Dá sa urobiť maturita bez cudzieho jazyka?
Chcela by som zistiť či sa dá obísť skúška z cudzieho jazyka na maturite.
@obsadenemeno že ? Ty i neies priznat chybu .. nikto neni zvedavy na tvoje opravovanie gramatiky vies moja pekna ? Aby ta za toto neodsudilo vela ludi ..
@lienqa Nič v zlom.Ale zaplatiť si školu a oháňať sa s titulom kde sa dokopy nič nerobí.A viem,že sa tam nič nerobí.Električkárska škola.No veď maj lepšie vyjadrovanie.Potom nechápem čo ľudia ako ty robia na ,,nadstavbovej škole,, s titulom.A teraz to myslím v dobrom.Využij svoje prednosti.
@bona_dea Áno mám v tom trošku chaos.Pretože si nie som istá či je premňa lepšie študovať 6 rokov alebo ísť pracovať tam kde viem,že za tých 6 rokov si aspoň vybudujem nejaký ten základ.Neviem čo ti mám odpísať na tvoje ďalšie príspevky.Páči sa mi tvoj názor ako na vzdelanie aj na život.Hlavne sa mi páčia tvoje terajšie priority.Musíš byť veľmi silná osobnosť .A všetko si to pekne vzládla.🙂 Aj keď si písala,že ťa život neraz nakopal do zadku.Tak ti prajem nech sa ti darí už v len v dobrom.Či je to kariéra či osobný život.🙂 Vidno,že si si šla za svojim cieľom zubamy-nechtamy.A taký človek si zaslúži už len vyslúžený pokoj 🙂.
@bona_dea Kebyže som taká dobrá v Slovenčine čo nie som ...a priznám si to!Áno baby moja gramatika je otrasná...a bavila by ma matematika.Tak by som určite šla študovať pedagogiku.Aj za tie malé peniaze.Ale napríklad v MŠ by som robila s radosťou.Pedagogika je podľa mňa veľmi zaújimavý odbor.Určite si mala aj psychològiu lebo keď tak pozerám si nad vecou 🙂 čo sa týka komunikácie.Vyrovnaný človek.
@bona_dea
@lucia_9
Osobne mi to nedalo nereagovať, pretože už v dvoch príspevkoch od zakladateľky bolo spomenuté ako dehonestuje konkrétnu vysokú školu, tým som chcela len povedať, že ja sa nehanbím zato, že tú školu mám, pretože človek, ktorý chce tak sa dokáže vypracovať aj na takej pozícií ako je BOZP a PO, pretože aj na tejto "električkovej" škole, je angličtina hodná 4 kreditov. (Kvôli ktorej si vlastne založila túto diskusiu 😉 )
Nechcem vám do tejto vašej hádky vstupovať, ale pri čítaní niektorého príspevku mi napadla jedna vec: Úplne "milujem", keď sa ľudia sťažujú, že v škole "ich nenaučili" cudzí jazyk. No, nenaučili, lebo jazyk sa nestačí učiť tých párkrát do týždňa na hodine. Tak sa cudzí jazyk ešte nikto nikdy nenaučil. Keď chcete vedieť cudzí jazyk, treba sa tomu venovať predovšetkým vo voľnom čase. V škole vám v rámci hodín môžu dať základy gramatiky, slovnú zásobu a podobne. Ostatné si človek musí odmakať sám. Nikto nemá lievik, ktorým vám celú angličtinu/nemčinu/ruštinu atď. naleje cez ucho do mozgu.
