icon

Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?

20. jún 2025

Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch

Strana
z8
anjelicek26
20. jún 2025

Cerstvych 13 a ty ju chces poslat na brigadu niekam? Normalne jej davajte vreckove ako kazdy iny rodic a nic viacej...

ha_ha
20. jún 2025

V 13 na brigádu? Určite nie!

mondolina
20. jún 2025

v 13? brigáda?

autor
20. jún 2025

Veľmi sa jej to dotklo že od toho je tu hlavne on ako otec aby sa staral. Ľudia ona vyzerala aj rozprávala presne ako jej mama, až ma zamrazilo. Že ma zabudnúť na to že bude makať. Že keď si narobil nové deti (naše spoločné s ktorými doteraz mimochodom vychádzala) tak bude dotovať aj ju a že ak nie mama ho da na súd.
Treba pochopiť že my jej mame samozrejme posielame výživné+ chodíme na nákupy a priebežne sa pýtame či nepotrebuje niečo do školy a podobne... nemám pocit že by sme ju zanedbávali alebo tak... Veľa vecí ospravedlňujem práve pubertou, no prestáva sa mi páčiť jej správanie. Manžel to vidí tiež no nechce s ňou o tom hovoriť pretože sa bojí že o ňu príde. Mne to nepríde ok aby sa takto chovala... Mrzí ma to pretože si myslím že je to inak dobre dievča no mám pocit že čím je strašia tým ide viac v šľapajach svojej mami čo je teda prirodzene len si myslím že ma na to byť iná, menej povrchná, cieľavedomejšia, šikovnejšia, premýšľam ako na to ukázať jej aj inak náš spôsob života pretože otvorené rozhovory, proti názory a podobne speju len k tomu že útočí na súrodencov prípadne na mňa... Čo ďalej? Prejde to a zbytočne sa tým trápim? Alebo sa odrazu pripraviť že bude taká?

autor
20. jún 2025
@anjelicek26

Cerstvych 13 a ty ju chces poslat na brigadu niekam? Normalne jej davajte vreckove ako kazdy iny rodic a nic viacej...

@anjelicek26 a čo je na tom zle aby si skúsila zarobiť vlastné peniažky aby poznala ich hodnotu? Veď ja ju neposielam makať niekam na celý deň. Navrhovali sme jej skôr roznášať letáky alebo niečo také, nenáročné len pre ten pocit že si zarobí pár € sama

ha_ha
20. jún 2025

Nie, ani roznášať letáky v 13 rokoch nemôže. Ty si v 13-tich brigádovala?

autor
20. jún 2025
@ha_ha

Nie, ani roznášať letáky v 13 rokoch nemôže. Ty si v 13-tich brigádovala?

@ha_ha áno... Od 12 som už mala brigádu, manžel detto, preto to asi chceme ukázať aj deťom

januska12323
20. jún 2025

Ale ona ani robiť nemôže, nechápeš? Keď toto povie mame akurát bude žiadať vyššie výživné a zaplatíte to vy.

mondolina
20. jún 2025

v tom veku sa nebrigáduje. koľko posielate výživné?

ha_ha
20. jún 2025

A v 12-tich si mala brigádu, lebo si chcela, alebo ťa do toho rodičia donútili? Lebo ona to robiť nechce.

anjelicek26
20. jún 2025

Rozmyslas uplne zle fakt... je to dieta, 13 rocne, zarabat nemoze a ani by sa tym nemala zatazovat. Dostane normalne vreckove. Limitovane. Ak minie - tak nema. Ak sa zle sprava ci prekroci hranice - nema - ako trest. Ine nic. V tomto veku (syn ma 12) a ma 8e na tyzden. Je to samozrejme na vasom uvazeni a dohode s matkou dietata (nech nedostava dvojmo).

hellwant
20. jún 2025

Ale to sa neda, ani letaky, nechces to pochopit ze az od 15? Od 13 môze zarobit eura na cierno, len ak v obci sa najde niekto, komu by postrazila domace zvieratka ak idu na dovolenku, ci pokosila kosackou- i ked to je skôr pre chlapcov. Zle uvazujes.

44janica44
Autor odpoveď zmazal
autor
20. jún 2025
@ha_ha

A v 12-tich si mala brigádu, lebo si chcela, alebo ťa do toho rodičia donútili? Lebo ona to robiť nechce.

