icon

Ako zvládnuť problematické správanie 12-ročného dieťaťa?

14. aug 2025

Dievcata potrebujem poradit. Situacia minuly piatok. Syn mal cely tyzden hroznú naladu a vrcholom bola veta, ze ja neviem varit. Ma 12. Doma bol z toho krik, ze taketo drzé reci nech si necha a nech sa ospravedlní. On ani za svet, muz do neho hustil ale po obede ho niesol do tabora, Cize sme to nejako nedokončili. Teraz v piatok ma prist z tabora. Co s tym? Chcela by som vymysliet nieco aby dostal lekciu. Nemate nejaky napad? Ze si bude varit sam pre seba? Alebo mu nakúpim spagety a nech si kazdy den vari spagety…. Teda bude sa to musiet naucit, lebo ja zatial deti do kuchyne nepúšťam. Co je evidetne chyba, ze vsetko dostavaju pod nos 🤔🤔🤔🤔 nechcem nejaku hustú atmosféru doma, nemam to rada a puberta ma svoje úskalia. Ale zase to nechcem nechat tak, lebo bude casom este horsie.

Strana
z3
zojazoja
14. aug 2025

...ani nepočítam kolkokrat som toto mame aj ja povedala, ze nevie varit alebo ze babka vari lepsie. tychto pubertalnych rečí ešte bude. nepripúšťajte si to tak nebo se z toho zblazniš 🙂

martul
14. aug 2025

@anonym_autor Navar pre všetkých, ale jemu nenalož, keď sa spýta prečo, tak mu povedz, že si si nie istá, či by mu to chutilo kedže ti naposledy povedal, že nevieš variť.

martul
14. aug 2025
@zojazoja

...ani nepočítam kolkokrat som toto mame aj ja povedala, ze nevie varit alebo ze babka vari lepsie. tychto pubertalnych rečí ešte bude. nepripúšťajte si to tak nebo se z toho zblazniš 🙂

@zojazoja Jasné, že sa nemusí z toho zblázniť, ale ani ignorovať nie je správne riešenie. To potom zachvíľu čo bude mladý vyvádzať? Šak poberta je argument na všetko?

anonym_ecc52b
14. aug 2025

@anonym_autor prepáč, ale preháňaš. Myslím, že úplne stačí vyriešiť situáciu hneď v danej chvíli, že prepáč, ale toto sa mame nehovorí, nabudúce ti môžem aj nenaložiť, ale aby dieťa odišla do tábora rozhádané s rodičmi (toto by som napr. ja nedopustila, "zaspávať" sa má s čistým štítom) alebo aby som mu po návrate nechala dieťa týždeň variť špagety, no neviem.

zojazoja
14. aug 2025
@martul

@zojazoja Jasné, že sa nemusí z toho zblázniť, ale ani ignorovať nie je správne riešenie. To potom zachvíľu čo bude mladý vyvádzať? Šak poberta je argument na všetko?

@martul ale veď hej....ale mne to pride strasne divné keby rodicia so mnou riesili nieco az po 2-och dňoch....a hustili do mna a davali mi akoze vystražné tresty. to je tak neprijemne pre pubertiakov začínajucich.

anonym_17cb7d
14. aug 2025

Podľa mňa je chyba,že nepústaš deti do kuchyne a všetko im dáš hotové pod nos.

januska12323
14. aug 2025

Keď mu nechutí môže ti pomáhať variť. 12 ročný zvládne oveľa viac ako si myslíš. Ale ani to nemusíš preháňať, tých blbých rečí ešte bude.

