Čo sa v tejto dobe oplatí študovať, keď mi nejde matematika a ani lekár zo mňa nebude?
Ahojte, dúfam že táto téma je v poriadku.
Už asi pár mesiacov si tu búcham hlavu o múr pretože do marca si musím dať prihlášky na školy a neviem vôbec čo by som si mal dať. Čo sa v tejto dobe vôbec oplatí pre kreatívne a utiahnuté typy? Je mi už do plaču keď sa asi 10-krát musím pozrieť na tú stránku z výškami a stále neviem kde mám ísť. Chodím do kariérnej poradkyne, ktorá ma nabáda ísť na anglistiku/americké + britské štúdia, ale čo s tým potom? Mám pocit že v dnešnej dobe vedieť len hovoriť anglicky a nič iné je na posmech.
Jedine v čom vynikám je anglický jazyk a tá moja kreativita (kreslenie, písanie, atď...). Všade čo čítam ľudia chcú len IT-čkárov a študentov medicíny. Mám nejaké ekonomické základy z hotelovky, ale nie som si istý či na to mám. Som obrovský introvert a robí mi problém komunikovať z ľuďmi (mám aspergera a úzkosti). Keby som si mohol vybrať tak by som najradšej bol niekde zavretý a robil svoje. Na hotelovke som robil čašníka a ta práca ma doslova ubíjala.
Keby som si mal vybrať čo by som chcel robiť tak to je asi pracovať niekde v kníhkupectve/knižnici, možno písať aj tie svoje knihy.
Uvažoval som nad tým že by som anglicky mohol učiť, ale asi by som sa zosypal pri dnešných deťoch.
Čo by ste mi radili? Mám aj tak ísť študovať angličtinu? Alebo by som mal dať ekonomike šancu? Keď hej, tak aké odbory by boli vhod pre introverta čo sa bojí ľudí a nevie to až tak dobré z matikou?
@mooonika1975 v BB, prekladatelstvo-tlmocnictvo 🙂 odporucam!
@radkaradix super, ďakujem, zvlášť ak sa dá aj externe, ❤
@mooonika1975 ano da
@mimachicha ja mám odbornú štátnicu z NJ, a potom teda ešte aj VŠ učiteľstvo NJ a literatúra v kombinácii so SJ a literatúrou. Len teda som riešila, že či to bude stačiť na prekladanie..
@sabbi005 Chodíš do kariérnej poradkyne? Fú, uvedomuješ si, čo si napísal? Skús sa trošku dýchať a premýšľať. Reálne. Prvá otázka: 1. Potrebuješ VŠ? 2. Ak si introvert (ale hotelovku si dal 🤔), tak zrejme prácu niekde v zázemí. Bez ľudí. 3. Čo reálne vieš robiť? 4. Čo by si reálne chcel robiť? P. S. Ideálne aj BEZ VŠ!
@sabbi005 s angličtinou prekladatelstvo a s písaním mi napadla žurnalistika... napr. aj Táňa Vasilkova Kelleova ma skoncenu žurnalistiku a píše knihy.
Nooo,grafiku odporucam studovat len ak ta to naozaj bavi a chces sa tomu venovat,znie to dnes velmi prijemne,ale teda praca so zakaznikmi je tu veeeelmi narocna,konkurencia sialena a ludia idu na cenu.Je malo zakaznikov,ktori chcu design na mieru a su ochotni zaplatit za kvalitnu myslienku alebo spracovanie,vacsina ma poziadavky typu"ved to len rychlo "nakresli" na pocitaci". V kazdom pripade,prajem vela zdaru pri vybere,je super,ze nad tym tak rozmyslas 🙂
@sabbi005 ja som v podobnej situácii a dala som si grafický dizajn (teda aj farmáciu, keďže bio/chem mi celkom idú, ale veľmi si neverím a preto rátam skôr s tým dizajnom), ale presne ako hovoríš, na umelecké smery sa prihláška podáva v jeseni, keďže teraz v januári už sú talentovky. Možno by nebolo zlé vyskúšať aj gap year, furt lepšie ako sa drať na odbor, ktorý ťa nebude baviť. Ja som ešte uvažovala nad žurnalistikou (ale nie novinársky typ, skôr spisovateľský) . Držím palce!
@radkaradix ake jazyky mas vystudovane? 🙂
@isabella15 Anglina a franina
@uprimnazienka suhlasim. Som introvert a este talentovana na matematiku, tak som studovala Elektrotechniku a pracujem v IT, na 90% z domu.
No, aj tak furt nieco riesim s ludmi, stale meetings, calls, natahovanie, robim aj pohovory… Bez ludi to nepojde..:
@casillas28 🤗 ja som tiež interkultúrnu komunikáciu študovala v BB, ale išla som do zahraničia a bolo mi to na 2 😁
@fion22 ja som studovala na FAJ v BA. Nemozem sa stazovat o pracu nudzu nemam..ale zas ja som nestudovala len interkulturnu ...fakulta toho zahrnala viac a druha vec je prax popri skole 🙂 no v zahranici to tak byva.. 🙂
A čo tak prekladateľstvo? Študuje sa síce spolu s tlmočníctvom, ale človek sa môže venovať len prekladateľstvu, keď doštuduje. A pracuje väčšinou doma pred počítačom 😉.
@deedol ďakujem 🙂 a ešte prosím štátnicu sa dá robiť len po skončení daného odboru na vysokej škole alebo je možné si spraviť štátnicu z jazyka aj pokiaľ má človek certifikát a chce si ju ,,dorobiť". Lebo myslím kedysi bolo možné si takto spraviť maturitu na vyššej úrovni než bola bežná na konkrétnej strednej škole..
@casillas28 prosim ťa, čo je Faj Bratislava ? A prekladateľstvo sa študuje ako ? Myslim, aký je to odbor
@casillas28 už vidim , Fakulta aplikovanych jazykov, kks, ale to na Ekonomickej ? Syn premýšľa nad prekladateľstvom, aj -sk, on už teraz prekladá pre dve spoločnosti, ale teda niečo také lepšie, som myslela školu. Neviem, či na Ekonomickej to bude správna voľba ? Poradiš ? Ďakujem.

@radkaradix môžem vedieť, kde si študovala ? Prekladateľstvo?