Cudzí jazyk pre najmenších

lylyjana
4. jan 2022

Ako "ucite" cudzi jazyk najmensie deti? Teraz nemyslim tie rodiny, kde 1 rodic hovori cudzim jazykom a druhy slovensky, alebo ze ziju v zahranici. Skor by som sa chcela zamerat na metodu 1 activity - 1 language, pripadne nejake rozdelenie dna podla jazyka, alebo ine sposoby, aby to bolo co najprirodzenejsie ale co najefektivnejsie.
Je mi divne len tak zacat po anglicky napr o 10:00 a potom napr po 30min len tak skoncit. A zas len si spievat pesnicky, citat knizku alebo hrat sa jednu hru mi pride malo. Ako to robite vy? Vdaka 🙂

abbey1
4. jan 2022

Knihy, rozprávky, pesničky, riekanky v cudzom jazyku. Neskôr rozhlas a televízia tiež len v cudzom jazyku.

anjelicek26
4. jan 2022

To už plynule rozpráva slovenský, že idete ďalšiu reč do toho motat? Mňa toto fakt fascinuje.. Je rozdiel keď je rodič Native speaker a dieťa má non stôp kontakt a rodičom len v jednom jazyku a iná vec je *priblble* memorovamie čísloviek farieb a zvierat s pesničiek a knižiek a riekaniek dva tri roky a potom dieťa prejde do školy a to čo ono na súper kurzoch platených tri roky "spievalo a recitovalo" Sa normálny priemerne inteligentný prvak naučí za mesiac. Fakt veľká výhra. Naučil ho hovoriť čisto a spisovne slovenský. Účastníci ho slovenské pesničky a básnický. Rozvijaj pamäť. A až potom, keď zvládne svoju reč - pridaj ďalšiu. Cudzi jazyk má iný slovosled a inú melodiku a veľa deti s miešaných partnerstiev majú práve túto celý život slabiny. Takže aj to dokonca má plesa a minusy. Takže opakujem - jazyk druhý v tomto veku má zmysel len spôsobom Native speaker jeden rodic tak a druhý tak, určite nepliect dieťa pol hodinu denne niečím úplne iným, je to zbytočne.

maciatkolulu
4. jan 2022

@lylyjana tvoje dieťa má už dokonalo zvládnutý materinský jazyk? Rrrrr, Ľ sykavky a všetko, lebo ak nie, tak je úplne od veci ho pliesť cudzym jazykom. A vytesivat sa, že keď uvidí kravu povie cooow, ale každý ako uzná....

maciatkolulu
4. jan 2022

@anjelicek26 👋👋👋👋najmä keď vyučuje cudzí jazyk maminka, čo si myslí, že je nativ speaker....

zuzkagg
4. jan 2022

@anjelicek26
@maciatkolulu naša suseda hovorí od narodenia s deťmi anglicky aj slovenský, jedno má 2 roky, rozumie obom jazykom a odpovedá podľa toho ako sa pýtajú, druhé 4-5 ročne a rozpráva perfektne oboma jazykmi. Nič zle na tom naozaj nevidím, práveže sa mi to zdá super. Ale základ je, aby ten rodič jazyk naozaj ovládal, lebo naučiť dieťa zle a potom “preucat” je v tomto prípade horšie, než neucit nič.

abbey1
4. jan 2022

@anjelicek26 Zbytočné to určite nie je. Deti sú v tom veku ako špongia. Nasávajú práve úplne prirodzené aj rytmiku reči. Oni to neberú ako učenie sa cudzieho jazyka. Učenie ako také im je prirodzené. Tak ako obkukajú od rodičov základné zručnosti, takto sa učia všetko..
Posadiť zrazu dieťa v 6 rokoch do školy a tváriť sa, že to je super forma vzdelávania aj napr toho cudzieho jazyka je najväčšia naivita. Sedieť nad učebnicou cudzieho jazyka a učiť sa slovíčka, ako to primárne funguje v našich školách, je presne to, čo nefunguje, respektíve funguje veľmi veľmi spomalene.
Čiže 'učiť' prirodzene čokoľvek dieťa od ranného veku je najúčinnejší spôsob. Nie učiť štýlom sadneme si a ideme sa učiť

anjelicek26
4. jan 2022

@zuzkagg ono je to vidieť až v škole v písanom prejave, zle umiestňovanie slovies v texte, zle skloňovanie. Učitelia vedia, že dieťa je dvojjazyčné veľmi rýchlo. Ale ako som písala Native speaker je skvelá vec, keď sa dieťa učí prirodzene každý deň obe reči v rovnakej miere.. Ale takéto hlúposti ako 30 minút denne 1.5 ročnému dieťatu nedá prakticky nič.. Radšej najprv učiť základné veci pre ten vek.

