icon

Ako zvládnuť neposlušnú dospievajúcu dcéru?

3. apr 2024

Ahojte maminy , neviem kde som spravila chybu ale už som zúfalá , moja dcéra bola odmalička taká "rebelka" a nezaujímalo ju čo jej hovorím ja , babka a rodina , proste žiadny rešpekt k autorite , veľa z vás si povie že som ju zbytočne rozmaznala a je to moja chyba , áno mám ten pocit aj moja mama mi hovorila už dávno že jej chyba rešpekt , vždy bola šikovná patrila k najlepšim žiakom ale už v 6 ročníku mala 2 zo správania ...Má aj adhd , ale teraz k veci , má 15 rokov , cez internet spoznala chlapca ktorý má 24 , nepomáhajú na ňu žiadne zákazy , príkazy , krik , ani pekné slovo , nič. Na zaracha reaguje tak že hocikedy ujde z domu , nemám ako ju vkuse sledovať keď som aj v práci , žijeme samé , pravidelne robí to že ráno nejde do školy ale ujde za ním , po škole keď má isť domov ujde za ním , keď som pred pár dňami prišla domov z práce a zistila že nieje doma ale uňho samozrejme , som jej volala ignor , nakoniec zdvihol ten jej priateľ a poslal ma do p... Zavolala som bratovi nech ide somnou po ňu , sú rómska rodina a keď sme si prišli pre ňu sme museli volať políciu pretože jeho rodina napadla môjho brata , jeho otec aj 5 súrodenci plus s kamarátmi boli úplne na mol plus moja dcéra , už som toho mala dosť prvý krát v živote som jej dala facku a nešla som do práce len aby som ju ustražila doma , bývame na prvom poschodí , ušla cez okno , prišla domov totálne ožratá a na môj krik sa len smiala , nič na ňu neplatí nič

ivanasi
6. apr 2024

A hlavne,nezatajuj nič psychiatrovi!!!teraz nieje čas na hanbu.Oni toho uz videli veľa počas kariéry.

liv1
6. apr 2024

Aha uz citam posledne komentare. No tak drzim palce ✊. Oddychni si a tiez vyhladaj psychologa. A nic mu netaj. Cim budes uprimnejsia tym skor sa ti ulavi

liv1
6. apr 2024

A na mladeho by som dala TO za vyhrazanie

tenerifka
6. apr 2024

@liv1 to dievca uz v horsom stave ako je byt nemoze, ved sa chcela zabit a matku ma uplne na haku. Ziadne zariadenie nebude horsie ako ciganska osada s dostupnym chlastom, fetom a s o 10 rokov starsim kriminalnikom v podmienke co ju pretahuje

tenerifka
6. apr 2024

@liv1 dievca potrebuje teraz odbornu pomoc a neskor obidve sedenia u psychologa. Bude to tazka a dlha cesta, ale ak sa podari, na jej konci bude jedna zachranena rodina

lienka.7
6. apr 2024

Ja keď tu čítam takéto príspevky, vždy premýšľam, prečo to rodicia nechajú zájsť až do takéhoto extrému... lebo dieta sa len tak nezmení zo dňa na deň. Vždy je to dlhší proces.

nikoleta1234
6. apr 2024

@barborachors no neplati to na vsetkych, poznam uz dospelych skoro 40.rocnych a nikdy sa nenapravili, proste je to povaha, taky bujarny zivotny styl. Hrozila aj basa, odobratie vodicaku, nehoda na aute a mnoho ineho. Jeden uz nie je medzi nami, doplatil na to...

zuzanna33
6. apr 2024

Musíš jej zmeniť prostredie školu bývanie ak nie zničí si život. Kľudne by som sa aj presťahovala kvôli dieťaťu všetko treba obetovať a návštevu psychológa

owecka
6. apr 2024

Urcite psychiater...a klinicky psycholog, skolsky psycholog je slabe riesenie.. tam bude zrejme problem, ze ju otec opustil a vycita si to...ale riesila by som to cim skor plus by som jej dala zaviest nornalne teliesko aby neotehotnela...ziadna antikoncepcia

autor
6. apr 2024

@owecka nieje teliesko nebezpečné pre tak mladú ?

