Chcem byť lekárka

sylvana222
7. feb 2017

Ahojte, mám 16 rokov a som prváčka na gymnáziu. Už 2 roky snívam o tom, že sa stanem doktorkou. Neviem ani prečo ma to láka, možno pomáhať, ľuďom, ten adrenalín... Skrátka začala som nad tým vážne premýšľať už vo 8. ročníku. Samozrejme hneď prišli reakcie ako ,,To je ťažké", ,,Nedostaneš sa tam", ,,Vedela by si sa pozerať na to ako režú človeka?"... Proste otázky, ktoré ma vyhodili z miery a rozhodla som sa, že teda NIE. Ale nevedela som si predstaviť robiť nič iné... čím ďalej tým viac ma to lákalo. Tak som začala na YouTube pozerať operácie, anatómiu tela a zistila som, že ma to neskutočne baví. Viem veľa anatomických výrazov po latinsky, viem z čoho sa skladá ľudské telo, viem toho veľa, ale zistila som, že na matury toto vôbec nepotrebujem... A už ma nudí, učiť sa dejepis, slovinu a predmety, ktoré mi netreba, ani biológia ma nebaví (preberáme ekosystém) a ja sa chcem učiť iné veci. Už chcem byť na vysokej a študovať Medicínu, ale nie ja tu musím tvrdnúť a učiť sa veci, ktoré nepotrebujem... Celkovo uvažujem prečo a chytajú ma z toho depresie, do toho ešte kecy všetkých, že na to nemám... Chcela by som teda vedieť či niekto z vás nevie či by sa niekde v nemocnici nedalo niekde brigádovať, alebo sa aspoň tam dostať... akokoľvek, len sa priblížiť ku tej medicíne, alebo odporučiť mi nejaké knihy, za všetko budem vďačná.... Alebo či to má vôbec význam byť lekárkou, keď ma všetci kritizujú?😒

havana_frost
7. feb 2017

@sylvana222 Tak to ti gratulujem že si na to prišla včas 🙂 vydržať a učiť sa! Poštuduj z čoho sa robia prijímačky a môžeš sa začať pripravovať.

delia933
7. feb 2017

ja ti mozem poradit len aby si isla za svojim snom a nepocuvala krive jazyky. Lekar nie je len vedomost anatomie je to aj inteligencia, vseobecny prehlad a veci ktore sa teraz ucis a nebavia ta, co je v tvojom veku normalne. Ked raz chces byt dobra lekarka musim mat lasku a cit k ludom, vela empatie a ostatneho ako kopy biologie, chemie, anatomie a tiez latinciny a anglictiny sa urcite naucis. Skus zacat na sebe pracovat a prihlas sa napr. ako dobrovolnicka do nemocnice alebo nejakeho zariadenia vela sa naucis a spravis si obraz co je kazdodenna praca s clovekom. Drzim palce

glorikarebeka
7. feb 2017

@sylvana222 je na tebe co si vyberies,ale nenechaj sa odradit recami druhych,je to tvoj sen tak si ho spln.Ano je to tazka robota,ale ktora ne neni?Mala som takto kamosku,tiez ju odradzali od toho a dnes je z nej lekarka a robi najkrajsiu pracu-rodi deti😉

sylvana222
autor
7. feb 2017

@delia933 Ďakujem ti riadne 🙂 Okrem toho všetkého som sa aj bála či to je pre mňa, lebo som dosť empatická osoba, ale teraz viem, že to už nie je problém, ďakujem

tuusfatum
7. feb 2017

Ahoj
Pocuvaj svoju intuiciu a neprajnikov ignoruj.

Existuju pripravne kurzy na prijmacky na medicinu. Alebo skus skontaktovat studentky medicky napr. Na facebooku su take skupiny medikov.

janinah
7. feb 2017

Treba zvládnuť prijímačky a na to sa na gymku dá pripraviť určite lepšie ako kdesi na zdravotníckej škole- strednej myslím.Ale zas tam by si sa naučila veľa zaujímavého a mala by si dosť praxe v nemocnici /teda ak uvažuješ odísť z gymnázia a skúsiť potom medicínu napr. zo zdrav. školy- čo teda neodporúčam,ale aj tak sa dá/.jednoducho vydrž na tom gymku,uč sa na prijímačky a nevzdávaj sa. Brigáda v nemocnici pre takých záujemcov neexistuje,nie si ešte ani dospelá.Je však pravdou,že teoria a operácie na nete sú jedna vec a prax je o dosť iná.Ten tvoj záujem od detstva je dobrý základ,nedaj sa odradiť.Tiež som chcela byť sestričkou od 5 tr. základky a aj som.

