icon

Ako zvládnuť neposlušnú dospievajúcu dcéru?

3. apr 2024

Ahojte maminy , neviem kde som spravila chybu ale už som zúfalá , moja dcéra bola odmalička taká "rebelka" a nezaujímalo ju čo jej hovorím ja , babka a rodina , proste žiadny rešpekt k autorite , veľa z vás si povie že som ju zbytočne rozmaznala a je to moja chyba , áno mám ten pocit aj moja mama mi hovorila už dávno že jej chyba rešpekt , vždy bola šikovná patrila k najlepšim žiakom ale už v 6 ročníku mala 2 zo správania ...Má aj adhd , ale teraz k veci , má 15 rokov , cez internet spoznala chlapca ktorý má 24 , nepomáhajú na ňu žiadne zákazy , príkazy , krik , ani pekné slovo , nič. Na zaracha reaguje tak že hocikedy ujde z domu , nemám ako ju vkuse sledovať keď som aj v práci , žijeme samé , pravidelne robí to že ráno nejde do školy ale ujde za ním , po škole keď má isť domov ujde za ním , keď som pred pár dňami prišla domov z práce a zistila že nieje doma ale uňho samozrejme , som jej volala ignor , nakoniec zdvihol ten jej priateľ a poslal ma do p... Zavolala som bratovi nech ide somnou po ňu , sú rómska rodina a keď sme si prišli pre ňu sme museli volať políciu pretože jeho rodina napadla môjho brata , jeho otec aj 5 súrodenci plus s kamarátmi boli úplne na mol plus moja dcéra , už som toho mala dosť prvý krát v živote som jej dala facku a nešla som do práce len aby som ju ustražila doma , bývame na prvom poschodí , ušla cez okno , prišla domov totálne ožratá a na môj krik sa len smiala , nič na ňu neplatí nič

Strana
z7
322sima123
7. apr 2024

Odsťahovať sa ďaleko, začať od znova, začať sa modliť o zázrak a záchranu dcéry.. iné ma nenapada

dagmarovita
7. apr 2024

Na to neni nejaky zakon, ze tak stary ju kazí, ze nechodi za neho do skoly

jenny04
7. apr 2024

To isté bolo u mojej sestry, musíš vydržať,my sme to prežívali doma keď bola sestra v liečebni.Neber ju odtiaľ,bude ťa psychicky vydierať ale 15r bez cigariet musí vydržať a všetko ostatné tiež.Uvedom si že to robíš pre jej dobro.

maranco
7. apr 2024

@dagmarovita § 211 Ohrozovanie mravnej výchovy mládeže
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

To by sa dalo použiť na priateľa v podmienke.
a) zvádza ju k záhaľčivému alebo nemravnému životu,
e) bráni jej v povinnej školskej dochádzke

misuliacik81
7. apr 2024

V reedukačnom centre sú návštevy povolené, balíky sa môžu posielať,a keď bude poslúchať môže ísť na víkend, prázdniny domov. Ak tam rodič dobrovoľne umiestňuje dieťa tak ide na 3 mesiace, pracujú tam sním v skupinách, samostatne psychologička. Ak budeš mať otázky kľudne napíš , mali sme problém s dcérou a tiež sme ju tam dali na vlastnú žiadosť.A sama chcela pobyt predĺžiť, necítila sa nato ísť domov po 3 mesiacoch. Veľmi jej to pomohlo je úplne iný človek.

tulipanicek
7. apr 2024

Mna by zaujimalo v zasade niečo iné najprv. Ako ste fungovali predtým? Ty si Niečo povedala a tak muselo byt? Alebo ty si si na svojom trvala a dcéra pdmietala a čo v takom prípade? Atd. Proste čase fungovanie predtým. Pokojne mi napis aj do správy keď chceš.

lulu0123
7. apr 2024

Prave to,co sa stalo by ta malo nakopnut to riesit hned, este skor ako ju pustia. Nech sa s nim uz ani nestretne. Vela sil, ale teraz je naozaj najvyssi cas sa zmobilizovat a riesit situaciu. Aby jej nabuduce ten pokus nevysiel. A na nho volat hned policiu ked pride znova.

daniela595
7. apr 2024

@scorpionflower1 len na margo,ak sa prokuratorka vyjadrovala k tomu ako sa tam spravaju k dievcatam,preco to neriesila? Ved ma na to paky,vie podat trestne oznamenie na zaklade toho co tam videla. Len ma to tak napadlo na zaklade tvojho prispevku.

