icon

Aký by ste dali trest 15 ročnej dcére, ktorá pila alkohol?

10. júl 2021

Moja dcéra má 15 rokov. Chodí na 5 ročne gymnázium, mala dvojky a jednu trojku na vysvedčení. Na zakladke mala vždy samé jednotky. Tvrdila, že sa zhorsila, lebo škola je ťažká, no neviem či to tak je alebo len lajdaci...
Stále je papulnata, nechce chodiť na oslavy a rodinné stretnutia pritom pred rokom nemala vôbec problém. Mohla chodiť vonku na dedine do 21:30 ale aj to sa jej zdalo málo.
Dneska sa pohadala s manželom, zdala sa mu papulnata a tak nejak fukat, nafúkala 0,4 promile aj keď tvrdí, že neznáša alkohol, že nikto z jej partie nepije a ani to nikdy neskúšali a nebudú skúšať do 18. Toto nafukala 23:45, domov prišla o 8 vtedy mohla mať kľudne aj 1,5 promile. Vonku išla o 5 ani nechcem vedieť koľko by vtedy nafúkala. Kľudne mohla skončiť na výplach žalúdka alebo niečo podobné. Aký by ste jej dali trest?
Rozmýšľam o Tom že jej zoberem vreckové a nepustíme ju vonku celé prázdniny, keďže naozaj prekročila všetky hranice.
A najhoršie na Tom je, že tvrdí, že vôbec nepila a len si dala doma margotku a z tej mafukala

Čo by ste robili na mojom mieste?

gbgb
11. júl 2021

@taga to nie je zly napad 🤣🤣🤣🤣. Karton margotiek nech dosiahne minimalne to 1 promile co mala,ked doa domov. Bude grcat margotky tyzden

simca06022011
11. júl 2021

S dcérou sa treba v kľude porozprávať bez zbytočných emócií a drámy. Zmenila by som jej večierku, každý deň doma napr do 20-msx 21. To musí úplne bohato denne stačiť na vyžitie s kamoškami. Dlhšiu vychádzku by som jej dala napr. Na sobotu alebo výnimočne podla dohody podľa toho aký y budú mať program, či pôjdu na nejakú akciu atď. K alkoholu-tínedžeri skúšajú, je ale zvláštne že ste si to nevšimli keď prišla domov ale až o skoro polnoci. Za to by u nás mala skrátene vychádzky určite a to by bol dlhý rozhovor kde kedz a s kým som pila plus myslím ze aj fúkať po margotke by som musela 😂 a u nás sa klamanie trestalo viac ako tieto pokusy 😁
Inak známky sú ok, naozaj málokto na dobrom gymply mal iba 1tky.. Aj trochu uznania by sa jej zišlo, možno z 3koveho predmetu pomoc. Na papulovanie funguje super práve to ze zajtra nejdeš von ale treba upratat kuchyňu.

nina255
11. júl 2021

Ja som prisla v 14 rokoch domov opita o 20.30 som mala byt doma - mala som tyzden alebo dva zaracha a rodicia mi zakazali bavit sa s kamoskou ktora ten alkohol vtedy priniesla

maciatkolulu
11. júl 2021

@nttnnt áno, áno, treba mať strach, že biedne dieťa začne trucovať, že dieťa dostane chuť ešte viac robiť naschvál, preboha to snáď nie. Normálne zdravé a inteligentné dieťa vie aj počas puberty ci áno a co nie, príčina a následok a nie mat strach, že decko sa zduje. Véd to aj trojročné ta môže začať nenávidieť, že mu nedovolí cukríky pred obedom, či zákusok na večeru, či byt hore do polnoci atď. Tiež nedovolís. 15 ročne dieťa je to iste, s tým rozdielom, že už má trochu rozum.

maciatkolulu
11. júl 2021

@hettinka presne to som chcela napísať, že dieťa potrebuje mať v podstate hranice, vnímať, že aj negatívne rodič vníma a chce riešiť a ano sú to aj tresty.

ivkazba
11. júl 2021

@maciatkolulu ak dieťa opakovane klame, tak je problém nie u dieťaťa ale hlavne rodiča. A z prejavu autorky ma to nejak neprekvapuje. Ale myslím že škoda debaty, asi máš rovnaký názor ako autorka, zavrieť tínedžera doma, nedávať mu lásku a dôveru. Pekný deň.

