Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou
Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?
Ja som nebola na stužkovej lebo si to moji rodičia nemohli dovoliť mi zaplatiť a mne tá suma tiež prišla prehnaná, tak hneď som to z hlavy vypustila. Ja osobne som tu stužkovú ani nepotrebovala. Platilo sa asi do 700 eur nejak.
@anonym_c6f328 ako si to prezivala vtedy?
@simca06022011 stužková 1x za život je rozhadzovanie bez rozmyslu? Moji rodičia teda sú skromní ľudia a vychovávali ma skromne ale teda žiadne pindy okolo stužkovej neboli. Tešili sa sa so mnou a nie aby mi to zhnusovali. Rovnako ako ja so svojou ratolesťou. Ale chápem sú ľudia, ktorým nič nie je dosť dobré ani čierne ani biele, ani keby to bolo zadarmo. Opindajú všetko, aj tu je to pekne vidieť. Keď sa na ňu skladáš po 10, 15, 20 eur mesačne to je známka finančnej gramotnosti, nie rozhadzovania.
@anonym_e0fe5f pokial niečo platím, tak sa aj budem pýtať. Je to uplne normalne.
@anonym_bea53b keď ide dieťa na maturitný odbor, tak každý súdny rodič vie, že ho podobná akcia (je jedno či výlet alebo mecheche) čaká. Každý súdny rodič sa podľa toho zariadi a môže už od prvého ročníka každý mesiac primerane svojim možnostiam odložiť na túto príležitosť bokom, ak mu na to dva roky nestačia.
@tiezjedna ako ze "sudny rodic"? Ved je uplne jedno, ci tu sumu zbiera 5 rokov, ci cely zivot, ci len tak da jednorazovo. Nejd o to,, ci na to ma a mal sporit od narodenia, inak nie je "sudny", ale ci je ochotny a stoji to za to. Ja by som ich radsej za tie peniaze, poslala k moru, alebo inde na dovolenku, celu triedu. To iste je podla mna aj so svatbou, stare predrazene zvyky.
@tiezjedna ako ze "sudny rodic"? Ved je uplne jedno, ci tu sumu zbiera 5 rokov, ci cely zivot, ci len tak da jednorazovo. Nejd o to,, ci na to ma a mal sporit od narodenia, inak nie je "sudny", ale ci je ochotny a stoji to za to. Ja by som ich radsej za tie peniaze, poslala k moru, alebo inde na dovolenku, celu triedu. To iste je podla mna aj so svatbou, stare predrazene zvyky.
@vedorka a kde by si ich poslala za 400 eur k moru? To ma ozaj zaujíma. Taký zájazd by som aj ja mojej rodine kúpila. Ak myslíš nejaké trmácanie sa autobusom niekde na Bibione, tak na to sa ti 90% deciek vykašle. Na letecký zájazd treba počítať 1000 eur na osobu a to nebude žiadny extra luxus.
@vedorka a kde by si ich poslala za 400 eur k moru? To ma ozaj zaujíma. Taký zájazd by som aj ja mojej rodine kúpila. Ak myslíš nejaké trmácanie sa autobusom niekde na Bibione, tak na to sa ti 90% deciek vykašle. Na letecký zájazd treba počítať 1000 eur na osobu a to nebude žiadny extra luxus.
@anonym_e0fe5f 400 eur je iba základná suma bez rodičov, ich jedla atd. Nie je to finalna konecna suma, Cize bude to kludne cca cez 600-800 eur a ak sa prirataju vydavky na oblecenie a vsetko potrebne, kludne aj viac. A ja radsej dam a prihodim na 900 eur za Egypt v 5* hoteli na tyzden all exclusive ako stuzkovu jeden den. Neviem, kde zijete a preco spominate nejake bibione busom, nikto ich neposiela do predrazeneho Chorvatska ci Talianska.
Ako vsetko som pochopila ze jedlo kolace sala pre tolko ludi je draha,
Ale ohromili ma tie ceny za kameru a foto.
27 kamera 18 fotograf.
5 tried z kazdej hoc lrn 20 deti. Tak kameraman 2700e. Fotograf 1800? To pridu natacat celovecerny film s efaktami za taku cenu? 🙈
@anonym_e0fe5f 400 eur je iba základná suma bez rodičov, ich jedla atd. Nie je to finalna konecna suma, Cize bude to kludne cca cez 600-800 eur a ak sa prirataju vydavky na oblecenie a vsetko potrebne, kludne aj viac. A ja radsej dam a prihodim na 900 eur za Egypt v 5* hoteli na tyzden all exclusive ako stuzkovu jeden den. Neviem, kde zijete a preco spominate nejake bibione busom, nikto ich neposiela do predrazeneho Chorvatska ci Talianska.
@vedorka do Egypta to by bola výhra. Polka by skončila na infúziách a pamätali by si najviac wc. Dnes decká s rodičmi lietajú do exotiky, mnohí chodia do svojich apatmánov pri mori. Úplne bežné je, že maturanti chodia s frajerkami alebo partiou k moru, keď si zarobia na brigáde. Výlet k moru bol vzácny v roku 1998, keď som maturovala ja.