@lienqa Ja nie som zakladateľka 🙂.Ja problém s angličtinou nemám.Ani som sa nijak maturitnej skúške výhnúť nechcela.Ja som len prispela,že zakladateľka maturitu určite zvládne ak sa posnaží.Netreba sa hneď podceňovať.Nehovorím,že ty si blbá alebo čo,že si šla na tú školu.To si teda naozaj nemôžem dovoliť tvrdiť.Len som videla ako to tam prebieha kedže niekto urobil štátnu skúšku na ktorú sa ani nedostavil.To sa samozrejme netýka teba.Ja len neviem prečo je titul ako titul.Niekto maká ma škole aby zrobil skúšku a niekto si prečíta pomaly stredoškolské učivo alebo pozrie film NCIS a už je z neho Inžinier.Zase to blbo vyznelo.Nechcem aby si to brala ako urážku už vôbec nie na tvoju osobu.Z toho čo píšeš si si z tej školy aj niečo zobrala čo znamená ,že si tam bola jedna z mála ktorá sa aj vypracovala.Klobúk dole 🙂 škoda,že úroveň školy nedržia absolventi ako ty.Ale zase na druhej strane...len ty sama vieš akú cestu si musela prejsť.🙂 Je to len môj názor ...taký istý názor mám na polovicu ďalších škôl.Toto bol len príklad.Ja som ani nevedela,že tá škola existuje.
@rybka16 ahoj. suhlasim s tebou ze jazyku treba obetovat aj volny cas - na druhej strane sposob ako sa vyucuje na skole moze detom velmi pomoct... ja to vidim na dcere ktora ma anglictinu 1 rok - vie za ten rok viac ako ja za 8 na ZS a SS🙂 pritom doma anglictina absolutne nefunguje, tv pozeraju deti v nemcine...
Hlavny rozdiel vidim v tom ze ja som po 4roch rokoch ovladala teoreticku gramatiku anglictiny lepsie ako slovenciny, suvislu vetu zo seba vysukat bol ale problem🙂 po 8mich som v pohode pekne rozpravala vdaka slovickam ktore sme sa ucili ale nerozumela som nic☹ vlastne realne anglicky som sa bola prinutena naucit az v praci...
na moju dceru jej ucitel neprehovoril ani 1x na anglictine inak ako po anglicky - tento jej prvy rok - nie, nevie nic z anglickej gramatiky ale vie prelozit polku pesnicky ktoru pocuva ( co ja mam niekedy problem zachytit slovicka ) a v pohode vykokce co chce povedat - nema problem ani s rozpravanim ani porozumenim aj ked teda gramatika zatial haky baky🙂 podla mna je ale na mile dalej ako som ja kedykolvek bola v skole😉
Niekto sa naučí cudzí jazyk z knihy niekto s komunikácie.🙂 Nehovorím,že pani učiteľky nič nerobili.Ani nemôžu zato čo majú učiť.Celú strednú som mala mladú učiteľku.Veľmi príjemná žena.Nemôžem povedať,že nás nič nechcela naučiť.Chcela.Ale nemohla.Kvôli osnovám.Sama povedala,že bez komunikácie tu gramatiku nevyužijeme.Písomky za jednotky ...a keď prišlo na komunikáciu alebo porozumenie.Všetci boli nemí jak teľatá.Mne veľmi pomáha komunikácia 🙂 aj keď nerozumiem.Ale časom porozumiem.Učím sa.Preložím si slovíčka ktorým nerozumiem.Tým pádom sa automaticky učím aj gramatiku angličtiny.Ak niečomu neporozumiem hneď.Dotyčný/á to preformuluje do inej vety.A tak si zapamätám aj to nepochopené.To isté s nemčinou...nenavidela som sa učiť niečo kvôli písomke.Bola som v nemecku...rukamy,nohamy...po 3 mesiacoch som už aj čoto vypotila zo seba,porozumela som 🙂.Učenie jazyka je individuálne.Ale striktne stáť za tým,že keď sa nebudeš bifľovať nenaučíš sa to....Radšej dodrbať písomku ale vedieť rozprávať ...jak mať jednotku na vysvedčení a reálne nič nevedieť.
@lucia_9 ahoj. reagujem len na to predstavit si ze mam zase 20... hm, ked som ja mala 20 tak sa teda uz realne studovalo a clovek bol brany ako dospely ( bola som posledny rocnik ktory koncil v 8micke ZS , cize na VS sa nastupovalo v 18tich...)
