icon

Čo robiť po neúspešných prijímačkách na strednú školu?

diana128
8. apr 2025

Dcéra dva týždne dozadu písala prijímačky na bilingválne štúdium, dnes jej došli výsledky s tým, že je neprijaťa, podali sme odvolanie ale keďže je 24 pod čiarou a berú len 31 nemá z toho niaku nádej, potom má už len podanú prihlášku na gymnázium u ktorého podľa nej prijímačky nezvládne (je žiačkou švvp a učí sa jej strašne ťažko) je z toho celá nešťastná a strašne si neprosí ísť na druhe kolo alebo učebný odbor, máte niake návrhy? alebo sa vam deje to isté? opätovnú väzbu moc ocením.

januska12323
8. apr 2025

@diana128 dnes to už neriešte, sprav si s ňou pekný deň, pozrite si film, pukance, svet sa nezrúti aj keby šla na trojročnú. Povedz jej, že si na ňu hrdá čo všetko doteraz dokázala, na druhé prijímačky sa naučí ako najlepšie vie a uvidíte potom. Vždy sa dá prestúpiť inam.

tilly
8. apr 2025

Ja nerozumiem, prečo jej poradili gymnázium. Ja mám tiež dieťa so ŠVP a gymnázium vôbec nebolo v hre. Gymnázium je pre deti, ktoré sa ľahko učia a chcú ísť na vš. A že jej to poradila výchovná poradkyňa, tomu už vôbec nerozumiem.
Veď nech ide skúsiť skúšky, nech sa nedá odradiť jedným neúspechom.
Neboj sa, minulý rok bol veľmi slušný výber škôl v druhom kole. Len dobre vyberte, držím palce.

beloved
8. apr 2025

Az teraz som si precitala, ze slecna presla zo specky na klasicku zakladnu skolu a napriek tomuto si podala prihlasky na tie najtazsie skoly 🙈

beloved
8. apr 2025

@tilly Uprimne, velmi neverim, ze by vychovna poradkyna poradila tieto skoly dietatu, ktore spravilo prestup zo specky...

diana128
autor
8. apr 2025

@beloved Výchovná poradkyňa jej nič nepovedala, ostatné učiteľky jej to odporučili

diana128
autor
8. apr 2025

@tilly Ďakujeme

beloved
8. apr 2025

@diana128 Aj tomuto sa velmi tazko veri...

diana128
autor
8. apr 2025

@beloved Čomu presné? dcéra na tom gymnáziu mala olympiádu, učiteľky ktoré s ňou boli jej povedali že je to veľmi dobrá škola a ak má šancu nech ide, ale no vy asi poznáte lepšie to čo sa stalo že?

pribinak
8. apr 2025

@diana128 veď keď dcére robili na začiatku 9. roc. diagnostiku v CPP tak ste nekonzultovali vyber strednej školy?

simoli
8. apr 2025

@tilly dievčatá, môj so švp je na gymnáziu GJH a ako druhák mal teraz na polroku tri dvojky, na zš čisté...nedá sa jednoducho povedať že švp patrí na odbornú školu...

diana128
autor
8. apr 2025

@pribinak Nie, školy si vybrali samí.

sisa_s
8. apr 2025

@simoli ale asi nema problemy s pamatou

pribinak
8. apr 2025

@diana128 ja to nechápem …prepáč ako si toto mohla dopustiť

Držím kocke palce nech ja šťastná a spokojná 🍀🍀🍀 a nech sa netrápi

beloved
8. apr 2025

@diana128 Ja sa snazim vychadzat z info, ktore nam poskytujes.
A z toho co si napisala to vyzera tak, ze dcera chodila na specialnu zakladnu skolu, kam sa urcite nedostala len tak, podarilo sa jej tam dozriet, zlepsit a presla na klasicku ZS. Ucitelky mohli povedat, ze dana stredna skola je dobra, ale ty ako rodic si mala zhodnotit realne moznosti dcery a spolu s nou vyberat skolu a odbor, ktory by ju bavil a cim by sa realne dokazala zivit. Dcera nechce ist na odbornu skolu a boji sa jej, comu vobec nerozumiem, coho sa tam boji, ale to si s nou mala tiez riesit dlhodobejsie. Predsa ist na strednu odbornu skolu s maturitou nie je ziadna hanba.

simoli
8. apr 2025

@sisa_s no má dys a ADD- tá je teda problém

pribinak
8. apr 2025

@simoli ale das vedla seba dvoch dyslektikov a jeden ledva číta ale je skvelý v matike
Druha číta fajn síce a chybami, matiku prežije ale cudzí jazyk je smrť

