icon

Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?

20. jún 2025

Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch

annm81
20. jún 2025
@janinah

@annm81 citaj s porozumenim....senilna dochodkyna ju moze obvinit aj pri spravnom vydavky
Standardne cviceny pes vykusol kusok pery dietatu ich vlastny pes a chlapec ma dozivotny znak..takze asi tak

@janinah Tak isto ju môže obviniť nepozorná predavačka v obchode, alebo ju môže pohrýzť pes, ktorý niekomu ušiel. Preto netreba deti do 18 rokov púšťať z domu, len im preboha nedávať nijakú zodpovednosť a nedopustiť, aby museli riešiť nejaký problém... a v 18-ke sa potom diviť, že ten dospelák sa správa ako nesvojprávne batoľa.

chestnut
20. jún 2025

Mne tu nieco na celom pribehu nesedi, vyzivne 270, posielate 500, pises, ze zarabate nadstandartne, preco potom vyzivne nebolo vyssie umerne k platu otca, respektive ked bol tak stedry preco neprikyvol oficialne ma viac?plus strasne z teba ide nenavist k ex, tu by to chcelo vediet nazor druhej strany

anjelicek26
20. jún 2025

Autorka proste toto je riesitelne inak a brigada je blby napad, vzhladom na vek, protizakonne a vzhladom ako popisujes povahu jej matky, o to viac vam toto bude vytahovat. Plati muz dost, nad ramec vreckoveho nic netreba (otocit ju za mamou, ze ved ocko uz peniaze na tieto veci poslal)...ked bude dcera starsia, budete jej vediet posielat vyzivne priamo. Ano tiez citam medzi riadkami, ze mate skor nadstandardny prijem a nechcete, aby to dcera "zneuzivala" a naucila sa na to, lebo vy ste z chudobnejsich pomerov a nechcete ju skazit a mate to vydrete odmakane... len toto tazko fakt... ona chce mat rovnaky standard ako vy a boh vie na co ex tieto peniaze mina, ked evidentne nie na nu a stale chybaju veci na telesnu, knizky a kopa inych veci napriek tej sume...skor znizit vyzivne co posielate ex na to sudom stanovene a dcere kupit co potrebuje ked bude s vami, tak vies, ze sa to dostane na uzitok jej, vies to lepsie regulovat...

moonlight1210
20. jún 2025

Dieta sa ma naucit hodnotu penazi. Cim skor, tym lepsie. Zarobit si ich a vediet rozumne minat. Teda si dobre premysliet, kde a ako ich minie.
Ziaden neobmedzeny prijem, ktory rozhadze na hluposti. A ked sa minu, pride za rodicmi-bankomatmi.

13-rocna nema co vobec prist s tym, ze "Daj, a ked nedas, tak ta potrestam" (napr. nepridem uz k vam).
To co je?
Ked uz, tak moze prist poprosit, dohodnut sa. Ak dostane podmienku nieco za to odpracovat, tak to pojde odpracovat. Zakladne potreby ma bohato pokryte, tak nieco navyse si musi zasluzit. Nie vyzadovat, dupat a vyhrazat sa.
Chore je, ak ju v tomto chovani podporuje vlastna matka.

U nas aj nase vlastne deti pracovat museli, ak chceli peniaze navyse. Na zahrade, na ulici. Pozbierat ovocie, pokosit travnik, pohrabat travu, pozametat uliciu, vytrhat burinu okolo plota.

Platba za domace prace neprichadzala nikdy ani do uvahy. Ak tam ziju a domacnost pouzivaju, tak prispiet na jej chod (pracou, upratanim) je povinna samozrejmost. O tom ziadna diskusia.

