Ako zvládnuť problematické správanie pubertálneho syna?
Ahojte. Som matkou štyroch detí, ale výchova jedného z nich sa mi akosi vymkla spod kontroly. Syn má 17 ( o cca mesiac 18) rokov. Minulý týždeň si urobil vodičák, a vlastne od toho dňa doma takmer ani nebol. Nerešpektuje, že nesmie jazdiť sám, bez doprovodu osoby, ktorá pri ňom musí byť, stretáva sa s ľuďmi s ktorými som mu zakázala stretávať sa (kvôli skutočnostiam, ktoré sa stali pár rokov dozadu a syn má z toho problémy) fajčí, pije.. Odíde dajme tomu vo štvrtok, príde domov v sobotu, osprchuje sa a bez slova znovu odíde. Ak sa ho niečo pýtame, klame. Je to šikovný chalan, bohužiaľ vždy bol taký frajer a dostal sa do skupiny kde fajčia, pijú.. Moje prosby, ani pokus o nejakú konverzáciu nezaberajú, povie mi nerieš, to je v pohode, nie je to tvoja starosť atď. Lenže ja už nemám na neho nervy. Čo mám robiť, aby horšie nebolo?
Som z rodiny, kde otec nebol prítomný a matka ma týrala, chcela som svoje deti vychovať s láskou, nikdy som ich nebila, vždy som sa snažila o komunikáciu, bohužiaľ mám pocit, že som zlyhala..
Prosím nesúďte, len mi pomôžte sa správne rozhodnúť..
Radu nemám. Ale zakazy a vyhodenie z domu si nemyslim, ze pomozu. Ale je to strašne smutné. Človek sa o dieťa stará, a nakoniec ostane sam. Dieťa si partu vybralo samo a asi aj sam musí zistiť co je a nie je správne.. Bodaj by všetky deti opatovali rodičom to, co oni do nich dali, neprespate noci, hranie, čas, lásku..držím moc palce nech syn precitne a nech si váži svoju mamku. Mne by srdce peklo. A nie nezlyhala si!
Neviem ti poradit ale toto je brutal. Srdce by mi puklo. Toto ste mali riesit uz davno. S 18 rocnym uz nic nespravis.
Boze to su rady zas....takze vy ostatne drzite a vydierate deti k poslusnosti pomocou penazi? Ze proste im nedate, tak sedia doma a sekaju dobrotu 😃
Autorka, bohuzial ti poradit neviem, podla mna vela robi povaha, vidim to vsade okolo, aj ty - tri deti v poho a jeden grazel. Drzim palce, bezmocnost je hrozna.
@maxalla ved riesili, citaj komentare. A ty si uz preskocila? Vychovala zopar idealnych deti do dospelosti?
@abbey1 podla mna to moze byt hranicna porucha osobnosti. Valat vsetko na rodicov, ked maju este tri deti v norme? Ved to riesili aj s psychiatrami, citaj.
@babulkomale Čítala som 🙂
@tilly myslim ze tento syn vie jazdit uz davno a prabdepodobne dobre, autickar - macho, to samzorejme neznamena, ze sa mu nemoze nic stat.
Ja som jazdila pol roka pred vodicakom na sukromnych alebo odlahlych cestach, parkoviskach, do kopcov, v terene, proste ucila som sa hned ako som mala auto. Vodicak az potom.
@babulkomale o to je to náročnejšie. Má istotu a myslí si, že sa mu nič nemôže stať. Je možné, že chlapec sa vyburi a o pár rokov bude v pohode, ale zbláznila by som sa...
Ahoj, bude mať 18, keď je taký šikovný ako píšeš,sadnite si s ním obaja a povedz mu priamo, že keď sa chová ako samostatný tak aj trvas na tom aby sa osamostatnil. To znamená,nech si prenajme byt odsťahuje sa a žije si svoj život. Že ste tu v prípade potreby pre neho,ale nech sa postará o seba sám. Ty máš ešte tri deti, ktoré ťa potrebujú zdravú a v plnej sile,nie ustrachanu s nervami v koncoch. A nadstav si svoje hranice,neustupuj synovi. Nevyvolavaj,nevypisuj... nechaj ho nech vie ako sa ten život žije,nie mama hotel a život gumička.
Ďakujem všetkým za komentáre, za všetky. Niektoré pomohli iné nie.. Chlapec je šikovný a za tým si stojím. Prospel s vyznamenaním. Keď som bola na rodičovskom, neskutočne som bola na neho pyšná ako ho triedny učiteľ i majster OV vychválili, vraj za 20 rokov, čo je majster majstrom nemali takého šikovného chlapca. Zúčastňoval sa na súťažiach SŠ aj keď bol mladší tak na ZŠ, okrem toho na ZŠ boli všetky moje najstaršie deti (momentálne 18,17,15 v popredí na šachových turnajoch, dcéra je teraz majsterka okresu a je v prvej desiatke najlepších v šachu na celom Slovensku - nie nechválim sa, to píšem pre tie, ktoré tvrdia, že sme zanedbali výchovu, tak áno, mohla som niečo pokaziť, nie som dokonalá, ale svoje deti som sa snažila podporovať a dopriať im hmotné aj nehmozné dary (tie hmotné v rámci normy). Chcela som len poradiť čo so synom teraz, keď je v štádiu v akom momentálne je,pretože ako matke, ktorá ľúbi svoje deti mi trhá srdce akým smerom sa syn uberá.. Našťastie od zajtra pracuje na TPP v servise v ktorom praxoval, tak verím, že bude mať menej času na sprostosti...

existuje moznost s tym vodičákom, ze ho udate, ze soferuje sam aj ked nemoze...... je to drsne, ale moze to byt súčasťou "vychovy".....