Ako zvládnuť rodičovský nesúhlas s plánom gap-year?
Ahojte, mám 18 rokov. Dúfam si nikto nebude myslieť zlé veci z toho nadpisu. Chodím na gymnázium, nefajčím nepijem som iba doma, kde aktívne pomáham mojím rodičom. Môj problém je, že nechcem ísť hneď po škole na vysokú školu ale chcem si dať gap-year (rok doma po škole) kedy by som sa učila na prijímačky na vysokú školu. Chápem, že veľa ľudí hovorí že sa mi to neoplatí pretože je šanca že sa nedonútm znova učiť, ale ja som si toho vedomá. Som dosť ambiciózna a keď zatnem zuby, tak by som nemala problém. To ale nie je ten problém, problém sú moji rodičia. Obaja odomňa očakávajú, že pôjdem hneď po strednej na vysokú školu a veľmi sa bojím že ich sklamem. Chápem, že pre niekoho toto môže byť úplná banalita ale pre mňa je moja rodina jedna z najdôležitejších vecí aké mám a nechcem si pokaziť vzťah s mojimi rodičmi. Ale ja sa nedonútim byť na vysokej škole len preto, aby som bola. Rozmýšľala som, že by som aj nachvíľu išla do Anglicka získať trochu skúseností v jazyku a rozšíriť si obzory a potom sa vrátiť a sedieť na riti učac sa. Chcela by som tiež trocha zažiť trocha dobrodružstva kým ma ešte nedržia serióznejšie povinnosti🙂. Viem, že aj erazmus je možnosť ale ten moc nechcem z osobných dôvodov.
Lenže, ako som už písala bojím sa reakcie mojich rodičov. Prosím vás o rady čo robiť.
PS: prosím nesnažte sa ma presvedčiť o tom nedať si gap-year to rozhodnutie nezmením...aj keď rada si prečítam vaše rady ak budú slušné🙂
@taynee Nič také som sa nerozhodla je to len jedna z možností ak ma to chytí. A na to druhé sa radšej ani nejdem vyjadrovať..😁
@mircalla 🤣🤣🤣
@drahomirra presne tak, uplny súhlas.
@zuzanapjat toto je generacia na ktorej "skonci" naša republika. Vsetko si len uľahčiť, naj vzor nejaká influencerka, ktorá 💩 robí, ale má "love" (napr.Plackova).
"Vhod" im padol kovid, kedy akékoľvek povinnosti im odpadli - napr.take obucajne chodenie do školy je pre nich otravné, prečo sa škola vlastne cela nedá dokončiť online? Najradšej sa celý deň flákať, ale výplata nech pekne cinka na účet, a najlepšie tak 2 litre v čistom, lebo vsakje drahé predsa 👌 ponúknuť v praci nevedia, resp.nemaju co, keď už tak prísť tak na 10.00 (lebo sa musia predsa vyspinkat) a odísť tak najneskôr o 15., lebo vsak oni esre potrebujú aj sukromny život a žiť. A tí, ktorí este náhodou nemajú 18, tak preto ich chcú mať, aby im konečne legálne v bare naliali. Atď, mohla by som pokračovať o tom, o com sa vonku na ihrisku bavia decka. Hrôza a des. 👎
@esterr_ka takto sa spravaju zamestnavatelia k socikovskej generacii, ktora (uz) nema co velmi ponuknut, ktora bude mordovat od rana do vecera za minimalku, lebo tak boli nauceni. Mladi sa pekne zbalia a "nejako uz bude"-velmi pekne vystihnute v predchadzajucich prispevkoch- neviem co, neviem ako, nejako uz bude, ale peniaze dostat chcem a volno musi byt!....
