Ako zvládnuť neposlušnú dospievajúcu dcéru?
Ahojte maminy , neviem kde som spravila chybu ale už som zúfalá , moja dcéra bola odmalička taká "rebelka" a nezaujímalo ju čo jej hovorím ja , babka a rodina , proste žiadny rešpekt k autorite , veľa z vás si povie že som ju zbytočne rozmaznala a je to moja chyba , áno mám ten pocit aj moja mama mi hovorila už dávno že jej chyba rešpekt , vždy bola šikovná patrila k najlepšim žiakom ale už v 6 ročníku mala 2 zo správania ...Má aj adhd , ale teraz k veci , má 15 rokov , cez internet spoznala chlapca ktorý má 24 , nepomáhajú na ňu žiadne zákazy , príkazy , krik , ani pekné slovo , nič. Na zaracha reaguje tak že hocikedy ujde z domu , nemám ako ju vkuse sledovať keď som aj v práci , žijeme samé , pravidelne robí to že ráno nejde do školy ale ujde za ním , po škole keď má isť domov ujde za ním , keď som pred pár dňami prišla domov z práce a zistila že nieje doma ale uňho samozrejme , som jej volala ignor , nakoniec zdvihol ten jej priateľ a poslal ma do p... Zavolala som bratovi nech ide somnou po ňu , sú rómska rodina a keď sme si prišli pre ňu sme museli volať políciu pretože jeho rodina napadla môjho brata , jeho otec aj 5 súrodenci plus s kamarátmi boli úplne na mol plus moja dcéra , už som toho mala dosť prvý krát v živote som jej dala facku a nešla som do práce len aby som ju ustražila doma , bývame na prvom poschodí , ušla cez okno , prišla domov totálne ožratá a na môj krik sa len smiala , nič na ňu neplatí nič
@mamamasama máš veštecku guľu? A čo navrhujes ty? Nechať ju tak nech si v 15 tich robí čo chce?
Možno to znie drsne, ale jednoducho treba prerušiť všetky kontakty s frajerom. Aj za celú obrovskej vzbury od dcéry. Po pár týždňoch sama uvidí, že mladý pán bude mať ďalšiu. Viem, že je to extrémne náročná situáciu a že nechceš dcéru trápiť, ale inak to nejde. Ak zostane s touto partiou, tak to nedopadne dobre
@matullienka ak ma moje dieta problem, neriešim ho tym, ze sa zbavíme dieťaťa. A toto by som mu v zivote neurobila.
https://standard.sk/546021/deti-v-reedukacnych-...
Naozaj žijete vtom, ze ak dáte dieta do takých podmienok, tak z neho vyjde lepsie? Matku znenavidi a rozhodne bude jej stav horší ako teraz.
Aj keby nebonzla bude záznam. A bude sa riešiť polícia upovedomí školu, škola socialku...keď teda ty si mäkká.
A ako hovorím keď si tam po ňu zakaždým prídu polisi, mladý sa problémovej frajerky zbaví raz dva.
Ona nie je plnoleta, nemôže sa len tak zobrať a ísť kde chce.
Bola si slabá, nemala síl riešiť. Teraz chceš. Tak vygoogli číslo na socialku, zavolaj, dohodni termín, vezmi dovolenku a chod sa osobne informovať čo sa dá urobiť.
Tvoja dcéra si užíva u nich, služby ako jedlo, čisté šaty atď má u Teba, no sveta žiť.
Ak dostala už 2 zo správania a v škole sú dlhodobé problémy čo sa správania týka, oni ti neodporúčali nejaký postup už? Ten psychológ čo k nemu dcéra chodí, hovorí čo na celú situáciu. Ak berie lieky (ak som spravne pochopila) kto jej ich predpisuje? Má psychiatra?
@mamamasama ale stále si nikde nedala riešenie. Nechať to tak nie je riešenie. Je otázkou času kedy príde domov a bude sa jej tam rozťahovať tá čvarga alebo bude mať prázdny byt
@mamamasama už x báb tu napísalo, že v prípadoch, co oni poznali zariadenie pomohlo.