owecka
6. apr 2024

Autorka smer terapia a hned u teba,

thirstymonk
6. apr 2024

Rovnako ako pre všetky ostatné. Ale ani to nie je riešenie: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/117904-babaet... Riešenie je nesexovať. V tomto veku určite, ešte sa nasexuje, až sa jej bude z ... pariť...

owecka
6. apr 2024

Preco by bolo? A mas na dlho vystarane...len teda najprv sa daj dokopy ty, s nou normalne ku gynek.a pred tebou nech to zavedie, aby si mala istotu

maminkadeticiek
6. apr 2024

Och boze.Toto je cele zly sen.No ale mlada je mimo uplne a ty si ako matka tiez zlyhala.Tu uz je priestor iba pre odbornikov.Drzim vam obom palce.

simona24
6. apr 2024

Do reedukacky by som ju ešte nedavala, na tvojom mieste by som navštívila kuratelu, aoni ti poradia. Je možnosť ju dat do Centra pre deti a rodiny (detský domov) na dohodu, pripadne vychovne opatrenie, majú tam aj psychológov.

dooscoby
6. apr 2024

Citam tu rozne nazory a zamyslam sa co je lepsie ci sedenia u psychologa alebo pobyt, terapia na psychiatrii. Ja by som ju asi na zaciatok niekam umiestnila resp ak je hospitalizovana uz ju tam nechaj aj keby prosikala ziaden reverz domov, pretoze pri ambulantnej starostlivosti bude stale ovplyvnitelna frajerom a kludne moze ujst zo skoly, z domu. Neviem si predstavit ako by si ju zabezpecila a pritom neohrozila seba, ked pises, ze uz napr.rozbila televizor. Aby v amoku nezautocila na teba. Plus riesit urgentne aj u seba psychologa, ale to bude dlhodoba terapia. Najprv par sedeni sama, upratat si svoju hlavu, pocity a potom skusit spolocnu. Ale je dost mozne, ze ak by ju tento frajer aj opustil najde si podobny typ chlapa ☹ Ale urcite riesit psycholog, psychjater, komunikovat so skolou, nic nezamlcat. A poradila by som sa aj so psychologom akozabezpecit domacnost lieky pod zamok, noze tak isto, ak chodi oknom dat mrezu, zamykat dvere a kluce dat pod zamok tak, aby nemala moznost ujst alebo si ublizit.

jenny04
6. apr 2024

Je to ťažké ale musím povedať ,doma sme mali ten istý problém s mojou sestrou keď bola vo veku ako tvoja dcéra.Hladali sme ju kade tade po nociach,3 dní sa neukázala doma,ozrata po krčmách.Vzdy starších partnerov až raz si siahla na život kvôli priateľovi ale prežila ale skončila na liečení (psychiatrii). Chvála Bohu pomohlo to,odišla v dospelosti do zahraničia,našla si super manžela,má 3 deti a je spokojná.Urcite by som navštívila odborníka.V žiadnom prípade nenechávať ju s tým jej priateľom.Drzim palce,veľa síl

pochod
6. apr 2024

Tak buďte naďalej mäkká a onedlho môžete živit vasu dcéru a aj jej dieťa najskôr prvé potom druhé a ona si bude veselo chlastat s jej kamarátmi 🙆‍♂️ každý je strojcom svojho šťastia

sidicek
6. apr 2024

Pri takýchto vážnych problémoch ešte vahas? Ja neviem co sa musí stať, aby si sa rozhybala, prísť domov sfetovana?

