Aký by ste dali trest 15 ročnej dcére, ktorá pila alkohol?
Moja dcéra má 15 rokov. Chodí na 5 ročne gymnázium, mala dvojky a jednu trojku na vysvedčení. Na zakladke mala vždy samé jednotky. Tvrdila, že sa zhorsila, lebo škola je ťažká, no neviem či to tak je alebo len lajdaci...
Stále je papulnata, nechce chodiť na oslavy a rodinné stretnutia pritom pred rokom nemala vôbec problém. Mohla chodiť vonku na dedine do 21:30 ale aj to sa jej zdalo málo.
Dneska sa pohadala s manželom, zdala sa mu papulnata a tak nejak fukat, nafúkala 0,4 promile aj keď tvrdí, že neznáša alkohol, že nikto z jej partie nepije a ani to nikdy neskúšali a nebudú skúšať do 18. Toto nafukala 23:45, domov prišla o 8 vtedy mohla mať kľudne aj 1,5 promile. Vonku išla o 5 ani nechcem vedieť koľko by vtedy nafúkala. Kľudne mohla skončiť na výplach žalúdka alebo niečo podobné. Aký by ste jej dali trest?
Rozmýšľam o Tom že jej zoberem vreckové a nepustíme ju vonku celé prázdniny, keďže naozaj prekročila všetky hranice.
A najhoršie na Tom je, že tvrdí, že vôbec nepila a len si dala doma margotku a z tej mafukala
Čo by ste robili na mojom mieste?
By ma zaujímalo, kolke z vás, čo tu riadite, dohjvarat, žiadne tresty, ved ma 15,treba odzit mate už dospelé deti, ale decká v puberte.jedniduchi ak by mi 15 ročne klamalo a prišlo opité domov by nieslo následky a hotovo. Aké to vie rodič najlepšie, pozná si dieťa. Tieninkecavacky a videa a podobne sú decku ukradnuté. Pomyslí si svoje, odtrpi si rozhovor, prevráti ociska a fičí ďalej, ved stará sa opäť vyrozpráva... Decká potrebujú hranice, rešpekt, istoty, áno aj pubertalne. A nie, nepotrebujú si odzit. To dievča, 13 ročne, si odzilo, už je pochovaná a tvrdenie rodičov, že mala slobodnú dušu viedlo kam? K predávkovanie, znásilnenie a smrti. 13 ročne dievča.... Moje sa našťastie hrali v tom veku. Takže milá autorka ja by som určite dala patričný trest, skúšobne obdobie a potom by sa uvidelo. Ale iba s dihivoranim by som toto neriešila. Lebo ja osobne mam plne zuby deciek na ihrisku(dnešná generácia), kde robia zle ako satani (nejedná sa o ročné decka) a maminky ako stroje miluckym hlasom, že toto je škaredé a toto nie a blablaba decko si ide svoje a dokola. A počúvať, že 5 rovný nevie byť zlý, on iba nevie spracovať emócie atď... No, uvidia rodičia tie emócia presne v 15....vela pevných nervov želám
inak nafukat moze aj z Mily , aj z rumovych praliniek
Ten trest mi pride prehnany a rovnako ako mi pride aj prehnanw davat decku o polnoci fukat lebo je papulnate,obzvlast ked ste si nic nevsimli ked prisla domov
V druhej diskusii píšeš, že dcéru nepúšťaš von každý deň a dosť sa tam čuduješ, že iné deti chodia von každý deň. Možno aj tu je problém. Aby 15 ročné dievča nemohlo chodiť von každý deň, lebo ti vadí že nie je doma o 18 keď prídeš z práce, je choré podľa mňa. Piť a klamať určite nie je okej, ale prapôvod môže byť niekde v prístupe.
@ivkazba v ktorej druhej diskusii?
@maciatkolulu https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/aku-vecierku-maju-vasi-pubertiaci/ Môže ísť o túto diskusiu.
@katkamatka7 môže ísť.... Píšeš jej to priamo... Ja neviem, ale na koníčku je veľa matiek s 15 ročnými dievčatami a problémamy... Rovno jej napísať, že iba rieši, trochu odveci
@maciatkolulu Ak bude autorka chcieť, potvrdí, vyvráti alebo ignoruje. Z toho dôvodu podmieňovací spôsob.
@maciatkolulu Nepreháňaj. Má 15, čiže za 3 roky 18! Dospelá podľa zákona. Je v puberte, treba sa porozprávať a hotovo. Netreba zabúdať, že aj vôl bol teľa 😉
@maciatkolulu píše tam tiež o tom ako jej dali fúkať a nafúkala rovnaké promile, úplne presne to isté, aj rovnaké slová, takže nemusí byť človek detektív, aby vedel že to je tá istá osoba. Skôr mi príde divné, ak si myslíš že 2 rovnaké témy s presne rovnakou situáciou riešia naraz 2 rôzne matky.
@ivkazba Inak dávať fúkať? Už len to, že majú tester je divné 🙄
Uprimne, odratavala by som dni do 18tky ☹
@maciatkolulu navyše, ak 15 ročné dievča môže chodiť von 1-2 krát týždenne, tak celá táto situácia je len a len chyba matky a zlého postoja. Nežijeme v stredoveku, aby tínedžer bol zavretý doma. Jasné že potom je vzťah taký ako je. Pretože to nie je normálne.
@kinderzwillinge Prečo?
@juhseverzapad samozrejme, ja nepoznám rodinu, kde majú doma tester.
@ivkazba Veď to!