A ako by si si ty predstavovala riešenie, keď dieťa má matku totálne u prdele, prepadáva sa do čoraz väčších problémov, otca nepozná? Ty myslíš, že ťa matka dá výpoveď a poslušne s ňou dcéra pôjde na samotu do lesa oddávať sa rozimaniu o živote? Určite.
Písala tu aj pani čo s takými deťmi pracovala, že tu je potrebné byť tvrdý. Bohužiaľ už to zišlo príliš ďaleko.
Musí to byť ťažká situácia. Musíš konať ešte kým je čas. Ja viem, že sa to ľahko hovorí, ale mala by si riešiť to reedukačné centrum. Čo hovorí tvoja mama a tvoj brat na túto situáciu? Hovorí sa, že všetko pramení z detstva. Ty píšeš, že dcéru trápilo, že jej otec má novú ženu a dieťa o ktoré sa stará a že ona je asi horšia. Podľa mňa TOTO bol ten moment, kedy si ty ako matka mala zakročiť a kvôli týmto myšlienkam a pocitom si mala vyhľadať pre ňu psychológa (alebo aj ty sama, aby si vedela ako s ňou o tom komunikovať). Ale dobre, to už je jedno, teraz sa treba sústrediť na prítomnosť. Naozaj by si mala konať, lebo čochvíľa môže prísť tehotná, drogovo závislá, alebo "ideálne" oboje. Môžeš vyskúšať pohľadať na internete nejakú poradňu, skús napr. IPecko - https://ipcko.sk/ je to bezplatná poradňa psychológov, sociálnych pracovníkov, môžeš si s nimi chatovať, opísať im tvoju situáciu, určite ti budú vedieť poradiť, podporiť a nasmerovať ťa čo máš robiť. Ale myslím, že iná cesta ako to reedukačné zariadenie nebude. Myslím, že toto sama nenapravíš a nezvládneš tým, že si vezmeš dovolenku aby si ju ustrážila doma. Držím palce. Konaj rýchlo. Ešte dnes skús napísať na ipcko a ešte do konca týždňa rieš ďalej.
@tenerifka neda? Pridaj traumy zo sexualneho nasilia
A ešte ma napadlo to lieky na ADHD čo urobia ak sa skombinuju s alkoholom? Asi nič dobré z toho nebude.
@janage @slavka1988 @patus_2 @evaachesa
Dievcata, ja som jej radila predovsetkym to, aby vyhladala pomoc pre seba - kde jej poradia ako postupovat. To predovsetkym. Ta mama to sama nezvladne. Ako samorodic sa vzdy musela spoliehat sama na seba a naviac sa ani nenaucila nikoho o pomoc poziadat. Toto je podla mna najdolezitejsie zdelenie mojho prispevku.
Odbornik jej povie nie len dojmy a napady, ale vymenuje moznosti, ako to s mladou riesit:
a)
b)
c)
A tieto moznosti potrebuje zdelit dcere tak, aby ju pocuvala. Ak jej nariadi pocuvaj ma - tak prave vtedy jej ujde cez okno a ukaze jej prostrednik. Ak ju poprosi a zainteresuje a napriek vylomeninam, co dcera stvara ukaze cit, lasku, strach, ktory kazda mama v takejto chvili preziva, tak aj v tom dietati na chvilocku ten cit moze ozit a na chvilu jej otvorit usi.
Predpokladam, ze moznosti a),b), c) by boli naformulovane tak, ze ani jedna z nich sa dievcatu pacit nebude, ak si nebude ochotna vybrat sama, mozno aj to reedukacne centrum nakoniec bude. Ale autorka diskusie to podla mna bez odbornej pomoci neda.
Vsimnite si, ze maminka tu uz hned dopredu overuje, ci by tam mohla mat navstevy, alebo ci by dceru vedela vziat domov skor. To znamena ze nerozumie tomu, ze prave to kontaktovanie a prave to vzatie dcery domov skor nie je dokazom lasky k dcere. Je narusenim liecby. Je to nieco, co by ju vrhlo spat, kde je. Preto potrebuje tato maminka postupovat ruka v ruke s odbornikom. Ktory jej da navod a silu urobit tak zavazne rozhodnutia, ako dat dieta do reedukacneho centra. A ktory aj dalej s noou bude pracovat, aby sa vztah s jej dcerou napravil, aby sa znovu nedostali po navrate dcery tam, kde su teraz.
