icon

Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?

20. jún 2025

Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch

autor
20. jún 2025
@anjelicek26

Ja nerozumiem celkovo tomu rozmyslaniu 13 rocne dieta nahanat "zarabat" aby pochopilo hodnotu penazi. Ona to chape, vie, ze veci ktore chce/potrebuje stoja peniaze. O 2-3 roky normalne prijde ten cas a ak bude ona chciet a potrebovat nad ramec vreckolveho, tak si najde brigadu. Na co to hrotit v tomto veku...skoro je na to. Nech sa sustredi na skolu, sprava sa rozumne k surodencom, rodicom, poprace si po sebe, v tom veku nic ine netreba..,.

No a k poslednemu komentu, ono to je normalne ked ide moje dieta na vylet, ze mu pristrcim par eur, Ved kto nie. Pokial teda neotacate ako rodina kazde euro tri krat, tak co sa nad tym tak nejak zamyslat...ved aj pises, ze to vlastne robis rada... sa bojis, ze ju pokazis? Ja mam uz jedno dieta rok dospele a pokazena nie je... uz vyse roka pracuje popri skole, vreckove mi uz odmieta brat....

@anjelicek26 asi máme na to proste iné pohľady 🤷🏼‍♀️ ale ďakujem aj tebe za koment

ha_ha
20. jún 2025

😲 Tak to posielate skoro dvojnásobok! Slečna nech pýta vreckové navyše od svojej mamy. Ona vie, že posielate o toľko viac?

pikachu999
20. jún 2025

Kokso to máme riadne výživné..by som jej dala navyše tak Maxn50e a v 16 nech ide brigádovať slečna .

matkahelka
20. jún 2025

Preco je tvoj muz len vikendovy otec? ked byvate od seba 5 minut, preco sa tvoj muz nepodielal na vychove plnohodnotne? preco ste sa zrazu v 13 rokoch "prebudili", ze ma dievca cudne reci, cudny pristup k peniazom a nic si nevazi? ja aj moj muz sme brigadovali az ku koncu VS a sme financne gramotni, peniaze si vazime. moja dcera bude mat 17 a doteraz nebrigadovala a cuduj sa svete, peniaze si vazi, aj zo smiesneho vreckoveho dokaze usetrit. za par rokov, co dostavala peniaze k narodeninam a sviatkom od rodiny sa tento rok sama ponukla, ze uhradi cast primorskej dovolenky pre nasu rodinu. na to, aby bolo dieta financne gramotne a malo zdravy vztah k peniazom nemusi od 13 rokov roznasat letaky. a mimochodom, ani nebude, ak nechce, aj ked sa ty postavis na hlavu. vo vychove ste niekde urobili velku chybu a ako to vzdy v takychto pripadoch byva, vinna je vzdy matka, otecko a macocha su vzdy super truper. s takymto pristupom ti prajem veeeela a este viac stastia a trpezlivosti pri zvladani ozajstnej puberty, ktora pride tak za 2-3 roky.

lienka.7
20. jún 2025
@44janica44

Si mi neodpovedala a ja som mimo 🙂
Ok
Tak si tu asi chcela počuť nieco štýlom.
" áno mas úplnú pravdu, nevychovana pubertacka a este horšia ex co ju hucka proti vam."

@44janica44 predstav si, ze aj ja mam pocit, ze ex ju hucka proti nim štýlom, ze vsak jej majú všetko platit, co si vymysli. A vieš čo? Nie, nemajú. A ni nie sú povinný. Platia dosť, dokonca nad rámec ako majú. Keď mladá chce prachy navyše, nech si "zarobi". Nech sa paci. Napr.aj štýlom ze jej kúpim veci, nech si upečieme mafiny a tie predáva. Nikto ju neposiela makať v 13 za pas do VW predsa!

autor
20. jún 2025
@ha_ha

😲 Tak to posielate skoro dvojnásobok! Slečna nech pýta vreckové navyše od svojej mamy. Ona vie, že posielate o toľko viac?

