co mu to bude.. a hlavne bude teliatko bez zakladnych vedomosti, lebo ano, je toho podla mna malo co sa ucia :D fakt je to minimum a zaklad. Proste ked raz nieco prebehne a dieta to nezvladne, cesta spat nie je... je jasne ze ano moze.. aj v 15tich, 20tich, 30tke.. sa moze doucit hocico... ale potrebuje to vediet teraz, mat primerany priemer, a zakladne veci vediet a perfektne vediet matiku/slovencinu. AK teda nieco chce robit.. ak chce ist za neviem, kadernicku, alebo automechanika, asi nie.. ale moje dieta basni o bilingvalnom gymply a nie hocijakom. Tak sa riadim "tazko na cvicisku, lahko na bojisku" a nie netvarim sa ze nosit 4ky je v pohodicke.
@akvi a ano urcite nase skoly su neefektivne v uceni, ale s tym nic neurobim. SU neefektivne od prveho rocnika az po posledny. A co pre mna je najnepochopitelnejsie, ze sa snazia kombinovat stare ucenie s novym, v takom divnom "kocko-psovi", ze je to totalne na nic.
Mimochodom, v poslednej dobe mna zaujala spravicka z Finska, kedze su skolske metody opisovane ako naj a super inovativne = ze prestavaju pouzivat technologie pri vyucovani, skoly kde pc, tablety, notebooky a kraviny boli zavadzane roky = ale tu ked niekto povie, ze je to somarina amaju sa deti riadne ucit s papierom a perom (lebo realne su take na zs co maju problem jednu stranu napisat na papier!) a citat KNIHY a nie riesit technologie stale, tabule a pod... tak je za zaostaleho. Cize ja celkovo prieskumy a vyskumy a ako sa ucia ako ucit a neviem co... = beriem s rezervou. Kazde dieta si vie najst so sposobov ucenia ten pre seba naj, kazdy potrebujeme nieco ine. V skole v provom rade maju vzbudit zaujem o dane veci, a overit ze deti tomu rozumeju a vedia to. Ako som xy krat pisala inde, ja som nechodila do klasickej skoly a preto som narocna na "objem uciva", za mna da sa stihnut a kvalitnejsie v tych 8rokoch o mnoho viac a kvalitnejsie. Aj s ohladom na individualnost a zaujem dietata. Ale to je ina temicka :DDD
autorka co nevyuzijes zo zakladnej skoly v zivote? pisat, citat, pocitat? nepotrebujes vediet zakladne veci z geogragfie, biologie? dobre mozno nepotrebujes vediet pocitat koncentracie kadecoho z chemie, ale zase ti co idu na strednu kde chemia je to potrebuju... ti co zase nevedia nic z fyziky a pod, potom veria kadejakym bachorkam a hoaxom. naozaj na zakladnej je iba zaklad. Clovek ma mat prehlad a ma sa vzdelavat a nie byt tupelko 🙂
@akvi prepac, ze ta tolko oznacujem, ale este dodam, ze teda nie len nase skoly.. skolstvo vo vela krajinach ma problem...
@simca06022011 tak napr ja osobne som v živote nevyužila nerovnice s tými písmenami, výpočet sily či hustoty... 🤣🤣🤣Jasne, že človek už keď to ide študovať, berie isté veci do podrobna a využíva ich. Ale som za všeobecný rozhľad, ja nehovorím že staci vedieť čítať, písať, počítať.