@esterr_ka A inak to v akej gubernii ponukaju take platy? Podla mna si stredoskolak ci absovent pride na slusny plat, casto vyssi ako maju ludia, co tam uz x rokov pracauju, nakolko trh prace je taky, ze jednoducho za nizsi plat zamestnavatel nikoho nenajde. Bavime sa teraz o nejakych beznych poziciach v korporatoch ci firmach napriklad
@hnilk0vamaminka no mam doma 18rocneho,ktory konci buduci rok.Keby sa takto rozhodol,ze rok pauza tak ocakavam ze bude brigadovat a prispievat,urcite by som nedovolila mamahotel,ze my ostatni chodime do roboty a on si doma lezi a rok oddychuje. Pripadas mi ako taky snilek,vela planov,tazko povedat ci to aj dotiahnes do konca. Staz a erazmus su naviazane na VS a robi sa vyber, zoberu prave teba? Dalej ked nemas moc kamosov,moze to byt rok cistej nudy. Premysli to poriadne. Len na zaver napisem,ze moji rodicia mi toto kedysi pred vyse 20rokmi nedovolili a spatne som im za to vdacna,ale vtedy som sa na nich velmi hnevala.
@esterr_ka Ty a @hnilk0vamaminka ste ta ista osoba. Opytame sa admina?
Vďaka Bohu,že môj 18.r.syn nad dakym voľným rokom ani nerozmýšľa a ide sa snažiť mat vš vzdelanie čím skôr.Dcera tam mala pauzu dva roky,ale až po skončení Bc.Sla cez projekt EU do južnej Ameriky,tam sa vydala,ale žijú v europe..Mgr.si robila už s dieťaťom a jednoduché to nebolo.Takze ja chápem prečo sa rodicia nepotesia tvojmu plánu.
@esterr_ka aj ja som si dala pauzu- po vs, ked som si na nu nasetrila a vedela som, co a preco robim a co potom a ratala som aj s variantou, ze ma nasi pred dvere posadia, lebo som dospela (a sama za seba zodpovedna)..... Urcite nie takym stylom, ze chcem sa este ucit, nemam poriesene financie ci kde a ako chcem zit, ci ist niekam, ani zdravotku tuk, skolne neskor ma nezaujima, a kooopec dalsich otazok, ktore sa na autorku vyvalili, ze si musi vopred premysliet, ale gap year musi byt, aby sa mi dalo lepsie ucit a ako na rodicov, ktori nebudu suhlasit (no kazdy normalny rodic by s takymto postojom svojho dietata nesuhlasil🙄🙄🙄🙄)
@hnilk0vamaminka ahoj, viem ze ucenie na maturitu je drina. A ucebnicu ani vidiet nechces, ale na VS je to ine. Zacinate len koncom septembra. Aj ucenie je tam ine ako na SŠ. Mate tam 3 mesiace volna.
Chod dalej, alebo sa uc zatial jazyk a zober si nejaku brigadu.
no tak takýto nápad mala aj moja dcéra, že ročná pauza. Keďže dcéra chcela ísť študovať do zahraničia, tak to teda nie, žiadna pauza. Ja som inak veľmi benevolentný rodič, ale toto sme zatrhli z dôvodu, že sme obstarožní rodičia. Môj muž ide o chvíľu do dôchodku, čiže keď chcela ísť študovať tak nech sa páči teraz, lebo neskôr to už kvôli financiám nebude možno možné, človek nevie čo ho čaká. Takže o mesiac dcéra končí prvý ročník, obe jej kamošky, ktoré si dali rok pauzu, už na výšku ani nejdú, rozmysleli si to
Je pekné že máš našetrené...aj tak že si schopná u rodičov platiť časť energií prípadne nájom?bývanie nie je zadarmo?strava ok,ale to je najmenšia položka.nejako sa mi nechce veriť že z vreckového si si nasetrila tak že môžeš sedieť rok doma. Mám pocit E prakticky nevieš koľko reálne má mesiac potrebuješ peňazí. Budeš sa hlásiť na UP?či si zaplatís nemocenské?lebo o o je to všetko pekne ale treba rátať aj s birokracioi

@hnilk0vamaminka Vyhladaj odbornu pomoc. Tvoje vymyslanie je neuveritelne. V 11tich rokoch zaklada diskusie a riesi otazky vychovy, to urcite