annm81
4. jan 2022

@lylyjana Mám v okolí veľké množstvo dvoj a viacjazyčných detí. Z môjho pozorovania, učenie ako si ho popísala, je ťažko neefektívne až zbytočné. Vždy je najlepšie, ak je dieťa v častom kontakte s osobou, ktorá naň hovorí výlučne cudzím jazykom. Menej efektívne ale stále dobre funkčné je zaradenie sa do skupiny, ktorá používa výlučne cudzí jazyk. Teda odporúčam buď aby jeden z rodičov prešiel na cudzí jazyk, alebo nájsť vhodnú opatrovateľku, alebo si nájsť nejakú skupinku detí, do ktorej sa budete pravidelne chodiť hrávať.

@anjelicek26 má pravdu, že ak je tvojim cieľom naučiť ho farby, počítanie a podobne, nemá to zmysel. Mamičky, čo sa vychvaľujú ako sa deti z youtube naučili anglicky a už poznajú všetky farby a zvieratká môžu byť potom pri nástupe do školy veľmi rozčarované. Učiť dieťa cudzí jazyk je super, ale len ak to myslíš vážne, pretože ak má dieťa jazyk naozaj zvládnuť, pre rodiča to je drina.

anjelicek26
4. jan 2022

@abbey1 ale tak sa v žiadnej škole už hádam cudzí jazyk neuci. Rovnako rodič aj doma prepája spôsob výuky s bežným životom a komunikaciou. Dcéra sleduje všetky filmy vo francúzštine, chlapci v angličtine, detská rádio ATP.. Už len s princípu "nasavam do podvedomia". Mne ide iba ten vek 1.5 roka kde minimum deti vie vlastnú reč dokonale a má sa najprv učiť hlavne to...

lylyjana
autor
4. jan 2022

@maciatkolulu
@anjelicek26
Dakujem za vase nazory, no na toto som sa nepytala. Ja SAMA som vyrastala v rodine, kte na mna jeden rodic z casu nacas hovoril cudzim jazykom, pretoze sme mali cast rodiny, ktora nehovorila slovensky, tak nech sa ho naucim aj ja, aby som na nich nepozerala ako tela. A NIJAKO ma to nepoznacilo, prave naopak, cudzie jazyky sa mi teraz ucia ovela lepsie, lebo foneticky zachytim viac zvukov, vyslovnost viem ovela lepsie napodobnit aj sa nucim rychlejsie slovicka.
Po druhe, anglictinu ovladam na vysokej urovni, mam C2 certifikat, studovala som v USA, casto sme predtym cestovali, cize by sme chceli, aby aj nase dieta bolo obohatene o zahranicie.
Ako som uviedla, chcem to robit co NAJPRIRODZENEJSIE, nie sediet a ucit sa slovicka a memorovat.
A ako posledny bod, uprimne, je mi uplne jedno, ci bude ovladat dokonalo gramatiku a vyslovnost, nikto mu za to medailu neda. Kopa ludi to nevie, a to nevedia ani iny dalsi jazyk. Radsej nech vie 4 jazyky nedokonale ako 1 perfektne a co z toho.

anjelicek26
4. jan 2022

@lylyjana ale keď hovoris na dobrej úrovni a záleží tí na tom, tak sa treba preorientovať a hovoriť teda tou jednou rečou komplet.

abbey1
4. jan 2022

@anjelicek26 Skús dobehnúť pozrieť naše školstvo. Zopár detí má šťastie, zvyšok veselo slovíčka, cvičenie a dookola to isté. Tri základnej školy. Česť super učiteľom.
Súhlasím, že sadnúť na 30 minút a učiť malé dieťa je blbosť.
Ale úplne zbytočné je čakať s cudzím jazykom, kým sa dieťa dokonale naučí rodnú reč.

lylyjana
autor
4. jan 2022

@anjelicek26 zvazovala som to, no kedze som 90% z dna s malym sama, tak by slovencina sla vyrazne do uzadia a to zas nechcem.