@ha_ha lebo som musela 🤷🏼‍♀️ ani jeden nepcohadame z rodiny kde by sme dostali viac ako je nutné... A aj vďaka tomu sme sa naučili že peniaze nepadajú z neba. Zatiaľ čo pravde dcéra si myslí že stačí povedať a všetko dostane

autor
20. jún 2025
@hellwant

Ale to sa neda, ani letaky, nechces to pochopit ze az od 15? Od 13 môze zarobit eura na cierno, len ak v obci sa najde niekto, komu by postrazila domace zvieratka ak idu na dovolenku, ci pokosila kosackou- i ked to je skôr pre chlapcov. Zle uvazujes.

@hellwant no veď takúto brigádu mam na mysli ... Nič náročné, zaťažujúce na čele hodiny... Proste len nejaká vypomoc kde si zarobí pár €

ha_ha
20. jún 2025

Aj v tomto vidím problém: "Ľudia ona vyzerala aj rozprávala presne ako jej mama, až ma zamrazilo." Že ty jej mamu nemusíš a vadí ti, že jej dcéra je, ako ona.

mondolina
20. jún 2025

a čo všetko vlastne dostane?

ha_ha
20. jún 2025

Veď nemusí dostať všetko. Ale posielať 13-ročnú na brigádu? Aj svoje vlastné deti pošleš v 13-tich pracovať? Alebo to je už niečo iné?

autor
20. jún 2025
@ha_ha

Aj v tomto vidím problém: "Ľudia ona vyzerala aj rozprávala presne ako jej mama, až ma zamrazilo." Že ty jej mamu nemusíš a vadí ti, že jej dcéra je, ako ona.

@ha_ha áno pretože vidím ako žije jej mama a mám pocit že ona môže žiť inak... Že ma na viac. Prosím zas sa tu nechytajme niečoho čo nie je... Že tu teraz riešim nejakú nenávisť práve naopak. Ľúbim ju a chcem aby šla životom správne

autor
20. jún 2025
@ha_ha

Veď nemusí dostať všetko. Ale posielať 13-ročnú na brigádu? Aj svoje vlastné deti pošleš v 13-tich pracovať? Alebo to je už niečo iné?

@ha_ha áno predstáv si že naši synovia žijú diametrálne odlišne a pomáhajú v podstatne skoršom veku ako nevlastná dcéra... Pretože ich chceme proste naučiť zodpovednosti ale vidím že sa tu zvlietli maminy ktoré idú zo mňa urobiť tyrana pre nevlastnú dcéru

autor
20. jún 2025
@mondolina

a čo všetko vlastne dostane?

@mondolina čo chce a čo potrebuje, či do školy, či tréning, oblečenie, knihy 🤷🏼‍♀️ proste čo je potrebné a čo si praje

44janica44
20. jún 2025

Nemoze mat brigádu, nikto ju nikde nezanestna lebo je to protizákonné. A myslíš ze ju nikto zoberie načierno lebo vy chcete? Vieš aký by mal z toho pruser ? Detska praca načierno?

Stanoviť výšku vreckového. Viac napr až keď si zaslúži napr. Urobí nejaké domáce práce co bežné nerobi.

K správaniu. Ide do puberty proste deti sa správajú inak tu nič iné ako rozhovory nepomôže a keďže je to muzova dcéra nech sa do nich zapojí aj on. Ziadny rodic s radosťou nerieši maniere pubertaka ale hold ma dieťa nech sa posnaží.

anjelicek26
20. jún 2025

Autorka uplne vazne, ked bude mat na to vek, mozete spekulovat s "vychovnymi" brigadami. Ako dieta - co ona je - je jej zabezpecit vsetko potrebne ( a to je aj to vreckove) v kompetencii rodicov. Tym, ze ma peniaze ma aj rozpocet a musi si tie peniaze zadelit, alebo ked potrebuje navyse pomoct v domacnosti alebo sa nejako inak dohodnut...