@simca06022011 dieta sa douci veci vtedy, ak budu davat zmysel, cize ak sa chcem dostat na strednu skolu a na prijimackach bude matika, tak sa ju doucim. To je cele. Proste vystihnutie spravneho momentu je velmi dolezite. Realne, ucivo z matiky a SJ celeho druheho stupna, sa pri efektivnom uceni zvladnu deti doucit za mesiac. Velmi tomu pomoze prave to, ze maju ciel, zmysel.. Ucenie na ZS postrada prave toto. Dalej postrada uplne najzakladnejsiu podmienku - bezpecne prostredie. Nechapem, ako si niekto moze mysliet, ze ak sa deti budu triast kazdy den na nejake skusanie a pisomku, ze ich to donuti sa ucit. Opak je pravdou, v strachu, strese ucenie neprebieha ani nahodou. Dalej motivacia - povedz mi, aku asi motivaciu maju mat deti ucit sa napriklad vetne cleny. Nepoznam a neviem si predstavit jedine dieta, ktore by niekedy povedalo, waw, vetne cleny, to je zaujimave, podme to preskumat. A realne . prezijes bez znalosti vetnych clenov? Ja mam statnicu zo SJ a veru, ak by si mi dala spravit teraz rozbor, tak vyhorim ako fakla. Tak naco preboha sa to ucia deti na ZS?
@akvi 😂 no hej... tie kraviny zo slovenciny su katastrofa na zs... to vobec nechapem na co sa ucia... na to som aj zabudla.. do dnes teda az na par vinimiek som nikdy nic z toho nepotrebovala.
Len nemyslim, ze dnes sa deti popri skole dokazu napr v 9tke dobre naucit matiku, slovencinu za mesiac.. proste nie.. lebo napr velakrat im poobedia zaberu hluposti do skoly (moja teraz robi kazdy den pomaly nejake trapne projekty, ktore ju ani nic nenaucia)... ak by sa to intezivne ucili v skole, tak ano...
inak takto sme sa ucli my na zs, realne sme nemali dokonca ani hodiny, ani zvonenie, a kopu z dna sme presportovali, a chodili kade tade... mali sme presne plan co musime vediet, naucil sa kazdy svojim tempom, ucitelka preskusala kazdeho samostatne aj opakovane v klude, dovysvetlovala, k otmu knihy sa citali, vypracovali k tomu prezentacie a navazovala literatura napr. na dejepis, rozbory sa robili.... matika tu sme vedeli ako otcenasa a gramatiku ).. a vela ludi nechape, ze ako sa to da a ze sme sa len hrali a tak :DDD a najlepsie boli hlasky, ze stredne skoly nezvladneme, ze na vs zabudnite.. kopa z nas ma vysoku, na gymnaziu ziadny problem... Podla mna prave dnes sa v skolach len hraju, to su same obrazky kreslenie a neviem co = a nikoho to nebavi... ja si pamatam ako boli deti zhrozene a cele rodiny sme pracaky vypracovavali.. otras. Rovnako druhy stupen tie ucebnice a pracaky = ved to je same doplnovacky, kreslenie.. ale tie deti sa to nenaucia z toho. Nevedia to, a len im to berie kopu casu. Dcera sa napr nakoniec uci starym sposobom odo mna odkukanym, vytlaci strany napr z biologie z knihy, nie z pracaku pocmaraneho. Chyti fixu, podciarkne dolezite, dopise poznamky po kraji a nauci sa to za chvilu... alebo z inych predmetov si narobi poznamky a uci sa z toho. Pracaky napr ani nema podopnovane (nik to nekontroluje, a ja neriesim), lebo je to zabity cas. Ak by ju to bavilo a chce, tak si to spravi.. nebavi. nechce. Pokym to vie, neriesim.
@simca06022011 a este ti dam jeden priklad, na ktorom sa dobre bavim. Moj syn nechodil prilis do skoly, mal IUP, plus alternativna skola, velmi blizka slobodnej skole, cize on fakt nesedel na predmetoch, ktore ho nebavili. Na prijimacky sa rozhodol ist na poslednu chvilu z 8-ky na bilingvalne gymnazium. Povedal, ze sa mu nechce stracat cas v 9-ke. Mna tym riadne pobavil pretoze som vedela, ze sa tam hlasia decka, ktore su namakane, ucia sa poctivo a pod.. Mojmu nepomohli ani body za vysvedcenia, mal tam od 1 az po 5. Ano, aj 5-ku na polroku. Cize za vysvedcenia 0 bodov. Nakoniec skoncil 13-ty v poradi. Ja netusim, ako je to mozne, vobec som neratala, ze ho tam zoberu. Potom v 1.rocniku pisali z kazdeho predmetu vstupne testy. Dopadlo to dost zle, polka triedy 4-ky a 5-ky, si pamatam to rodicovske, ako sa to tam rozoberalo, ze aka katastrofa.. A syn mi doma vravi, vies, to, ze ja mam 4,5-ky, to je pochopitelne, ja som do skoly poriadne nechodil. Ale to, ze to ma polka triedy, kde vacsina sedela poctivo na hodinach a poctivo sa vsetko ucila, tak to ma zaraza a dokazuje to, ze ja som nestracal cas, ale oni ano..
