icon

Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou

kompy
24. sep 2025

Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?

personality
24. sep 2025

sála 100e
kvety pre učiteľov 50e
pozdravenky 50e
poháre 50e
stužky 15e
kameraman 70e
fotograf 70e
večera pre dcéru 50e

Orientacne možno takto nejak. Zdá sa Ti to stále veľa? Mňa nie.

kompy
autor
24. sep 2025
@anonym_bea53b

Mal by sa zrušiť tento starý zvyk . Sú to iba vyhodené peniaze. Ušetrené peniaze je lepšie inak využiť. Napríklad spoločný výlet. Nie každý si to môže dovoliť vyhodiť peniaze na stužkovú.

@anonym_bea53b proti stužkovej nič nemam, je to pekná slávnosť a spomienka na celý život. Len ma fascinujú tie ceny. Ale tuším je to ako so svadbou: v momente, ako poviem prívlastok svadobný, svadobná, svadobné...cena je automaticky krát 2.

karolinakr
24. sep 2025

no ale ked 5 tried, jedna trieda ma 30 žiakov to je 150 krat 500 = 75 000 stužkova aj s prichodom na vrtulníku a vystúpením Beyonce

kompy
autor
24. sep 2025
@personality

sála 100e
kvety pre učiteľov 50e
pozdravenky 50e
poháre 50e
stužky 15e
kameraman 70e
fotograf 70e
večera pre dcéru 50e

Orientacne možno takto nejak. Zdá sa Ti to stále veľa? Mňa nie.

@personality no a ma toto zmysel? Napr. 100 e sála na osobu. Ide tam 120 maturantov. Vážne je v poriadku zaplatiť 12000 eur za noc za sálu? Alebo kvety. 120 x 50? 6000 za kvety? To teraz nie je útok na Teba, viem, že ceny si dala orientačné. Ale ozaj nám šibe, ze sú tie ceny takéto a všeobecne akceptované?

kompy
autor
24. sep 2025
@karolinakr

no ale ked 5 tried, jedna trieda ma 30 žiakov to je 150 krat 500 = 75 000 stužkova aj s prichodom na vrtulníku a vystúpením Beyonce

@karolinakr ved o toto mi ide, že prečo akceptujeme my rodičia tieto pálky a este sa tvárime, že to vlastne normálne.

kompy
autor
24. sep 2025
@tiezjedna

@kompy u dcéry sa priprav radšej na súvisiace výdaje - šaty, ropánky, účes, make-up, prípadne nechty, ak nosí... Tam to lieta tiež slušne. Najstaršia maturovala pred 3 rokmi a tieto veci vyšli na ďalších necelých 300 €...

@tiezjedna toto beriem.

karolinakr
24. sep 2025
@kompy

@karolinakr ved o toto mi ide, že prečo akceptujeme my rodičia tieto pálky a este sa tvárime, že to vlastne normálne.

@kompy vieš čo, ale v triede to musia nejak vykalkulovať, spýtaj sa priamo dcery nech ti ukáže, ako túto sumu vypočítali a tiež aj závisí, kolko stojí večera, lebo niekto povedal 70eur, ale za čo vlastne, polievka a druhy chod? to aj v luxusnej reštike može stať nanajvš 30, a tych 40eur su malinovky neobmedzene, pripitok či každy dostane jednu kolu?

hsara99
24. sep 2025
@karolinakr

@kompy vieš čo, ale v triede to musia nejak vykalkulovať, spýtaj sa priamo dcery nech ti ukáže, ako túto sumu vypočítali a tiež aj závisí, kolko stojí večera, lebo niekto povedal 70eur, ale za čo vlastne, polievka a druhy chod? to aj v luxusnej reštike može stať nanajvš 30, a tych 40eur su malinovky neobmedzene, pripitok či každy dostane jednu kolu?

@karolinakr 30€ večeru v luxusnej reštaurácii? Fuha, neviem kedy si naposledy bola jest niekde ale už aj v bežnej, žiadnej speci restike necháš za polievku a hlavne jedlo 30€ bez problémov… a to nemyslím v zlom, ale ceny jedla išli neskutočne hore.

kompy
autor
24. sep 2025
@karolinakr

@karolinakr Hej, veď zajtra idem na rodicko a už vidím, ze budem velmi obľúbená 😀, keď tam budem do toho kafrať. Ale proste chcem vedieť pomer cena-kvalita. A samozrejme ma budú zaujímať aj konkrétni dodávatelia jednotlivých služieb a podľa čoho boli vybraní.

karolinakr
24. sep 2025
@hsara99

@karolinakr 30€ večeru v luxusnej reštaurácii? Fuha, neviem kedy si naposledy bola jest niekde ale už aj v bežnej, žiadnej speci restike necháš za polievku a hlavne jedlo 30€ bez problémov… a to nemyslím v zlom, ale ceny jedla išli neskutočne hore.

