Ako zvládnuť pubertu u 13-ročnej dcéry?
Ahoj. Prosim o radu, začínam byt zúfalá. Mám 13 ročnú dcéru, puberta sa začína prejavovať v plnom príde. Ja už som sa normálne v poslednej dobe prichytila, že dakedy mám stiahnutý žalúdok čo zas sa jej nejde páčiť. Keď ma “ náladu “ je fajn, porozpráva mi, o kamaratkach, v kolektíve je veľmi obľúbená. Ideme spolu do mesta, na “ kávu” , alebo po obchodoch. Čo je ale v poslednej dobe veľmi zriedka, nechce ísť, radšej s kamarátkami von( bývame na dedine, chodia len na ihrisko) , najneskôr 19.30 je doma. V poslednej dobe stále odvrava, furt je dačo zle, prevracia očami, odvrkne mi, keď sa aj snažím sa s ňou porozprávať, keď vidím jej reakcie vybuchnem, som nervózna, a ešte sa to zhorší. Pripadne sa rozplače, pre každú blbosť. Manžel je typ človeka, ktorý jej “ akože “ dohovorí, ale v podstate nič nerieši, a ona si k nemu toľko nedovolí čo ku mne. Ja už fakt dakedy neviem ako s ňou komunikovať, nechcem aby sa mi vzďaľovala a uzatvárala sa, som bezmocna dakedy. V škole sa učí dobre, je jednotkárka, je veľmi šikovná a inteligentná, hra na klavír , chodí na basketbal… ja ani neviem akú radu čakám, viem, že napíšete že to je asi normálne, ja chcem naspäť moje milé zlate dievčatko, takto sme doma dve nervózne fúrie…
Ale čo vlastnej od nej chceš? Veď je úplne prirodzene že v tomto veku uprednostňuje rovesníčky a nie teba
Veď aj ona sa musí nejakym smerom vyvíjať a nemôže zostať maličkým dievcatkom
@anonym_autor klasická puberta.. výdrž 3 roky.. nás to ešte len čaká, ešte sme len v začiatkoch a už mi dáva zabrať 😑
Dať jej viac priestoru, je vo veku, kedy už nepotrebuje mamu na každom kroku.
Pomaly si zvykaj, že do mesta už bude chodiť s kamoškami.
19.30 doma v lete?? To by každá prevracala očami
OMG. Spomen si o takych 20 rokov, ked budes v prechode, na svoje vlastne slova a kedy sa budes tak neznesitelne spravat Ty. Je to iba prechodne obdobie, aj ty si dospievala.
Ona sa teraz sprava ako dvojrocne dieta, ktore ma obdobie vzdoru. Nechape, co sa s nou deje. Ked potrebuje priestor daj jej ho a uzivaj si chvile, ked s tebou chce byt.
@anonym_autor ja mám pocit ,že hovoríš o mne a mojej dcére..A mám tie isté pocity ako ty ,musíme to vydržať
..Ja mojej kludnym hlasom vždy dohovorim,u nás výbuchu je môj muž...Ale pocity máme rovnaké ,tiež má z mojej brucho boli....Moja má 12 a pol
@anonym_autor
dievča sa odstriháva od rodičov, úplne normálny biologický jav. hormóny, hormóny, hormóny. Ty si dospelá, tak predýchavaj.
Priestoru ma až až, práveže som dosť benevolentna mama
Puberťáci to robia - odvrkujú, frflú, prevracajú očami, dupú pri odchode do izby a urazení za blbosť tresnú dverami, sú zavretí v izbe a hej, baby majú často pocit krivdy a neporozumenia, a tak plačú. Aj ja som taká bola. Aj moja dcéra taká bola a občas ešte stále je, a to už má 18. To ale neznamená, že ťa nemá rada alebo nechce byť s tebou. Len sa potrebuje nájsť, zorientovať sa v tých zmenách, zvyknúť si na hormóny. Ty nie si náladová v jednotlivých obdobiach cyklu? Nechaj ju a zároveň buď pri nej 💗 zvládnete to, neboj.
