Ako zvládnuť skúšky na 8-ročné gymnázium?
Ahojte
chcela by som sa spytat ako sa najlepsie pripravit na skusky z gymnazia môj problem je takyto: znamky a vydsvedsenie mam vzdy velmi dobre,rodicia ma podporuju a veria mi a potom mi v skole ucitelky vzdy podkopaju sebavedomie,hlasi sa extra vela ziakov,mam vela kruzkov, chapem prevazne vzdy ucivu,mam podla mna logicke zmyslanie, chodim na doucovanie, na testoch na precvicovanie na skusky mam vela chyb, nikdy som nevyhrala niaku olympiadu, z triedy sa hlasia siedmi spoluziaci a oproti mne maju vzdy vyriesenu logicku ulohu dobre, som nepodstiva,nepozorna,avsak podla mojich rodicov na to mam
co si myslite vy ja si moc neverim
zvladnem ich a prijmu ma/nezvladnem ich neprijmu ma
Zvla
@tutuytu po prvé neporovnávaj sa so spolužiakmi, a aj keď máš pocit, že ťa učiteľky podkopávajú zober si z toho to čo ťa bude posúvať ďalej, inak nepočúvaj...aj kritika môže byť niekedy prospešná, po druhé urob pre to najviac ako len vieš, to že chodíš na doučko - super! čo viac sa dá?
to, že budeš neúspešná a ťa nezoberú nie je koniec sveta, stále môžeš ísť na gymnázium po základnej škole. Niekedy je to aj lepšie lebo čím budeš staršia tým sa ti budú hodnoty a tvoje sny meniť 🙂, je super, že ťa rodičia podporujú. Prajem ti šťastie na príjmačkách.
@tutuytu
Ja si myslím, že by si mala sakra popracovať na gramatike, lebo týchto tu pár riadkov, čo si napísala … hrôza. Môj syn sa pripravuje na 8ročné, v diktátoch milión chýb, odkedy píše doma pravidelne diktáty, rapídne sa to zlepšilo a veľa mu dalo doučovanie, chodí aj na slovinu aj na matiku. Tiež nevyhral žiadne olympiády, ale logicky mu to myslí výborne, v matike je skvelý. Na slovenčine sa chlapec riadne nadrie. Gympel bol jeho rozhodnutie, tak maká. Musíš pracovať na tom, čo vieš, že ti robí problém.
Neter sa pripravovala cca pol roka. Zohnala testy z minulých rokov, objednala učebnice na prípravu na skúšky. Makala denne 2-3 hodky. Dostala sa myskim ôsma v poradí. Teraz v termíne a mala na polroka samé jednotky. Chce to sebazaprenie, ale dá sa to.
@tutuytu ak pises sama o sebe a realne toto nie je fake, mas 11 - v 11-tich rokoch nemas co hladat na forach.
k teme - je gymnazium a gymnazium. Ak sa hlasi 40 deciek a beru 20 - chod a skus. Ak sa hlasi 120 a beru 20 - chod a skus tiez, ale necakaj ze ta tam zoberu.
ono tie ucitelky ti mozno nepodkopavaju sebavedomie, iba vidia veci realne. Ak chodis na doucovanie a mas v skusobnych testoch chyby - je to na zamyslenie.
na 8 rocny gympel maju ist decka, ktore bez priprav robia prijimackove testy aspon na 70% a po priprave pocas marca / aprila to vytiahnu aspon na 90%. Pretoze stres robi svoje a ten realny test aj tak napisu vyrazne horsie.
@kaktusik007 presne. Nechapem, doucka a neviem co, len aby sa dostal. A potom stresy,ze to dieta nezvlada, ked uz nastupi na gympel.
@kaktusik007 prepac ale ja neviem na vydsvedseni mam vzdy len same 1 a testy szvladam ties na 1 ale niektore testy na doucku maju zadania ktore mi nikdy neboli vysvetlene alebo sme sa ich neucili problem som mala aj v i/y nebolo mi toho vela vysvetlene takze niekedy sa na nieco zabudne a potom sa to musi prebrat doucko je na toto zdokonalovanie sa toto je moj nazor
Súhlasím s tým,že 12r. deti tu nemajú čo robiť.
Ale poradím...posťahuj si testy z minulých rokov a trenuj,nezabudni na diktáty.Hodinky k sebe a píš na čas,jednoducho trening.Sú na to aj knižky,možno by si lacno kúpila niekde na bazosi resp. rodič ti to vie zohnať.Mama by ti mala trochu pomôcť,usmerniť ťa,ja som sa deťom venovala,u syna sme dosiahli umiestnenie na dvoch gymnaziách v prvej 20tke.
Ak treba extra doučovanie na 8 ročné gymnázium, bolo by sa treba zamyslieť nad tým, čo bude počas štúdia. Ak sa tam aj dostanú, tak sa čudujú, že na ZŠ mali jednotky, možno dvojky a tu sa trápia na 3-4. Syn už síce ukončil takéto gymnázium, ale nespomínam si, že by sa nejak extra pripravoval. A už vôbec nie doučovanim. A áno, mal spolužiakov čo aj nezmaturovali.
@lilianka28
Tak aj dosť záleží, že kde. V BA bez doučka sa dostať na 8ročný gympel je malinká šanca. Lebo sa hlási mega veľa detí. Švagriná v Prahe má to isté. Tam sa dostanú deti, kde polovica spravila testy na 100%. Takže zase by som to doučovanie až tak nepovažala za známku toho, že dieťa na to nemá a ledva štúdium dokončí so štvorkami.