Dieta sa ma toto naucit, neubudne z neho, ak cast svojho volna cez prazdniny, ci skolu obetuje aj poctivej snahe si ziskat financie navyse.
Nikto od neho necaka ze bude muklovat cely svoj volny cas.

autor
20. jún 2025
@chestnut

Mne tu nieco na celom pribehu nesedi, vyzivne 270, posielate 500, pises, ze zarabate nadstandartne, preco potom vyzivne nebolo vyssie umerne k platu otca, respektive ked bol tak stedry preco neprikyvol oficialne ma viac?plus strasne z teba ide nenavist k ex, tu by to chcelo vediet nazor druhej strany

@chestnut výživné je určené tak na základe dohody medzi ex a manželom ale nechcem to tu ďalej rozpitvavat... Keď sa nám narodili deti začali sme prispievať viac aj keď už predtým posielal manžel navyše ale nie o toľko...
Nie po toľkých rokoch nemam voci ex nenávisť len nepochopenie... Chápem že ti veci nesedia 🤷🏼‍♀️😉 ale čo už... Viem čo žijem

luccija
20. jún 2025
@chestnut

@chestnut a čo je na tom divné?aj môj kamarát ma určené 200 a platí 400, lebo vie, že dcéra chodí k logopedovi, na rôzne terapie a to sa počas súdu ešte nechodilo.Nie každý chlap je chrapun.
Autorka normálna bežná puberta.Koniec malého dievčatka už má aj svoj názor, ovplyvňujú ju spolužiačky a možno aj matka.Na brigádu ju neposielajte aj tak nepôjde a na mieste jej matky tiež poviem nech nejde.Budete bojovať a bojovať
za mňa to je tiež nevhodné, aby mala 13 r mihalnice.Ano, je dosť možné, že bude "celá mama" veď s ňou žije , má nejaký vzor atď...
Takýmito rečami si akurát pokazíte vzťah a nebude k vám chodiť.Samozrejme, že ak začnete tému peňazí dcéra vie, ze otec musí platiť a hneď mu to splechne do tváre.Ano,má poznať hodnotu peňazí a nevyskakovat príliš, ale dá sa to aj inak ako ju posielať roznášať letáky čo ak tak nemôže.

januska12323
20. jún 2025

Asi by bolo na čase zaviesť striktné vreckové na týždeň /mesiac. Z toho si môže financovať hlúposti ako mihalnice ak jej na to vydá.

chestnut
20. jún 2025

Jasne, ale je to tvoj pohlad, kazdy pribeh ma dve strany a pravda byva naozaj vacsinou niekde uprostred

pikachu999
20. jún 2025
@januska12323

Asi by bolo na čase zaviesť striktné vreckové na týždeň /mesiac. Z toho si môže financovať hlúposti ako mihalnice ak jej na to vydá.

@januska12323 súhlas...

44janica44
20. jún 2025
@lienka.7

@44janica44 jasne, jasne, a potom zastavili kolotoč ze?. Nabudúce, keď budu "male" baby predávať niečo u nás na rohu, zavolám na ne od hygieny až po danovy úrad všetkých. A na rodičov sociálku 👌

@lienka.7 ty si mimo. Ešte raz čítaj s porozumením a keď niečo chceš odpovedaj na otázky.

som_realistka
20. jún 2025

autorka, chápem ťa, ale nemáš inú šancu iba sa snažiť udržať s malou taký vzťah ako doteraz, a vysvetlovať vysvetľovať vysvetľovať. Pracovať nemôže, ale má 13 a môžete si sadnúť a porozprávať sa s ňou o financiách, že otec posiela oveľa viac ako má nariadené, pretože chce aby jej mama mohla kúpiť čo potrebuje, že jej aj vy kupujete, a otec jej samozrejme rád dá aj vreckové ALE, peniaze nepadajú z neba , treba ich zarobiť, a všetko čo v tomto období od nej chcete, a je to úplne normále, je slušné správanie sa, učenie sa a primeraná pomoc v domácnosti.

lienka.7
20. jún 2025
@44janica44

@lienka.7 ty si mimo. Ešte raz čítaj s porozumením a keď niečo chceš odpovedaj na otázky.