ivkazba
11. júl 2021

@taga ju tester nemám v aute a nikdy som nemala a to mám najazdené cez 700 tisíc km, partner tiež nemá, ani žiadny ex nemal. Keď pijem hoci aj pol deci striku, tak nejdem za volant, nepotrebujem si overovať promile. Takže ozaj ma prekvapuje, že nepoznáš ľudí ktorí doma nemajú tester.

faustinocka
11. júl 2021

Zobrala mobil, z toho vedia byť dobré nervy…nevie sa správať, nebude mať svoj mobil, tam je všetko kamaráti, soc. Siete..poprípade mobil nechala ale vypila wifi a dala jej na pár hodín denne 1alebo 2…a ešte niečo k tomu pridala, nejaký trest

gleep1
11. júl 2021

@maciatkolulu medzi 3 ročným a 15 ročným dieťaťom je obrovský rozdiel. 3 ročne dieťa sa vychováva, u 15 ročného dieťaťa už len zberás plody svojej výchovy. 15 ročne dieťa už nevychovas, to už vlastne ani nie je dieťa, je smiešne hovoriť o 15 ročnom ako o dietati- je to adolescent. V tomto veku prijíma, odmieta alebo pozmeňuje vzory čo ho rodina naučila.
Zienky keď chcete vychovávať v tomto veku tak ste naozaj zaspali dobu

minimilan
11. júl 2021

Myslím, že taký otvorený rozhovor by viac pomohol ako nejaké tresty. Aspoň u mňa to fungovalo najlepšie. Akonáhle sa mi mama vyhrážala, že to či ono nemôžem, alebo žiadne vonku, situáciu len zhoršila. Môj otec mal úplne iný prístup, jeho som totálne rešpektovala, bol vždy úprimný a nikdy nevrieskal ani mi nezakazoval. Stačilo, keď mi povedal, že pozná pol mesta a keď sa dozvie, že robím hanbu, nech si ho neželám. Veľakrát som sa mu radšej sama priznala, keď som si dala pohár vina. Od 16r. som mala povolené byt na diskoteke do tretej rana ale tam dôvera medzi nami bola neskutočná. Rodičia vedeli vždy kde som, s kým a čo robím. Dcéru si poznáš najlepšie, asi vieš ako na nu.. Ale ja z vlastnej skusenosti s mojimi rodičmi, kde každý mal ku mne iný prístup, odporúčam radšej rozhovor. 15r bude mat k tebe väčšiu dôveru ak k nej budeš pristupovať ako k inteligentnej mladej dáme, nie ako k malemu hlupemu nevyzretemu decku, ktorého život je plny zákazov a príkazov. Jasne, musí mat hranice, stále nie je dospela, ale rozumny prístup k tínedžerom je strašne dolezity.

nikyball
11. júl 2021

Stačí ak jej povieš, že vždy keď príde domov jej dáte fúkať. Zákazy von a podobne by som jej nedávala, časom by to mohlo mať ešte horší vplyv. Skor by som jej vysvetlila, že ak by ju chytila polícia, mohla by mať problémy v škole, a ak by to prehnala aké všetky trapasy by mohla mať. Určite nechce zažiť to, aby si ju niekto totálne na mol natočil na mobil a zavesil to na net, pretoze ak pije je ťažké si ustrážiť , kedy je dosť .na ukážku by som jej pustila videá na YouTube, našla som ti napríklad toto

https://www.youtube.com/watch?v=sX2mN-fxR5k

, ale daj si tam napríklad drunk girls a pustite si to spolu, v kľude ako kamoška sa s ňou bav.