@yoxinka suhlasim - preto som ja napisala ze je gymnazium a gymnazium. Ale vidis sama, ake chyby robi -- tieš, vydsvedšenie, szvladam, -- argument ze sa neucili v skole... to si nemyslim, skor ide naozaj o takmer elementarnu neznalost jazyka, kedze slovo vysvedcenie je vzorom podstatneho mena stredneho rodu (ale dobre, je to ucivo 5teho rocnika) ale spodobovanie s a z sa prebera na prvom stupni.
@tutuytu v prvom rade sa poriadne douc ucivo prveho stupna, a potom preber celu ucebnicu slovenskeho jazyka pre 5ty rocnik.
mas co robit, ale ked tomu budes venovat denne tak 3 hodiny, este je sanca.
Mám dcéru v tvojom roku tiež sa hlási na 8 ročne gymnázium,ale nerobí z toho drámu .Buď spraví prijímačky alebo nie.A nechce žiadne doučovanie ani z matiky ani sloviny.Pre ňu je umelo vytvorené a berie to tak ,že buď má zoberú alebo nie.Tak popracuj na Tom ,že silou mocou sa tam chcem dostať.a tebe sa slovenčina zíde lebo máš slovinu na úrovni druhej triedy.Máš čo robiť.Ciste jednotky na vysvedčení má aj moja dcéra ,ale to neznamená,že bude prijatá .Chce len skusit ťažkú hlavu si z toho nerobí.A ani sa ešte nezačala pripravovať.Ty hlavne pracuj na slovenčine určite si mala jednotku z nej? Pri mne by si ju nemala.
@kaktusik007 no presne toto mi napadlo, že čo tu robí 10-11 ročné decko....
@tutuytu ak napíšeš opakovanie slovo vysvedčenie ako vysvedsenie, tak nie, nepatríš na gympel.
dakujem za rady a pozitivne komentare ale aj za pripomienky a negativum.Pochopila som ze ne tejto stranke asi nemam co robit takze este raz dakujem a ja sa idem venovat testom ktore som si vytlacila
Dakujem este raz
@lilianka28 nie extra doucovanie mi netreba
@tutuytu Mala by si velmi popracovat na slovenskom jazyku. Vies, treba si uvedomit, ze gympel je dost narocny. A je velky rozdiel spravit prijimacky a ine je to gymnazium aj uspesne ukoncit 🙂.
Bud poriadne zaberes a budes makat aj na gympli, alebo sa budes dost trapit 4 roky studia...
Aky si typ? Ak hravas hry, musis vzdy vyhrat, alebo si dokazes aj uzit hru samotnu? Vies sa tesit z hry aj ak prehras? Napriklad clovece nezlob se, ak ti vyhodia figurku - hneva ta to? Alebo sa zasmejes a nejde ti o vitazstvo, ale o to, ze mozes travit cas s tymi, s ktorymi sa hras? Skus nad tym porozmyslat.
Oba pristupy maju nieco do seba - ten co chce vyhravat, ten sa plne sustredi, maka, hlava nehlava. Je zamerany na vitazstvo, ak vyhra, kladie si dalsie a dalsie ciele, mozno ani nikdy nebude dostatocne spokojny, bude chciet ist dalej a dalej... Ale ak prehra, hrozne ho ta prehra trapi. Ten co si vie uzit hru sa vela zasmeje, potesi, ci tak, ci tak. Lebo to je zivot. Nemas sa stresovat, mas sa na to tesit. V kazdej chvili zivota sa mas tesit 🙂 Aj ked niekedy treba vynalozit namahu, ale ak mas ciel, lepsie ta to bavi.
To su take dva rozdiely v pristupe aj k uceniu, k skole. Ak si vitazny typ, tak teraz dokazes zamakat. Ak si ten typ co mu prehra nevadi, tak to vezmes ako skusenost, bez ohladu na to, ako to dopadne. Skusis, zoberu, ok. Nezobreu, tiez ok. Pojdes raz na normalne gymko alebo inu skolu a basta.
Nehovor si: Neviem, nikdy sa to nenaucim... a podobne NE... Kazda nevedomost sa odstranuje ucenim. Ak nerozumies uloham, zadaniam, lebo ste take nerobili, a a k nemas doucko, tak mozno porpos rodicov, aby ti to vysvetlili, ak su oni tym hlavnym motivatorom, ze mas ist na skolu... Viem z dcerinej triedy, ze na skuskach boli aj otazky, ktore nemali dovtedy prebrate. Naviac, vy ste zazili pandemiu a to ucenie bolo vseliake... To by ti bud bodlo doucko, alebo aspon to vyhodnocovanie testov spolu s niekym, kto ti co nevies vysvetli. To nevadi, ze to nevies, chyby su nutne, ukazuju ti, co sa mas este naucit. Mozes prist do stadia, ze ich robit nebudes. Ak si dobre zapamatas odvovodnenia a poucky, co ti niekto pri oprave testov vysvetli...
Druha vec, ktoru by som sa ta spytala: Aka je tvoja tuzba. Chcu len tvoji rodicia to gymmko, ci aj ty? Spis si zoznam, dva stlpce - ZA a PROTI, preco sa tam chces dostat.
ZA napriklad - lebo tam ide moja naj kamoska a ked ju zoberu, zostanem v triede sama. Ale aj to, ze sa tam bude este viacej a zaujmavejsie veci ucit ako v skole, v ktorej zostanes. Mozno sa budes musiet ovela viac ucit. Mozno dochadzat denne, skorej vstavat... A preber ten zoznam s vasimi.
Ten zoznam ZA a PROTI by ti mohol pomoct aj v tom, aby si nieco viacej chcela, aby si nasla vyhody a dovody toho, preco to chces a preco mas makat.
Ak mas vela kruzkov a napriklad nestihas ucenie - povedz vasim, ze je toho na teba vela, ze v case kym sa pripravujes na skusky by si mohla niektory kruzok vynechat...

Dakujem za kazdu radu/nazor