icon

Ako zvládnuť správanie puberťákov?

20. mar 2025

ahojte, chcela by som osloviť najmä mamičky detí okolo 13-14r, ale uvítam názory aj ostatných. Ide o to, že u syna nastupuje puberta (13r) a teda dáva mi to riadne pocítiť. Skrátka na všetko má odpoveď a so všetkým mi odporuje - ja poviem, že tráva je zelená, on, že je modrá. proste robí mi napriek a ja mám zápalnú šnúru dosť krátku a nezvládam to. Do toho rôzne problémy v práci + nepríjemný šéf, no musím priznať, že v poslednej dobe sa so synom každý deň pohádam ☹ . V škole si tiež dosť zhoršil známky, ale nechce ma počúvať. na všetko mi povie, že to sú jeho známky a jeho budúcnosť a nevadí, že bude hlúpy. Skrátka škola ho nebaví a nezaujíma. no a tým u mňa len olej do ohňa prileje. Nechce si dať vysvetliť, že raz to bude ľutovať. Už sa bojím čokoľvek mu povedať, lebo na všetko sa hneď naježí a vyslovene provokuje. Neviem ako na neho, keď sa nechcem hádať, ale nemôže mi ani skákať po hlave. Ako Vy k deťom v tomto veku pristupujete?

Strana
z2
zazka666
21. mar 2025

@kavasmliekom to vážne? Ja ti pošlem môjho a uvidíme 😀

zazka666
21. mar 2025

Odkedy mám puberťáka chápem jedných poliakov čo utiekli z domu a nechali doma 16 a 17-ročných synov. 😀

zazka666
21. mar 2025

Ja by som ho tam pustila. Zbytočne tlaciš, uvoľní to.

autor
21. mar 2025

Ja neviem, co už mu mám zakázať, keď aj tak eh víkend ide k otcovi a tam to celé padne, lebo... 🤷 Môj muž stále hovorí, ze by moje požiadavky fungovali, keby nie je h mňa a u exa iný meter. Dnes som mala dovcu a syn, ze ci môže ísť ráno v kratasoch!! Bol 1stupen!! A verte tomu, ze keby nie som doma, tak v jich ide! 🤐 Áno, asi s tou pubertou automaticky príde odmietanie povinností a poslušnosti 🤐 tiež sme mali vždy pravidlá, nezačala som to zavádzať len teraz... A čo sa týka školy - ani nekomentujem. Napr na matike co sa teraz učia výrazy x, y akože kedy komu to načo bolo? V živote som to nepoužila... 🤐

lenusiatko
21. mar 2025

Aj moj syn chodi v kratasoch, v zime chodil von v mikine. Hlavna vec, ze na hlavu si navali okuliare, capicu a na to kapucu, strasne je tajny. Ocakavam, ze v lete sa navali do ponoziek, teplakov a bundy.

autor
21. mar 2025

@lenusiatko zbožňujem tie kapucne 🙈🙈 hlavne keď v tom chodí ešte aj po byte...

kristiii
21. mar 2025

Tu sa pripnem, lebo keby môj nebude mať o chvíľu 15, myslím si, že to píšem ja 😁. Ale vieš čo? Napríklad, čo sa týka tej školy, aj môj sa tvári posledný rok, že má všetko na háku, ale teraz písali monitory a už vie, ze ich podcenil a nespravil ako očakával, že ich dá aj bez nejakej väčšej prípravy (bez prijímačiek sa na školu number 1 nedostane) a vidím, že ho to 💩ie. Aj keď to samozrejme neprizná, ale mám oči a poznám ho.

elzu
21. mar 2025

S úsměvem ted vzpomínám na dobu, kdy mým největším problémem byly probdene noci, rostoucí zuby nebo roztomile období vzdoru, když moji dceři byly tři.
Ted se potýkáme s dceřiným sebeublizovanim,
středně těžkou depresi, jejim nevyřešeným konfliktem s otcem, věcně se opakujícími konflikty s kamarádkami, které má potřebu zachraňovat a vytahovat ze stracek. Zatim co ja v jejim veku jezdila na bruslich po meste a potaji si jeste hrala s Barbinama, ona si dela starosti s děním ve světě - od válek, ohrožené demokracie, pres lidská prava az po ekologickou krizi.

Nejraději bych se posunula v case o 4-5 let dopředu a toto náročné období přeskočila. Mam o ni strašný strach.
Bojuju s pocitem, ze jsem selhala jako matka, i když racionálně vim, ze jsem vždy dělala vše nejlépe, jak jsem to uměla.