@hsara99 no dobre, najluxusnejšie nie,, tam ani nechodim, ale myslim také normálne

kompy
autor
24. sep 2025
@hsara99

@hsara99 zas si nenahovárajme, ze večera na stužkovej je nejaký luxus. Ale nechám sa prekvapiť, možno príde michelinský kuchár a zbuchne luxusnú večeru pre 360 ľudí 😀

karolinakr
24. sep 2025
@kompy

@karolinakr Hej, veď zajtra idem na rodicko a už vidím, ze budem velmi obľúbená 😀, keď tam budem do toho kafrať. Ale proste chcem vedieť pomer cena-kvalita. A samozrejme ma budú zaujímať aj konkrétni dodávatelia jednotlivých služieb a podľa čoho boli vybraní.

@kompy presne tak, nedaj sa opiť rožkom 😀 my sme na strednej škole na konci roka kupovali triednej pero za 2000, myslela som, že ma vystrie 😀

kompy
autor
24. sep 2025
@hsara99

@hsara99 zvyčajne na nealku sa naryžuje najviac, vie to byť aj 4e za jednu 2 dal fľašku, tak potom aj tých 450 eur môže byť málo 😀

miskakyska
24. sep 2025

Syn maturoval minulý rok... dcéra pred 8.rokmi obidvaja platili po 300e...ale skladali sme sa od prvého ročníka,na prvom rodičku sa priebežne dohodlo čo a ako ..nebanujem ,neberiem to ako zbytočne vyhodené peniaze,bolo super,užili sme si to rodičia,aj deti...

anonym_d17396
24. sep 2025
@kompy

@kompy povedz že konsoliduješ 🙂
minúť toľko za jeden spoločenský večer je veľa
vedia ich aj užitočnejšie minúť ak by išli niekam na výlet do zahraničia
alebo si peniaze odloží na vodičský

anonym_bea53b
24. sep 2025
@karolinakr

@kompy presne tak, nedaj sa opiť rožkom 😀 my sme na strednej škole na konci roka kupovali triednej pero za 2000, myslela som, že ma vystrie 😀

@karolinakr to bolo aké pero ? Zlaté s diamantami?

kompy
autor
24. sep 2025
@karolinakr

@karolinakr 2000 korún by bolo moc, nie ešte eur. Ale ja viem, ako to chodí na rodičku. Väčšina si myslí, že je to veľa, ale ozve sa len jeden alebo dvaja. Vzápätí ho/ich zahasí nejaký krikľúň, ze ved to je super cena v dnešnej dobe, čo by chceli?! Ostatní sa prizerajú, lebo ich teší nejaká akcia na inak nudnom rodičku a sami sú radi, že nie sú stredobodom pozornosti a kritiky. Odvážlivec ešte raz namietne, ze ľudia, majte rozum, 12000 eur za sálu na noc?! Ostatní krčia plecami a šomrú si popod nos, ze no je to veľa, ale šak suseda platila 13000, tak čo už a do toho krikľúň zahlási: veď keď na to nemáte, tak nech Vaša dcéra nejde! A mne nejde o to, že nemám, a že nechcem, aby šla, ale o to, aby sme ROZMÝŠĽALI, za čo platíme. Kolegovia zo zahraničia vždy hovoria, že my Slováci sme divná nátura, kúpime barsčo a za barsjakú cenu.

kompy
autor
24. sep 2025
@anonym_d17396

@kompy povedz že konsoliduješ 🙂
minúť toľko za jeden spoločenský večer je veľa
vedia ich aj užitočnejšie minúť ak by išli niekam na výlet do zahraničia
alebo si peniaze odloží na vodičský

@anonym_d17396 chcem, aby išla na stužkovú. Ale chcem aj aby sme pasívne neprijímali nejaké premrštené ceny, ale ako rodičia a teda zákazníci vytýčili rozumné hranice. Takto keby fungoval nákupca v hocijakej firme, tak by letel v sekunde. Keď nám ide o vlastné peniaze, tak sme ticho.

personality
24. sep 2025
@kompy

@hsara99 zvyčajne na nealku sa naryžuje najviac, vie to byť aj 4e za jednu 2 dal fľašku, tak potom aj tých 450 eur môže byť málo 😀

@kompy tie kvety sa mi nezdaju, určite nebude za kvety 6000e a 12000e za sálu asi taktiež nie, to by musel byť nejaký kaštieľ 😀 ale je možné že jedlo bude drahšie, ako som napísala, môžu v tom byt aj nápoje, torta, zákusky, občerstvenie mimo večere....

personality
24. sep 2025
@kompy

@anonym_d17396 chcem, aby išla na stužkovú. Ale chcem aj aby sme pasívne neprijímali nejaké premrštené ceny, ale ako rodičia a teda zákazníci vytýčili rozumné hranice. Takto keby fungoval nákupca v hocijakej firme, tak by letel v sekunde. Keď nám ide o vlastné peniaze, tak sme ticho.