evabb35
7. feb 2017

@sylvana222 na medicínu treba vedieť veľmi dobre: biológiu, fyziku, chémiu, angličtinu. Doučovanie výborných chemikárom. Ak si dobrá v matematike, je to plus, lebo v medicíne treba logické myslenie a aj tých výpočtov je v medicíne viac ako sa to zdá.

pbra40
7. feb 2017

klobuk dole ze takto zmyslas v 16tich rokoch 🖒🖒🖒🖒 nevzdavaj sa. je vidiet ze rozumovo a zmyslanim velmi popredu od rovesnikov. ber cas straveny na gympli ako tvoj benefit, pripravit sa dokladne na prijimacky. zisti si co teba na prijimacky, pomaly studuj a pripravuj sa. drzim nesmierne palce. srdiecko stat sa dobrou lekarkou uz mas ❤

joannita
7. feb 2017

Je to uzasne ze mas taky jasny ciel. A ani v 18 som netusila co chcem. Urcite to vyskusaj! Ak sa dobre ucis, nieje o com...

jankapo
7. feb 2017

Ja som sa po jednom neprijati nechala odhovorit od opakovanych pokusov a dodnes to lutujem...kebyze mam strasne vela penazi a nemusim sa najblizsich 6 rokov spolupodielat na ziveni rodiny tak sa asi na to dam aj teraz (mam 35) 😉 😀

evabb35
7. feb 2017

@sylvana222 V medicíne je veľmi veľa fyziky. Ak ťa fyzika nebaví - ani tam nechoď. Na medicínu treba fantastickú pamäť - je to kvantum učiva, ktoré treba sa naučiť vo velmi krátkom čase - všetky kostičky...Medicína to je hlavne práca s ľuďmi - s chorými ľuďmi, ktorí sú nepríjemní, smradľaví, špinaví, pozvracaní, agresívni, nervózni...treba na to povahu - trpezlivú, empatickú, vydržať aj záťažové situácie v noci...nevyspíš sa...nenaješ sa...nočné služby, stále budeš dospávať počas voľných dní. Žiadne sviatky - budeš slúžiť a vo voľnom čase telefonicky radiť kamarátom, príbuzným, susedom...všetci budú potrebovať tvoje rady a pomoc... ak urobíš chybu ty alebo tvoja zdravotná sestra, skončíš na súde...a ešte v medicíne nezbohatneš...budeš len pozerať ako tvoji spolužiaci, ktorí vyštudovali inú VŠ si kupujú domy, autá a ty budeš chodiť len zo služby do služby...budeš bývať v paneláku a cestovať busom...

svetkaadamko
7. feb 2017

@sylvana222 a prave preto, ze ta kritizuju, ukaz im, ze nemaju pravdu a ty na to mas. Nepocuvaj ich, chod si za tym.
Brigadu v nemocnici len tak nezozenies podla mna. Ale to ta nesmie odradit 😉

jankalukasova
7. feb 2017

Je super, ze vies co chces a chod si za tym... ale nezabudni na jednu vec... dnes musime robit to co nas nebavi, aby sme v buducnosti mohli robit to, co nas bavi... ako lekarka by si mala byt okrem ineho zodpovedna... tak bud, na teraz to znamena makat v skole aj na veciach, ktore ta nebavia... darmo budes vediet anatomiu v latincine, ked neodmaturujes z dejepisu...

evabb35
7. feb 2017

@sylvana222 nestrácaj čas brigádovaním v nemocnici...radšej sa teraz veľa uč biológiu, fyziku, chémiu, angličtinu...zabezpeč si doučovanie...máš ešte niekoľko rokov na prípravu na medicínu a potom keď už budeš prijatá na medicínu, ešte stále sa môžeš rozhodovať či budeš pokračovať v štúdiu...na medicínu treba osobnostné predpoklady a tie neodhalíš počas brigády v nemocnici...ani čítaním knižiek o medicíne ich nenadobudneš, s tými osobnostnými predpokladmi sa musíš narodiť...však medicína nie je len práca v nemocnici...je to predovšetkým práca v ľuďmi, budeš celé dni a noci medzi ľuďmi...