@44janica44 mimo si ty, viest tu reči o daňovom úrade a pod. je ake ze uplne mimo. Pekný deň.

tundra
20. jún 2025

Niektore deti v puberte potrapia rodicov aj ked nie su rozvedeni.Dcera za to nemôze,ze to rodicom nevyslo a skusa hranice,pokial sa dostane a chce na obidvoch stranach vytazit co najviac.
Nase deti su uz dospele a len jedno,nam dalo zabrat pocas puberty....Po pubertalnom zemetraseni,mi dieta povedalo,ze som mal byt prisnejsi.Len tolko,univerzalna rada nie je...

mk22
20. jún 2025

Vidíš, vám sa narodili deti, začali ste prispievať viac.
Je tu milión diskusii, kde sa matka radi ako znížiť výživné na manželove prvé deti, lebo veď im sa narodilo..
Jednoduchá matematika, mate si finsncne fajn, podnikáte, mate dat, kúpiť z čoho, aj naviac.
Ex zrejme vie, že kde ma dcéru poslať. To je cele.
A nezmyselne dávať, prispievať od nevidím do nevidím na všetko co si dievča zmysli.. Isto nie.
Pravidlá fungujú aj pri vreckovom.
To potom tvoj muž zo seba vedome robí oslika, ktorý nikdy nepovie nie a dá eura vždy, kedy si dcérka povie.

som_realistka
20. jún 2025

Moje dcéry mali, teda teraz už len mladšia má vreckové, ktoré ale upravujem podľa "stupňa lenivosti", má pridelené určité domáce práce, a keď sa na ne vykašle tak jej vreckové krátim. Vie o tom, je to nastavené od začiatku. Vysvetlila som jej, že dostáva všetko čo potrebuje, ale ak chce chodiť s kamoškami po škole sem tam na nákupy, pizzu, zmrzku a pod, tak je to nadštandard a ten si treba zaslúžiť.

komplikovana
20. jún 2025

Necitala som vsetko. Je spravne, ze sa podielas na vychove a drzite s manzelom spolu. Takto davate najavo, ze ste rodina a dcera je tiez jej sucastou. Ohladne reci- tie by som stopla, vy ako rodicia rozhodujete o financiach a rozhodujete co kupit a co nie. Mate doma vlastne pravidla, jej mama ma zas ine. /predpokladam/ treba vela komunikovat, drzat hranice a tiez pocuvat co dcera hovori a podla toho reagovat. Prestudovat o puberte, na nete je toho vela.

44janica44
20. jún 2025
@lienka.7

@44janica44 mimo si ty, viest tu reči o daňovom úrade a pod. je ake ze uplne mimo. Pekný deň.

@lienka.7 asi nevieš ako na slovensku chodi 🙂 doteraz si žila v nejakej bubline? Spýtaj sa hocakeho obchodníka koľko chodi kontrol. Doslova majú nakazene sa bez pokuty nevracat... čierny podomovy predaj? Však to je pre nich úplný jackpot.

macatt
20. jún 2025

Mladej dať 10€ a je pokoj, vreckové už potrebuje, stačí len vysvetliť nech si sporí, netreba míňať na zbytočnosti.. ale omáčky, prečo jej nič nedať nikam nepovedú😋
Že na všetko treba € dnes ona veľmi dobre vie, to vedia aj 7 ročné deti..

deedol
20. jún 2025

precitam si celu temu o chvilu, lebo tu pribudaju prispevky rychlostou blesku, ale zatial len tolko, ze pracovat v 13 rokoch je nelegalne, autorka. je to detska praca. ved nech pomaha v domacnosti alebo co, ale nikto pricetny ju nevezme ani tie letaky roznasat.