@ha_ha áno vie, ide o to že obaja naši synovia sa aktívne venujú hokeju a gymnastike, teda jeden tomu a druhý tomu, náklady na šport a pod sú vysoké, dcéra nerobí takto aktívne žiaden šport ma len nejaké krúžky v rámci školy tak preto posielame takto viac aby to bolo vyrovnané aj keď nikdy to samozrejme nie je na cent presne

autor
20. jún 2025
@matkahelka

Preco je tvoj muz len vikendovy otec? ked byvate od seba 5 minut, preco sa tvoj muz nepodielal na vychove plnohodnotne? preco ste sa zrazu v 13 rokoch "prebudili", ze ma dievca cudne reci, cudny pristup k peniazom a nic si nevazi? ja aj moj muz sme brigadovali az ku koncu VS a sme financne gramotni, peniaze si vazime. moja dcera bude mat 17 a doteraz nebrigadovala a cuduj sa svete, peniaze si vazi, aj zo smiesneho vreckoveho dokaze usetrit. za par rokov, co dostavala peniaze k narodeninam a sviatkom od rodiny sa tento rok sama ponukla, ze uhradi cast primorskej dovolenky pre nasu rodinu. na to, aby bolo dieta financne gramotne a malo zdravy vztah k peniazom nemusi od 13 rokov roznasat letaky. a mimochodom, ani nebude, ak nechce, aj ked sa ty postavis na hlavu. vo vychove ste niekde urobili velku chybu a ako to vzdy v takychto pripadoch byva, vinna je vzdy matka, otecko a macocha su vzdy super truper. s takymto pristupom ti prajem veeeela a este viac stastia a trpezlivosti pri zvladani ozajstnej puberty, ktora pride tak za 2-3 roky.

@matkahelka prestaň byť ostrá. Chodí tu každý víkend ale dvere ma k nám otvorené kedykoľvek. Ale nechce nechodí k nám pomimo víkendov až na pár výnimiek.. my sa nehráme na dokonalého otecka a mňa neoslovuj macocha. Môj manžel nie je žiaden víkendový otecko snaží sa tu byť pre ňu vždy aj keď s ňou nebýva plnohodnotne v jednej domácnosti

lienka.7
20. jún 2025
@anonym_autor

@colsami súdom je stanovené 270€ manžel posiela 500 a koncom roka na vianoce 600...

@autorka za mna rozhovor s ex, ako si to dámy predstavujú. Keď sa im nepáči, pošleš jej 270€ podľa rozsudku, zvyšok sa bude šetriť dcére a dostane co ja viem 50€ navyše. Kks, 600€ a ešte jej mate ďalej platit. To na všetky svoje deti dávate 500-600€? To mate potom prijem koľko? 5k?

colsami
20. jún 2025

Davate viac nez dost na take hlupe reci, aj ked to pocuva od matky. Asi bude mat viac nez dost. Nuz a ano, naucena ze vzdy odide od Vas s nejakymi peniazmi. Toto by som ju oducila. Stanovte vreckove na mesiac/tyzden a hotovo. Lebo naozaj este trosku podrastie, pride do riadnej puberty a z otca bude pre nu len bankomat.

A s tou brigadou si nerob starosti - jasne ze 13tku neposles makat na brigadu, ale my sme tiez bezne ako deti cca od 12 "brigadovali" a mali zaujem si sami aj nejaku korunu navyse privyrobit, a hladali sme vsetky moznosti.

ha_ha
20. jún 2025

Vieš, ale z jej pohľadu je jedno, či posielate 270, alebo 500, lebo to ide jej matke a tá jej nepovie, že otec mal poslať 270, ale poslal 500, tak tu máš 230€, ktoré sú navyše. Ak jej to chcete kompenzovať, tak matke pošlite 450 a 50 dajte jej.

ivik4
20. jún 2025

Mimo otazky, mne sa vobec nepaci ako rozpravas o jej matke . Ze je povrchna a co ja viem co.Verim ze pred dcerou tak nerozpravas.Ty tiez nebudes dokonala

autor
20. jún 2025
@lienka.7

@autorka za mna rozhovor s ex, ako si to dámy predstavujú. Keď sa im nepáči, pošleš jej 270€ podľa rozsudku, zvyšok sa bude šetriť dcére a dostane co ja viem 50€ navyše. Kks, 600€ a ešte jej mate ďalej platit. To na všetky svoje deti dávate 500-600€? To mate potom prijem koľko? 5k?

