Ako zvládnuť situáciu, keď sa s dcérou nikto nebaví?
Ahojte, prosím vás, čo by ste robili na mojom mieste.
Dcéra je siedmacka. Na prvom stupni si prešla vyclenovanim z kolektívu. Začalo to jednou dôležitou premudrelou spolužiačkou a dospelo to k tomu, že sa s ňou nik nebavil. Školu máme blízko bytu, tak dcéra moc školu meniť nechcela, lebo tá hlavná aktérka odišla na 8-rocny gympel. V šiestom a aj tento rok to bolo celkom ok. Dcéra je tichá a aj tak síce nikdy do triedy nezapadla, čo mi potvrdila aj učiteľka na zdruzeni, že ju medzi seba neprijali. Ale bolo to tak, že dcéra sa akoby furt pridala k dievčatám a hoci bola piate koleso na voze, tak ju aspoň neodstrkovali. V triede je len 6 dievčat vrátane mojej. Bola teda celkom spokojná, keďže v podstate je asi aj zvyknutá byť outsiderom.
Zrazu sa s ňou nik nebaví. Teda jedno dievča iba, ale to len tak, že to dievča sa baví s ostatnými dievčatami a mojej sa odzdraví alebo tak, že po nej nezazera. Mali aj skupinu na whatsappe a odtiaľ ju odstránili. Pred dvoma týždňami jej jedna dokonca schovala desiatu. Na druhý deň sa dcere desiata zrazu objavila v taške.
Neviem čo nám robiť. Ísť za učiteľkou, a riešiť to? Týmto sme si prešli na prvom stupni, kde škola vôbec nám nepomohla s tou šikanou. Proste celé zle z ich strany. Zároveň nikoho nemôžu donútiť aby sa s ňou bavili. Napísať niektorym rodičom? To tiež dcéra moc nechce, aj ja viem, že jasne keby aj deťom dohovorili, ešte by sa to obrátilo proti dcére. Do konca roka je ešte ďaleko a neviem teda ako to ideme zvládnuť, či sa to utrasie alebo čo vlastne robiť.
Samozrejme, ak sa to neutrasie, už bude musieť meniť školu či chce alebo nie, keďže sa v takom prostredí nedá denne existovať...
@janage nie, to nie je náš prípad. Povedala by som že v triede je nekonfliktna. Nikdy tam neplakala. Ani nie je panovacna. Toto je celkovo zla trieda. Tie deti nemajú rešpekt ani voči učiteľovi, nieto ešte jednu sebou..dcére by stačila jedna spriaznená dušička...
Mne sa nechce verit, ze 2 roky ju brali a odrazu zo dna na den ju vylucili. Nieco sa muselo udiat. Mozno vec, ktoru si dcera neuvedomuje. Skus ist za skolskou psychologickou. Moze pracovat s dcerou a aj s triedou. Nikoho vsak nedonutia zmenit svoj vztak k tvojej dcere. Ja som vzdy detom hovorila, ze nemusia a ani nemozu byt so vsetkymi naj kamarati, ale musia sa navzajom tolerovat a respektovat.
@benit nemala s nikým konflikt. Normálne sa zrazu prestali s ňou baviť. Čo tej jednej sadlo na nos, keď práveže posledný mesiac sa s ňou bavila najviac, netuším. A stiahla ostatné baby. To je najhoršie, veď keď sa jedná nebaví, ok. Ale prečo musia sa pridať aj ostatné?
@betulinka1 myslela si intervenciu v triede😊
A čo,že robili na prvom stupni. Veď to je už dávno. Klíma v triede sa ti zmení raz dva. Nemôžeš porovnávať čo bolo vtedy a teraz najmä pri deťoch, ktoré sa dynamicky menia. Treba tam urobiť šetrenie. Jednoznačne.
Nemyslim konflikt. Obycajna somarina, ktora tu jednu nastartovala. Viem ako to medzi detmi chodi,pozduvaju sa za blbosti, malichernosti.
Toto je problem aj toho, ze je v triede malo dievcat. Dievcata dokazu byt omnoho krutejsie ako chalani. Chalsni sa poklckuju, vynadaju si a su kamosi. Baby vsetko beru smrtelne vazne a su zakeracky.
Myslím, že zmeniť by sa mala tvoja dcéra, a nie spolužiačky. A myslím to v dobrom
@barbie2023 narážala som na to že tam bola šikana na prvom stupni a oni mi tvrdili že klíma v triede je super a vzťahy dobre.
Vztahy v triede mozu byt dobre, ostatne decka su v pohode. To, ze sa tvoja jedina neciti dobre, to neznamena, ze vyjde cely dotaznik zle. Mohla si si vypytat nahliadnut do vysledkov. Dotazniky su anonymne, vysledky sa spracuvaji a spisuje sprava.