Ja len nerozumiem, keď je stužková taká zbytočná, načo sa na ňu skladáte. Veď povedzte prvákovi, nikde nepôjdeš, na žiadnu stužkovú a problém máte vyriešený už v prvom ročníku.
@kompy moja dcéra je druháčka na SŠ. Ročne po 240e. Čiže 960e... v Michalovciach... masaker,no
@nominka86 sa zblaznili.ci co ?na vychode kde nie su take platy akoze to co chcu robit ?ja si myslim ze ani ucitelia kazdy rok co absolvuju stuzkove nepotrebuju predrazene dary naco oplieskat taku sumu za par hodin ved aj obliect sa este treba🫣a som na stuzkovu nesla a za tie peniaze som mala.vodicak...ktory dnes stoji tisicku hej🫣
Mala som stužkovú pred 12 rokmi a na osobu nás vyšla už vtedy 350 €.
Skladali sme sa na ňu od 1. ročníka a pozbierali sa nám peniaze. Stužky nám vyšila 1 mamka zadarmo, proste veľa vecí poriešili rodičia.
no ale ked 5 tried, jedna trieda ma 30 žiakov to je 150 krat 500 = 75 000 stužkova aj s prichodom na vrtulníku a vystúpením Beyonce
@karolinakr Presne takto som pocitala aj ja. Tu ale mamicky nepocitaju. Hold treba ist s davom a hlavne sa nepytat.
@karolinakr Presne takto som pocitala aj ja. Tu ale mamicky nepocitaju. Hold treba ist s davom a hlavne sa nepytat.
@petkavka to maš ako s oslavami na Devine - 1 deň, nech počitam ako počitam, keby objednali aj 1000 chlebičkov a kapelu za 2000, viac ako 5000€ ich to nemohlo vyjst a faktura bola na 850 000€, tak prečo by maturanti nemohli mat oslavu za 75 000€ ( to ironicky hovorím) a to by som na tej Beyonce trvala 🙂
@alexanderkovacs jedlo pre dcéru áno.
@tiezjedna len nie pre zvysok 😉
@januska12323 máme, moja otázka je o inom: čo tam stojí také nekresťanské peniaze?
@kompy wellness pre učiteľku 😀👀💸👋🏻
@malinkajozka učitelia sa skladali keď boli maturanti.
@anonym_e0fe5f ja kebyže idem so spolužiakmi autobusom do Bibione tak sa teším a ako učiteľka si myslím ,že aj 90% deti. Ty si aká panička ,že taký výlet podceňujes? Čo učíš svoje deti ? Že len letecky sa dá zažiť dobrý zájazd a ostatné sú pod úroveň ? Že len nóbl je všetko dobré a ostatní čo robia oslavy napr na dedine v obecnom sú úbohé ? Zachvilu po konsolidácii budeme doslova živoriť a možno aj vymizne stredná trieda v našej spoločnosti , možno si trochu uvedomis,že si pekne mimo realitu a zistíš čo sú podstatné veci v živote. A áno, ja tiež súhlasím,že 450€ za stužkovú je absurdna suma lebo si to viem vyrátať a nemienim pritakavat ako čajka v prístave bez rozmyslu len preto,aby ma niekto na kom mi ani nezáleží a kto má nepozná ohovoril.
V prepočte na eurá som už 200e za stužkovú dala v roku 2003 😂 čize si myslím, že cena je adekvátna.
@personality ...presne rok mojej stužkovej...🙂...4 roky sme sa skldali po 10 SK...mali sme ju v Poprade v Redute...
@personality ...presne rok mojej stužkovej...🙂...4 roky sme sa skldali po 10 SK...mali sme ju v Poprade v Redute...
@truskawka 10 sk /mesačne...
Ano, je to biznis.. ako aj svadby, oslavy, krsty, birmovky a v podstate vacsina bludov, ktore su k zivotu uplne zbytocne, len clovek ako tvor rozmarny to chce mat a hotovo. A najlepsie pompezne, nech cely instagram vidi, ze na to mam. Ja som stuzkovu mala, aj ked som odmietala a bol to odveci vecer s absolutne zbytocne vyhodenymi €. Ja by som uz nesla, keby sa dal vratit cas, ale odlozila si peniaze na cestovanie napriklad.
@truskawka 100 sk mesačne
360 eur, dve triedy, Ružomberok. V cene už všetko, pre štyri osoby aj s večerou..
@kompy moja dcéra mesiac v 1.roč. - tento týždeň správa: stužkovú máme 24.11.2028, zbierka 500,- EUR. 1.B vraj už má zarezervovanu miestnosť. Mesto Košice, NO COMENT - celé zle.
@hviezdicka002 zajtra idem na rodičko, tak sa dozviem. Bola som zvedavá, ako je to inde a vidím, že to celkom slušný biznis.