bennn
5. jan 2022

radšej čisto angličtinu, ďaleko lepšie ako slovenčinu. Slovensky sa dokáže naučiť aj neskôr :D Aj tak by bol lepší než značná časť slovákov, čo ledva napíšu vetu aj to zlé y/i :D Angličtina mu bude oveľa platnejšia. Ale nesmie to zostať len na angličtine pre 4 ročné deti ale aj neskôr... dobré je, keď s istým človekom hovorí v jednom jazyku, a s druhým v druhom jazyku.... napr. doma po slovensky, s babkou po anglicky... to potom vie prepínať a učiť sa oboje. S plynou angličtinou sa aj bez školy zamestná a na slušne platenom mieste. Ak nahodou niečo užitočné vyštuduje, tak ma o dobry plat postarané.
Ale to zaleži aj na ňom, ja som napriklad dosť kašlal na učenie sa jazykov.

sono2
5. jan 2022

@lylyjana tak, ak vieš tak anglicky normálne občas hovor s dieťaťom po anglicky.
My sme v zahraničí Deti sa učia jazyk len v škôlke keď chce hovoriť dcéra doma ináč, hovoríme cudzím jazykom, keď slovenky tak slovensky
Ja som myslela, že nevieš a že chceš dieťa učiť čo nevieš. Toto je úplne iné.
Hovorila by som s dieťaťom raz raz tak raz tak aby aspoň rozumelo. Hovoriť bude neskôr

annm81
5. jan 2022

@lylyjana Naozaj si 90% času sama len s dieťaťom? Pravdepodobne má otca, starých rodičov, chodíte na ihriská, do obchodu, k ďalším príbuzným, máte deti v susedstve aj tvoje kamarátky. Určite treba podporovať aj slovenčinu, ak žijete na Slovensku, ale nebála by som sa, že sa ju dieťa nenaučí. Skôr budete o pár rokov riešiť, že sa jej anglicky s tebou nebude chcieť baviť, keď jej rozumieš aj slovensky. Zhruba polovica spolužiakov môjho škôlkara je viacjazyčná a väčšina z nich prišla do škôlky /jaslí bez znalosti miestneho jazyka. Po roku sa medzi sebou bez problémov dohodnú hoci doma rozprávajú asi 15 rôznymi jazykmi. Niektoré z nich bežne robia rodičom tlmočníkov.

petraj122456
17. jan 2022

@lylyjana ahoj, na mojho syn (15m) rozprávam pravidelne po anglicky od jeho 6 mesiacov. Spievame, hovorím rôzne nursery rhymes, keď sa hra do pozadia mu púšťam audio peppa pig cez spotify, pomenuvavam veci, pýtam sa atd. Už vie povedať ball, book, dog…Skúste si napr spraviť nejaké bežne aktivity ktoré budete robiť len po anglicky napr kúpanie, alebo pol hod pred doobednym spánkom atd. Držím palce, robíte super vec, dieťa sa Vám poďakuje ❤️

petraj122456
17. jan 2022

@maciatkolulu skúste si prečítať 2-3 relevatne štúdie a potom mudrujte 🙂

katus226
17. jan 2022

@lylyjana skus pozriet materialy a tipy tu, daju sa filtrovat jazyky https://kids.lingvo.info/sk/library

tramtada31
17. jan 2022

Poznam prípady, kde rodičia s dietatom vraveli cudzim jazykom a dnes ho ako dospely ovlada super. Prízvuk síce nie je najlepsi, ale nie je tam ziaden stud a cudzim jazykom hovoria prirodzene, bez stresov, ako po slovensky, takze určite, ked chceš vyvinúť taku namahu, tak odporucam. Práve dieťa do 6 rokov nacerpava prízvuk, čiže je žiadúce, aby sa s cudzimi jazykmi stretlo. Dcere som púšťala rozpravky v aj, keď som uspavala druhé deti a už v 3,5 roku mi dávala celé anglické vety. Deti sú skutočne špongie.

maciatkolulu
18. jan 2022

@petraj122456 prepáč, ale skus sa ty porozprávať s ligopedmi a inými co je a čo nie je vhodné pre deti. Ja mam vlastnú skúsenosť. A úprimne ti poviem, že dobrú, moje dieťa sa naučilo najprv materinský jazyk a teraz rozpráva plynule, samozrejme detský druhým jazykom, ale to preto, že žijeme v inej krajine, ja naňho doma napriek tomu nehovorím nemecký, dala som na rady odborníkov, naučí sa prirodzene, s prirodzeným prízvukom a bez chyb. V rodine co mame dospelé decká, všetky tri išli až ako nast ročný na ročný pobyt, každý niekde inde a rozprávajú plynule, bez toho, aby im ako polročný niekto rozprával a púšťal peppa pig. Základ bol materinský jazyk. Ale každý nech podľa seba. Potom tak vyzerajú logopedicke ambulancie. A decká co nevedia pomenovať spisovné a s dobrou slovenčinou v prvej triede základné veci.