Puberťáci to robia - odvrkujú, frflú, prevracajú očami, dupú pri odchode do izby a urazení za blbosť tresnú dverami, sú zavretí v izbe a hej, baby majú často pocit krivdy a neporozumenia, a tak plačú. Aj ja som taká bola. Aj moja dcéra taká bola a občas ešte stále je, a to už má 18. To ale neznamená, že ťa nemá rada alebo nechce byť s tebou. Len sa potrebuje nájsť, zorientovať sa v tých zmenách, zvyknúť si na hormóny. Ty nie si náladová v jednotlivých obdobiach cyklu? Nechaj ju a zároveň buď pri nej 💗 zvládnete to, neboj.
@nikaeli chvála Bohu ,že dávate rady ,ja tiež som z mojej zufals
@anonym_autor pokiaľ dodržiava hygienu, nemá mastne vlasy, neopravuje zle známky tesne pred vysvedčenim, nemá v izbe bordel, pomáha v domácnosti, tak máš doma skvelé dieťa 😂
@anonym_autor vydržať ešte takých 7 rokov a bude pohoda ja mám doma 16 ročnú zduje sa za hocičo proste pubiska vyšitá
A ja ze co mladá vystraja. Úplne normálna puberta. Nádych, výdych. Ja viem ze pre mamu to je ťažké, ale proste normálne vývinové obdobie.
@nikaeli ďakujem ❤️
@anonym_autor pokiaľ dodržiava hygienu, nemá mastne vlasy, neopravuje zle známky tesne pred vysvedčenim, nemá v izbe bordel, pomáha v domácnosti, tak máš doma skvelé dieťa 😂
@anonym_deae92 ďakujem ukludnila si ma, hygienu dodržiava nadmieru, každý večer minimálne polhodina v kúpeľni, už chodím radšej do sprchy skôr ako ona, lebo mna už láme, a slečna sa finti 🙂
@anonym_autor vydržať ešte takých 7 rokov a bude pohoda ja mám doma 16 ročnú zduje sa za hocičo proste pubiska vyšitá
@andrejka1974 nooo este mám o dva roky mladšieho chalana, ten už tiež začína chytať maniere. Dnes bol ta mnou, či vidím že mu už rastu fúzy :D
@anonym_deae92 no s tou pomocou v domácnosti, to je tiež s frflanim, ale dajme tomu že urobí čo kázem, aj keď niekedy na 5ty krát
Ako by si písala o mojej 12 r....chvíľu moje poslušne dievčatko, a z ničoho nič len zazera, guľa očami, nič nie je dobré. Som jej už povedala že za 12 rokov mi ruka neuletela (žiadna výchovná po zadku) ale nevylučujem že pri Tom správaní sa to môže stať...akurát s pomocou , to spraví hned
Ako by si písala o mojej 12 r....chvíľu moje poslušne dievčatko, a z ničoho nič len zazera, guľa očami, nič nie je dobré. Som jej už povedala že za 12 rokov mi ruka neuletela (žiadna výchovná po zadku) ale nevylučujem že pri Tom správaní sa to môže stať...akurát s pomocou , to spraví hned
@sense presne, ani ja Som nie za fyzické tresty, ani som ich nikdy neudrela, ale v poslednej dobe sa fakt musím ovládať.
Ja tak teraz na dovolenke , som jej to povedala prvýkrát, potom sa síce ofucala, sadla na SUP ale aspoň bol pokoj chvíľu , potom prišla ospravedlnila sa , polhodinu milé dievča a potom zas. .. no čo bude to perne ale je to len obdobie, tak si musíme len popriať pevné nervy a veľa trpezlivosti
Baby a dovolia si k vám dcéry povedať aj napr že ste najhoršia matka, že sa odsťahujú v 15tich, že vás nemá rada a takéto fakt tvrdé slová? Lebo moja ano a teda toho sa mi už nezdá v poriadku, keď mi takéto veci povie to očí... Je mi z toho smutno. Pritom tiež keď ma baladu mi porozpráva hocičo a potom zrazu takéto veci kričí...
Baby a dovolia si k vám dcéry povedať aj napr že ste najhoršia matka, že sa odsťahujú v 15tich, že vás nemá rada a takéto fakt tvrdé slová? Lebo moja ano a teda toho sa mi už nezdá v poriadku, keď mi takéto veci povie to očí... Je mi z toho smutno. Pritom tiež keď ma baladu mi porozpráva hocičo a potom zrazu takéto veci kričí...