@akvi toot je pravda, ze tie deti, nevedia "nic"... ani zo skoly.. ja som to tu uz pisala, lebo prvy stupen, ja som dceru nekontrolovala, okrem covidu a to uz bolo neskoro, nenosili domov knihy, ulohy .. proste my sme len v aute cvicne, vybrane slova, nasobilka, prikladiky z hlavy.. vies.. take nic... a dieta malo same jednotky. V 5. (!!!) rocniku som prisla na ot, ze ona jednotkarka, nevie nasobit, delit... chapes.. zaklad... tak za co tie znamky, co v tej skole robia? Neda sa na to spolahnut. Ked bola napr. chora, to co brali 2t v skole, sme my dali za jedno doobedie ale s tym, ze to aj naozaj vedela. Pre mna je to strasna strata casu v tych skolach :( bohuzial. Len nie kazdy ma moznosti a odvahu a podporu to riesit inak (napr domskolou, keby som mala chlapa co to schvaluje tak by som uvazovala nad tym) :DDD
Tento rok sme sa pytali na rodicku, lebo viac deti ma problemy kadejake, znamky su naozaj rozne... a to vyberova skola, cize ziadne diagnozy/problemy s ucenim (to bez urazky, len proste pre info) a bolo nam povedane, ze vsetky deti sa vzdy dostanu vsade kam chcu z tejto skoly... vsetky. Cize nebude to inak s vedomostami ani inde. Rovnako ja som chodila na gympel, tazky, pamatam si ze mala som proste co orbit, ucila som sa denne a to napr. sj a mat som vedela uz zo zs... tak som si zistovala, dcera tam chce ist, ze ako to vyzera aktualne (vsak co ju budem traumatizovat tam, ak by sa nebodaj vedela dostat na tu skolu), lebo ucit sa jej nechce.. bolo mi povedane : ale neboj sa, to sa vsetko uz zmenilo, nie su tam uz take naroky/proste komplet je tam inak nastavena latka. Cize naozaj je to strata casu v skolach ak nemaju vsetky tie moznosti, ktore sa ponukaju vyuzit, naucit sa, vediet, zaujimat sa.. a nie len strata casu ale aj penazi, lebo takyto su aj na VS studenti, studuju len pre par pismeniek pred menom, ale vacsina nevie nic po tej skole... je to pre mna smutne, keby do skoly nechodili, tak pracuju, usetri sa kopec prachov, aj tak ich predsa nezaujima co studuju.. tak na co. Lebo je to zvyk. lebo musime chodit do skoly.
@simca06022011 ja tiez nie som zastanca dnesnych materialov. Pretoze presne, ako vravis, same kreslenie, doplnovacky, somariny, ktore praveze roztyluju pozornost a vlastne dieta nevie, co je podstata, lebo sa zabavka somarinami.
