Čo so 16-ročným synom?
Som mamou štyroch detí, vo veku 17,16,14,6 rokov. S manželom žijeme v spoločnej domácnosti, všetko by bolo v poriadku, akurát čo sa výchovy detí týka, máme rozdielne názory. Ja som tá prísnejšia, muž si nedokáže stáť za slovom..
Toto bude trochu dlhšie, tak ďakujem za prečítanie a prosím všetkých, ktorí majú potrebu rýpnuť si, aby sa vyventilovali inde. Vďaka.
Syn, ktorý mi robí starosti je ten 16 ročný.
V minulosti urobil niekoľko chýb, za ktoré teraz platí (a to doslova).. Ide o to, že v rodine máme isté pravidlá, ktoré prestal rešpektovať. Všetci majú na mobiloch rodičovskú kontrolu, vďaka ktorej môžu byť na telefóne denne 3 hodiny, viem zistiť ich aktuálnu polohu pokiaľ sú pripojení na wifi. Samozrejme, že sa im to nepáči, včera sme zistili, že syn si kúpil druhý mobil. Snažil sa to skrývať, no nepomohlo. Chcela som sa s ním o tom včera porozprávať, no dočkala som sa iba: je to moja vec, lebo som povedal.. Dnes som mu povedala, že zo školy má ísť rovno domov, chcem mu totiž dať trest, len ešte neviem aký.. na čo mi odpovedal, že uvidí či príde rovno domov zo školy.
Má staršieho kamaráta, s ktorým sú dennodenne spolu, jazdia kade tade, túlajú sa celé dni a ak sa netúlajú, syn sa mu šprtá v aute (učí sa za automechanika). Takže povinnosti, ktoré má doma častokrát nerieši..
Neviem ako na neho, proste mrzí ma, ako sa správa, ale ten mobil ma dostal. Chcem sa preto poradiť s vami. Čo by ste v tejto situácii robili?
Ďakujem za odpovede.
Podla mna je to prehnane. A to som zasadne proti mobilom do urciteho veku. Moj najstarsi ma 9 a ziaden nema a ani mu ho neplanujem kupit v blizkej buducnosti. Kym ho nosim do skoly a zo skoly a nechodi sam von,mu je na nic. Ale 16 rocny takto kontrolovany je extrem. To si vever nemoze ani s frajerkou napisat napr.dobru noc? Alebo so spoluziakom,ze sa rano stretnu po ceste do skoly? Uz nasa generacia mala mobily na pisanie si. Mali sme smsky zadarmo a su to velmi spomienky tie vypisovacky po veceroch ale aj cez den s kamosmi,s frajerom..
@alchemilkazltozelena ale teraz je iny doba 🤦🏻♀️ To sa neda porovnavat…
@alchemilkazltozelena nevieš čo sa dá robiť 3 hodiny na mobile? Kľudne aj to iste čo v knižnici len z pohodlia domova.. to iste čo v obchode.. cez mobil môžeš spoznávať svet, aj keď sa pravedpodobne nikdy nedostaneš na dovolenku ďalej ako do Chorvátska.. nie je rok 1999 že cez mobil sa dá len písať a telefonovať, zas sa trochu zobudme
Si strasne prisna. 16rocny nema mat na mobile rodicovsku kontrolu a sledovanie polohy. Pre mna by bol ukazovatel dobrej vychovy, ze si sam vie povedat kedy dost a nie takto obmedzovat a stopovat cloveka, ktory bude za dva roky dospely... ved mobil je bezna forma komunikacie.
Tiez si myslim, ze v 18tke zdrhne z domu a akurat sa tymto pripravujes o mozne dobre vztahy v rodine.
Podla mna ti je pohodlne vytvarat milion zakazov ale, ze by si ich navykla na nejaky program a zaujmy to uz sa ti nechce... Pochybujem, ze ked by bol cely den v skole, potom by isiel na nejaku sportovu aktivitu a vecer robil nieco zaujmove, ze by mal chut byt viac ako 3hodiny na mobile aj bez rodicovskej kontroly.
Pochopitelne ked si ho neviedla k ziadnyma aktivnym navykom bude vo volnom case len lezat a chciet byt na mobile alebo pri telke. Deti kopiruju najcastejsie to co vidia doma... samozrejme raz za cas mat oddychovy den treba.