@lienka.7 obaja máme firmy, máme sa finančne dobre. Ako som písala naši synovia sa aktívne venujú športu dcéra nie takže tie náklady ktoré vznikajú aj vďaka športu jej dorovnavame v rámci výživného. Ale synov sa snažíme učiť že sa máme financne dobre práve vďaka tomu že pracujeme a pracujeme veľa a tak by sme chceli aby si to uveodmovala aj dcéra veď v 13 tich je to podľa mňa ok

mk22
20. jún 2025
@anonym_autor

@matkahelka prestaň byť ostrá. Chodí tu každý víkend ale dvere ma k nám otvorené kedykoľvek. Ale nechce nechodí k nám pomimo víkendov až na pár výnimiek.. my sa nehráme na dokonalého otecka a mňa neoslovuj macocha. Môj manžel nie je žiaden víkendový otecko snaží sa tu byť pre ňu vždy aj keď s ňou nebýva plnohodnotne v jednej domácnosti

@autorka
Dcéra vie, koľko ma otec stanovené súdom a koľko reálne posiela?
Prečo posiela raz toľko, skoro raz toľko?
Tie výkriky, že mama ta dá na súd.. 13r nemá z vl hlavy, to su rozumy od matky.
13r ani nemá čo vyskakovať co je otec povinný a co nie.
Ten rozdiel, čo dorovnavas, by som určite neposielala matke ako výživné naviac.
Ale sporila a odkladala. Vbc nie k rukám matky.

autor
20. jún 2025
@ivik4

Mimo otazky, mne sa vobec nepaci ako rozpravas o jej matke . Ze je povrchna a co ja viem co.Verim ze pred dcerou tak nerozpravas.Ty tiez nebudes dokonala

@ivik4 nie pred dcérou si nechávam svoje osobné názory pre seba... Práve naopak, keď príde nahnevaná lebo mama niečo vždy som sa jej snažila vysvetliť aby pochopila prečo mama takto reagovala

autor
20. jún 2025
@ivik4

@ivik4 nie určite dokonala nire som a mam tak milión chýb

lienka.7
20. jún 2025
@matkahelka

@matkahelka uplne trápny koment od teba. @autorka napisala, ze matka býva 5 minút od nich a mladá to tak chce... Prečo by mal byť víkendový otecko? Ono nie je to skôr v tom, ze takéto detičky dokážu takto "vyuzivat" situáciu ako sa im hodí? Štýlom tatinko nech platí, lebo maminka sa stara? Hoci v podstate platí pomaly dvojnásobok a povedzme si, že 270€ nie je malé vyzivne.

pikachu999
20. jún 2025

By som jej povedala keď bude pýtať peniaze nech jej dá mama z výživného už keď jej posielate takú palku

mk22
20. jún 2025
@matkahelka

@matkahelka čítaš?
Nikdy nechcela u nás prespať, hoci mala izbu..
Tak prečo nazývas otca vykendovym otcom?
Autorka to rozpísala.. Tam máš odpoveď.

lienka.7
20. jún 2025
@anonym_autor

@lienka.7 obaja máme firmy, máme sa finančne dobre. Ako som písala naši synovia sa aktívne venujú športu dcéra nie takže tie náklady ktoré vznikajú aj vďaka športu jej dorovnavame v rámci výživného. Ale synov sa snažíme učiť že sa máme financne dobre práve vďaka tomu že pracujeme a pracujeme veľa a tak by sme chceli aby si to uveodmovala aj dcéra veď v 13 tich je to podľa mňa ok

@autorka všetky, co su tu rozvedene a nielen tie, ti tu budú písať, že si hnusná macocha a ako ste povinni sa starať a platit všetky "vymysly", lebo keď už si to dieta urobil tak nech pekne platí... začnú tu vyratavat, kolko vyjde dieta, cifry ako 500, 600, či 700 euro. 🤷‍♀️ chcela by som potom vidieť tie ich platy, keď na decko dávajú údajne 600€, čo majú potom ony pre seba a z čoho platia ostatné veci...

tilonka
20. jún 2025

Posielat 13rocnu pracovat v nasej krajine, a ktora ani nechce, nie je stastne riesenie a plus protizakonne, maximalne jej mozete ponuknut nejaku extra pracu okolo domu.
Musite si uvedomit ze dievca ma traumu z rozvodu, ci tomu verite alebo nie. Ovela tazsie sa vychovava a usmernuje dieta, ktore sa musi pohybovat v dvoch domacnostach a jej vychova nie je sustredena od rodicov, ktori ziju spolu vo funkcnom vztahu. Toto sa velmi ale velmu podcenuje. Dievca je traumatizovane ani si to neuvedomuje a do toho 13 rokov. To aj pri najlepsom pristupe (ktory prirodzene nikdy nebude dokonaly) uplne dceru od vplyvu rozvodu neuchranite, co uz vidiet z jej spravania. Treba si uvedomit, ze ona si to takto nenaplanovala, bola do zivotnych rozhodnuti dospelych vtiahnuta a tiez v tom este nevie najlepsie plavat. Bude sa s tym musiet vekom vysporiadat. Dovtedy sa mozete snazit to aspon zmiernovat v laske a dobre nadstavenych mudrych pravidlach.