- za mna, studovala som gymnazium, vypocula som si hlavne na dedine od babiek a podobne naco ako zene mi to bude, nemam chlebik v rukach, naco mi bude VS a podobne... Nasledne som studovala VS - pocuvala od kamosiek a kamosov co sa tam nedostali ( vtedy este bolo treba robit na VS realne skusky a vacsina ludi sa na tie lepsie nedostala🙂 ) ako im je super lebo uz zarabaju a pod. ... a dam ti 1 priklad - jedna kamoska robila v lekarni nejaku pomocnu silu a na ten vek pre nas zarabala nenormalne peniaze - zila u rodicov, vzdy ked som prisla domov a isli sme von tak bola vlastne jedina ktora peniaze mala🙂 ja som nieco dostavala od rodicov - hlavne na internak a cestu, niekedy na knihy a kopirovanie... ale ak som chcela niekde ist von tak bolo treba ist brigadovat, moj muz nedostaval nic, cize brigadoval pocas celej VS - normalnu pracu ako student mal... Proste nejak sme sa pretlkali... aktualna situacia je taka ze ta kamoska stale robi tu pomocnu silu, jasne ze uz ma deti a nezije sa jej prave najlahsie... ja s muzom sme sa normalne vypracovali - muz robi co vystudoval, ja ciastocne - VS mi ale urcite vela dala - hlavne kontakty, vediet sa zorientovat v problemoch, vediet pracovat pod stresom, v konecnom dosledku mne aj native znalost cudzieho jazyka kedze som mala cast studia prave v tom jazyku - co teda vyuzivam v praci asi najviac kedze pracujem pre trh s danym jazykom....
z mojho pozorovania sa vacsina ludi ktora studovala so mnou, ci zila na intraku so mnou😉 vypracovala ak - boli ochotni obetovat domace pohodlie a za pracou sa prestahovali, boli ochotni sa dalej ucit, nieco hold pre ten uspech obetovali... a ano, potom to boli aj stastne nahody - ale ja stale hovorim ze stastie praje pripravenym a niekedy tie stastne nahody treba aktivne vyhladavat a necakat ze pridu same😉
@lucia_9 tak vacsina ludi sa nauci jazyk pocuvanim a rozpravanim... gramatika je len nejaka kostra jazyka - ktoru ale vies krasne vypocuvat... ja napr. viem nemcinu z tv - vyrastala som este na viedni ( to bol tv program🙂 ) - pozerali sme tam ako deti rozpravky... s nemcinou som sa stretla az na strednej ale rozumela som lepsie ako nas ucitel, aktivna znalost nebola bohvieco kedze som nikdy nehovorila 😉 cize som sa musela doucit slovicka aktivne - spojit to co som uz pasivne v hlave mala s recou😉 gramatiku som sa ale nikdy neucila, nikdy nerozmyslala nad clenami ci koncovkami - stacilo mi to povedat si nahlas a jasne som pocula ci je to spravne alebo nie - lebo som to mala napocuvane...
a to teraz vidim aj na anglictine - na strednej som vsetky casy vedela teoreticky, prakticky som ale pouzivala mozno 2... teraz mam uz tu rec napocuvanu a bez toho aby som ovladala teoriu automaticky pouzijem spravny cas etc. ...
a teda vidim kolko mna to stoji odhodlavania zapnut si film v anglictine namiesto slovenciny ci nemciny - stale este nemam anglictinu tak zautomatizovanu zeby som rozumela bez namahania mozgu vsetko🙂 a ono je tak pohodlne pri tom filme neriesit rec... zaroven si plne uvedomujem ze v mojom stadiu mi jedine pocuvanie pomoze ( rozpravam vela a moj slovnik mi plne staci... a vidim ze ho rozsirujem hlavne cez pocuvanie - nerozumiem niecomu, pozriem v slovniku a uz to zostane v hlave😉 )
@dai Ďalší pekný príspevok 🙂.Súhlasím so všetkým.No tvoj manžel asi nemal počas štúdia na ružiach ustlané :/ čo je niekedy škoda ak je niekto nadaný ...a veľmi obdivujem ľudí ktorý to nemali ľahké ale zvládli to.No ja by som na Výšku šla už ajtak v 19 ...vždy ma ten vek dobehne 😂...ale tak mám 20.Samozrejme doba sa mení ten čo bol pred 20 rokmy milionár dnes nemá nič pomaly.Len ja mám takú menšiu dilemu vieš.Nešla by som študovať niečo kvôli peniazom.Idem študovať Matematiku aj keď ju z duše nenávidím.Nie.Musí ma to v prvom rade baviť.Ale myslím aj do budúcnosti.Budem mať pomaly 27 ukončenú školu....samozrejme chcem mať deti.Vlastnú rodinu.Neviem či som pripravená resp.Či je mojou prioritou toto všetko odkladať kvôli štúdiu po ktorom buď budem na voľnej nohe alebo skončím v školstve.A pomaly sa rysuje šanca na dobre platenú prácu.Asi som ten typ .
