icon

Čo robiť, ak sa mama správa ako ku slúžke?

s_imona
5. aug 2024

pocuvajte co mam robit mam 12 a mama je ku mne uplne jak ku sluzke co poviem to je zle fakt nic som neurobila a je na mna hnusna uz to prestavam zvladat co mam robit?

kp7333
5. aug 2024

a vy z mamy nerobite sluzku, ked okrem prace z domu ma este varit, prat, upratovat a makat v zahrade? vy s bratom mate prazdniny a uz ste dost velki, aby ste na seba vzali cast bremena domacich prac, nielen vysedavali s mobilom v ruke. navyse plati, ze co sa za mladi naucis... v tvojom veku som vykonavala podobne prace, navyse sme chodili aj babkam upratovat a umyvat okna. mam dceru v tvojom veku a tiez ma niekedy reci, ked chcem od nej aby nieco doma spravila a trva jej to vecnost 😂

0silvia0
5. aug 2024

Myslim, ze je zbytocne pisat ako pomahaju 4 a 6 rocne deti. Deti v tomto veku chcu velmi pomahat, bavi ich to, chcu rodicom robit radost. Deti v puberte to maju inak, nepracuju, lebo chcu maminke urobit radost, ale preto, ze uz maju domace povinnosti a musia a vyzaduje sa to od nich. Dnesne deti sa veru tazko odlepuju od elektroniky.

0silvia0
5. aug 2024

Ale zas autorka, mas prazdniny, pomoct trochu treba. Nebolo by ti blbe, ze rodicia pridu z prace, ty doma, nic neurobene a rodicia po prichode z prace maju upratovat, riady umyvat, ked ty si doma?

januska2
5. aug 2024

@drobec02 to poznám 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 tiež 12 ročná. Maju zoznam a to len také drobnosti ako utrieť stôl v obyvacke a 2x dobtyzdna schody 🤣🤣🤣🤣🤣 niekedy s plačom niekedy ôk ale keď vypnem wifi urobi aj ne.ozbe 🤣🤣🤣🤣 my matky tiranky 🤣🤣🤣🤣 niekedy sa starší súrodenci starali o mladších a rodiča v práci a teraz 🤦‍♀️

lucy_ms
5. aug 2024

No neviem, asi okrem umývania okien (lebo podľa mojej mamky si ich ona poumýva najlepšie) som toto všetko, čo si napísala, robila už vo svojich desiatich. Tak isto som plela burinu, chodila na žíhlavu pre sliepky, chystala pre prasatá žrať, atď. atď… ja chápem, že v rámci svojej puberty to berieš ako otrokársku prácu, zneužívanie rodičmi na detskú prácu a pod., ale ver, že o 10-15 rokov sa na to budeš pozerať úplne inak. Skús rodičom navrhnúť, že by bolo fajn, aby sa zapojil aj brat. Inak ti ostáva si už len medzi kamarátmi pošomrať na rodičov, zaťať zuby a podieľať sa na chode domácnosti.

cacianka
5. aug 2024

@lucy_ms presne, moje spomienky. žiadna umývačka, ale každučký deň museli byť riady umyté, kým príde mama z práce, uprataná linka a j stôl, pozametaná kuchyňa, ak bolo treba aj umytá. vo veľkom hrnci zovrieť vodu, zaliať šrot, doplniť pomyje. hodiť žčať zveiratám, aby nevrieskali, vymeniť vodu vo všetkých nádobách aj v bazéne a ten najskor vydrhnúť. každý druhý deň na žihľavu a neskôr na repove listy. 3-4x umyť okná a to sa ešte šrobovali , upratať vitríny, leštiť nábytok, ale každý týždeň povysávať celý dom. od 12r. sme prali same, ale nie prštekom stlačiť gombík na automatke, lež komplet hora prádla, od vyvárky, cez 5 várok farebného po zaolejované otcove montérky. na obyčajnej pračke, všetko rukami a vo veľkej vani pláchať, žmýchať a vešať na šnúry na dvore. pralo sa v pondelok, žehlilo v utorok, keď prišla mama z práce , prádlo už vialo, voňalo , a ešte večer pozvešať a poskladať. cez práźdniyn nás na stole v kuchyni čakal papier so zoznamom, čo v ten deň treba prednostne urobiť - napr. obrať uhorky (aj zo 5-10 bedničiek bolo), olámať mak, potom vytrhať makovnisko, raz okopať papriku a paradajky, inokedy polievať, každý druhý večer sme vyše hodiny polievali predzáhradku, dvor všetky kvety a kríky, a každú chvíľu tam okopávali, pleli burinu. Oberali sme ovocie, čerešne, višne, jahody, ríbezle, egreše, moruše, černice, jablká hrušky, zbierali dozretú zeleninu, zemiaky pár metrákov, so všetkým pomáhali zavárať , nakladať, čistiť záhradu, ešte aj vo vinohrade sme pomáhali. Každy piatok podvečer otec čistil chlievy a my sme zametali dvor, iba nejakých smiešnych 300m2.
A ako bonus sme makali v družstevnej repe, 15-30 riadkov, na stovky metrov dlhé. Takisto ak sme si chceli zarobiť vreckové, chodili sme do družstva zbierať zemiaky pri vyorávaní, alebo sušiť obilie. Teraz majú deti 12-17r pocit, že ked si musia vyprať svoje oprdené gaťky a spotené tričká, že majú naložiť a vyložiť umývačku, utrieť prach, povysávať a umyť podlahu, vyniesť smeti, všetko v trvaní 5 hodín týždenne, že sú neskutočne týrané, robia rodičom otrokov, a sú porušované ich práva. Pritom aj zákon o rodine uvádza, že deti sú povinné plniť si školské/ vzdelávacie povinnosti a primerane pomáhať a pracovať aj v domácnosti. ale to sa už čítať nehodí a nechce.