@benit no keď ti poviem budeš sa smiať. Ja myslím že je to kvôli tomuto... Dcére sa páčil jeden chalan z druhej triedy a povedala to tej jednej spolužiačke. Tá to hneď povedala ďalšiemu a vie to už celá trieda a hlavne jeden spolužiak, ktoremu sa tiež páči ten chalan čo dcére. Tento spolužiak je gay. Baví sa viac s dievčatami. A teda začali dcéru ohovárať najprv oni dvaja a za dva dni sa pridali ďalšie baby a odclenili ju.
@benit vieš moja dcéra ani to tých dotazníkov nenapísala že je sama. Proste nie každý tam napíše pravdu
@bielasovicka anili? A v čom konkrétne? Ak nás nejaké rady tak sem s nimi. Nech je aha chce, prečo by ju mali šikanovať?
Neviem v com, nepoznám ju. Len si myslím, že by sa mala viac snažiť zapadnúť medzi nich. Samozrejme so sikanou nesúhlasím, to sa nesmie. Ty ju poznáš, vieš aká je, tak jej dohovor nejak, porad jej co a ako by mala robiť. Neviem ti poradiť ináč.
Tak pricina je. Chcela zapadnut, zdoverila sa a prejavili sa "dobre" povahy.
Dcera je poucena, ze doverne veci sa nevykecavaju, ked tak kamoske, s ktorou si je ista, ze to nezneuzije.
A za frajerov sa vadia aj dospele zeny😆.
Je to smutne, ale co s tymto urobi triedna? Chalanisko vidi konkurenciu a zvlast ked je spolocny objekt na baby, moze byt z toho frustrovany, tak sa msti.
V dotaznikoch, ked su anonymne, deti napisu aj to, co by inak nepovedali. Tolko nasa skusenost zo skoly. Najlepsie,ked ich pridu urobit cudzie osoby- z cpp.
Vobec to nechcem zlahcovat. Verim, ze sa musi citit zle a cele dni tam byt sama. Je to na psychiku narocne. Mozno by bolo riesenie preradit do inej triedy alebo skoly. Len tam musi zacat inak. Mozno by pomohli predtym sedenia u psychologa na posilnenie sebavedomia a celkovu podporu, aby verila v samu seba.
@bielasovicka píšem to na štyroch stranách, že sa snaží,robí čo môže.
@benit no áno, myslela si, že sú kamošky, keďže fakt mesiac sa spolu kamosili tak celkom intenzívne, tsk sa jej zdôverila a ona využila situáciu a hneď po škole volala tomu gay spolužiakovi a už to bolo. Už začal na ju nadávať aj s touto a začali to riešiť v triede a teraz chúďa moje na takýto problém...
@benit a nemá takú dôvernú kamošku, myslela si,že možno táto s ňou bude. Dcéra je dosť doverciva a naivná...nechápe že nemá nikomu veriť, neraz jej už táto spolužiačka porazila a stále sa nepočula. Ona je taká, že ona by také zakerne veci nerobila tak nechápe že sú ľudia,ktorí sú zakerni
Tomu rozumiem. Len je aj na vas, rodicoch, jej to vysvetlit. Ani ty nemas cely zivot okolo seba len milych a prijemnych ludi. Treba vediet rozlisovat a hlavne vediet komu co povedat, kto je ten pravy priatdl a kto nie. Na tomto viete zapracovat aj vy doma. Aj v dalsom svojom zivote a hlavne pracivnom sa bude stretavat so zakerakmi a nie prave pictivymi ludmi. Vzdy sa niekto taky najde. Treba ju na to pripravit, aby sa s tym naucila zit. A hlavne vzdy ju to nepolozilo,nezazila opakivane sklamanie. Dnes su mladi ludia zamerani viac na seba, minimum empatie, porozumenia a pomoci. Aj v takomto xvete sa musi naucit zit. Nie, nemusi byt aj ona taka, ale nemoze neivne verit kazdemu. Musi sa naucit rozlisovat a tak sa potom aj spravat. Mam okruh dobrych kamaratov, ktorym mozem Povedat cokolvek, je ich malo, ale su. Mam kamosov, s ktorymi sa bavim o beznych veciach, mam kolegov, s ktorymi preberam pracovne veci a aj takych, ktorych len zdravym.