nikulka1
7. feb 2017

@evabb35 Boze neda mi nereagovat a ty si akoze kto ze toto rozpravas? ja som vystudovala medicinu. Boli to nadherne roky plne sice tazkych skusok ale aj super zurok, uzivania si, mala som aj priatelov, aj frajera, aj som brigadovala, aj chodila na dovolenky... A teraz mam super manzela, uzasne dietatko, zarabame dost, mame kazdy svoje auto, sme spokojna rodina. Mala ma 11 mesiacov, chodim uz ambulovat - skoncim o 13 30 a o 14 uz kojim a zvysok dna sa venujem dcerke. Som stastna stastna STASTNA !!!

@sylvana222 Ak by si chcela, mam pre teba dve velke knihy anatomie 🙂 a s laskou ti ich dam lebo som na teba pysna.

k_m
7. feb 2017

@sylvana222 ahoj, len sa to nauc,ked som ja sa hlasila boli prijimacky z celej biologie nielen z bio cloveka. Mala som tam otazky z tretohor aj obojzivelnikov 😂😂😂 no proste vsetko aj rastliny. To iste chemia. Ja viem presne ako to citis ked velmi chces... toto povolanie bolo aj mojim snom a nelutujem ani jednu sekundu 🙂 sice pridu chvile kedy si pomyslis ze svet sa zblaznil, zacnu ta poucat pacienti co mas robit lebo oni si to precitali na nete ,su drzi...🙈👍 potom je tu sialena skupinka materi z modreho konika 😂 bude ta srat ked vidis ako tvoji priatelia na fb lajkuju na badatel.net "ucinnu" cibulu v ponozkach, aj ked budes citat nezmysly o ockovani, ked uvidis, v akej vyhode su sarlatani a homeopati... sice su to ludia bez adekvatneho vzdelania ale ponuknu to co ty nie-sladke reci za tazke peniaze 😁 zamrzi ta ked vsade uvidis ako len kydaju na lekarov, ale malokto uzna a vie, ake uzasne operacie sa za posledne tyzdne na slovensku vykonali... bohuzial to priniesla tato doba, neviem, kde sa stala chyba...ale zas pridu za tebou ludia bez bludu ze ich chces zabit a bez presvedcenia ze mas obrovske prachy od vyrobcov liekov, atd atd ,a kvoli takym sa to studovat oplati 🙂 nech ta nic a nikto nikdy neodradi! A je dobre mat v okoli vzor, ja som mala maminu spoluziacku zo strednej, vzdy ma svojou pracou fascinovala a odmalicka som mala jasno, aj vdaka nej... potom na vyske stretnes starsich studentov a potiahnu ta oni 😍

evabb35
7. feb 2017

@sylvana222 na medicínu treba aj manuálnu zručnosť, takže ak ťa bavia ručné práce, je to pre teba veľké plus...ale ak si nikdy nemala trpezlivosť na ručné práce, ak si ešte nič neušila, neuplietla, neuhačkovala...tak ťa tie operácie nebudú tak baviť, resp. nebude sa ti až tak dariť. Takisto ak nie si dobrá vo fyzike, matike...tak ani v medicíne sa ti nebude dariť..budeš lekárkou, ale nebudeš úspešná, lebo v medicíne treba veľmi dobre ovládať fyziku, logické myslenie...treba tam veľmi rýchlo vyhodnotiť fyziológiu ľudského tela, v strese, v noci, o hlade, o smäde, vyčerpaná, nevyspatá a pokiaľ toto nezvládneš, budú ti umierať pacienti pod rukami a budeš nešťastná, budeš behať po súdoch...ono sa to nezdá, ale toto všetko čo som vymenovala špičkoví lekári zvládajú a preto aj sú špičkoví a nikde sa o nich nepíše, nie sú to žiadne celebrity, nie sú to boháči, sú to len vyčerpaní ľudia takýchto unikátnych schopností.