No teba mať za mater nie je výhra. Zobuď sa! Tvoj syn môže za 2 roky byť už aj rodičom a ty sa k nemu správaš ako k 5 ročnému decku. No des. Ty si matka roka!
Ja to vidim tiez prehnane ale nevidime celodenny program tvojho syna. Moj ma 14r a nenapadlo by mi dat mu rod.kontrolu. Ked je v skole, mobil odovzdavaju, pride zo skoly a je do večera von na bickach alebo v posilke , ked treba robit doma nieco pride, spravi pomôže. Na ten mobil ma veru len vecer cas, ale kedze je dlho von tak ked pride najprv priprava do skoly, mobilu si vela neuzije, no limit mu nedavam , dnes je to proste taka doba, vsetko riesit cez mobil. On si aj online ulohy robi cez mobil, my zase pc vobec nezapiname napr.
A co ti vadí ze sa sprta v kamosovom aute? Nie je to super prave? Mam pocit, ze ty chces mat uplne vsetko pod kontrolou a podla seba, ja sa tvojmu synovi vobec nečudujem .
@anjelicek26 kontrolujem obsah správ? Fakt to také vychytavky má? Ja viem len to kde sa nachádza, že takmer celý čas sedí na tiktoku (to mi je fakt super vec ten tiktok..) a koľko hodín na tom mobile je. To je všetko. A áno, nedôverujem mu a on vie prečo..
Ale samozrejme, urobila som chybu, že som sem vôbec napísala, pretože vy všetci dobre viete prečo majú moje deti rodičovskú kontrolu, viete aj to, prečo majú povolené "len" tri hodiny denne..
Ďakujem všetkým, ktorí mi bez zhovadenia mňa a seba napísali, že som zbytočne prísna, že by som sa so synom a teda aj zo zvyšnými deťmi mala porozprávať a nastaviť tie pravidlá inak, tak, aby mali viac priestoru. Samozrejme si zo všetkých konštruktívnych komentárov niečo zoberiem, ale myslím, že nemá cenu viac komentovať túto diskusiu, pretože okrem toho, že väčšina tu podporuje závislosť na mobile sa tu nič nerieši 🙄
Pekný deň všetkým.
akcia reakcia- nezmyselne si mu obmedzila telefón, tak sa vynašiel.
šikovný chalan
Preboha, to fakt mas vsetkych takto v merku? Ja sa synovi nečudujem...a nebudem sa čudovat ked bude mat 18 odide z domu a dovi dopo
A este tak dodatocne. Moja matka ma tiez potrebovala stale rozne ponizovat aby si zvysila ego ze ona je viac lebo je matka. Pochybujem ze aj ty koncis len pri telefone…vies ako to dopadlo? V 19tich som odisla z vysky aby som si nasla robotu, v 20tich hypoteka a s mamou sa odvtedy nebavim. Nevidela ani svoje vnucata…psychicky mi trvalo dlhsie sa z toho dostat. A tu nejde o zavislost na telefone, tu ide o to co robis aby si tomu predisla. Normalne ma tak vie vytocit ked rodicia vobec nerozmyslaju 🤦🏻♀️
@autorka Preco si taka vztahovacna? Internetove diskusie su take, nedokazu preniest emocie a cely rozsah problemu. Nik ta tu neuraza. Ja osobne si prajem, aby z kazdeho dietata vyrastol super dospelak. Stastny, mily a slusny clovek. Aj ked uz vasu doveru sklamal, no skus si naozaj v kutiku duse priznat, ci nie je mozne trosku hranice povolit a pristupovat k nemu inak. Je super, ze ho bavia auta a je automechanikom. To je zaluba, ktora sa moze stat krasnym povolanim. Je super, ze tvoj syn si dokazal bokom nasetrit na mobil. Zjavne bude sikovny… skus si s nim zlepsit vztah, kym sa da… to je vsetko, myslim, ze by dnes k trestu nemalo dojst. Radsej k uprimnemu rozhovoru, kde ho skusis aj ocenit a za nieco pochvalit… drzim palce
Ja mojmu synovi som este aj data zaplatila aby nemusel na kredite škrečkovat 😀, ma 15 rokov.