prasiatko30
14. aug 2025

Boze si zakladate na tom vareni ako keby to bolo to najdolezitejsie na svete a davas mu vietor do plachiet. Ja nerada varim a snazim sa vareniu vyhybat, ak ma niekto problem nech si navari sam. Ako co chces s nim este riesit??? Si mu ukazala kde je tvoja slabina a co ta vytoci, nabuduce ked ta bude chciet naserkat tak ti povie presne to iste a este doda ze janickova mamka vari ako michelinovy chef a co potom urobis? Mu budes drzat prednasku dva tyzdne? Vsak ak ti povie, ze nevaris dobre, tak by som mu len povedala, ze zajtra navari obed on - ma cas a ingrediencie v spajzi a chladnicke. Ma uz dost rokov na to aby sa obsluzil sam a tebe by som poradila aby si varila menej a zavadzala dni kedy bude varit tvoj muz alebo syn, aby si vsimli, ze to nie je samozrejmostou, ze ty varis. Este budu aj nostalgicky spominat na tvoje varenie

prasiatko30
14. aug 2025

Btw ak toto povazujes za problematicke spravanie tak si davaj pozor aby si si nevyrobila naozaj problematicke spravanie, lebo robis z komara somara

anonym_eb9df4
14. aug 2025

@anonym_autor vieš, kde je chyba, deti do kuchyne nepúšťaš. Syn tam mal byt už desať rokov, pomáhať pravidelne, nemal by takéto reči. Druhou chybou bola hádka, nútenie syna, aby sa ti osoravedlnil. A v takejto nálade ste ho dali do tábora. Cele zle. Teraz si doma sadnite, povedz mu, že ťa mrzí, že si myslí, že nevieš variť, že chápeš, že mu nemusí chutiť všetko, že nie vždy sa pri varení všetko podarí tak, ako si predstavuješ. Tak ste sa rozhodli, že odteraz budete varievat spolu, do konca prázdnin denne, počas školy cez víkendy. V žiadnom prípade to nehovor tak, aby to bral ako trest, povedz mu, že takto ma možnosť ovplyvniť výslednú chuť jedla a budeš rada, keď nájde nejaké recepty, ktoré spolu vyskúšate.

anonym_089ceb
14. aug 2025

@anonym_autor ja som myslela podľa názvu, že ti chodí domov opitý, s marihuanovými cigaretami vo vrecku a vo voľnom čase týra susedove mačky a deti 😆. Ale nie, absolútne si nemyslím že toto je nejaký vážny dôvod sa nad tým takto rozrušovať, jednoducho mal nanič náladu, tak povedal hlúposť, u dospelých je to tolerované, u detí nie 🙂. Synovi si mala so smiechom povedať že si môže na tábor pribaliť kuchárske knihy, lebo sa po jeho príchode veľmi tešíš na jeho kuchárske umenie. A manželovi vysvetli že pokiaľ doňho bude hustiť pre takúto vec, tak bude jeho odpor ešte väčší.

svetlonos
14. aug 2025

Kamoskin syn ako 6 ročny uz robil sam praženicu, a rýchlo ho to baviť začalo. Teraz ma 10 a základné jednoduché jedla uvari, napr. špagety s omáčkou, mäso naloži a s mamou osmažíme, urobi ryžu, zemiaky atd aj kolac upečieme uz davno.
Nas ma 5 a pečieme spolu, za chvíľu mu chcem ukázať ako robit praženicu.
A mas tu dobre rady. Daj mu ingrediencie, recept a hajde navariť, inak môže jesť mailový chlieb 😉.Samozrejme si po sebe aj uprace. A teda naštvalo ny to aj mňa ale v porovnaní s niektorými inymi je este zlatíčko. Minule tu bola téma ako q3 rocna chodi domov neskoro večer opitá, ďalšia zhulena.

