icon

Aký trest pre tínedžera, ktorý zámerne klamal?

16. nov 2021

Dobrý večer mám 15 ročného chlapca.
Na narodeniny vo februári dostal nový telefón
Včera šiel do obchodu a keď prišiel domov telefón nemal povedal že ho stratil že ho nechal v košíku v obchode tak sme volali do obchodu keďže keď šiel späť už tam nebol vedúca pozerala záznamy videla že telefón z košíka vybral a odišiel aj s taškou s nákupom tak sme ho celý deň hľadali po dedine napísali na FB že sa stratil keď nájdu nech nás kontaktujú nakoniec chlapec povedal že on vie kde bude a zaviedol nás tam a telefón tam naozaj bol v takom opustenom dome v záhrade hodený nakoniec sme z neho dostali že ho tam hodil sám lebo mu spadol z rúk a rozbil sa celý displej (zabudol že je to iba ochranné sklo) a zo strachu ho hodil do tej záhrady a tváril sa že ho stratil povedal že to urobil lebo sa bál čisto nový telefón zahodil lebo sa bál pritom nikdy ho nebijeme ani nič podobné pritom sestre rozbil notebook nezbili sme ho kričali sme áno ale Bôrka nie tak nechápem prečo sa bál priznať že ho rozbil a radšej ho vyhodil mimochodom telefón je brány na splátky platím ho a on ho len tak vyhodi som z toho hotová čo by ste mi poradili akoby ste to riešili? Ďakujem

ckocka
16. nov 2021

Ale čo furt nechápeš, ludia majú tendenciu vyhýbať sa nepríjemným situáciám, robia to aj dospelí, nielen deti. A to aj vtedy, ak vedia že následky toho vyhýbania sa možu byť horšie ako tá prvotná nepríjemná situácia.

0silvia0
16. nov 2021

Nechaj ho na tom poucit sa. Pokojne mu vysvetli svoj pohlad, nech ti on vysvetli jeho pohlad, je to 15rocne decko, nejak to nedomyslel, zoskratoval... to sa stava

dadulamamula
16. nov 2021

Ale aj tak ma prekvapuje reakcia 15 ročného chlapca, prečo ten strach, prečo to spravil, skús sa s ním porozprávať, ale ako píšem hore, telefón by som mu nevrátila a ani nedala nový. Ak má nejaké vreckové alebo odložené peniaze nech ti ho zaplatí, alebo opravu aby sa naučil že sa veci majú vážiť a keď sa niečo stane priznať sa. Véd v tom mobile ma, určite nejaké to svoje súkromie prihláste aplikácie a podobne, len tak ho zahodiť je to divne.
Ešte ma tak zaujalo aký mal dôvod rozbiť notebook sestre?

autor
16. nov 2021

@ckocka Furt nechápem to že má tú tendenciu vyhýbať sa nepríjemných situáciám ako píšeš
Ja som ju nikdy nemala vždy sa k veciam postavím nie utekám od nich
A učím to aj jeho že sa nemusí báť postaviť sa a povedať pravdu

ckocka
16. nov 2021

No tak je iná povaha ako ty, nie je každý hrdina.

autor
16. nov 2021

@dadulamamula Hádali sa spolu chytil notebook a hodil na zem to bola puberta v najlepšom

autor
16. nov 2021

@ckocka zaujímavé že prvý krát sa bez problémov priznal

andreatytler
16. nov 2021

A co mna najviac zaraza, ze sa ku vsetkemu nakoniec priznal... ved vobec nemusel. Nikdy by ste ten telefon nenasli v tej opustenej zahrade a on sa mohol nadalej tvarit ze ho stratil niekde cestou.
To by som tiez cakala od 6 rocneho a nie od 15 rocneho.
Mozno k nemu pristupujete ako ku 6 rocnemu a podla toho sa tak sprava.

autor
16. nov 2021

Ešte aj so sim kartou ho vyhodil čo mu paušál platím

autor
16. nov 2021

Pracujem aby všetko mal a nebol na smiech a on len tak vyhodi telefón to má trápi

sante81
16. nov 2021

Nijak by som to neriešila, objala by som syna, a povedala mu že sa ma nemusí mať.