bluka2
6. apr 2024

Ja by som sa s ňou presťahovala niekam ale že úplne inam. Do Mongolska/Bali/Zimbabwe/…. hocikde kde sa vieš dostať, čo ju načisto prinúti zmeniť myšlienky a musí sa povedzme naučiť vôbec nový jazyk, aby s niekým mohla vôbec hovoriť. Taký reset. Škola je teraz jedno, aj tak sa neučí. Na reedukačné centrum by som si po tých reportážach odtiaľ netrúfla, ale ani pokračovať takto nie.

autor
6. apr 2024

@bluka2 ja si neviem predstaviť že by som sa odsťahovala niekam do zahraničia po tom ako celý život žijem na SR , finančne to nevychádza , ja cudzí jazyk neviem plus nemám žiadneho partnera mám iba rodinu a neviem si predstaviť že by som s nimi nebola v kontakte , odíst do inej krajiny sama s dcérou ? Pre mňa nie ...
@sidicek písala som že teraz len čakam čo bude čo mám teraz robiť keď je na liečeni ? Mám jej teraz vybavovať polepšovnu a ani nečakať ako to snou bude keď ju pustia odtiaľ ?
@maminkadeticiek áno zlyhala som ako matka

hederamonstera
6. apr 2024

Ja ti len chcem popriat, aby sa vsetko na dobre obratilo, aby si ty a tvoja dcera dosiahli pokoj a mier.❤️❤️ drzte sa

maminkadeticiek
6. apr 2024

Ja by som ti velmi rada poradila,aby si aj ty vyhladala terapeuticku pomoc.Ona to sama nezvladne.Potrebuje mamu,ktora ma pevnu podu pod nohami ako osobnost,ako mama,neboji sa robit rozhodnutia,ale ani byt oporou a urobit aj nepopularne opatrenia.Podla mna dcera nema k tebe resoekt lebo ta nevnima ako autoritu.Psycholog by dal dokopy aj teba.Myslim to najviac v dobrom ako sa da.

luba28
6. apr 2024

na toho grazla chod podat trestne oznamenie,,on ma podmienku ako pises,cize jeden pruser a sedi ,,to by bolo aspon jedno riesenie ,,ty sa daj dokopy,,mzsis byt silna a nekompromisna ked ju pustia domov ,,pohroz jej,ze ked utecie tak volas policiu a hned ju das previezt do ustavu pre mladistvych,,,

keitlinka
6. apr 2024

Ahoj, ja som pracovala 2 roky v reedukacnom centre (sice tak externe, takze neviem povedat uplne vsetky pravidla, ake tam boli), ale mozem ti povedat, ze ked som to videla, tak som si vravela, ze toto vediet, bola by som v detstve rebel, aby som sa tam dostala 😅 Niektore pravidla sa zdaju byt prisne, ale na pubertiakov proste ine neplati… A fakt to funguje… Deti su ako vymenene.. Aj ked neviem ako dalej funguju, ked sa vratia domov… Urcite tam treba dceru umiestnit, v tomto pripade uz nie je ine riesenie… Drzim palce!

mira0611
6. apr 2024

Ahoj autorka, ja ta na 1 strane lutujem na druhej strane ta nechapem. Mas 15 rocnu dceru, keby som mala dceru a chodil by za nou 24 rocny chlap, tak by som ho udala na policiu, sud chrani maloletu a toho grazla by odviedli do basy. Povedala by som, aky ma na nu vplyv. Napada ma toto:

Aj 24 rocny by si rozmyslel, ci chce ist do basy.
Dcere by som vymenila tel.cislo a minimalne odbornika, by som pre nu hladala. Sice tie reedukacne centra nie su naj, ale musim suhlasit, ze nic horsie tam nebude ako v tej ciganskej osade.
Uz je jedno co sa stalo, ako si ju skor "nevychovala" bola si k nej prilis dobra, a trpezliva.
Pises, ze teraz prvy krat dostala prvu facku, ja tu skor vidim problem, ze ta facka mala byt skor.
Ja inac, neviem preco su tieto dnesne deti taketo. Viem si spocitat na rukach kolkokrat som v zivote dostala od mojej mami, ale uz aj z tono jej hlasu som vedela, ze bude lepsie, ak budem ticho. A tieto dnesne deti si doslova koleduju a poriadnu facku.