kp7333
5. aug 2024

@cacianka boze, ta repa, nekonecne riadky 😂 ked niekto robil zle, ci vymyslal, moja babka hovorievala: motyku do ruky a repu alebo kukuricu okopavat!

jajanka31
5. aug 2024

Ja by som ti dala taku radu hodit spiatocku. Napis na papier veci co budes robit ty. Mozno co ta bavi, chod za mamou a povedz jej ze o toto sa postaras ci je s tym ok. Ze toto budes robit bez toho any ti to pravidelne kazala. A najdi si v tom zalubenie, fakt zapni si k tomu hudbu hecni sa sprav to naraz a vybavene. Viac ti mama kazat nebude, nebudete sa hadat. Proste budes ka,dy den vynasat smeti, nakladat/ vykladat mycku, alebo polievat kvety. Mama uvidi ze to klape ty uvidis ze to nie je take strasne lebo sa s tym zmieris a kazdy bude spokojny. Ja som si raz taky zoznam spravila ( bol cely o praci bonku v zahrade, natierat plot, polievat atd) a ked som nahodou raz dvakrat spravila nieco viac napriklad umyla riad ci upiekla mama to velmi ocenila ze som spravilanieco navyse...

cacianka
5. aug 2024

@kp7333 jááááj, more repy, 300 aj 500metrové rady, smädu za vagón, pretrhať, teda jednotiť a burinu odpratať, a potom ked narástla repa, tak znova odburiniť. rok čo rok kilometre , tam bola naša tour de repa😍

lenka2710
5. aug 2024

@s_imona ja som mala len o rok viac ako ty teraz, keď mamu hospitalizovali na 3 týždne! Bývali sme s babkou, otec chodil na týždňovky! Babka akurát niečo navarila, inak pranie, zehlenie, vysávanie, umývanie, práca v záhrade ostalo všetko na mne! Ešte som aj tatkovi do roboty koláče piekla! Teraz keď poviem svojej 10 ročnej aby si upratala stôl a utrela prach, tak ju tyram a chcem od nej bohviečo no co už, doba sa asi meni 🙈😂

kp7333
5. aug 2024

@cacianka my sme chodili do druzstevnej okopavat (babka robila v jrd a dostavali pivinne ukoly), jeden rad mal niekolko kilometrov, nemalo to konca 😂

mamamasama
5. aug 2024

Keď si predstavím, ako od rána obskakujem moje malé deti a oni ma potom takto o 10 rokov okydajú na internete, keď od nich budem chcieť, aby upratali? 🙈🙈🙈 Pozdravujem maminku

kp7333
5. aug 2024

@mamamasama veru, o 10 rokov sa budes chytat za hlavu, ze si ich az prilis obskakovala 😂

0silvia0
5. aug 2024

@mamamasama a este sa ta opytaju ze naco si ich mala/chcela, ci na to, aby upratovali? Aj take som uz pocula.

heni79
5. aug 2024

@janinah Aký pekný zoznam. 😂 Ukážem deťom. Moji robia takmer všetko (napr. garáž nemáme, bývame v byte - trávnik teda tiež nekosia). Ale spomenula som si na exkolegu. Veľmi inteligentný človek, už je docent. Ibaže, v realite je dosť stratený. Žiarovka v lustri je pre neho neriešiteľný problém. 🤷 Asi jeho rodičia kdesi urobili chybu.

cacianka
5. aug 2024

@kp7333 ešte teraz citim mozole od motyky a spálený chrbát, pocit smädu a únavu,,,
aj do vinohradu JRD sme chodili, veľkou motykou rady viniča okopávať, alebo výhonky olamovať a podstrkovať. Rodičia dostali prídel a makať, občas aj kukurica bola

kp7333
5. aug 2024

@cacianka v kukurici sme ako deti museli hnojivo rozhadzovat. 40 arov toho bolo, vzdy si na to spomeniem, ked vidim gulocky umeleho hnojiva.

heni79
5. aug 2024

@cacianka Jémine. Starý otec mal prídel. Chodila som ako dieťa odkopávať repu, mak, 🌽🌽🌽 - robiť ručný dozber. Zemiaky zbierať. ... Nenávidela som to.