.či chcem alebo nie.Kebyže si mám vybrať rodinu radšej skôr ako neskôr.Alebo štúdium.Vyberiem si rodinu.Dá sa pracovať popri škole...ale nie na plno.A ja už dávno viem,že stresové situácie mi dobre nerobia.Vlastne zvládam ich.Ale ak sa im dá vyhnúť radšej ich obídem.Neviem či mi titul pomôže ak sa viem zaobísť aj bez neho.Ale za skúšku nič nedám.Veď skúsim a uvidím 🙂 keď už som sa dostala cez 2 kolové prijímačky na celkom slušnom mieste v prvej desiatke zo 60 ľudí.Tak by sa patrilo aspoň postaviť zo zadku a vyskúšať to...Aby som to neskôr neľutovala 🙂
@lucia_9 jeminenky, to je ale naaaadherny prispevok....ty ma poznas, ze vies, co som robila v tvojom veku? Ci podla seba sudis inych??? Asi tak.....
Napis mi, kde fnukam? Lebo ako citam, tak citam nikde nefnukam. Praveze sa na tebe zabavam. Ty myslitelka..... a si to ty, co tu splietas piate cez deviate....raz su to media, potom dizajn.... si to asi ty co doma place do vankusa lebo ani nevie, co studuje....ty "ripalka".......
@obsadenemeno Stredná škola (graficky a priestorový dizajn) Asi by ti to mohlo dôjsť keď som jasne napísala.... ,že na Vš ešte len idem!!!!!!!! Veď jediný kto tu posudzuje ľudí podľa gramatiky,veku si ty 😂 ...keď mi niekto iný napíše,že mám zlú gramatiku tak fajn.Ale ty mi do debiliek ani do ničoho nadávať nebudeš.Rozumela si? Či zase nie? Ty ja neviem...mi prideš jak nedocenený,psychiatrický prípad.Niečo napíšeš ja nato zareagujem ty to prekrútiš o 180 stupňov.Ja nie som tvoj chlap.Mne svoju dominanciu dokazovať nemusíš.A už prosím ťa.Maj toľko rozumu nehádž jedy.Usmej sa 🙂 Keď som pre teba 20 ročná nevzdelaná debilka...neviem načo somnou udržiavaš komunikáciu.Asi ťa to somnou predsa len baví.🙂 čo viac ti mám na tieto tvoje hysterické výjavy povedať.Proste ak si myslíš,že moja inteligencia sa ani len neoptrela o tú tvoju.Nechápem absolútne tomu nerozumiem prečo sa tu nadomnou rozčuľuješ.Hoď to za hlavu,že dajaká Lucia neovláda gramatiku a užij si pekný deň.🙂 Ako vážne.Nechce sa mi už stebou naťahovať 🙂 si staršia.Mala by si mať viacej rozumu.
@lucia_9 tak myslim ze studovat ide vacsina ludi kvoli tomu co ich bavi alebo ich niekto do toho dokope... pre mna ma vacsina VS ak sa studuju poctivo vyznam - ako som pisala mozno ani tak nie v obsahu ( takych skol co ti daju realny obsah s ktorym nasledne aj pracujes nie je zas az tak vela ) - ako skor v tom ze ta naucia rozmyslat a pracovat so zdrojmi, koncentrovat sa a byt trpezliva a cielavedoma... ale ako pisem - je to vzdy aj o tom kto to studuje a ako k tomu pristupuje...