staskadexter
11. júl 2021

K trestom treba pristupit podla zasady ultima ratio, teda trestat az ako posledna moznost. Aby bol trest ucinny, musi byt vykonany vcas. A samozrejme musia byt dane uplne, jasne a zrozumitelne pravidla. Cize ked sa pytas co urobit, tak vysvetli dcere preco nemoze pit alkohol a ze ked to porusi bude znasat nasledky. Rovnako papulovanie, chodenie neskoro atd. proste stanov dcere jasne pravidla, ktore odovodnis a potom budes za ne vymahat trest. Kedze chces aj vychovavat, treba si dceru vypocut a podla okolnosti trest sprisnit alebo znizit. Ak si napriklad vypila pohar prosecca pretoze nejaka kamaratka oslavovala, ok. nechcela byt cierna ovca partie, ale trest musi dostat, len miernejsi. Pochopitelne dokazovat musi ona. Cize nie ze ty budes patrat ci nejaka kamaratka oslavovala, ci po margotke stupne alkohol v krvi a podobne. Ona ak si chce udrzat tvoju doveru musi preukazat, ze hovori pravdu.

mirkaandrej
11. júl 2021

Mala som 14 , ked som prisla domoc opitá. Pamätala som si len úlomky z mojho príchodu, zle som odhadla cas 😅 otec prace odchádzal do roboty , no nemohla som prist o par minut neskor ??? Neviem co presne sa stalo, ale niekolko dni sa somnou nerozprával. Ale ci som sa poučila ??? Asi ani nie, bola som v zlej partii ….
Ono niekedy ani dohováranie detom nic neda , ovplyvňujú ich casto ludia s ktorými sa stretávajú , a ak je jedinec slabšou osobnosťou , ľahko podľahne a doma potom vymysla , klame … trest mozes dat , ale nie zakaz chodenia vonku ! Radsej trest v podobe domácich prác - potrestáš ju a zaroven Ti pomoze ;)

maciatkolulu
11. júl 2021

@ivkazba tak ja neviem, kde si prišla. Na to, že nedávam dieťaťu lásku a doveru😂😂😂, to je neuveriteľné, aké ste tu po niektoré šikovné.

maciatkolulu
11. júl 2021

@gleep1 prepáč aj 15 ročný jedinec sa učí a vychováva, máš už aspoň jedno dieťa, ktoré prekročilo 15 rokov minimálne.

nelca84
11. júl 2021

Doma cele prazdniny? To je dost neprimerany trest. Sla by som skor cestou uprimneho rozhovoru a ukazat jej, ze ma vasu doveru, ze to uz nespravi. Tresty, a najma tie radikalne vedu vacsinou k este vacsiemu odporu k pravidlam...

andrejka1974
11. júl 2021

Urcite dat zaracha na cele leto blbost a fukat davat to je aka blbost v zivote by som toto nespravila hrozna potupa pre nu vsak to je krasne poznat mne sa synovia nadruzgali a pamatali si to dlho proste treba len dohovorit a zacat verit a mat lepsi vztah s dietatom a znamky ma krasne

nelca84
11. júl 2021

Inak len zo zvedavosti, mali ste doma tu margotku? Lebo je naozaj vela potravin, z ktorych nafukas, raz sme to v praci skusali, kolegyna fukla aj z Mily.

mariejenka
11. júl 2021

K nafukaniu promile zo sladkostí. V robote sme to skúšali, zjedla som ten likerovy bonbon a hneď,este v ústach som mala čokoládku nezjedenu som fukla a 0,6...po asi 3 minútach 0,1...po 5 minitkach 0,00,0🤣 (ako ten starý pán vraví,co nevie odkiaľ páru vziať)
Čiže ak dcéra jedla margot a nebola este dojedena v ústach tak by som brala,ale skôr ma to vedie k tomu,ze tuto argumentáciu mala pripravenú, lebo asi vie ze máte doma tester. A to že vraví,ze nemá rada alkohol,je irelevantné, to povie každý jeden teenager rodičovi. A ked je príležitosť ,da si.

Čo robiť.
Úprimný rozhovor,obaja rodičia s ňou, dbať na to aby ona pochopila ze, jej chxete dobre ...dat si dá, len nech nikdy nestratí nad sebou kontrolu. Toto jej prizvukut,aj do budúcnosti.