To znamena, mnaminka sa potrebuje naucit stanovovat evne hranice, nielen dcere, ale aj druhym ludom. A potrbebuje s naucit poziadat druhych o pomoc. pochopit, ze nemusi byt v takchto tazkych chvilach sama.
A cuduj sa svete, slusne zaobchadzanie s clovekom dokaze urobit divi. Aj ked predvedu nejakeho obvineneho na policiu zasluzi si ludske jednanie, zasluzi si, aby mu bolo vysvetlene, co sa bude diat. Bud sa mu usi otvoria, alebo nie. Ale asi je spravne, vsetko co treba povedat, povedat.
niesom sice tak stara aby som vam radila ale mala som kamosku ktora bola presne takato.Utekala za chlapcom do ineho mesta,ani nepovedala rodicom,vymyslala...rodicia jej zohnali psychiatra a skoncila na dva tyzdne na psychiatrii.potom este trochu vymyslala ale nejak sa to upokojilo.Skuste najprv psychológa a psychiatra,neriešte hned polepšovnu..Drzim vam palce nech vsetko dobre dopadne.
@jumama súhlasím, že potrebuje matka odbornú pomoc. Ďalej už nie. Ta dcéra jej ten prostredník už ukázala xkrat. Aj zdrhla xkrat. Tu už bude len stracat čas. A v momente keď slečna dosiahne plnoletosti už nebude mať žiadne páky ako na ňu. A úprimne neverím, že by mala silu ju v 18 vyhodiť z bytu.
Ty máš nejaké skúsenosti či už s takou rómskou mentalitou, či problémovými pubertakmi?
Napadlo ta, ze slečna momentálne má matku tak na háku, že ju absolútne nebude počúvať?
Že ak dostane na výber a,b,c, pričom ani jedno jej nebude vyhovovať, tak si proste nevyberie nič?
Romaci z osady s mentalitou ako popísala autorka v jej dcére momentálne vidia zdroj peňazí a zábavy a samozrejme ju mladý na smrť miluje. Teraz.
Mimochodom 24 ročný osadník už zrejme nejaké deti má a možno aj družku vo vedľajšej chyži.
To, že sa bežne mlátia, 15 ročné rodia a 14 sexuju to nie je prostredie plne zneužívania? Za mňa 1000x väčšia šanca, že ju zneužije oni (co uz sa podla mna deje) ako v reedukacnom centre.
Matke uteká čas bleskovo rýchlosťou. Ak dcéra otehotnie k čomu môže dôjsť naozaj kedykoľvek, situácia sa veľmi skomplikuje.
Mladá zrejme užíva lieky na ADHD, kombinuje to s alkoholom...ak také lieky má predpísané musí navštevovať odbornú ambulanciu, dokonca sa mi zdá, že len psychiater ich môže predpísať. Teda s odborníkmi mama v kontakte je alebo bola.
@janage chodí aj ku školskemu psychologovy a mš aj psychiatra , psychologička je to konkrétne a tá ma riadila tým že sa mám k nej chovať hlavne takou dobrou formou porozumenia a tak , no ona riešila len problémy čo mala v škole a konkrétne o tomto ani ešte nevedia , priznám sa mohla som to povedať ale mne to bolo až trápne za mňa to povedať psychologičke že to je z mojej strany totálne zlyhanie...proste som verila že to vyriešime samé...
Berie teraz lieky, chodíte teraz k psychiatrovi, či počas ZŠ už nebrala a prestali ste chodiť?
MŠ je materská škola, či preklep?
@jumama slušne zaobchádzanie určite, ale hlavne obozretné. Nemám pocit, že by niekto voči autorke bol neslušný. Dcéra je už v takom stave, že tam síce slušné, ale s prísnym režimom a neustálou kontrolou. Bohužiaľ .