olimuc
14. aug 2025

No v 12 uz v kuchyni asistovat davno mal. Maly od 5 kraja zeleninu a zapajam ho v ramci moznosti. Niekedy deti/ pubertaci povedia nieco, co vyznieva inak ako to myslia … nevies varit … moze byt aj myslene mam chut na iny druh jedla … telefon ma urcite … zavolaj ho do kuchyne a moze pripravit jedlo podla videa pre vsetkych 🤷🏻‍♀️ mozno ta prekvapi

anonym_eb9df4
14. aug 2025
@svetlonos

Kamoskin syn ako 6 ročny uz robil sam praženicu, a rýchlo ho to baviť začalo. Teraz ma 10 a základné jednoduché jedla uvari, napr. špagety s omáčkou, mäso naloži a s mamou osmažíme, urobi ryžu, zemiaky atd aj kolac upečieme uz davno.
Nas ma 5 a pečieme spolu, za chvíľu mu chcem ukázať ako robit praženicu.
A mas tu dobre rady. Daj mu ingrediencie, recept a hajde navariť, inak môže jesť mailový chlieb 😉.Samozrejme si po sebe aj uprace. A teda naštvalo ny to aj mňa ale v porovnaní s niektorými inymi je este zlatíčko. Minule tu bola téma ako q3 rocna chodi domov neskoro večer opitá, ďalšia zhulena.

@svetlonos tiež sme to tak mali, keď mal 16 uvaril komplet obed aj s kolacom. Zíde sa každému aj chlapcovi, ale u nás v rodine varia aj muzi

beronsche
14. aug 2025

@anonym_autor preboha vy to riadne s mužom hrotite..
Nechceš ho aj vydediť, že to, čo povedal??

Normálne mu vysvetlí, že sa ťa to dotklo
Že ak mu naozaj nechutilo, dá sa to povedať aj inak. Povedz mu, že bude pri varení asistovať, aby si raz mohol variť sám.
A hlavne z toho nerob drámu..

autor
14. aug 2025
@martul

@anonym_autor Navar pre všetkých, ale jemu nenalož, keď sa spýta prečo, tak mu povedz, že si si nie istá, či by mu to chutilo kedže ti naposledy povedal, že nevieš variť.

@martul to by som ho zase nenechala hladného. Preto som premyslala, ze mu dam moznost aby si uvaril tie spagety. Tak premyslam nahlas.

autor
14. aug 2025
@martul

@martul presne tak. Akoze nechcem z toho robit drámu a aj chapem, ze nieco cloveku vybehne. Ale musi sa vediet prist ospravedlnit. Potom sa tak bude spravat aj k frajerkam a to za ho nikdy nezbavíme a bude este v 30-tke v detskej izbe 🤣🤣🤣🤣

autor
14. aug 2025
@anonym_ecc52b

@anonym_autor prepáč, ale preháňaš. Myslím, že úplne stačí vyriešiť situáciu hneď v danej chvíli, že prepáč, ale toto sa mame nehovorí, nabudúce ti môžem aj nenaložiť, ale aby dieťa odišla do tábora rozhádané s rodičmi (toto by som napr. ja nedopustila, "zaspávať" sa má s čistým štítom) alebo aby som mu po návrate nechala dieťa týždeň variť špagety, no neviem.

@anonym_ecc52b on sa odmietol so mnou bavit. Ja by som to tak nenechala. Ked som mu povedala, podme sa porozpravat, tak zavrel dvere s vetou mam pravdu. Akoze co som mala robit. On je trosku ťažšia povaha.

louise
14. aug 2025

Mne pomáha v kuchyni už 9 ročný syn. Tiež si myslím, že ho treba viac zapojiť. Možno si potom viac uvedomí, aj keď niekedy im to v puberte dochádza neskôr.

autor
14. aug 2025
@anonym_089ceb

@anonym_autor ja som myslela podľa názvu, že ti chodí domov opitý, s marihuanovými cigaretami vo vrecku a vo voľnom čase týra susedove mačky a deti 😆. Ale nie, absolútne si nemyslím že toto je nejaký vážny dôvod sa nad tým takto rozrušovať, jednoducho mal nanič náladu, tak povedal hlúposť, u dospelých je to tolerované, u detí nie 🙂. Synovi si mala so smiechom povedať že si môže na tábor pribaliť kuchárske knihy, lebo sa po jeho príchode veľmi tešíš na jeho kuchárske umenie. A manželovi vysvetli že pokiaľ doňho bude hustiť pre takúto vec, tak bude jeho odpor ešte väčší.