evabb35
8. feb 2017

@sylvana222 môžeš sa prihlásiť ako dobrovoľníčka do nejakého centra opatrovateľskej služby, však dnes už pomaly v každej dedine je nejaké centrum opatrovateľskej služby...ale to stačí neskôr, keď budeš staršia a biológiu, fyziku budeš mať v malíčku...

jm1988
8. feb 2017

Tebe ziadne brigady ani dobrocinne cinnosti teraz netreba.si len prvacka na gympli.a pises ze ta nebavi biola teraz ten ekosystem atd... Ak sa chces dostat na medicinu prave na biolu a chemiu sa zameraj najviac,+ fyziku a maj z toho len jednotky. A ostatne predmety sa samozrejme uc na dobre znamky tiez... A uč sa "ako sa ucit" .... Tie vsetky predmety na dobre znamky... Toto budes mat ako pripravu na medicinu.... Schopnost vediet sa ucit vela, hrube knihy atd...lebo to ti bude na tej vš treba. To ze ta teraz fascinuje medicina a videa ok, to ti ale na prijimacky nepomoze. Zacni rozmyslat ako študent.

jm1988
8. feb 2017

@evabb35 paneboze vraj bude byvat v panelaku a chodit busom... 😀 ? Aspon neprehanaj, mas totalne mylnu predstavu o com ta prace je atd. Kritizovat nieco a odhovarat mladeho cloveka od niecoho o co ma zaujem?? Sa zamysli co tu pises....nemam slov

lenulilienocucka
8. feb 2017

Na to aby si sa dostala na medicinu potrebujes na prijimacky stredoskolske ucivo(od 1. az po 3,rocnik) z biologie, chemie a a aspon zaklady z fyziky. To, ze tearaz vies vela vyrazov po latinsky a pozeras videa to ti nezabezpeci ze ta prijmu to ti len pomoze ak ta prijmu na niektorych skuskach. Takze najprv sa sustred poriadne na stredoskolske ucivo biologiu, chemiu a fyziku maj z toho 1 aj tie uciva ktore ta nebavia sa nauc poriadne aby si potom vedela urobit prijimacky aspon na 90%a ak sa ti zvysi cas mozes dalej samostudovat ostatne veci. 🙂 Drzim ti palce.

evabb35
8. feb 2017

@jm1988 Nuž, žijem na Slovensku a pamätám si obdobie, keď nemocnica nemala na výplaty ...žijem v meste, kde špičkoví lekári bývajú v paneláku a cestujú busmi ...a robia prácu, ktorá ich napĺňa...a v ktorej sú dobrí...
@sylvana222
tu nejde o to všetkým ukázať, že si sa nakoniec stala lekárkou, ale aby si chodila do služby s radosťou a unavená, ale s radosťou cestou zo služby išla chorej susede pichnúť injekciu a odmerať krvný tlak...

odm3
8. feb 2017

sylvana222 A odkiaľ si, na ktorú fakultu chceš ísť? Zisti si aké sú podmienky prijatia – v BA bola kedysi taká zbierka testových úloh z biológie a chémie z gymnaziálneho učiva. Ak to stále platí tak si to kúp už teraz, uč sa to postupne. Štúdium je naozaj ťažké – musíš sa naučiť aj 1000 stranové knihy, ale ak ti to páli, máš jednotky a veľmi chceš, určite to zvládneš. Skúškové je náročné ale počas semestra je čas aj na iné veci. Vyber si prípadne nejakú tému ktorá ťa zaujíma a spracuj ju v rámci stredoškolskej odbornej činnosti. Ja mám doma dvoch teenagerov a vždy im hovorím, že je pre nich v tomto období najdôležitejšie nájsť samých seba a vybrať si podľa toho školy a tebe sa to podarilo! Tak si za tým choď a nenechaj sa odradiť.

mpg
8. feb 2017

@sylvana222 keď máš o to záujem, tak sa treba dobre pripraviť z predmetov, ktoré sa tu už spomínali. Je pravdepodobné, že do budúcna bude treba viac lekárov, už len tým, že je čoraz viac starších ľudí, ktorí chodia k lekárovi častejšie. Je to dosť náročná škola a záleží na prospechu, keď budeš končiť gymnázium, ale v prípade, že by to bolo veľmi náročné, tak by sa dalo skúsiť aj nejaké bakalárske štúdium z oblasti zdravotníctva.