0silvia0
5. aug 2024

@cacianka
@kp7333 boze zeny, pri tych vasich zoznamoch prac sa citim previnilo, ze som ako decko precitala kvanta knih cez prazdniny🫣

heni79
5. aug 2024

@s_imona Nie, nie si slúžka. Pomáhaš doma. Tie okná si umývala sama, či si pomáhala? Zemiaky si vykopala - koľko „hniezd"/„riadkov"? Podľa mňa trošku preháňaš.

lienka.7
5. aug 2024

@s_imona plieska s tebou puberta, cize aj obyčajné vysypanie kosa berieš pomaly ako šikanu... a áno, pomáhať v domácnosti je uplne normalne, tak sa s tým jednoducho zmier. To, ze to nerobia doma tvoje kamosky, neznamená, že to nebudeš robiť aj ty. Alebo povedz vašim, ze si ideš druhu rodinu, kde deti nemusia robiť nič, lebo vsak aj také určite sú...
A na tom mobile si asi trosku viac ako 5 minút, vsak?

cacianka
5. aug 2024

@0silvia0 aj ja, každý piatok v našej malinkej knižnici, a večer baterka pod paplonom. verneovky, 3 pátrači, čajka, všetko čo mi prišlo pod ruku. mama mi šomral, kde som tak dlho, či som musela sa trepať do knižnice, aspoň som im robila obrat, ja jediná výnimka, A ráno oči ako veverička 🙂
PS. knihy sa potom stali mojou profesiou, 30 rokov v knižnici, a ako praktikantka som bola učiteľovi v knižnici na metodickej kontrole 🙂

simsalabim
5. aug 2024

Moje deti si v tom veku kazde umyli okno vo svojej izbe... pretriet ich mikrofazovou handrou par krat hore dole nie je nič náročné (samozrejme, nebývame tak, aby hrozilo vypadnutie). A ani to netrvá nejako dlho.... mne to pomohlo, lebo umyť okná v 4 spálňach, pracovni, obývačke, kuchyni, chodbe, schodoch, komore a 2 kúpeľniach a na WC je pre jedného dosť náročné... len v obývačke máme 4 okná + terasové dvere.

kp7333
5. aug 2024

@cacianka presne, knihy som citala do noci, s baterkou pod paplonom. v kniznici som bola varena-pecena.

kp7333
5. aug 2024

@0silvia0 ked mojim detom rozpravam prihody z detstva, ako sme si vystacili s bicyklom, kartami a gumou na skakanie a dodam, kolko knih som precitala, lebo neboli mobily a v telke nic nedavali, tak mi na to povedia: mama, ty si musela mat strasne detstvo 😂

cacianka
5. aug 2024

@kp7333 nikde nikoho, iba ja a učiteľka, potom učiteľ. na bicykli som šliapala nadzvukovo, aby som si šetrila čas. No raz to musím mame spomenúť, ako ma priahala do roboty, ako mi bránila čítať že si oči pokazím (od malinka okuliare, tak sa bála), a ako mi potom prischla profesia s knihami. ale naučená z domu pracovať a poradiť si, mi pomáhalo celý život. mala som fest základy, ktoré pomohli vo veľa oblastiach.

rommie
5. aug 2024

Slúžka je platený zamestnanec. Ty v tej domácnosti bývaš. Kto to podľa teba robil doteraz? Mama. Tiež bola slúžka? Zmier sa s tým, že toto už bude tvoj život odteraz až do smrti, domáce práce. Ak ovšem nebudeš mať peniaze na tú sluzku. Ja keď tak uvažujem kym som žila s rodičmi tak si ani nepamätám ze by mama umyvala riad, spoločné chodby v bytovke (vtedy sa to tak robilo, že každý si umýval sam pred bytom a striedali sa byty pri umývaní dolných chodieb), vysavala, alebo zehlila. Všetko sme robili my so sestrou. Neprišlo mi to divné vtedy ani teraz.

kp7333
5. aug 2024

@cacianka ja pracujem v IT firme, cely den za pocitacom - paradoxne, lebo som nikdy svoj vlastny pocitac nemala, ani ma to nikdy nezaujimalo. cesty osudu su nevyspytatelne. ale presne tu pracovitost, ku ktorej sme boli v detstve vedeni, v praci ocenuju.

cacianka
5. aug 2024

@kp7333 veru, aj karty sme stihli hrať, pexesá, dámu, mlyn človeče, naháňačky, skrývačky , susedovie deti sme sa zliezli, občas aj 10 a mali sme program a hry neskutočne. aj sme decká zapriahli - budeme sa hrať, ked drevo pomôžeme otcovi nanosiť, alebo sme kukuricu do sušiarne nanosili. decká makali ako šróby, mama nám narobila paštekový chlieb s reďkovkou, nakrájala bublaninu, zarobila hrniec šumienky a decká uveličené aké máme hody. a zase sme sa hrali. vedeli sme a platilo "chlieb a hry"

kp7333
5. aug 2024

@cacianka ja som inak ziarivy priklad toho, ze od citania pri slabom svetle sa oci nekazia. co som sa nacitala knih, po nociach ucila na skusky na VS a okuliare som do styridsiatky nepotrebovala.