Navyše tu sa bavíme o žiacke ktorá má problém s pamäťou

simoli
8. apr 2025

@pribinak áno, všetko chápem, ale ako píšeš, je potrebných viac info, nie len že je švp

tilly
8. apr 2025

@simoli tak mu asi učenie ide, ale autorka píše, že sa jej učí ťažko. Môj sa učí ľahko, ale s dyskalkúliou má zlú matematiku, tak ho nebudem tlačiť na školu, kde je veľa matky. On rozumie postupu, všetko vie, len výsledok mu málokedy vyjde

diana128
autor
8. apr 2025

@tilly Dcéra sa dokáže naučiť, učí sa na samé jednotky ale problém je s tým že to rýchlo potom zabudne, tiež ma problém učiť sa viac učiv náraz, mýli si ich a je to na ňu vela

beloved
8. apr 2025

@tilly "On rozumie postupu, všetko vie, len výsledok mu málokedy vyjde..."
Toto mi pripomenulo vtip "Operacia sa podarila, pacient neprezil" 🙈😂
Nemyslim zle, nechcem urazit... 🙂

simoli
8. apr 2025

@tilly na zš sme sa učili hodiny kvôli poruche pozornosti 🙂 celých 9 rokov...až tu na gymn sa to výrazne spravilo, lebo tu sa nememoruje, majú dobrý výklad na hodine čo jemu veľmi pomáha, k logickému mysleniu sa prepracoval neskutočnou vôľou pri príprave na prijímačky...

pribinak
8. apr 2025

@simoli mne sa nechce veriť, že takejto žiacke nejaká ucitelka odporučila gympel či bilin.obchodku
Veď toto sú populačné najsilnejšie ročníky, na gymple majú problém sa dostať aj jednotkari, ktorí sa ľahko učia

A ak to aj fakt ucitelka odporučila, tak ja ako rodič by som proste konzultovala ten vyber. Veď vidím kde sa koľko hlási deti, koľko môžu zobrať, Aká je šanca pre dieťa s poruchou učenia či pamäte

Za mna takéto dievča malo ísť napr na cestovný ruch, hotelovku, pedagogicku, nejaký výživový poradca, …

tanyan
8. apr 2025

CPP neslúži iba na diagnostiku, ale aj ako poradenské centrum.

beloved
8. apr 2025

@pribinak Vidim to rovnako, ako ty...

pribinak
8. apr 2025

@tanyan veď preto som sa autorky pýtala či nekonzultovali vyber, lebo toto, vyber škol je fakt že zlý a este horší nápad

V mnohych CPP robia aj kariérne poradenstvo

skeblicka777
8. apr 2025

@pribinak to kariérne poradenstvo boli z cpp robiť aj u nás na škole, aj keď išiel starší na školu, bolo treba vyplniť od rodičov papiere.
@beloved kde si čítala, že chodila do specky? Píše, že ma svp, vieš koľko takých deciek je teraz a sú na bežných školách, preto má možno aj samé jednotky, lebo bude integrovaná -teraz sa to už inak volá. To že jej ide jazyk je len plus, len to na školách, ktoré vybrali žiaľ stačiť asi nebude

lulamx
8. apr 2025

@pribinak je to ako pises. s tym deckom mal niekto v skole pracovat alebo v cpp, ved rodic sa v tom nemusi vyznat.
je v poriadku dat si bilingvalnu oa, akoze skusim, ci motyka nevystreli. ale rodicia by mali dohliadnut, aby z dalsich 3 moznosti boli aspon 2 nastavene realisticky.
tu sa zda, ze namiesto 4 moznych prihlasok su podane 2 a este k tomu na nevhodne skoly.
no mozno v okrese ds je maly zaujem o skoly s vyuc. jazykom slovenskym a sancu ma. neviem posudit.
@diana128 ak mate moznost doucovania do terminu prijimaciek, tak skuste to. na tom gympli si potom moze vybrat predmety, ku ktorym inklinuje, ktore jej idu a z ostatneho nejak prechadzat.

beloved
8. apr 2025

@skeblicka777

diana128
autor

Dnes o 14:46
@tanyan Psychologické papiere už ma spravené od začiatku 9 ročníka, keďže došla z špeciálnej základnej na normálnu pár rokov dozadu, no prestup je asi tiež jedina možnosť ak sa dostane na školu na akej bude nespokojná.

skeblicka777
8. apr 2025

@beloved jaj, toto som si fakt nevšimla, ja som registrovala Švp, no to už ozaj celé zle

beloved
8. apr 2025

@skeblicka777 Ani ja, tiez mi tato info najprv unikla a az ked som citala spätne som si to vsimla