@anonym_089ceb nazov mi zmenili

mane01
14. aug 2025

@anonym_autor moja, ked ti mozem poradit, tak kasli na to. Vazne! Vies, kolko kritiky si este vypocujes, kym si prejdete pubertou? To chces za kazdu blbost robit takyto cirkus? Budete sa len vadit a vies co? Nemas sancu vyhrat! Prides o vztah s dietatom a aj tak budes len za kravu, hoci by ste ho prinutili k hocicomu. Nastuduj si trochu o tom, ako fungovat s pubertakom. Je vela knih, napriklad Vychova bez porazenych. Takto z rychlika na tvoju situacii by som reagovala asi takto: hm, no to ma mrzi, ze ti moje jedlo nechuti. Vsak nemusis si dat veceru s nami, kludne si nieco priprav sam. Ockovi a sestre to chuti. Moji zvykli skrotnut a potom sa spravali ako keby sa nic nestalo. Obcas mi povedali, ze oni to tak ani nemyslia, ked ma kritizuju. Teraz su uz starsi teenageri a stale si chodia ku mne po radu (co ma veeelmi tesi🙏🏻), nehadame sa, respektujeme sa. A to zacinali pubertu obaja cez tvrdy lockdown… to bola ‘zabava’!

autor
14. aug 2025

Baby mate pravdu v tom, ze je chyba, ze deti nie su zapojené. Ja som si to uvedomila teraz. Ked varime, tak bud ja alebo muz. Deti nezapajame. Ani z toho nechcem robit drámu. Ono to vyvrcholila ta situacia po tom celom tyzdni negativizmu. Ze uz akoze staci. Skusim sa dohodnut s muzom, ze od teraz vari s nami a ked bude hundrat, moze na seba. Ked odmietne pomahat, co predpokladam, lebo on je vazne taka tazsia povaha od mala, jeho len tak nieco neviem donutit spravit co nechce + teraz to este zacne byt asi este horsie s tou pubertou, tak dostane chleba. Lebo ako co, povie mi, ze nejdem s tebou varit. Tak ako co spravim…

anickaaa6aaa
14. aug 2025

tak toto mi nepríde ako problematické správanie. no a? tak Ti povedal, že nevieš variť... svet sa nezrúti. asi Ti brnkol na strunu...možno mal aj trošku pravdu. už by som to teraz nechala tak. mali ste to riešiť vtedy keď sa to stalo. Ja by som sa vôbec nevytočila. odvrkla by som mu, že ma smolu... alebo niečo také...

lucka_ke
14. aug 2025

možno mu nechutilo čo si uvarila, ani mne nechutí všetko čo uvaria iní, porozprávala by som sa s ním čo konkrétne mu nechutí a ako by si predstavoval jedlo, čo má rád, čo by chcel jesť a potom druhá fáza - nech pomáha nakupovať, pripravovať suroviny (čistiť, umývať, krájať) a pomaličky ho zapájať aj do varenia, začať jednoduchšími vecami typu puding, praženica, polievka a postupne pridávať
ja som názoru, že každý aj dievča aj chlapec by mali vedieť variť, aby nemuseli byť závislí na nikom druhom a aby v živote nehladovali, nemusia byť špičkoví kuchári

autor
14. aug 2025
@anickaaa6aaa

tak toto mi nepríde ako problematické správanie. no a? tak Ti povedal, že nevieš variť... svet sa nezrúti. asi Ti brnkol na strunu...možno mal aj trošku pravdu. už by som to teraz nechala tak. mali ste to riešiť vtedy keď sa to stalo. Ja by som sa vôbec nevytočila. odvrkla by som mu, že ma smolu... alebo niečo také...