Ak budeš príliš tlačiť na pílu, tak sa obráti viac proti vám a bude to horšie! Skús taktne a trochu trpezlivosti
@juhseverzapad Pretoze z nej necitim ziadnu lasku k dcere, staci mi, ako tvrdo o nej pise. Chcela by si zit v takejto atmosfere?
@kinderzwillinge Bože chráň! Nie!
@juhseverzapad Keby polozila otazku "Ako riesit tuto situaciu" hned to vyznie inak, ako "Aky trest"
@kinderzwillinge Ja to dieťa normálne ľutujem. Ja mám 16- ročnú dcéru, ale takéto blbosti neriešim. Veď tiež som bola rovnaká 😀
Učím na gymnáziu, prejsť z jednotiek hneď na 2-3 v 1. rocniku nebýva bežne. Buď to fláka, alebo ste mali príliš benevolentnu ZS
Ak by mi decko v 15 prišlo domov opité alebo zafajcene, tak ho v prvom rade čaká vážny a dlhy rozhovor. A veľmi dlho by nikam na žiadne oslavy, akcie nešlo. Vonku ano, športovať a tak, ale večierka o 20:00 maximálne. Vreckové deckám nedávam tak či tak, síce peniaze majú, ale nedávam im mesačne.
@juhseverzapad presne, za tri roky je dospelá a co? To tie tri roky si môže robiť čo chce, lebo??? To sú dosť dôležité tri roky. Ja nepreháňam. A keď bude mať 18,tak akože co? Véd ôk, nech dieťa odíde z domu, nájde prácu, platí nájom a tak, nech skúsi, kľudne. 😉Dve dospelé mam, nepoznám jedno, čo by sa v 15 ozieralo, alebo behali každý deň do noci. No, ale ved každý nech si robí ako uzná. Opäť píšem, že rodičia "Leonie" z rakúska by už určite nezvolili výchovnu metódu "slobodného ducha". Véd zákazy nepomáhalo, no už ani nebudú a žiaľ doba je aká je. 15 ročne dievča je dieťa, rozum ešte detský, hormóny pracujú a zodpovednosť nesú samozrejme rodičia. Véd ono aj 5 rokov je malo a pri 13 ročnej povedať, čo bude za 5 rokov. Všetko je relatívne. Ale každý nech si reálne vychováva svoje dieťa podľa svojho., môj názor je, určite by slečna mala niesť následky, za klamstvo a alkohol. Je mi jedno teraz, čo sa u nich deje, prečo majú testery, možno už bola situácia opakovaná, možno jej chceli dokázať, že klame. Ale proste za mňa 15 ročne dievca, nemá čo chlastat a klamať. Ja som nechlastala a nefajcila, moje deti tiež nie. A sme tu. Nemusela som nič odzivat. Dokonca moje deti ani detské siole v skolke😂😂😂, to len pomimo, že deti si MUSIA to a hento.
pre mna bol vzdy najhorsi trest ignoracia rodicov... dali mi tym pocitit ako som ich sklamala .. ak budes po nej kricat a vsetko zakazovat spravi pravy opak ... ak je dost velka na toi aby sa vedela opit vzdy ked je doma problem je dost velka aj na to,aby sa o seba zacala starat .. sama nech sprace doobeda byt uvari si operie etc .. ty snou komunikuj ako s dospelou ...
@hettinka fajn, konečne triezvy názor... .
@ivkazba kebyže mi ide dcéra opakovane klamať, že ona nepila, tak si ho kúpim.
@maciatkolulu Aký vzťah máš s deťmi? Vlastne, ani sa pýtať nemusím. Nič ti nepovedia alebo klamú, aby si bola ticho 😉
@hettinka Bezne nebyval ani Covid a sedenie rok doma a ucenie cez net 😉
@juhseverzapad a ty si hned vsetko povedala mame a nikdy si jej neklamala? sim ta kazdy pubertakto robi a neznamena to hned zle vztahy v rodine ... kolky maju skvele vztahy ale zlapartia je zla partia ... tiez ked robis nieco zakazane neuvedomujes si hned nasledky ale az potom a tak klasika stare slovenske zatlkat zatlkat ... takze hend by som neodsudzovala ..nevies co teba caka alebo co si mala doma a ani nevies
@juhseverzapad tie 3 roky od 15 do 18 sú kľúčové pre vývin mladého človeka. Navyse, rodič je za dieťa zodpovedný, takze brat to tak, že veď o 3 roky je dospela, už môže teraz piť, flakat školu, chodiť domov v noci a robiť si co chce, nie je ten najlepsi prístup.
Ak si rodič dieťa pozná a venuje sa mu, ani alkohol-tester nepotrebuje. To hneď vidí… a aj keď decko klame, príde na to. Možno nie hneď, ale špeciálne na dedine sa to neutaji dlho.
Inak, ak to s alkoholom preženie a musela by do nemocnice, tak rodič celu hospitalizáciu platí. Môže to vyjsť aj 10000€ a má následne aj opletačky so sociálnou. Takze to nie je len tak..

Viac ako nad trestom by som rozmyslala ako vratit doveru do vasho vztahu. Dala by som jej zjest margotku a dala fukat . Ked uz neviete bez takeho extremu na nej vidiet ci požila alkohol, tak jej aspon dajte sancu ukazat ci ozaj neklame. nabuduce co urobite aj test mocu ci nefajci travu? Viac potrestas seba ako ju ked bude cele leto doma. 2t staci a potom musi byt doma do 8:30 to ju bude viac mrziet .