zuzanna33
21. mar 2025

Mi "máme" pubertu od 9r. Teraz bude mat 13 a prešli sme si naozaj aj veľmi zlými vecami. Tvrdohlavosť,odvravanie,klamanie... Dookola len platí rozprávať sa sadnúť si v kľude a vypočuť.Samozrejme ak má "chuť" nenutit a trpezlivosť kým sám príde. Pochváliť a zaujímať sa. Ak je problém riešiť ho spolu aby vždy vedel že ani kamaráti mu nedajú istotu v živote. Vzťah k rodičom je na celý život. Dávam čo som ja nemala učím sa z chýb a to sa snažím ukazovať deťom

autor
22. mar 2025

@kristiii no a presne toto je to, čoho som sa chcela vyvarovať - "plakať" nad rozliatym mliekom. Aj tvoj už asi pochopil, ze keby to naflakal, dopadol by lepšie. Ale už je neskoro 🤷 toto raz docvakne aj tomu môjmu, keď sa v živote nebude vedieť uplatniť. môj s týmito známkami už môže ísť jedine na ucnovku. 🤐
@elzu och, to ma mrzí, vidím, ze v porovnaní tu s vašimi pripadmi, ešte môžem byť rada. Narážam na to sebaposkodzovanie. Tam asi len psychológ pomôže. Ale za mňa to, ze sa zaujíma dianie vo svete, politiku atď, znamená, ze je veľmi uvedomela 👌 podľa mňa to dotiahne ďaleko. Určite si nezlyhala, ani žiadna z nás aj keď sa tak často cítim 🥴 len proste dospievaju a hľadajú sami seba...

tortelinka
22. mar 2025

Tak zrovna kraťasy by som neriešila, veď nezomrie.ja mám tiež dvoch, starší puberta ako bič, ten dáva zimnú bundu snáď ešte v máji, mladší kraťasy skoro celoročne. Ani jeden nebýva chorý, neriešim

autor
22. mar 2025

@tortelinka ale ja viem, ze mu bude v nich zima a nehovorím o tom, co si pomyslí učiteľka, ze ako si ho všímam, resp nevsimam...

tortelinka
22. mar 2025

Nebude mu zima,a učiteľka nerieši,som učiteľka a mám decká čo chodia v kraťasoch celú zimu

zazka666
22. mar 2025

Neviem, aké má tvoj známky, ale ak neuvažujetebo gympli, dnešní chlapci majú široké pole pôsobnosti v technický orientovaných sš. Dual technického smeru je úplne super, každý druhý týždeň majú prax, žiadne extra učenie, dostanú štipko a výučný list a tiež maturitné vysvedčenie. Stačí očekovať polročné, nech tam nie je 4.

zazka666
22. mar 2025

@elzu chápem ťa. Ja detto. Mám chuť od toho ujsť.

lenusiatko
22. mar 2025

@elzu to mi je luto, ale pomoc existuje. Mate psychiatra a psychoterapeuta? Dcera je tiez v starostlivosti, ma PAS.

elzu
22. mar 2025

@zazka666
@lenusiatko ano, mame obojí, a nejen dcera, ale i ja mam psychotherapeuta, protože jak ji můžu adekvátně podpořit, když její stav zamával mnou samotnou a každá její krize otřásá základy našeho vztahu? Nehledě na to, ze tady musím byt i pro další dvě děti, které si zaslouží mou pozornost, vnitřní stabilitu, podporu a lásku.

Nevím, jak je to ma SR, ale v DE to byla příšerně zdlouhavá cesta za pomocí a ačkoliv jsem sama zdravotník, znovu jsem si uvědomila, jak zoufale se musí lide s psychiatrickými nemocemi a jejich příbuzní cítit, když každodenně trpí příznaky nemoci a pomoc je někde v mlze v nedohlednu…stálo mě to neskutečné množství času a energie, než jsem dceři léčbu vybojovala.
Jak to dělají lide, kteří jsou na to sami? Jak to delaji deti, teenageri, jejichž rodice jejich problemy neberožu vazne? Jak to delaji rodice, kteri na to z ruznych duvodu nemaji kapacitu?

Johanka je velice inteligentní, empatická a přemýšlivá. Byla taková od malička. Sama prisla s tim, ze potrebuje odbornou pomoct, sama mi rekla, ze potrebuje jeji traumata s otcem stejne jako nenavist vuci sama sobe resit ted, nez jednou az bude dospela a bude chtit byt treba mamou.

Ja bych si teď neprala nic jineho, nez uplne obycejnou pubertu s protacenim oci, drzymi komentari, triskanim dveri a zabomysimi hadkami. Takto kazdy den trnu nad tím, do jake krize se zase vritime, a jestli to dcera zvladne, jestli to spolu ustojíme.

tortelinka
22. mar 2025

@zazka666 to znie super,len ten môj ani to technické moc nie, ešte je siedmak ale už teraz som v strese ze kde sa dostane

autor
22. mar 2025

@zazka666
@tortelinka môj chce byť automechanik, tam ozaj tie známky stačia, aké má. Hlavne, nech sa učí za to, co ho bude baviť. Ale aj tak nechcem, aby bol úplne blbý...

tortelinka
22. mar 2025

Veď to je super, môj ani k tomu nemá vzťah

zazka666
22. mar 2025

@tortelinka Nuž máte dva roky, aby ste so synom zistili, čo by si vedel predstaviť študovať. Ale ten duál štúdium je naj. pre niekoho, kto nie je veľmi študácky typ.

tortelinka
22. mar 2025

@zazka666 áno,mne sa to páči, len ešte nájsť to vhodné

dankamg
Autor odpoveď zmazal
dankamg
29. mar 2025

Kľudne ho nechaj ísť k otcovi na mesiac-dva. Môj syn sa takto vybral bývať s otcom, že ja len kričím naňho a nútim ho učiť sa. Veľmi tažko som to vtedy niesla, že odišiel, ale neprešiel ani mesiac a sťahoval sa nazad, že s otcom už nikdy viac bývať nebude. Otec už taký trpezlivý ako ja nebol.😂

Strana
z2