@anickaaa6aaa nazov temy mi zmenili. Nenazvala som to problematické spravanie ale “puberta!!! pomooooc”. Asi to menia aby na to kliklo viac ludi. Tu nejde o to co povedal, som si vedomá toho, ze všeličo sa v puberte bude hovorit. Ale skor hladam napad na nejaku lekciu. A moze byt aj vtipná.

lucka_ke
14. aug 2025

prečo hneď lekciu, je to tvoje dieťa, je v problematickom veku - ja sa snažím nebrať si veci veľmi osobne a vždy sa o "probléme" rozprávame, väčšinou vyplynie, že jedna alebo druhá strana to tak nemyslela a je za tým napríklad zlý deň, nespokojnosť s inými vecami a proste sa uzemnia na nejakej blbosti

autor
14. aug 2025
@lucka_ke

možno mu nechutilo čo si uvarila, ani mne nechutí všetko čo uvaria iní, porozprávala by som sa s ním čo konkrétne mu nechutí a ako by si predstavoval jedlo, čo má rád, čo by chcel jesť a potom druhá fáza - nech pomáha nakupovať, pripravovať suroviny (čistiť, umývať, krájať) a pomaličky ho zapájať aj do varenia, začať jednoduchšími vecami typu puding, praženica, polievka a postupne pridávať
ja som názoru, že každý aj dievča aj chlapec by mali vedieť variť, aby nemuseli byť závislí na nikom druhom a aby v živote nehladovali, nemusia byť špičkoví kuchári

@lucka_ke varim len to co chcu deti a muz. Nevarim podla seba, lebo ja nie som na maso a oni bez masa to nie je jedlo. 12 rokov mu to jedlo chutilo. Dokonca jeho dedo, ked ma prist, je to jeho speci objednávka, ze nikde lepsie nejedol.

anonym_571276
14. aug 2025

Ešte si vypočujes🤣chyba je, že sedí v izbičke a vy ho nenecháte v kuchyni nech sa zapája.Pride domov tak niektorý deň navarí s tebou a spýtaj sa ho, ako bymu padlo, kedy ste ho skritizovali.Ja podľa deti neviem nič😜malo športujem, všetci vedia 4 jazyky ja len 2, prečo nevaríme viac exoticky a pritom nezjedia ani avokádo, olivy, sklenené rezance...ja už neragujem, lebo keď som reagovala sme sa všetci pohádali.Moja odpoveď na všetko teším sa, keď sa pdstshujete ako ma zavoláte na delikatesu, keď budeš bývať sám rob to ako ty chces atď ...špaldovy chleba nechcú, grahamovr rohlíky nechcú, chcú len buzerovat a vytáčať rodičov najbližších 6 rokov

lucka_ke
14. aug 2025
@anonym_571276

Ešte si vypočujes🤣chyba je, že sedí v izbičke a vy ho nenecháte v kuchyni nech sa zapája.Pride domov tak niektorý deň navarí s tebou a spýtaj sa ho, ako bymu padlo, kedy ste ho skritizovali.Ja podľa deti neviem nič😜malo športujem, všetci vedia 4 jazyky ja len 2, prečo nevaríme viac exoticky a pritom nezjedia ani avokádo, olivy, sklenené rezance...ja už neragujem, lebo keď som reagovala sme sa všetci pohádali.Moja odpoveď na všetko teším sa, keď sa pdstshujete ako ma zavoláte na delikatesu, keď budeš bývať sám rob to ako ty chces atď ...špaldovy chleba nechcú, grahamovr rohlíky nechcú, chcú len buzerovat a vytáčať rodičov najbližších 6 rokov

@anonym_571276 môj syn si napozeral videá, v ktorých ľudia varili a mal pocit, že je to jednoduché, tak som ho nechala a potom mal jedlo zhorené, vyzerajúce inak, nechutilo mu 🙂 no sám zistil, že to vôbec nie je jednoduché niečo dobre uvariť a keby som mu to skritizovala tak by asi explodoval od zlosti, vždy som pochválila za snahu, pomohla zistiť kde urobil chybu a spoločne sme spratali kuchyňu, ktorá bola ako po výbuchu

anonym_08e55e
14. aug 2025

@anonym_autor Chodte obaja spolu na kurz varenia.

Strana
z3