malia18
16. nov 2021

Ja si tiež myslím že to nie je tak hrozné keď aj človek občas zakričí proste sú to prirodzené emócie ktoré v sebe prechováva takisto aj tvoj syn takisto aj my lebo sme ľudia a ľudia občas kričia všetci sme určite niekedy nahnevaní tak si zakričíme to ale neznamená že ak si aj zvýšila niekedy hlas že si zlý rodič a všetko sa nedá bohužiaľ riešiť iba nejakým napomenutím alebo podobne proste vieme dobre akí sme boli keď sme boli pubertiaci a že sme si párkrát aj po papuli zaslúžili (povedané obrazne).... sme v dobe kedy musí byť každý rodič 100% a chovať sa k svojmu dieťaťu ako v bavlnke ale myslím si že aj toto patrí k životu samozrejme nehovorím zjapať biť alebo psychicky ničiť dieťa výčitkami a tak podobne ale proste to dieťa si raz v budúcnosti zažije takisto nejaký krik keď spraví nejaký prúser v práci alebo niečo podobné proste sú to veci ktoré sa dejú a netreba až tak škatuľkovať to dieťa pred týmito emóciami nemyslím si že si zlý rodič len preto že si zakričala je to úplne normálne musí sa naučiť zodpovednosti a že tie veci niečo stoja a ty preto musíš chodiť do roboty a zarábať peniaze že peniaze nepadajú len tak z neba presne potom takto tí ľudia vyzerajú 28 rokov u rodičov a ťahajú z nich peniaze lebo veď mama všetko kúpi keď niečo pokazím hneď to napraví a nepreberajú za svoje činy zodpovednosť ale myslím si že nejaký veľký trest za to netreba len sa s ním o tom v kľude porozprávaj že ťa sklamal on a jeho správanie (to bude pre neho dostatočným trestom) a nehovoriť mu vyslovene že toto je tvoj trest pretože to bude brať ako keby mu chceš robiť nejaký naschvál alebo tak podobne... Skôr by som mu povedala že každý si za svoje činy musí niesť následky... Že funguje to tak aj v živote aj všade inde a ak sa telefónu niečo stane tak dostane nový keď si na našetri a ak sa mu nedá chodiť na brigády tak napríklad nejakým vypomáhaním doma alebo tak podobne alebo že si to musí nejakým spôsobom zaslúžiť aby pocítil akú hodnotu majú niektoré veci a že si na to musí dávať pozor a že sa to nezaplatí samé

janickacrazy
16. nov 2021

skús si niečo o klamaní prečítať v Nevýchove, je to tam pekne vysvetlené a naozaj toto robia aj dospelí ľudia, ktorí mali prísnych rodičov, ktorí ich za všetko trestali, ak si to nezažila vo vlastnej rodine, tak možno sa ti to zdá čudné, ja som to žiaľ zažila a dalo mi veľa práce sa toho zbaviť v dospelosti, dokonca občas aj teraz mám takú prvotnú reakciu takú automatickú a potom sa zbadám, že jaj ved už nemusím klamať

andreatytler
16. nov 2021

Ved tak ked vsetko ma, tak si nic nevazi a bez rozmyslu vyhadzuje... zase tvoja chyba.
To co ma znamenat ze aby nebol na smiech? Preco by mal byt na smiech?

ckocka
16. nov 2021

Ak spravím v práci nejakú chybu tak sa priznám, lebo sa to jednoducho stáva. Ak spravím rovnakú chybu druhýkrát tak viem že následky budú ovela horšie. Toto chápeš?

kukipukituki
16. nov 2021

Napríklad z takého strachu, že po ňom začnete hulakat, zas tie otrepané dospelácky reči počúvať, aký je nezodpovedný, nič si neváži atď... Zažila som si to sama na vlastnej koži a robila som podobne veci, len aby som nemusela počúvať taketo reči doma

jana_eyre_2
16. nov 2021

Prirovnam to.. raz som šla s deťmi zo školy a je tam hrozne zlý východ z parkoviska, zle som vytočila volant a narazila som zadnými dverami do mohutnej železnej brány.. brána sa ani nepohla, ale celé dvere na aute som skrčila.. môj muž má nebije, ani na mňa nekriči, je to rozvážny kludas.. a ja som sa tak bála mu to povedať.. proste ten pocit že za to všetko môžem ja a moja nepozornosť, zase výdavky... Tak ma to mrzelo.. samozrejme ja som mu o tom povedala hneď, nevravím že bol šťastný, ale nepovedal pol zlého slova, ja som revala a on ma presviedčal že všetko sa opraví z poistky..

Píšem to preto, že človek keď urobí chybu nemusi sa bat niečoho konkrétneho, nikto ho nemusí bit, ale iracionálne radšej zakryje svoju chybu akoby mal priznať že urobil niečo čo zničilo dráhu vec.. klamal lebo mal obrovské výčitky, zrejme nemáte na rozhadzovanie a on to vie.. radšej akoby mal priznať že zničil nepozornostou drahy mobil, povedal že ho stratil..

Ako trest brigáda aby zarobil na opravu sa mi páči, je to proste zodpovedný prístup.. ale nehľadaj za tým nič vážnejšie ako je podla mňa..