Fakt, nedavaj mu nezmyselne tresty, buď rada že ho bavia auta.Podla všetkeho je šikovny keďze si zaobstaral druhy mobil.v živote sa nestrati 👍👍
Myslim,ze zle su tresty a kontrola nonstop. Asi je prilis musis a povinnosti a malo mozes,smiechu,a laskavosti...preto nechce spolupracovat uz vobec a keby mohol,tak by s vami uz nebol..Takze cim skor zacnite s doverou a odputavanim sa.. lebo nemusite mat potom pekny vztah neskor. :/
Trvala by som na tom, ze najskor povinnosti a potom zabava..nepustila by som ho von,ani nedavala vreckove kym si nezacne plnit ulohy-povinnosti ako ma. A zdielanie polohy je vyborna, prakticka vec, my a s muzom si vzajomne zdielame polohu snad od kedy tato funkcia vznikla a nemusime si vyvolavat, ked sa niekde zdrzime alebo cestuje, pripadne sa stane uraz ( syn na bicykli) a isli sme pre neho, vedeli sme presne kde je na zaklade polohy. A 3 hodiny na mobile je bohate..a ak to niekomu nestaci zjavne to prehana..familylink sa da nastavit ze whatsup, sms vie ist neobmedzene, a na youtoube ci ine aplikacie sa da nastavit casovy limit..ak si neplni povinnosti co ma,u mna by veru nepochodil . Ja si nemyslim, ze je v poriadku prist zo skoly a byt na mobile, ist von sa flakat s kamosom na xy hodin,prist domov zase mobil a spat..
Prepac, mala si skor vychovavat prikladom a nie prikazmi a trestami. Ked ma spravene povinnosti doma, skolu, popri tom travi cas aj inak ako na mobile, tak by mal mat volne pristupny mobil. A nie urcene 3 hodiny denne.
Pisat na verejne forum znamena, ze s tebou nebude kazdy suhlasit. Co si vlastne ocakavala, ze ti povieme, ako ho mas potrestat za ten strasny precin - vlastny mobil? Tiez mam o par dni 16 rocne dieta, viem, aka je vychova tazka, tiez 4 deti doma...ale cim viac budem to dieta dusit, tym to bude horsie, rebelia horsia... to neznamena zivot bez pravidiel! Ale komunikovat ich a mali by byt rozumne, pochopitelne pre obe strany. Ze ti nie je hanba pozerat si to, co si pozera syn, uprimne. Je to jeho vec, vylucne jeho vec, nema 5 rokov, aby nevedel vyhodnitit, co je vhodne/nevhodne pozerat. No nic dost kona na dnes, mi to normalne zdvihlo tlak.
Jemine, keby ma mama v 16 tich kontrolovala cez mobil, kde som 🤦♀️ stačilo vždy zavolať, kde si, kedy prídeš. Je pravda, že v tomto veku je to niekedy ťažké, ale všetko je to o dôvere a dohode. A ak niečo spravil, možno preto, že má všetko zakázané a je tak moc kontrolovaný. Čím viac budeš sekera a nebude to skôr o dohode medzi vami, tým viac si bude hľadať cestičky ako všetko obísť a čo najmenej sa zdržiavať doma
a ten 17r. je s tou kontrolou uplne ok, hej? ten ti uz najskor tak presiel cez rozum, ze o tom ani netusis...
V16-17 by ste mali mat aspon tak vybudovanu doveru a vztah aby si nemusela kontrolovat na metre kde sa dieta nachadza. Chlapec by mal mat nejake konicky a nejaku sebazodpovednost aby vedel co ma robit. Viem, ze je to velmi individualne ale takouto bezhlavou kontrolou dosiahnes len pravy opak.
A čo vyriešiš tou rodičovskou kontrolou keď to aj tak vedia obísť? Absolútne nič… len si tým s nimi ničíš vzťah, nebudú ti dôverovať, budeš pre nich len “tá, čo kontroluje.”
Prepáč ale takto sa nevychováva..
ty si tou rodičovskou kontrolou asi potrebuješ dokázať, že máš všetko pod kontrolou… ako sama vidíš, žiaľ, nemáš 🤷♀️ Zaslúžia si viac voľnosti a viac im doveruj preboha! Lebo inak nebudú ani oni tebe a potom keď budú mať nejaký problém, teba ako prvú obídu a budú to riešiť buď sami alebo budú hľadať pomoc inde. Toto chceš?