annm81
18. jan 2022

@maciatkolulu Máš aj nemáš pravdu. Pokiaľ dieťa nezvláda prvý jazyk, netreba mu pliesť hlavičku ďalším jazykom. Ak ale hovoríme o zdravom dieťati, ktorému sa niekto po jazykovej stránke venuje, je druhý jazyk prínosom. A to tiež hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže môj škôlka plynule komunikuje v troch jazykoch a ďalšími dvoma síce nehovorí, ale rozumie bežnej jednoduchej komunikácii. Tiež nežijem na Slovensku a stačí mi navštíviť detské ihrisko, alebo hrací kútik a vidím, že moje dieťa, ktoré pravidelne slovensky hovorí len so mnou, je v slovenčine lepšie ako jeho jednojazyční slovenskí rovesníci. Nemyslím, že čakárne logopédov plnia predovšetkým viacjazyčné deti.

Ak niekto má zdravé dieťa, možnosť a dostatok času, ako ho naučiť druhý, tretí, štvrtý jazyk, nech ide do toho. Nie je to len o samotnom jazyku, ale aj o tom, že deťom, ktoré od malička vyrastajú vo viacjazyčnom prostredí sa inak vyvíjajú prepojenia v mozgu - ľahšie sa učia ďalšie jazyky, sú lepšie v prepájaní informácií a riešení problémov ako deti, ktoré sa druhý jazyk začali učiť až neskôr.

kittykat22
18. jan 2022

@lylyjana tvoje dieta ma rok a pol, nema istotu v materskom jazyku a ty ides do neho prasit druhy jazyk - ktory ti ani nie je vlastny? 😄😄😄 Realizujes svoje zivotne neuspechy cez svoje dieta, ci? Nezabudni na tenis, golf a sachy v 3 rokoch. Aby mu nahodou nieco neuslo 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

maciatkolulu
18. jan 2022

@annm81 samozrejme, ak žiješ v inom štáte, je to prirodzené, ak nie, prirodzene to nie je. Najmä ak ani jeden rodič nemá daný jazyk ako materinský. A píše sa tu o deťoch, ktorý zákonite nemôžu mať zvládnutý materinský jazyk, keďže sa jedná o ročné deti deti. Ani pri trojročnom zdravom ešte nemáš úplne jasné, že či má, či nemá zvládnutý. Najmä keď píšeme o nie bilinhvalnych rodinách. Dá sa zvládnuť naučiť jazyk aj neskor, ten kto chce, zvládne a bez problémov, či na všetky mamičky a oteckov, čo teraz hovoria anglicky s detičkami hovorili rodičia anglicky, atď. neverim😉.

annm81
18. jan 2022

@maciatkolulu Ja nevidím veľký rozdiel medzi tým, že hovorím na dieťa svojim rodným jazykom, ktorý ale dieťa v budúcnosti nebude potrebovať a tým, keď niekto hovorí cudzím jazykom na dieťa, ktoré daný jazyk v budúcnosti využije. Jediný predpoklad je, aby mal rodič cudzí jazyk dobre zvládnutý, to znamená ovláda gramatiku, má správnu výslovnosť a má istú slovnú zásobu. Pričom na rozširovaní slovnej zásoby môže rodič pracovať súčasne s učením dieťaťa - aj keď v tejto chvíli nepozná správne meno pre kľúčnu kosť, alebo pre množinu, ročné dieťa to zatiaľ nepotrebuje. Len rodič musí pracovať na tom, aby bol v slovnej zásobe vždy niekoľko krokov vpred. Ešte ani mierny prízvuk nie je problém. Prízvuk má totiž každý - aj rodený angličan podľa toho, odkiaľ pochádza. Neautentický prízvuk v danom jazyku sa ale krásne dá korigovať pomocou tv rozprávok a audiokníh.

Samozrejme, u bábätka nevieš, či nejaký problém nemá. Ale to nevieš nie len o jazyku, ale akejkoľvek oblasti, tak potom sa vykašleme na nejaké rozvíjanie dieťaťa, veď čo ak... Väčšina detí je zdravá, tak nemá zmysel uvažovať štýlom "čo ak". Ak sa po čase zistí, že dieťa zaostáva za rovesníkmi, bude sa to riešiť potom.