@anonym_47b764 a ty na to ako reaguješ? Kľudne jej povedz, že ťa mrzí, že si o tebe myslí, že si najhoršia matka, že o pár rokov bude mať ona možnosť byť lepšou matkou, ako ty. Spýtala si sa jej, aj na základe čoho to konštatuje? Určite by som takéto tvrdé vyjadrenia nenechala len tak. Odsťahovať sa od teba nemôže, lebo ešte nebude plnoletá, ale ak vydrží ešte tri roky, nech sa páči. Treba si len nájsť bývanie a prácu a začať sa starať sama o seba. A kričala by na mňa len raz a to prvý aj posledný. To by malo z mojej strany veľmi tvrdý dopad.
@anonym_47b764 a ty na to ako reaguješ? Kľudne jej povedz, že ťa mrzí, že si o tebe myslí, že si najhoršia matka, že o pár rokov bude mať ona možnosť byť lepšou matkou, ako ty. Spýtala si sa jej, aj na základe čoho to konštatuje? Určite by som takéto tvrdé vyjadrenia nenechala len tak. Odsťahovať sa od teba nemôže, lebo ešte nebude plnoletá, ale ak vydrží ešte tri roky, nech sa páči. Treba si len nájsť bývanie a prácu a začať sa starať sama o seba. A kričala by na mňa len raz a to prvý aj posledný. To by malo z mojej strany veľmi tvrdý dopad.
@anonym_512099 prosím ťa, aký tvrdý dopad by to malo z tvojej strany? Čo by si urobila? No kričí také veci napr keď jej vezmem mobil alebo keď sa pre niečo pochytime. Najčastejšie pre mobil a preto že nič sa jej nechce pomáhať... Veď to hej vravím, že v 18tich nech sa páči alebo v 15tich na internát s potom uvidí, čo je to starať sa sama o seba...
@anonym_autor z tvojho popisu mi vôbec nevyplýva, žeby nejako vystrajala... skus sa ty skor viac obrnit a hlavne jej daj istotu a pocit, že si tu pre nu. 🤗
@anonym_47b764 nie, toto mi ZATIAĽ nepovedala.
@anonym_autor z tvojho popisu mi vôbec nevyplýva, žeby nejako vystrajala... skus sa ty skor viac obrnit a hlavne jej daj istotu a pocit, že si tu pre nu. 🤗
@lienka.7 no, budem sa snažiť nenechať sa vytočiť ďakujem ❤️
@anonym_47b764 nie, toto mi ZATIAĽ nepovedala.
@anonym_autor neviem prečo si to dovoľuje. Som na ňu sama, robim čo môžem,aby jej nič nechýbalo.
Iba vydržať a nedať sa vyprovokovať.Nsjhorsie roky boli 13-15.Prvych 12-13 r nebolo tak ťažkých ako tieto 2.Cim ste mali lepší vzťah, tým viac sa bude vyhranovat.Aj ty ju začneš vidieť inými očami to malé milé dievčatko je nenávratne preč😉
@anonym_autor Pevne nervy a obrnit sa trpezlivostou... Moj muz tazko znasa pubertu 15r... My obaja sme ju mali taku pokojnejsiu, tak on to nechape, ze syn je iny a je schopny vystretlit hlasom, odut sa a obcas neposluchnut. Ma 15... A zda sa mu skoro prist domov do 20:30..ze jeho 14rocni kamosi mozu byt aj do 22... On od 13 sa zacal menit... Uvidine, co dcera o nejaky ten rok....
@anonym_47b764 toto sa ešte nestalo aj keď minulý rok mi povedala že chce ísť bývať k otcovi,aj keď mi to jedno nebolo som jej povedala, ok dohodni sa s otcom, ja mu s radosťou pošlem výživné aké on posiela mne a budeš chodiť ku mne na návštevu , užijeme si dva super dni bez starosti, ale aj v škole bude musieť riešiť otec aj ku lekárovi budeš musieť s otcom. Ona na to že veď dobre, potom mala byť v lete u otca 3tyzdne, a po otázke ako bolo povedala len dobre ale že ona chce ostať bývať u mňa, že či môže. A odvtedy to nikdy viac nespomenula. Zrejme prišla na to že ani u otca to nie je všetko také super ako si myslela keď je tam dva dni z tZdna a ešte chodí aj do školy a že keď je tam dlhšie má povinnosti ak tam

Dievča je v poriadku.Ty už menej.Treba si uvedomiť,že tvoje malé zlaté dievčatko rastie.Prestan žiť minulosťou a želať si takéto blbosti.