Ja byt tebou, zrušila by som deťom tieto obmedzenia pokial budú mať dobré známky a správanie (dodržiavanie večierky, doma upratané atď) respektíve práve tieto obmedzenia by som používala ako krátkodobý trest v prípade, že niečo vyvedú.
Tiež si myslím, že takto obmedzovať a kontrolovať práve sa formujúceho človeka je viac na škodu, ako na osoh. Píšeš, že platí za chyby ktoré urobil, tak iste aj vieš prečo robíš, čo robíš ale mala by si si uvedomiť, že bude potom zvyšok života platiť za tvoje chyby. Je to ako keď deťom nedáš sladké a potom sa v dospelosti prežierajú....ale tvoj dom, tvoje pravidlá!
Ale zase uprimne dobre vieme, ze chalan to asi prehanal a takych deti je vela.Pridu zo skoly ziadny kruzok, povinnosti a prelezi cely den na mobile.Autorka vie preco to spravila su rodicia, ktori ani nevedia kolko hodin denne su deti na mobile.Ak by sa vedel kontrovat k tomuto by neprislo.Ked si chce vecer vypisovat s frajerkou nech si setri hodiny...deti a aj dospeli su zavisli na mobile a uteka im vela casu.Teraz mu ma dovolit byt cely den na mobile len, aby jej v 18 r nezdrhol z domu?
a čo tak si napríklad so synom aj manželom sadnúť a normálne, slušne sa porozprávať a spolu sa dohodnúť na nejakých pravidlách fungovania? Chápem, že ak syn už urobil nejakú hlúposť tak mu nedôveruješ, ale je to pubertiak, tzn. už nie dieťa ale ešte nie celkom dospelý. Je normálne že v takom veku robí chyby, ale tresty majú byť na to, aby sa poučil, a nie ho zamknúť pod policajný dozor. Nejde o to, že si prísna mama, ide o to, že on potrebuje aj istú slobodu a dôveru, a svojim prístupom si s ním akurát tak totálne pokazíš vzťah. Inak názor tvojho manžela na celú situáciu by ma tiež zaujímal.
Prehanas to a riadne. Mam 15rocneho. Nikdy som ho nemusela takto ponizujuco kontrolivat a vzdy sa vieme dohidnut. Tvoj strajkuje lebo bojuje proti tvojim nezmyselnym pravidlam. Rovnake pravidla pre male dieta aj pre skoro dospeleho su chore. Syn ma spoluhraca tiez takto pod kontrolou. Vecer o 8 mu mobil zazela dobru noc a podobne. Ked idu niekde na turnaj tak ponizujuco doprosuje matku aby mu ho odomkla. Chalani si z neho najskor robili srandu, teraz ho skor lutuju.
@luccija staci aby mal nejake konicky - je jasne ze pokial nerobi nic ine len skola a obcasne sa tulat s kamartmi tak na tom debile bude sediet aj cely den🤷♀️Ale v 16r hladat nejaky konicek je uz komplikovane.
@alchemilkazltozelena Sa spamätaj...môj rieši brigádu, školu a kamošov...no a? Je zodpovedný, učí sa dobre, brigaduje..pomáha doma, na záhrade...tak ako prečo by nemohol mať mobil ako on uzná za vhodne...ja som tiež mala svoju "tehličku" az na strednej...comp a aj pomaly internet...doba pokročila...netreba lipnuť na niečom čo už netreba....

@anjelicek26 absolutne suhlasim. Nejde o 3 hodiny a o to, ze by som bola ja zavisla na mobile ;) ide o postoj rodica, z ktoreho srsi nedovera. @autorka Dieta ta SKLAME a ZLYHA, lebo ty ocakavas, ze zlyha a bude klamat, preto ho kontrolujes. Som za pravidla, no ty jednas s ochvilu dospelym muzom nedostojne. Keby vyrastal v susednom state, o 2 roky bojuje so zbranou v ruke. Potrebuje mat tajomstva a potrebuje sa voci tej nedovore vymedzit. Podla mna nastal ca byt trochu viac mentorom a kamaratom ako rodicom. Inak ho na dlhe roky stratis…