@kompy čítala som prvú stranku diskusie. Až ma zaráža koľko žien tu obhajuje ako je normálne vyhodiť toľké peniaze za jeden večer. 5 tried v Nitre? PKO - známa firma.. už dlhšie sa vie, že je to mafiančina. Narobili si zmluvy s niektorými školami na roky dopredu a ťažia z toho, že sú jediní, kde sa toľko tired zmestí. Sála otrasná, výzdoba aj keby bola, tak si ju nikto nevšimne v kontraste s tým odborným priestorom. Hnusné prestieranie, arogantní zamestnanci, čo by mali vychádzať v ústrety a šúchať nohami a nie si tam na deťoch a učiteľoch dokazovať svoju "akože moc". Každý rok nejaký problém. Napríklad minulý rok (bola som ako učiteľka pozvaná) im zmizli zákusky. Prišlo sa na to, že im to pokradla obsluha🤯. Je to "slávnosť", na ktorej sa nabali aj kameraman, DJ a pod. Všetci prihadzujú, lebo vychádzajú z toho, že sa na to zbiera veľa ľudí a tak si pýtajú viac.
Mám na to, aby som dieťaťu vysolila peniaze, ale z princípu to neurobím, lebo to rok čo rok len využívajú. Kým sa moje deti dostanú do tohoto bodu dúfam, že táto oštara zanikne, alebo aspoň sa to pretransformuje na niečo ľudské.
A zoberte si takúto vec milé mamičky obhajovateľky - bratranec mi vysvetľoval ako funguje stužková tam. Decká niečo vyrábajú alebo pečú koláčiky, ktoré potom predávajú v meste. Ľudia si ich kupujú, lebo je to tradícia, ktorú chcú podporiť. Za vyzbierané peniaze si urobia ples. A hádajte čo? Určite to nestojí toľko čo na Slovensku. Tu sú len ľudia zvyknutí skloniť chrbát, že "veď čo by si chcela, to toľko stojí." Nie nestojí! Toľko sa posúvajú hranice a postupne sa na to zvyká a každý je ochotný to zaplatiť, 'veď čo ja budem horší'? 🤦🏼♀️
Iný bratranec v nitrianskej škole, kde boli na tento systém už značne nahnevaní, sa napokon dohodli, že ich trieda sa oddelí od tejto mašinérie a urobí si vlastnú a stálo ich to menej a bola to super akcia. Držím palce v pevnej vôli riešiť to a poukazovať na túto vec, ktorú riešiš. Je to potreba!
@anonym_e0fe5f ja kebyže idem so spolužiakmi autobusom do Bibione tak sa teším a ako učiteľka si myslím ,že aj 90% deti. Ty si aká panička ,že taký výlet podceňujes? Čo učíš svoje deti ? Že len letecky sa dá zažiť dobrý zájazd a ostatné sú pod úroveň ? Že len nóbl je všetko dobré a ostatní čo robia oslavy napr na dedine v obecnom sú úbohé ? Zachvilu po konsolidácii budeme doslova živoriť a možno aj vymizne stredná trieda v našej spoločnosti , možno si trochu uvedomis,že si pekne mimo realitu a zistíš čo sú podstatné veci v živote. A áno, ja tiež súhlasím,že 450€ za stužkovú je absurdna suma lebo si to viem vyrátať a nemienim pritakavat ako čajka v prístave bez rozmyslu len preto,aby ma niekto na kom mi ani nezáleží a kto má nepozná ohovoril.
@barbie2023 prosím ťa nebuď smiešna. Keď je niekomu veľa dať na stuzkovú 400 eur, tak na zájazd 900 už nájde? A nie, každý neživorí. Už tu toľko nevyplakávajte. Kaviarne, reštaurácie, donášky, všetko plnē, obchody plné, letiská a cestovky trhali rekordy. Vieš komu je zle? Kto fajčí, popíja robí dlhy, ťaží sa mu robiť a je finančne negramotný. Potom je menšina, ktorá má problémy buď zdravotné alebo iné a tým je ťažko a otáčajú peniaze. Taký nepôjde ani na stuzkovú ani na zájazd.
@petkavka to maš ako s oslavami na Devine - 1 deň, nech počitam ako počitam, keby objednali aj 1000 chlebičkov a kapelu za 2000, viac ako 5000€ ich to nemohlo vyjst a faktura bola na 850 000€, tak prečo by maturanti nemohli mat oslavu za 75 000€ ( to ironicky hovorím) a to by som na tej Beyonce trvala 🙂
@karolinakr a ze ľudia nemajú peniaze. 😁

Fuu ale ozaj keď si to zoberiete z toho komplexného pohľadu že 5tried a dokopy 75 tisíc ... 75 tisíc eur ? Ty vole !!! A to pani spomínala že ešte večera nieje v cene?
@lilienlilu no veď toto. To sa mi nezdá v poriadku.