tilonka
20. jún 2025

Autorka, je jeden princip ktory plati vzdy, a to ze otec je hlava rodiny, dcera ho musi brat ako niekoho, kto ma respekt, autoritu, dava mantinely (davaj mu pred nou respekt aj ty, nezrovnalosti si poviete v sukromi, musi vidiet jednotu, kde rozhoduje nakoniec on a teba to z casti odbremeni), tym padom tam bude aj vacsia poslusnost. Ak si to doteraz nevybudoval dostatocne (co usudzujem z toho, ze jej nevadi ze otec nesuhlasil s mihalnicami, staci ze to dovolila mama), v 13tich to uz bude mat tazsie, zostavaju mu posledne roky nieco s tym robit, no nie je to jednoduche, nakolko dcera sa pohybuje medzi dvomi domacnostami, tam to proste je narocnejsie vychovavat (budovat poziciu silneho otca) a vznikaju traumaty na vsetkych frontoch.

pikachu999
20. jún 2025

Čo keby skúsite posielať ex 450e výživné a tých 50 dávať mladej ako vreckove?

sense
20. jún 2025
@pikachu999

Čo keby skúsite posielať ex 450e výživné a tých 50 dávať mladej ako vreckove?

@pikachu999 to sa zas určite nebude matke pacit, aj keď dostáva viac ako na papieri

any_soj
20. jún 2025
@ha_ha

@any_soj Ale tam je ten zásadný rozdiel v tom, že tvoja neter a synovec to robili, lebo chceli a tešili sa z toho. Táto dievčina nechce.

@ha_ha ak chce 13 ročná peniaze NAVYŠE, je úplne v poriadku ponúknuť jej možnosti, kde v dedine môže s niečím pomôcť. Mne to príde ako skvelý prístup. A mne naopak príde odveci jej reakcia - lebo jej otec si svoje finančné povinnosti plní, a to dokonca nadmieru. Keďže platí výživné, vyššie, než určené súdom, a ešte navyše platí ďalšie nie lacné veci (lebo športové potreby teda isto lacná vec nie sú), príde mi je výstup ako pubertálny úlet, nie ako niečo, čo tu treba obhajovať.

ibrunova
20. jún 2025

prečítala som len prvú stranu. Keby niekto mojej dcére kázal, aby v 13 šla robiť, tak tiež by ma to ako matku neskutočne vytočilo.

deedol
20. jún 2025

autorka, skus si este sama pre seba odpovedat na otazku, preco to tak silno citis. pises, ze ex je nejaka a ty sa bojis, ze dcera bude rovnaka. ale dcera ma vzor aj od vas. mozno by stalo za to skusit pustit tento strach a rozhodovat sa bez neho, lebo v strachu nerobime ktovieako dobre rozhodnutia.
je viacero moznosti, niekto dava peniaze len tak, niekto za domace prace, niekto za pracu navyse, niekto posle na brigadu (od 15!) a hotovo. vy si mozete najst s muzom vas sposob, ale nemala by byt v pozadi vasho rozhodnutia obava, ze mala "bude ako ex".

gaja78
20. jún 2025

Čítala som priebežne komentáre, no ja by som tiež 13r. dieťa neposielala na "zárobky" akéhokoľvek druhu. Situáciu by som riešila tak ako tu mnohé radili, limitovať vreckové - tú hotovosť, čo jej dávate priamo do rúk na nejakú dohodnutú sumu, vyplácala by som jej ju na týždennej báze, ale ak by bola drzá a vyhrážala sa, by som jej to krátila. Vôbec by som sa s ňou nebavila o výživnom, o súde a pod. - stopla by som ju hneď v úvode, manžel by jej mal určiť limity, aj to čo si u vás môže dovoliť, bez ohľadu na to, že nie si jej matka, má sa k tebe správať slušne, preto moja rada je - nedávaj jej žiadne peniaze navyše, len dohodnutú sumu.

ha_ha
20. jún 2025
@any_soj

@ha_ha ak chce 13 ročná peniaze NAVYŠE, je úplne v poriadku ponúknuť jej možnosti, kde v dedine môže s niečím pomôcť. Mne to príde ako skvelý prístup. A mne naopak príde odveci jej reakcia - lebo jej otec si svoje finančné povinnosti plní, a to dokonca nadmieru. Keďže platí výživné, vyššie, než určené súdom, a ešte navyše platí ďalšie nie lacné veci (lebo športové potreby teda isto lacná vec nie sú), príde mi je výstup ako pubertálny úlet, nie ako niečo, čo tu treba obhajovať.