jaaankaaaa
6. apr 2024

@mira0611
Facka je akurát tak zlyhanie rodiča a nič viac.
Čo tým naučím dieťa? Že ten silnejší má pravdu?
A dcéra môže tiež udrieť mamu, ak bude mama robiť hlúposti v živote?

cacianka
6. apr 2024

Kľud, nerieš zatiaľ reedukačné zariadenie, je este iba pár dní hospitalizovaná na psychiatrii, spolupracuj s odborníkmi, pohladaj recenzie na lekárov, občas zavolaj čo sa deje, a postupne keď tam zvládnu jej prvotné akútne problémy , sa zapoj do liečby tak, ako ti poradia. Ale v žiadnom prípade nedaj sa obmakcit, keď už budete mať povolený kontakt, a návštevy - nezober ju domov. Dcéra musí absolvovať celý proces liečby, aj keď bude mega náročný.
Využi že aj keď urobila to čo urobila, bola to síce smutná cesta ale cesta tým najlepším smerom, je v odborných rukách, nie je v osade, a zatiaľ ani v reedukacnom centre. Urgentne ries aj svoj stav, aj tam kde je dcéra Ti mozu poradiť, pomôcť,nasmerovať k odborníkom, aby si začala silnieť, a pokým vám povolia kontakt, už budeš mať za sebou aspoň drobný krok. Pokus o samovraždu, či reálny či iba teatrálny bolo v tejto situácii to najlepšie čo sa mohlo stať.
Nina jasné preukázala že to sama nezvláda, možno to aj bolo jej volanie o pomoc, ty si nemusela riešiť polepšovnu.
Tvoja mama ? Oporou a chapavou matkou ti nie je, tak veľmi zredukuj kontakty s ňou, viac ťa podporí brat ci jeho žena, a nejaká komunita rodičov ktorí majú deti s takýmito problémami ( ošetrujúci lekár ti poradí).
Veľmi ti držím palce, myslím že aj veľa žien tu v téme, aby si zosilnela, dala sa do poriadku a aj tvoja dcéra aby našla správnu rovnováhu.
🍀🍀🍀

kikuska_wedge
6. apr 2024

Nikdy by som za taketo spravanie svoje dieta do reedukacneho centra nedala. Skus to najprv riesit ambulantne. Navstiv s nou psychologa a gynekologa. Venuj jej co najviac casu. Nekric, netrestaj, len komunikuj, vysvetluj. Snaz sa pochopit, co sa v jej vnutri deje. Zvys emocne sytenie.

mira0611
6. apr 2024

@jaaankaaaa prosim ta, nechod na mna s touto americkou psychologiou, lebo co si myslis, ze preco sa dnesne deti nezmestia do koze? Lebo mozu sa rozpravat ako chcu, mozu si robit co chcu...
Vies co mi povedala, raz kamaratka, ktora je mimochodom uz ucitelka, ze ona bola rebelka a jej mama bola prisna a sem-tam od nej dostala aj facku a teraz je tomu rada. Lebo ked jej priatelia nukali chlast a cigaretu, tak prva jej myslienka bola, ze ked sa to moja mama dozvie dostanem od nej taku facku, ... tak si radsej nedala ani chlast ani cigarety.
Nikto ju nebil remenom, nebola pravidelne bezdovodne bita, ale ked uz nevedela, co od dobroty, tak dostala 1 facku od mami a hned vedela kolko ma kil.
Ani slecna by nechodila mimo skolu keby vedela, ze doma nebude veselo. Dcera vyuziva matkine dobre srdce, trpezlivost a lasku k nej.