Pausalne totiz uvazujes, ze deti, co maju peniaze, nezarabaju po brigadach od mladeho veku, vykracaju vsetky zlym smerom a su vsetky skazene. To je jednoducho predsudok.

ha_ha
20. jún 2025

Ja chápem, že máš pocit, že ju máš právo vychovávať a hovoriť jej do toho, ako má a ako nemá žiť. Ale faktom je, že ona svojich dvoch rodičov má. Ty môžeš akurát tak byť jej kamoška, dať jej najavo, že si tu pre ňu. Akonáhle jej budeš chcieť robiť druhú mamu, vrátane príkazov a zákazov, obráti sa to proti tebe. Ja ti to píšem v dobrom, aby si si s ňou nepokazila vzťah.

autor
20. jún 2025
@44janica44

Nemoze mat brigádu, nikto ju nikde nezanestna lebo je to protizákonné. A myslíš ze ju nikto zoberie načierno lebo vy chcete? Vieš aký by mal z toho pruser ? Detska praca načierno?

Stanoviť výšku vreckového. Viac napr až keď si zaslúži napr. Urobí nejaké domáce práce co bežné nerobi.

K správaniu. Ide do puberty proste deti sa správajú inak tu nič iné ako rozhovory nepomôže a keďže je to muzova dcéra nech sa do nich zapojí aj on. Ziadny rodic s radosťou nerieši maniere pubertaka ale hold ma dieťa nech sa posnaží.

@44janica44 ach detská práca a prúser? Veď žijeme v malej dedine mali sme na mysli niečo jednoduché, je tu súkromná večierka tak roznášať im letáčiky, alebo venčiť psov susede. Nič prevratné 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ veď baby trošku kľud určite nechceme od nej aby celé letné prázdniny makala ako srob, mali sme na mysli úplne niečo iné.. ako ste tu pochopíli... Ďakujem ale za koment

anjelicek26
20. jún 2025

Tvojim detom nekupujes knihy, veci do skoly ci na trening? Jej mama z vyzivneho financuje jej byvanie, stravu, oblecenie, zasa to nebude az nejaka brutal vysoka suma, deti stoja vzdy viac...

zojazoja
20. jún 2025

Boooože,13 rocnI toho nakecaju. Je to len na Vas dvoch ako toto ustojíte. Nech zdvihne ruku ten alebo tá, čo ich decka v 13tich nemali blbé reči. Aj u nás sa to začínalo lámať v tomto veku. Žiadnu veľkú tragédiu sme z toho nerobili. Sem tam sa zdvihol hlas a rázne sa slečna vysvetlilo ked už boli jej reči cez čiaru ako sa veci majú a bol zas kľud. Moc sa v tom pitvas...ma úplne normálne reči v jej veku. O brigáde radšej pomlcim..mam ten istý názor ako baby predomnou.

autor
20. jún 2025
@ha_ha

Ja chápem, že máš pocit, že ju máš právo vychovávať a hovoriť jej do toho, ako má a ako nemá žiť. Ale faktom je, že ona svojich dvoch rodičov má. Ty môžeš akurát tak byť jej kamoška, dať jej najavo, že si tu pre ňu. Akonáhle jej budeš chcieť robiť druhú mamu, vrátane príkazov a zákazov, obráti sa to proti tebe. Ja ti to píšem v dobrom, aby si si s ňou nepokazila vzťah.

@ha_ha ja tomu rozumiem a preto píšem že sa mi to začína vymykať z pod kontroly stále si držíme pekný vzťah a tieto "vážnejšie" debaty vedie s ňou manžel, nezakazujem neprikazujem ukazujem jej svoj názor a pohľad. Určite sa nechcem hrať na jej matku ale myslím si že je fajn aby videla aj iný spôsob života proste

autor
20. jún 2025
@anjelicek26

Tvojim detom nekupujes knihy, veci do skoly ci na trening? Jej mama z vyzivneho financuje jej byvanie, stravu, oblecenie, zasa to nebude az nejaka brutal vysoka suma, deti stoja vzdy viac...

@anjelicek26 ale ja netvrdím že svojím deťom nekupijem. Práve naopak, čo dostane jeden to dostane aj druhý a aj tretí, naozaj nerobíme rozdiely a vždy som k tomu pristupovala férovo
Platíme dosť, viac ako určil súd...

kacena4
20. jún 2025

ak ju chcete "nutit" do zarabania penazi rovte to doma. dajte jej domace prace za ktore dostane placu (vreckove) ale nie 13r dieta ktore ma oboch rodicov posielat na brigadu 🤦 ste povinný ju vyzivovat tak nech maja doma a zarobí si strazenim surodenca vylozenim umyvacky pozametanim povysavanim.....

Strana
z8