@any_soj Ja ale tú mladú neobhajujem. Len nesúhlasím s tým, že ju treba nútiť brigádovať, keď nechce, ani ovplyvňovať vreckové tým, že dostane, ak bude brigádovať.

lienka.7
20. jún 2025
@44janica44

@lienka.7 asi nevieš ako na slovensku chodi 🙂 doteraz si žila v nejakej bubline? Spýtaj sa hocakeho obchodníka koľko chodi kontrol. Doslova majú nakazene sa bez pokuty nevracat... čierny podomovy predaj? Však to je pre nich úplný jackpot.

@44janica44 🙏🙏🙏🙏 neplet tu podnikanie na čierno s predajom mafin alebo hocicoho iného deťmi. Danovaci sa už len tomto budú odbavovat, ze???
Ci ty si presne ta "aktivna", ktora by ich hneď aj zavolala, ze?

lienka.7
20. jún 2025
@any_soj

@any_soj osobne si myslím, že v tomto jej výstupe zauradovala mamička. A mlada aj situáciu trosku zneužíva...Mladej treba proste vysvetliť, že jej matka má od otca 500€ je teda na mieste, ze sa stara aj ona. A ocko nie je obyčajný oslik otras sa. To, ze maju peniaze ešte neznamená, ze jej budú kupovať co len si zmysli. Toto je cesta do pekla. A to nielen pre deti z rozvedených rodín, ale aj z tých kompletných. Sa mi paci, ako z obyčajného prilozenia ruky k dielu jednoduchou formou napr. vyvencenia psa a pod.tu splietaju hovadiny ohľadom nelegálnej prace, pomaly vykorisťovania dietata a pod. Chore 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

44janica44
20. jún 2025
@lienka.7

@44janica44 🙏🙏🙏🙏 neplet tu podnikanie na čierno s predajom mafin alebo hocicoho iného deťmi. Danovaci sa už len tomto budú odbavovat, ze???
Ci ty si presne ta "aktivna", ktora by ich hneď aj zavolala, ze?

@lienka.7 haloooo. Si kompletná? Myslíš ze ich to zaujíma nejaká rozprávka o pestovaní finančnej gramotnosti deti tým ze predávajú načierno mufiny?
Lebo danovakom nikdy nikto neklame, nikdy nikto im nerozpráva rozprávky. Vieš čo si povedia? "Mmmh tak túto sme ešte nepoculi, a teraz tu o červenej ciapocke"
Ako im dokážeš ze si deti na to nenahovorila ty aby zarábali aj pre teba ....
Chápeš tomu ze na to su zákony. Tu nie si nikde v Afrike alebo Číne kde je žiaľ detska praca tolerovana a bežná.
Nedávno bol na fb prípad kde žena na rehabilitácie pre choru dcéru zbierala peniaze vytobou ozdob.a prišiel im na to danovy úrad a dali im to všetko dodanit a nezaujímalo ich ze to boli peniaze na liečbu ktorú štát nefinancuje. Proste zákon je zákon a platí pre všetkých. Je jedno ci ma niekto 5 rokov alebo 50.

A druha vec keby tvoje deti toto robia a na druhy deň príde nespokojní zákazník s tým ze po ich mufinoch ma žalúdočné problémy co potom? A nebodaj nejaké infekčné ochorenie? Predsa len leto, slnko, teplo ...