Ja som myslela podľa nadpisu že ide o ukradnuté penize minimalne..

kukipukituki
16. nov 2021

@janickacrazy ja detto... Toto iste. Napr zjem čokoládu natajnasa, lebo sa bojím... A pritom muž mi ju kupuje rád a pre mňa...

yukki
16. nov 2021

Autorka ja ťa úplne chápem. Rodič šetrí, spláca dva roky, sám nosí 5 rokov starý mobil, dieťaťu kúpi, na splátky, dotykovku, lebo ho nechce hendikepovat v rovesnickej skupine a dieťa mobil /tablet/notebook opakovane či už z ľahostajnosti, či schválne od zlosti, rozbije. By ma urvalo. Ja chápem aj krik, aj tvrdšie slová v zúfalstve.... Ono zarobiť..... Nie všade sa núkajú brigády 15 ročným popri škole, a nie všetci rodičia môžu hneď kúpiť ďalší mobil. Už teraz sa na to vykašli, na tresty, ale presne chápem, že dieťaťu sa niečo aj ostrejšie povie aj na neho nakrici.

ckocka
16. nov 2021

@yukki Ja by som vedela pochopiť aj krik ale nechápem prečo autorka nechápe ža sa tomu kriku chce decko vyhnúť.

autor
16. nov 2021

@ckocka Lebo na neho nekričím stále a za každú blbosť to už musí byť keď kričím chápeš? Že nie som mama hysterka ktorá stále len hučí

ckocka
16. nov 2021

Ale on nemá ako vedieť kedy kričať budeš a kedy len výchovne pohrozíš prstom. A keďže urobil blbosť už po druhýkrát, logicky očakáva že to bude nepríjemné.

yukki
16. nov 2021

@ckocka hej, no tak tu sa na ňu zosypalo, ako je ona všetkému na vine a má sa zamyslieť nad vzájomnou dôverou a tak.... Že to preto ze na chudáka chlapca nakricali keď sestre od jedu hodil o zem notebook, sa tak strašne bál až klamal a rovno ten mobil drbol za plot. Píšem aj, už nech na to klamstvo teraz kašlú... Ešteže tam bolo zo ochranné sklo. Úf.

luccija
16. nov 2021

Tak mu to tak vysvetli a netráp sa.Mne dcéra tvrdila, že sa jej rozbil mobil v taške cestou zo školy nešlo mi to do hlavy, keď ma tašku na chrbte.Nakoniec sa priznala, že ho mala v ruke na zastávke niekto do nej drgol a pukol displej.Vedela, že nemá mať mobil v ruke na zastávke chodí tam veľa všelijakých asociálov a tak klamala...nikdy som ju nezbila a aj tak klamala.Bola som strašne sklamaná.Neviem si predstaviť ten chaos čo mal v hlave, keď vedel, že sa prizná, že ho niekde odhodil
Síce má 15 r a možno sa holi aj tak je to decko🙂
Zabudni na to pohovor s ním povedz mu ako si z toho sklamaná ...

ckocka
16. nov 2021

@yukki Ale nech si svoje dieťa vychováva ako chce, len mám potrebu trocha poopraviť jej logiku.

luccija
16. nov 2021

@andreatytler ty máš ešte malé dieťa, ale medzi teenegermi by bol pomaly vyvrheľ,.keby nemal lepší telefón.Smutne, ale je to tak..

luccija
16. nov 2021

Tvoj muž čo na to hovorí aký navrhuje trest?spýtaj sa syna aký by si dal trest

miadi
16. nov 2021

Potrestat ho mozes tak ze si opravu mobilu zaplati zo svojich $ ak ziadne nema tak si odpracuje..Ja som dostala prvy mobil k 18ke poskedna v triede nechcela som ho. A dostala som ho stym ze pausal si musim platit sama. Ak nemoze mat brigadu moze si za robit doma nejakymi extra pracami umyt auto alebo tak. A inak len dookola hovorit o tom ze ked sa nieco stane ked mà problem hoci aj jeho chybou mà povedat pravdu. Ze mu hlavu neodkusnes. Skus prizvukovat to ze ti klamal Ta mrzi boli viac ako ze si znicil mobil vec .. ze dovera sa tazsie nahradi ako materialne skody.

vanda323
16. nov 2021

Ja by som mu žiaden trest nedala. Vieš prečo? Lebo opäť keď sa niečo podobné stane ti bude klamať. Myslím si že trest pre nho je dostatočne to že nemá telefón. Ver mi pre 15 ročného to musí byť koniec sveta.

autor
16. nov 2021

@vanda323 Telefón už má