mk22
20. jún 2025

Víkendovým**

autor
20. jún 2025
@mk22

@matkahelka čítaš?
Nikdy nechcela u nás prespať, hoci mala izbu..
Tak prečo nazývas otca vykendovym otcom?
Autorka to rozpísala.. Tam máš odpoveď.

@mk22 dám vám taký priklad toho prečo sa mi nepáči správanie jej mami.
Dcéra prišla nasratá že jej mama nechce dovoliť mihalnice umelé, že len na leto. Bavila sa o tom so mnou lebo chcela zistiť či to prejde u tatina... Hovorím jej určite nie! Po prvé mama sa jasne vyjadrila a za druhé je to absolútne mimo aby mala v 13 umelé mihalnice. Že ja sama ako matka a žena s tým nesúhlasím a keby za mnou príde môj syn že chce napr nausinu hoc len na leto tak NIE!
aj tak sa opytala oca ale ten samozrejme povedal že v žiadnom prípade... A viete čo? Potom prišla s mihalnicami (aj keď je ešte školský rok) s úsmevom že mama povedala že ja nemám čo právo zakazovať pritom ja som v prvom rade povedala že treba rešpektovať rozhodnutie jej maminy... No v každom prípade nie je to nič výrazné ale je vidieť že sú umelé a nehodí sa jej to... Potom sa opýtala či jej dáme peniaze na doplnenie mihalníc... Proste toto je to čo mi vadí.. že ide v maninej ceste no

maranta_leuconeura
20. jún 2025

Preco sa k nej spravate ako k hlupemu decku a zaroven cakate, ze si pojde privyrobit ako dospela?
1. Brigada v 13 je mimo a PROTIZAKONNA, uz ti to tu napisali skoro vsetci. Nechce, nepojde na brigadu. O tomto uzasnom napade navyse moze povedat mame, potom sa len budete cudovat... Nie, k ziadnemu uvedomeniu si hodnoty penazi jej to nepomoze. Ma 13, nie je hlupa, urcite vie, ze peniaze nerastu na stromoch.
2. K vyhrazke o sudnom zvyseni vyzivneho jej pokojne mozete vysvetlit, ze na nu davate raz tolko ako je sudom urcene a ze sud urcite neschvali vyssie ako to co uz posielate. Zbytocne sa vyhraza. Naopak, byvate od seba blizko, ona ma u vas vlastnu izbu, tak aby sa nestalo, ze sud navrhne striedavku a prekvapko - tam sa vyzivne neplati vobec. Jej zivotny standard by na dva tyzdne u mamy dost klesol.
3. Nadalej radsej zastavaj rolu kamaratky, ktora jej mozno da 5 € na cestu na vylet (ostatne nech ma nasetrene z vreckoveho), ale ostatne financne zalezitosti ako kolko poslete naviac alebo ake da otec vreckove nechaj na nom. Nema nema slecna pocit, ze moze vyjednavat cez teba.

autor
20. jún 2025
@lienka.7

@autorka všetky, co su tu rozvedene a nielen tie, ti tu budú písať, že si hnusná macocha a ako ste povinni sa starať a platit všetky "vymysly", lebo keď už si to dieta urobil tak nech pekne platí... začnú tu vyratavat, kolko vyjde dieta, cifry ako 500, 600, či 700 euro. 🤷‍♀️ chcela by som potom vidieť tie ich platy, keď na decko dávajú údajne 600€, čo majú potom ony pre seba a z čoho platia ostatné veci...