zuzika33
11. júl 2021

v tom veku je to bezne, nemusi znamenat ze ma dcera problem, ale moze to byt zla partia.. na to by som si posvietila, lebo dlhsie zly vplyv vie prestavat hodnoty. kludne si tie margotky kupte cela rodina a potom si zahrajte kto viac nafuka - napr za nedelnym obedom. bez obvinovania. 😂 mlada sa bude citit trapne ze vy ste nad vecou a dokazali ste ze klamala ale nema istotu. mne tak mama raz nasla ploskacku s vodkou a vymenila obsah za vodu. no doteraz neviem co to bolo a cela partia vyrastkov sme nechapali co sa stalo, ked sme sa napili.. 🙈

taga
11. júl 2021

@ivkazba ludia to pouzivaju tak, ze idu na akciu, na chatu, na druhy den idu domov a pre istotu skusia, ci uz mozu soferovat.. ci vy ste nikdy nesli na druhy den zo svadby, chaty, oslavy, festivalu ? Samozrejme ze nefuka, ked vie, ze pil 🤦‍♀️

autor
11. júl 2021

@sssilvuska neverím jej, lebo na to nemám dôvod, má o 7 rokov strasiu sestru, ktorá nikdy nepapulovala a neflajala sa po vonku celé dni, tak vidím ten rozdiel a nie som sprostá viem ako to teraz chodí medzi pubertiakmi tak som jej dávala už viac krát fúkať, toto bolo prvý krát čo nafúkala...

autor
11. júl 2021

@kitycat tester sme pôvodne mali kvôli tomu keď ideme na nejakú oslavu a game si s manželom pohár vína, aby sme vedeli či už môžme šoférovať, ale teraz ho používame len na dcéru ako začala chodiť po vonku

gleep1
11. júl 2021

@maciatkolulu nie ale mám prečítaných asi 15 psychologických kníh a 6-7 kníh o výchove. 15 ročného človeka rodicia už nevychovaju. Je to obdobie kedy sa človek odtŕha od rodiny aby mohol založiť vlastnú. Môžeš dať trest, dieťa ta môže rešpektovať, ale už ho tým nič nenaučíš. Proste smola. Vychovávat treba dieťa a nie takmer dospeleho človeka. Ten už ma vlastný rozum a sám si vyberá čo chce a čo nechce.

autor
11. júl 2021

@sssilvuska tak fúkať som je dala viackrát, ale teraz nafúkala prvý krát problém je že to bolo po nejakom čase a keby jej dáme hneď tak musela mať viac ako promile...

gleep1
11. júl 2021

Pre boha viac krát si jej dávala fúkať 😂😂😂😂 tak to už by som sa naozaj spila len z trucu že nech je matka spokojná. Hrozné dačo

ninusa221
11. júl 2021

Mne to je take divné. Ja som mala hroznú pubertu a tiež som prišla domov 15 na mol tiež boli bitky, zaracha za fajčenie. Tiež mi zakázali kamošku s ktorou som toto vymyšlala… zrazu ma tato fáza života prešla unormalnila som sa. To ešte pride že bude chciet ist na diskoteku a to je normalne… aj ja mam brata ktory nepije nefajčí a ma 15… je to aj o povahe dieťaťa…radšej nak beha von ako by mala hľadieť do mobilu a skusat dake somariny ako dnešná mládež či by si snou radšej behala po psychiatriách? Veľa sa snou rozpravaj a zaracha fakt max na par dni zapriahni ju viac do domácnosti a skrat max večierku ale všetko je o komunikácii.. takto si ju len odoženieš.

martinaju
11. júl 2021

@ninusa221 niektoré by tu slečnu už bez dozoru nepustili von kým bude bývať pod ich strechou 🙈

autor
11. júl 2021

@sssilvuska a nechápem prečo by som jej mala verit, ked mi očividne klame
@ivkazba není pravda že by som ju nepúšťala, nepustam ju von cez víkend, lebo ma vtedy doma pomáhať a máme rodinné stretnutia a oslavy, tam musí byť
Jediné čo som púšťala že ju nepustam každý deň vonku do 21:30, veď predsa keď ide von o 2 načo by bola vonku viac ako 7 hodín, aby mohla pit?

@katkamatka7 áno, táto diskusia je moja, založila som ju lebo ma dcéra otravoval s tým, že chce predĺžiť večierku, ale tak keďže urobila toto predĺženie večierky určite riešiť nemusím

nelca84
11. júl 2021

Podla mna na to ides uplne zle a takymto spravanim dosiahnes uplny opak, alebo si uz dosiahla...