co sa tyka mojho muza - tam to bolo super ze pracoval kedze koncil skolu vlastne uz s praxou v obore ktory studoval, s kontaktami - cize nebol ucho absolvent😉
neviem co chces po skole robit - ty musis vidiet ci k tomu skolu potrebujes alebo nie... ci robit pracu kvoli peniazom... no, ja zial uz z naivity zivota ze budem robit len to co ma bavi som musela vyrast kedze mam deti a od nikoho som nic zadarmo nedostala😉 ja som napr. musela odmietnut po skole pracu ktora ma velmi bavila lebo by ma zial neuzivila, nahoda ale chcela ze praca ktoru by som si sama nikdy nevybrala ma zacala velmi bavit😉
@lucia_9 napis mi, kde som ta nazvala debilkou..... este aj paranoja, ano?
a takisto ma nepoznas, ale posudzujes a odsudzujes.... keby si citala viac s porozum,enim, urobila by si lepsie...namiesto tych elaboratov, co tu vypisujes uplne od veci.....
@dai Už sa mi to neraz stalo..pracovať aj keď to bolo ťažké...ale ja neviem.Ja som si proste pekné 3 mesiace užila na brigáde dvíhaním 20kg vecí ...alebo proste iné podradné roboty ako sa tomu hovorí.Ale ja som to robila s radosťou úsmevom aj keď určite toto môj cieľ nie je.Nadrieť sa jak kôň.Ale premňa ako čerstvú 19stku to bola sranda zarobiť za mesiac cez 1300€ popritom si zacvičiť 😂 zlepšiť sa v jazyku.Spoznať novú krajinu,kultúru.Určite chcem v živote dosiahnuť viac.Ale ja som nikdy nemala problém prijať niečo tak ako to je.Jasné,že mojím snom nikdy nebolo dorezať si ruku kvôli kapuste.Ale to sú začiatky 🙂 Každý úspešný človek sa musel vypracovať.A úspešným človekom nemyslím milionára.Ale človek ktorý ma domov,rodinu stabilnú prácu je v nej ako tak spokojný.Lebo spokojnosť človeka nikdy nebude vyplnená na 100 percent.Ale zase sú ľudia ktorých baví piecť pečivo napríklad.Robia to s láskou sú spokojný 🙂 Áno ty už máš rodinu.Už nehľadíš len na seba.To už také jednoduché nie je.Ale preto je vždy dobré ak sú nato dvaja.🙂) Neviem čo prinesie budúcnosť.Možno budem robiť učiteľku,možno piecť chlieb,možno budem robiť kameramana.A možno mi bude jedno čo robím hlavne,že mám z čoho žiť a doma ma čaká rodina.Kto vie 🙂
Zriedkakedy reagujem na tieto diskusie, ale toto naozaj nechapem. Jednak sa mi nechce citat tie vase sialene dlhe komentare ;) a jednak som prekvapena, ako to tu funguje :( Taka zloba, osocovanie. Myslela som si, ze si tu chceme poradit :( Skoda.

@bona_dea Nové media (performance,fotografia,video,dejiny umenia,psychològia,fylozofia,technològia) ....Už som sa zľakla čo tu zase budem čítať o svojom veku.Ale v druhom odstavci si napísala niečo čo je naozaj nesebecké.A veľmi sa mi tento tvoj príspevok páči.Naozaj.Možno mám 20 ...ale blbá nie som čo sa týka priorít v živote.Ja som už lekciu do života dostala veľmi mladá.A preto vidina peňazí umna nehrá hlavnú rolu.Ale to,že mám nedostatky v niečom neznamená,že nič nedosiahnem.Každopádne sa mi tvoj príspevok páči a áno máš pravdu.Život už stihol bohužiaľ nakopať do zadku aj mňa...keby len život.A ešte veľa krát ma nakope lebo nikto ho nemá nalinajkovaný.Ale podľa tvojho príspevku posudzujem,že už máš čoto za sebou ...a dúfam,že sa ti bude dariť aj na SK keď si schopná toľko obetovať 🙂 .To nedokáže len tak hocikto.Naozaj veľmi pekne napísané.