@kittykat22 nie ale matky introvertov sa snazia ochranit svoje deti pred “zlym svetom” a zvycajne robia viac skody ako osohu. Dietatu nedavaju prilezitost na to aby sa snazilo sa s niekym spriatelit/zaradit do kolektivu od utleho veku. Poznam aj taku co plakavala ze jej dieta je vyclenene z kolektivu - neskor sme prisli aj na to preco - matka bola ip vkuse nad dietatom - este aj na niektore kruzky sa hlasila s dietatom, matka strasne spolocenska a ona robila PR pre dieta. Dieta zvyknute rozpravat len o sebe a ked chytilo pozornost ludi tak opakovalo do nemoty ten isty nacviceny vzorec aj za cenu, ze potapalo deti, ktore boli jeho kamaratmi(zosmiesnovanie, zhadzovanie)a najhorsie na tom bolo to, ze si to ani neuvodomivalo - ked bolo konfrontovane preco povedalo to alebo hento tak sa este tvarilo prekvapene a urazene, ze ono to v zivote nepovedalo. A pritom ditko malo zoznam noriem o tom co sa mohlo o nom povedat, lebo ak nie tak sa urazilo. Druhe zase dobre dieta, ale jedine o com rozpravalo bolo len “ja a moje problemy” ked sa mu ine deti snazili s niecim zdoverit, alebo mali tazku chvilku tak nad ich problemami len mavlo rukou - ked nakoniec decka dosli do veku, ze si uvedomili, ze to kamaratstvo nie je len o jednej osobe tak postupne sa stiahli.
Nie je vzdy problem len v kolektive, dieta musi tiez sa snazit trochu zaclenit a tiez je pravda, ze v tomto veku je to dost komplikovane pokial nemas zakladne spolocenske schopnosti a dieta nie je vystavovane situaciam kedy sa ma stretavat s cudzimi ludmi/detmi okrem skoly.
Deti casto stracaju schopnost nadvazovat vztahy s inymi detmi. Skor by pomohol najst nejaky kruzok alebo skauting kde by dieta mohlo robit nieco co ho bavi a stretavat deti s podobnymi preferenciami a cibrit si spolocenske znalosti/schopnosti
@benit jasne prepísalo mi.
Áno,aj riaditeľke a triednej učiteľke na novej škole som povedala,že jedine čo ľutujem je ,že som to neurobila skôr
Musím dodať,že absolútne nechápem odkiaľ sa to zlo v tých deťoch berie.Svoju dcéru vychovavam k slušnosti a tolerancii ale poviem ti že som ju v tých ťažkých chvíľach učila to,že “aký požičaj taký vráť “
Nechcú mať s tým nič spoločné....
@prasiatko30 správne vytiahnuté, že nie vždy je len a len zlý kolektív a ostatne deti
Rodičia týchto deti to nechcú vidieť, ale ak dieťa naozaj nemá 1-2 kamosky tak je problém najmä v ich dieťati
Samostatná kapitola sú “tiché a hanblivá deti” ak nejaké dieťa mlčí a ani neodpovedá deťom pri kontakte a nemá ani záujem o kontakt tak tu by mal rodič zbystriť pozornosť
Musí byt príčina prw ktorú je to dieťa odmietane ostatnými deťmi
@pribinak a keď dieťa má záujem, ide za deťmi a oni ju pošlú preč? Že nemá za nimi chodiť? Áno, dcéra nie je vulgárna ako niektoré dievčatá v triede, ani nie je vtipná alebo sebavedomá ako ďalšie... Veď ona nič nechce,len byt a nimi a napr nestat celú prestávku vonku sama ako stĺp. Alebo keď ich učiteľka presádza, tak nik s ňou nechce sedieť...
Musí byt niečo prečo s ňou nik nechce byt. Nejaký zadrhel. Môže to byt hocičo.
Ja pochopím ak nemá kamosky v škole, ale má inde?
Ak ani inde, tak musí byt dôvod
Ja chápem že ako mamu tá to trápi, aj mna by to trápilo, že chceš aby bola dcéra štástna ale dcéra musí niečo zmení
Presne ako u nás. Tie dnešné decká sú katastrofa a mamičky si myslia aké majú doma kvetinky. Nechutnisti co čítam na ich spoločnom wa je otras, ako tam 12 ročne rozprávajú a rozoberajú vtacikov letacikov, ako každé druhé slove je pi, KO, ku, ako sú všetci jeb... Môj syn taky nie je, chce zapadnúť ale nie za cenu tohto
Ach jaj, je mi to ľúto. Deti vedia byť zlé, je mi to ľúto, že tvoja dcéra toto musí zažívať. Určite by som išla za pani učiteľkou, ak nebude nič riešiť, tak za riaditeľkou. Máš pravdu, nikoho nemôžu prinútiť zrazu mať niekoho rád a zrazu sa s dotyčnou kamarátiť. To je jedna vec a je to pravda. Ale druhá vec je schovanie desiaty. To je už naozajstná šikana a toto sa musí riešiť. Určite to rieš. Aj kvôli tomu, aby dcéra videla, že sa vieš za ňu postaviť a že je v poriadku ozvať sa keď je niečo nedobré. Držím palce.

@heni10 prosím ťa a v druhej škole to bolo lepšie? Zapadla tam?