maranco
7. apr 2024

@daniela595 Prokurátorka Hozová: Deti bijú a šikanujú a nič sa s tým nedeje

https://www.youtube.com/watch?v=S5IEByiynlA
zazka666
7. apr 2024

Určite to nie je o rozmaznávani. To je o tom ADHD a puberte. Existuje liečebné sanatórium, ale len pred deti na ZŠ. Ak chces, môžme sa porozprávať
zazka@azet.sk

lalu_sk111
8. apr 2024

ta veta ,,prvykrat v zivote som jej dala facku,, mozno nieco naznacuje..ja nie som za bitie ani fackanie, sama to nerobim ale keby to bola potreba tak pre dobro dietata robim co musim

lalu_sk111
8. apr 2024

ako citam tie prispevky tak vidim trochu kde bol problem..dcera ma iba mamu, ktora jej nedokazala cely zivot nastavit hranice ,,lebo jej bolo luto,, .. Dieta chuda nemala ziadne hranice, nenaucila sa poriadne fungovat. To je no najvacsie zverstvo, co sa da na dietati urobit. Nechces ju dat do dg. ustavu nie kvoli nej ale kvoli SEBE, aby si sa TY necitila zle, aby sa ona na teba nehnevala.. musis mysliet na jej buducnost viac ako na to, co je teraz chvilkovo prijemnejsie. Vidis, kam to viedlo..

salije
8. apr 2024

Ja by som bola stastna, keby bol kde kolvek bars aj v base, mozem ho vidiet pocut, namiesto toho je v nebi.
Som mama, tiez by sim to asi nedokazala, dieta proste vyhodit, nahlasit, udat, odstrihnut, ale nie je to predsa len mensie zlo, ako ho nechat napospas a nakoniec skonci aj tak ovela horsie ? Nikdy by som si nedovolila radit, sama neviem co by som urobila. Ale clovek ma niekde zafixovane, ze pokial je niekde umiestnene tak je v bezpeci a nehrozi mu nic z vonkajsieho sveta, ze strach prichadza az pokial opat vyjde von a kam bude opat smerovat. V 15 nie je az taky problem dieta niekam umiestnit horsie to je v 18 potom uz sa len prizerat a nepomoct. Ale ci to je ozaj pomoc ? Keby v tych zariadeniach pracovali ludia a nie chore mozgy v mnohych pripadoch dnes sa clovek pomoci nedovola ani tam kde by mal. Drzim palce ze sa dievca spamata

luciah0909
8. apr 2024

Určite trpí tým, že necítila lásku od otca. Tak ju teraz hľadá u iných mužov. Skúste ešte posledný úprimný, pokojný rozhovor, bez kriku. Vysvetliť jej s láskou, že má hodnotu. Že je nádherná. Že na ňu čaká niekde muž, ktorý ju bude plne milovať, nech nerobí podobné chyby ako ste urobili vy. Ak by som bola na vašom mieste, ospravedlnila som sa že som jej nevybrala otca, ktorý by jej to ukázal ale že ste jej darovala celú pozornosť, aby ste to napravila, a aj preto ste si nehľadala inych partnerov. Že ju milujete a nech sama navrhne čo chce robiť aby mala pekný život. Spýtajte sa čo by poradila priateľke v škole ak by robila to čo robí ona. Či by o ňu nemala strach. Ako ju ochránite na mieste kde nemajú úctu k vám ako matke. Vysvetlite že keď už bude mať 18, tak nebudete tam môcť chodiť s policajtami. Ako by si ona predstavovala, že pomôže svojej priateľke ak by mala problém s týraním. Povedala by som jej že viete že môže mať nádhernú budúcnost, že je šikovná a že dokáže v živote čokoľvek a vymenovala by som všetky úspechy, ktorými prešla. Špeciálne by som sa na to pripravila a porozmýšľala predom čo je na nej nádherné, výnimočné a nenahraditeľné. Že či ona by niekomu radila aby sa k človeku s takymito prednosťami niekto správal zle. Že vam láme srdce že od vás svojím správaním žiada aby ste sa prizerali ako niekto a aj ona sama sa k tomu najdrahocenejšiemu človeku správa zle. Že ste tu pre ňu a že ju milujete. Nech navrhne čokoľvek a vy to s ňou skúsite vyriešiť. Navrhnite rozhovory, spoločné chvíle, porozmýšlajte čo má rada. Povedzte jej že zamilovanosť je chvíľková, že netrvá večne. Ak je teraz v prostredí kde to nie je bezpečné a jej priateľ už nebude zamilovaný a ona nebude mať už ružové okuliare zamilovanosti ako to bude vyzerať? Čo by ona robila vo vašej situácii? Vysvetlite že jedno z riešení je aj dať ju do zariadenia, čo je aj navrhované riešenie od učiteľov. Že si myslíte že môžete popracovať na dôvere a nechcete siahať po tomto riešení, ale ste bezradná, a že vyskúšate čokoľvek len preto aby mala nádhernú budúcnosť kde sa bude cítiť milovaná.