@kompy keby sa s cenami dalo ísť dolu, tak urcite by sa našla konkurencia ktorá by nižšie ceny dala. Myslím, že tak veci proste stoja, ak chceš generovať zisk, keď poplatíš odvody, ceny musia byť také žiaľ, dvojnásobné

kompy
autor
24. sep 2025
@personality

@kompy tie kvety sa mi nezdaju, určite nebude za kvety 6000e a 12000e za sálu asi taktiež nie, to by musel byť nejaký kaštieľ 😀 ale je možné že jedlo bude drahšie, ako som napísala, môžu v tom byt aj nápoje, torta, zákusky, občerstvenie mimo večere....

@personality zajtra dám vedieť. Zatiaľ ďakujem všetkým za príspevky a cenovú porovnávačku.

petronelag
24. sep 2025

Ale veď dcéra by mala zhruba vedieť, čo sa tam plánuje, syn o tom doma rozprával, čo budú mať na stužkovej, aj jeho spolužiačka. Ja by som sa to nepýtala v škole.

minenkaa
24. sep 2025
@kompy

@personality zajtra dám vedieť. Zatiaľ ďakujem všetkým za príspevky a cenovú porovnávačku.

@kompy na požiadanie ti ukážu čo koľko stojí

sendy1977
24. sep 2025
@kompy

@kompy pozri sa syn maturoval v roku 2019 a skladali sa po 400 e a ešte im aj vracali peniaze. V tom istom roku vedľajšia trieda sa skladala po 600 e a ešte doplácali. Jedna učiteľka im rovno povedala, že vo vedľajšej trieda bola honosná stužková všetko premyslene do najmenšieho detailu ale na ich stužkovej bola lepšia atmosféra.

klara546
24. sep 2025
@kompy

@klara546 tiež Nitra?

@kompy nie. Košice

anonym_81be58
24. sep 2025
@anonym_bea53b

Mal by sa zrušiť tento starý zvyk . Sú to iba vyhodené peniaze. Ušetrené peniaze je lepšie inak využiť. Napríklad spoločný výlet. Nie každý si to môže dovoliť vyhodiť peniaze na stužkovú.

@anonym_bea53b zrušiť? Ty nevieš, že pre mnohé ženy na konovi je “dožitie sa stužkovej” najdôležitejší míľnik v rodinnom živote ? Stačí pozrieť akúkoľvek diskusiu na temu “v akom veku mat dieta” 😉 - ak by sa stužková zrušila, to už by bolo nešťastia.,,🤣

tykat
24. sep 2025
@kompy

Ok, hostina 70 eur na osobu, chápem. Kytica stoji 50 eur a fakt pekná. Výzdoba? Ci co? Koľko stojí kameraman? Koľko stojí fotograf? Nechápem, čo stojí také astronomické peniaze, ved oznamko je zdrap papiera za 1euro, stužka? Aj s vysitim nemôže stať ani 10, ani 20. Tak kurňa, na čo idú tie peniaze?

@kompy ved mate niekde rozpocet, s polozkami a na konci spocitane a vydelene ziakmi. A potom si kazdy ziak povie kolko ludi pozve a za tolko zaplati.

dadis
24. sep 2025
@kompy

@kompy My v BA: 1800 prenajom saly (len jedna trieda) 52eur catering nanosobu (vratane vina, pripitku, nealka)- plati sa aj za ucitelov, kameraman 500, gravirovanie poharov 270, oznamko 270+70 graf.navrh, stuhy, stuzky - 270, DJ - 200, kvety a dary pre ucitelov, kolace, vyzdoba miestnosti,.. ak si vsetko dobre pamatam.. my sa skladame 450 + kazdy prizvany z rodiny á 52 eur, to sa plati zvlast podla poctov. Ale skladali sme sa niekolko mesiacov vopred na to, tak to na rozpocet rodiny nie je az taka zataz..

janka1011
24. sep 2025

@kompy úplne s tebou súhlasím. Aj nás to čaká. Predbežná suma 450 - 500 eur. Zostala som úprimne v šoku. Nech rátam ako rátam, viem predbežné ceny za kameramana, fotografa, DJ, večeru... a keď to delím počtom detí, nijako sa k tej sume neviem dopracovať. A kde je oblečenie pre dieťa, rodičov, účes a všetko okolo toho. Tisíc eur dokopy nám bude málo.

denkabemommy
24. sep 2025
@kompy

Ok, hostina 70 eur na osobu, chápem. Kytica stoji 50 eur a fakt pekná. Výzdoba? Ci co? Koľko stojí kameraman? Koľko stojí fotograf? Nechápem, čo stojí také astronomické peniaze, ved oznamko je zdrap papiera za 1euro, stužka? Aj s vysitim nemôže stať ani 10, ani 20. Tak kurňa, na čo idú tie peniaze?

@kompy pred 7r sme sa skladali po 400€ na stužkovú. Akože neprekvapila by ma suma 600€ v dnešnej dobe 🙂🤷🏼‍♀️