@lienka.7 toto ma dosť mrzí, ja chápem ten hnev voči druhým partnerkám ale predsa my sa tiež snažíme v zdravý prežiť.. a myslím si že máloktorá sa snaží hrať na mamku

mk22
20. jún 2025

No a ty si mala odpoveď nie, nedáme ti na doplnenie mihalníc.
Otec ti to nedovolil.
Dovolila maminka, tak nech sa ti stará a financuje aj doplnenie.
Bodka.
Nech sa aj rozkraja.

ha_ha
20. jún 2025

Nemala si sa nijako vyjadrovať k tým mihalniciam, Povedať, že o tom rozhodujú jej rodičia. Nevyjadrovať nijaký názor.

autor
20. jún 2025
@tilonka

Posielat 13rocnu pracovat v nasej krajine, a ktora ani nechce, nie je stastne riesenie a plus protizakonne, maximalne jej mozete ponuknut nejaku extra pracu okolo domu.
Musite si uvedomit ze dievca ma traumu z rozvodu, ci tomu verite alebo nie. Ovela tazsie sa vychovava a usmernuje dieta, ktore sa musi pohybovat v dvoch domacnostach a jej vychova nie je sustredena od rodicov, ktori ziju spolu vo funkcnom vztahu. Toto sa velmi ale velmu podcenuje. Dievca je traumatizovane ani si to neuvedomuje a do toho 13 rokov. To aj pri najlepsom pristupe (ktory prirodzene nikdy nebude dokonaly) uplne dceru od vplyvu rozvodu neuchranite, co uz vidiet z jej spravania. Treba si uvedomit, ze ona si to takto nenaplanovala, bola do zivotnych rozhodnuti dospelych vtiahnuta a tiez v tom este nevie najlepsie plavat. Bude sa s tym musiet vekom vysporiadat. Dovtedy sa mozete snazit to aspon zmiernovat v laske a dobre nadstavenych mudrych pravidlach.

@tilonka jej rodičia neboli zobraty rozišli sa keď mala asi 1.5 roka ja som ju spoznala v troch. Samozrejme že to mala a ma náročné ale pozor to neznamená že tera bude všetko v rukavičkách. Snažím sa najlepšie ako viem aj keď to určite nie je dokonalé. Ďakujem ti za komentár 💕

ha_ha
20. jún 2025
@mk22

No a ty si mala odpoveď nie, nedáme ti na doplnenie mihalníc.
Otec ti to nedovolil.
Dovolila maminka, tak nech sa ti stará a financuje aj doplnenie.
Bodka.
Nech sa aj rozkraja.

@mk22 Nie, nemala povedať nič. Mal jej to povedať otec.

autor
20. jún 2025
@ha_ha

Nemala si sa nijako vyjadrovať k tým mihalniciam, Povedať, že o tom rozhodujú jej rodičia. Nevyjadrovať nijaký názor.

@ha_ha keď príde za mnou tak sa vyjadrovať budem. Beriem ju ako svoju a povedať svoj názor môžem v mojom dome.
Na jednej strane všetci čakajú od nevlastnej matky že bude milovať ako vlastné ale zároveň máme zákaz čo kolvek urobiť alebo povedať. Zvláštne

andymi
20. jún 2025

No, ale zienky, ake ste ostre 😀 Netvarme sa, ze 13 rocne deti nebrigaduju ( citala som tu kopec diskusii, kde dokonca takuto brigadu vacsina podporuje z vychovneho hladiska)....ja osobne poznam deti v tom veku, co roznasaju letaky, kosia travniky, vencia niekomu psov, ci robia nakup. Niektore si chcu prilepsit k "vreckovemu" a niektore dosetrit na nejaky ten lepsi mobil... Predpokladam, ze dievca si nevie vazit hodnotu penazi, pretoze mamka ju uci, ze "korytko" je ocko. Mame nieco podobne v rodine (na upresnenie, rodina je mama dievcata), pubertiačka chce rifle, chod za ockom, vidi pekne botasky chod za ockom, novy telefon...chod za ockom, a ocko vsetko sponzoruje, lebo ak povie, ze nie, tak je zly, setri na nej, nechce dopriat vlastnej dcere (slova mamy). Cize 15 rocne dievca ma 10 botasiek (od ocka), 15 rifli (od ocka), I-phone (od ocka)....a kopu veci, ktore by v jej veku nemala, keby nebolo toto citove vydieranie. A otec kupuje a kupuje, len aby bolo dobre a dieta necitilo krivdu... Predpokladam, ze to takto funguje aj v autorkinej rodine (a ktovie kolko z vas, co ste sa pustili do autorky funguje podobne) ???