Áno, dá sa to naučiť neskôr, ale je to veľmi neefektívne oproti učeniu od ranného detstva. Vie sa, že jazyk, ktorý sa človek učí od malička sa v mozgu zapisuje inak, ako jazyk, ktorý sa učia deti a dospelí neskôr. Skoršie učenie má jednoducho výhody, ktoré sa neskôr dobehnúť nedajú - bilingválne deti myslia rýchlejšie, vedia lepšie triediť informácie, sú lepší v logike. Tiež sa napríklad zistilo, že takéto viacjazyčné deti majú nižšie riziko výskytu Alzheimerovej choroby.

petraj122456
18. jan 2022

@kittykat22 načo sa k tomu vyjadrujete, keď k tej téme nemáte čo povedať? 😀😀 autorka sa na niečo pýtala a vy úplne odveci do nej kopete, len aby ste niečo povedali. Zakomplexovaná ste pani áno?

tramtada31
18. jan 2022

@kittykat22 prečo by mala na ňom realizovat svoje neúspechy? Práve, že sa ide s dietatom podelit o to, čo vie(píše, že znalosť má na urovni tlmočníka). Tato generacia bude bežne ovladat 4 cudzie jazyky, keďže kvôli migrácii ľudí za pracou, mame mnoho zmiešaných manželstiev. Je úplne v poriadku, že chce s dietatom držať trend. Môj syn má 20 mesiacov a už rozprava v rozvitych vetách a slovnú zasobu má širokú, takze nevidim dôvod, prečo by už nemohla začať s cudzim jazykom v tomto veku.

yoxinka
18. jan 2022

@maciatkolulu
Môj muž nie je native speaker a od narodenia tretej dcéry hovorí doma len anglicky. Najmladšia dcéra má 2,5 roka, rozpráva od 22 mesiacov. Skloňuje, časuje, má brutálnu slovnú zásobu, plus rozumie komplet všetkému, čo sa jej hovorí anglicky a angličtinu používa ako sa jej chce. Často sa so sestrou hrajú anglicky, tá druhý rok chodí do anglickej škôlky, učiteľku má z USA a dcéra hovorí plynule anglicky. Nič sa decku nestane, keď sa naňho hovorí dvoma jazykmi, práve naopak, môže ho to len rozvíjať. Do 4 rokov sa jazyk ukladá do dlhodobej pamate a dieťa sa ho prirodzene naučí, ak to má nejaký systém. Vidím, ako 9 ročný syn už s tým trochu musí bojovať, už to nie je také easy ako pri babách, ktoré sa dostali k cudziemu jazyku v ranom detstve.

yoxinka
18. jan 2022

@lylyjana
Z mojej skúsenosti a pozorovania mojich troch detí, kde jedno hovorí anglicky plynule (škôlka s USA učiteľkou), druhé rozumie AJ a SJ, používa obe ako sa jej chce (2,5 roka, muž hovorí doma anglicky) a syn rozumie, už aj hovorí, kuká veľa po anglicky rozprávky (9rokov) ti odporúčam HOVORIŤ na dieťa anglicky, zvlášťc keď ju máš výbornú. Ja som sa to u venovala na výške a bavila sa s učiteľkami angličtiny, toto je tá najprirodzenejšia cesta výučby jazyka. Vidím ako je na tom syn (klasika škôlka, škola pár hodín anglicky) a mladšie dcéry, ktoré sú s jazykom denne v kontakte. Chceš pre deti jazyk, hovor na ne anglicky, fakt lepšiu metódu nevymyslíš. Môj muž začal doma hovoroť AJ po narodení tretej dcéry, nie je native speaker. Keď chceš niečo vedieť, pýtaj sa 🙂

tribaby
19. jan 2022

@lylyjana keď píšeš, že väčšinu dňa si s dieťatkom sama a nechceš ho ochudobniť o slovenčinu, riešením by bolo aj- doma samé po anglicky, vonku po slovensky (ak žijete na Slovensku) A tiež doma, keď príde ocko alebo návšteva, čo nerozumie, bude slovenčina. A vonku tiež, keď stretnete angl. hovoriacu rodinku, tak anglicky. Ale inak, ak sa tak raz rozhodneš, je nutné stále zachovávať tieto pravidlá, aj keď by možno bolo ľahšie použiť inú reč v danej situácii.