Ste skvelá mamina. Spolu to zvládnete, nech sa rozhodnete akokoľvek. Len buďte priama, úprimná, a budujte hodnotu v svojej dcére. Uisťujte ju že ju milujete, že ste tu pre ňu. Ukážte jej že svet je zlý, aké su tam nástrahy, pozrite si spolu s ňou nejaké odstrašujúce príklady, dokumenty spolu o drogách, alkoholických závislostiach, domácom násilí, či chce aby jej detičky museli v niečom takomto žiť aby mali zranenia ako ona, nedostatok lasky od otca? Vy ste už pochybila ale ona nemusí, môže si nájsť skvelého partnera a otca pre svoje deti. Primárne by som volila rozhovori so ženami, ktoré z toho vyšli a ako to ľutujú. Lebo stratili to najcennejšie. Čas. Čas mladosti a to sa ťažko dobieha. Viem, že to je náročné ale verím, že to zvládnete. Myslim na vás v modlitbách.

8mirka7
8. apr 2024

To áno,ale v dnešnej dobe by mala sociálka viac roboty a rodič ešte viac problémov...

portret7
8. apr 2024

Skus vypátrať, či nie je nejaká neziskovka, ktorá sa takýmto deťom venuje. Davno som videla ukážku v telke, kde namiesto reedukacneho centra posielajú tieto deti na nejakú farmu. Je tam vždy iba mala skupinka deti, pomáhajú so zvieratami, majú nastavený učebný plán a pracuje s nim cely tím psychológov. Údajne majú dobre výsledky. Do reedukačné by som ju nedávala. Ona je možno aj vo fáze, že v očiach vsetkych je zlá a to dlhodobo, tak to už vzdala. Ono Adhd je na SK velmi slabo podchytené u starších deti a u dospelých sa tomu venuje velmi malo odborníkov. Venujem sa tejto téme - adhd u dospelých iba ako laik so skúsenosťou, ale veľa informácii musím čerpať so zahraničnej literatúry. Ešte v CZ sa otvára pomaličky otvára tato téma, ale tiež je malo odborníkov.

karinss
Autor odpoveď zmazal
zuzka148
8. apr 2024

Mňa napadlo Cenacolo alebo Žakovce. Venujú sa mladým s problémami
https://www.cenacolo.sk/o-nas/
https://www.ikv.sk/

zazka666
8. apr 2024

@luciah0909 dosť naivná úvaha. To dievča je už tak ďaleko, že rozhovory nepomôžu. Treba ju odstrihnúť od toho.jej amanta. Matka nemusela urobiť žiadnu zásadnú chybu, ak má dievča ADHD, bude si dievča robiť čo chce. Napriek zákazom, rozhovorom. Môže ísť cez mŕtvoly...

dietenka
8. apr 2024

Ja síce neviem poradiť,ale želám vám aby sa to dalo do normálu.Bojujte o dcérku,verím,že je veľmi ťažké sa prizerať ako si ešte len 15 ročná ničí sama život.A nič si nevyčítajte,určite ste pri výchove robila všetko s láskou a bola presvečená o tom,že to robíte správne.Mala som kamarátku v puberte,tiež skončila v takomto centre.Bola úplne z normálnej rodiny,a stalo sa.Nikdy nikto nemôže povedať,že jeho dieťatu sa to stať nemôže.Držím vám palce,aby sa to zmenilo k lepšiemu♡

betulinka1
9. apr 2024

Autorka prajem ti aby si sa rozhodla čo najlepšie ako ďalej. Možno by som sa snažila podržať mladú čo najdlhšie na psychiatrii aj keby mala opakovať ročník. Podľa mňa tvoja dcéra potrebuje pochopiť čo chce. Či chce žiť niekde z dávok alebo chce na sebe pracovať. Potrebuje aby jej to niekto vysvetlil a nie ty. Na tvojom mieste by som sa porozprávala s jej súčasným lekárom - psychiatrom, že čo ďalej. Myslím si, že majú oveľa väčšie skúsenosti. Či ju nevedia vyšetriť a posúdiť jej stav, že čo je problém, či tam nie je aj nejaká psychiatrická diagnoza. Nech poradia čo a ako ďalej postupovať. Mladej by som pekne povedala ako sa mi jej fešák vyhrážal smrťou, či je to podľa nej v poriadku. Že či toto je jej život, ktorý si predstavuje, že ju bude časom otĺkať a keď sa s ním bude chcieť rozísť, že on jej to nedovolí. Ale ak chce žiť takýto život, tak sa dohodneme, že môže ísť kam chce, ked skončí strednú školu. Že do vtedy som za ňu zodpovedná ja. A vždy ked zdrhne z domu a nebude chodiť do školy, tak budem volať policajtov. A nakoniec skončí v diagnostickom centre. Že ak to chce takto, môžeme hrať túto hru. Chodila by som ňou na sedenia spolu ako rodič a dieťa, aby ste našli spoločnú reč za účasti pychologa. Púšťala by som jej podcasty ľudí, čo si prežili dno, keď sa nechali ženy zmanipulovať degešmi a násilníkmi ako dopadli a ako sa museli z tých sračiek dostávať. Počúvala by som to s ňou, veľa sa s ňou rozprávať a pochopiť ju, prečo sa ruti do takýchto sračiek.

0janka__0
Odpoveď bola odstránená
luizina
6. máj 2024

Je nieco nove prosim ta @autorka ako sa mate?

Strana
z7