Toto nie je jednorazový úlet pubertacky.
Ani na rozvodnenu rieku ti drevený protikandidáta či hrádza nepostačia. Tu už sa hranice budú nastavovať ťažko a mama podľa mňa toho už sama nie je schopná.
Mladá je teraz v opojení zo slobody bez pravidiel a je jej všetko jedno.
@janage preklep , malo tam byť napísané "má" a nie mš ... K psychológovi chodí školskemu od 7 ročníka , teraz je 9 a psychiatrovi rok
@ysseba veľa vecí by som teraz robila inak ako pred rokmi , čo sa týka jej výchovy.. áno je pravda že je to pripísané tomu adhd ale ja si myslím že som hlavne ja nejak zlyhala ... Vždy mi išlo o jej citovú stránku aby sa mala dobre ...bolo mi veľa krát ľúto keď bola malá ju vyhresit ... Brat ten je sám otec , má 8 ročneho syna , a on je úplne opačný typ ako ja , keby bolo na ňom bola by už dnes dávno niekde v ústave , je prísny čo ja som na ňu nikdy nebola ... A Mama tá nejak tak isto , dcéra k nej už dávno nechce chodiť pravdepodobne zato že zistila že s babkou nemôže zametať ako somnou ...
Tak kontaktovať psychiatra. Po pravde povedať ako sa veci majú, že sa veľmi hanbis, že si zatajila veci, že ti to úplne prerástlo cez hlavu. Či je možná hospitalizácia, čo by on navrhoval atď. A ako akútny stav. Že sa opija a zároveň berie lieky. Nie ze pol roka ne termín budeš čakať.
@jumama no ako sa ukázalo autorka v kontakte s odborníkmi už je. Len kvôli vnútornej hanbe nepovedala ako sa v skutočnosti veci majú a aký majú rozsah.
Za mňa už nie je na čo čakať a áno bohužiaľ zariadenie či už nemocničné či iné specializované je tu už jediná možnosť ako to dievča zachrániť
@mamamasama
Za a), ona uz sexualne zneuzivana je
Za b), podel sa s nami o to, ako by si tuto situaciu riesila ty
autorka, si v kontakte s odborníkmi. Čiže si urgentne objednaj termín, odhoď pocit hanby a zlyhania a úprimne sa poraď. Tým, že to budeš odkladať sa to samo nevyrieši.
Isto to budem riešiť ešte tento týždeň , pôjdem asi za tým aby bola umiestnená na tú psychiatriu ak to pôjde , len sa dopredu bojím toho že ani žiadne lepšie lieky jej myseľ a povahu nezmenia ... Ale takto to nejde...keď budem nútená ju dať do toho zariadenia si určite poplacem aj každý deň ale akurát som sa o tom bavila s mamou .. musím niečo robiť , a Ďakujem všetkým čo ste sa zapojili aby ste mi poradili
Ja by som ešte na tvojom mieste nechala dcéru vyšetriť aj na pohlavné choroby, predpokladám, že sexuálne s tým rómom žije a ona jeho prvá určite nebolo tak aby nemala od neho už nejaký suvenír mimo tehotenstvo
Nie tento týždeň. Teraz volaj a ak sa nedovolaš tak skúšaj zas hoci každých 15min. Ak nič, chod zajtra osobne, aspoň po termín na rozhovor.
Ľahké to nebude. Ale prvý krok už si urobila.
@tenerifka
Tento argument za A) je taký, že veď ona už sexuálne zneužívaná je, tak ak by ju už náhodou niekto aj zneužil v reedukačnom centre, tak to je jedno, lebo už je? Už to nemôže byť horšie?
Autorka aj keby to dcére nepomohlo, budeš vedieť, že si urobila maximum zo svojej strany, aby si jej pomohla, kým si mohla.
@mamamasama Na sto percent pôjde k matke keď víde z polepšovne....má 15 v polepšovni bude do 18 romacky chalan z osady nikdy nebude čakať 3 roky na dievča spraví brucho inej

@mamamasama tam uz sa nic zhorsit neda