zaryaa
8. feb 2017

len sa ty pekne uz co treba od dejepisu po .... uplne vsetko aby si v prvom rada zvladla gymnazium, a ako vyssie spominane biologiu a chemiu (VSETKO) a ptm ked spravis prijimancky tak ti zelam vela pevnej vole lebo zistis ze gymnazium (a dost nepotrebnych veci) bol len slaby odvar toho co ta caka (a ver ze aj tych nepotrebnych veci sa budes musiet x ucit aj na medicine) a chod za svojim... a ako pisala vyssie nie je to len kniha stres skola... ale jasne kamoska na zaciatku skuskoveho ti povie ze ona ma 12 skusiek a za 5 dni bude hotova a mat volno a ty mas "len" 3 a este vysuzivas posledny termin v vo februari a ziadne volno to bude terno 😅 ale treba mysliet pozitivne a ucit sa a vsetko krasne zvladnes a ptm vypadni zo svk a uzivaj si zivot lekara v zahranici

timona
8. feb 2017

Evabb ma pravdu, proste je to o praci s ludmi, castokrat s velmi neprijamnymi ludmi, v hranicnych situaciach, o nocnych, ked v noci priveze sanitka bezdomovcov, alebo starych nevladnych, umierajucich ludi a ty musis o tretej rano robit co vies, o neprijemnych pribuznych, o sluzbach cez sviatky a vikendy, ked je cela tvoja rodina , priatelia doma a ty musisi byt 24 hodin na nohach, hladna,nevyspata...no a v sucasnosti (mozno o par rokov to tak uz nebude) ja pomaly hamba povedat, ze si lekar, nakolko vdaka mediam su lekari vnimany ako najvacsie hovada na svete.

yollanda
8. feb 2017

V Y K A S L I. SA NA KECY!!!!! Ako mozu vediet ze na to nemas! Povedz rodicom, ze ake by to bolo kecat im, ze: " nemate na to byt dobry rodicia a predsa ste" zavri im hubu nejak a chod si za svojim. Ja som chcela byt veterinarka a tiez som akoze na to nemala. Teraz mam rodinu a robim pracu, kt ma nikdy nebude naplnat.

stastnablcha
8. feb 2017

vseobecny prehlad jee dolezity. hlavne ak chces byt lekarka, potom sa budes chciet doucat prave taketo veci. ak si chytra a mas na to aby si sa dostala na tu medinu, ostatne predmety ti fakt nemozu robit problemy. ale je super ze od mlada vies co chces, to je to coho sa drz. len sa priprav na to ze je to fakt tazka skola a ani potom to nieje med lizat.... a viem co hovorim 🙂

sylvana222
autor
8. feb 2017

@pbra40 Ďakujem ti riadne si ma povzbudila 🙂

alexandraalexandrova
8. feb 2017

@sylvana222 ja som chodila na gympel a potom som isla este studovat na zdravotku ako pomaturitne studium, cize mozem porovnavat. Gympel ta lepsie pripravi na prijimacky na medicinu, lebo prijimacky mas trebars z chemie aj biologie vseobecne, nie z biologie cloveka len. Ale udravotka ta zas nauci ako to v nemocnici bezi a nauci ta tie prakticke veci co sa ti potom ako lekarke zidu. Je to tazka volba. Na prijimacky ta zdravotka nepripravi, no pripravi ta na to co pride potom na medicine. Takze bud ist na zdravotku s tym ze sa budes musiet tu chcemiu a vseobecnu biologiu, mozno aj fyziku doucit, alebo ostanes na gympli, prijmu ta na medicinu, ale ostanes z toho vyplieskana ked pojdes prvykrat na prax...no, to ze ta gymnazialne ucivo nebavi, to sa necucujem, vacsina z toho su dristy co v zivote nikdy nevyuzijes, ale holt kazda skola ma svoje pre aj proti...a mozno na zdravotke zistis ze lekarkou byt ani nechces, lebo to bezi uplne inak ako v pohotovosti a podobnych serialoch...ja som tam isla studovat s predstavou ze ake to bude vzruso a ako pomozeme ludom, ale realita je dost inde...akokolvek sa rozhodnes drzim palce a keby nejake otazky, napis mi IP 🙂