Bola som na exkurzii v jednej madarskej skole, oni idu pedagogiku Carla Rogersa. Zaroven su tiez zviazany statnym vzdelavacim programom, ktory musia dodrzat, cize nie vzdy vsetko im koresponduje so smerom, ktory si vybrali. Ale spravili to velmi pekne a povazujem to za taky prechod medzi tym dnesnym a tym, co si ja viem predstavit, ze kam by sa to mohlo posuvat cele. Oni robia s detmi dohody. Kazdy tyzden ma kazde dieta naplanovane, co musi spravit. Je uplne jedno, kedy to spravi, niektore deti si to spravia hned a maju volno zvysok tyzdna. Deti musia byt pritomne na zaciatku kazdej hodiny, kde ucitel povie, co idu preberat a aky je ocakavany vystup. Ziadne zbytocne kecy sa tam nevedu, ziadne hracicky, nic. Bola som na hodine materinskeho jazyka. Ucitelka povedala, dnes preberieme podmienovaci sposob. Mate to na strane 56, ocakavany vystup je to, co mate v cviceniach 5 az 8. Po tomto uvode polka deciek zmizla na dvor, a tie zvysne si vypoculi vysvetlenie uciva a robili tie cvicenia, ucitelka pomohla, ked potrebovali, mala cas sa im venovat, lebo ich tam bolo malo. Sme sa jej pytali, co ti ostatni, tak povedala, ze maju na to cas do konca buduceho tyzdna a ze oni jej to odovzdaju vypracovane a ze kedy to spravia, je ich vec. Na konci uciva dava vzdy test a kto to nevie, tak ma este jednu sancu sa to doucit. ak sa nedouci, jeho problem, dostane kludne zlu znamku. Ze oni tam davaju 4, 5-ky bezne, bezne sa opakuju rocniky, nik z toho nerobi vedu. Je to na kazdeho zodpovednosti, ze ako k tomu pristupuje. Ucitelia zaroven maju konzultacne hodiny, ak niekto potrebuje, moze si dohodnut a ucitel dovysvetlije. Ziadne DU samozrejme nie su, vsetko sa deje v skole. Cele to tam prebiehalo velmi prirodzene, bez nasilia, strachu. Vela sa tam s detmi pracuje na ich osobnostnej stranke, maju pravidlene sedenia s psychologom, v celej skole bolo citit obrovsky zaujem o dieta ako cloveka. Vsetci sa poznali, mali naozaj pekne vztahy, este aj kucharky poznali deti po mene, deti im nukali pomoc napriklad. Cela skola zila ako rodina. Ak vznikol konflikt, riesil sa hned. Ziadne poznamky a pod. Vzdy na prvom mieste bolo vyrozpravat si to. Najst riesenie. A na tom naucit aj deti, ako sa riesia konflikty, ako si budovat zdrave vztahy a pod. Ucietelka nam povedala, ze nic nie je dolezitejsie, ako vztahy, ziadne ucivo. Ze ako sa ma dieta ucit, ked celu hodinu bude mysliet na krivdiu, ktora sa mu stala. To iste primarne potreby - jedlo, pitie, WC, vsetko sa mohlo. Opat - ako sa moze dieta ucit, ked je hladne, alebo mu treba cikat? Mne cela ta skola prisla ako opak nasich skol.
@akvi prepac, ale myslim si, ze takato anarchia vo vzdelavani, ako si napisala, sa prenasa aj do zivota, vznikaju vdacni klienti buducich psychologov a psychiatorv a zaroven ludia neschopni dostatocne pouzivat vlastny usudok a intelekt, cize "otroci", ktorych bude lahke ovladat, lebo ved media povedali, ved skupina rozhodla, atd... Uz davno bolo vyrieknute pravidlo, ze nedavaj moc tomu, kto na to neni pripraveny. A tymto pristupom k vzdelavaniu im tu moc davaju a to povazujem za velku chybu, ktora sa v buducnosti urcite prejavi. .... Je to moj osobny nazor, nikomu neberem ten opacny.
@egonsk môžeš si to myslieť, neberiem ti to. Ja sa hýbem v školstve 25 rokov a zaujímam sa hlavne o alternatívy, prešla som si aj osobne viac škôl. Učila som v klasickom školstve, pôsobila v alternatívnej škole, myslím, že mám skúseností naozaj dosť a hlavne rôznorodých. To, čo opisujes, to presne vychováva podľa mňa dnešná škola. Pretože to, s čím pracuje, je strach a manipulácia. Takto presne vychovas stádo bez názoru, ktoré len čaká na príkaz. Učiteľ je v tom celom v úplne blbej situácii, pretože je nútený robiť tomu celému dozorcu. Ale ak je cieľom štátu vychovať ovce a dosiahnuť apatiu, lebo tak sa dav dobre ovláda, tak je to vlastne v poriadku, misia je splnená.