Dcéra (11r.) si robí čo chce...- ako reagovať?
Ahojte, potrebovala by som poradiť, neviem si vôbec dať rady s dcérou. Stále si robí čo ona chce, nech jej poviem čokoľvek. Mala ísť na tanečný, ona si povedala, že sa jej nechce, tak nešla. Mala ísť ráno do školy, ona si povedala, že predtým vezme bratov do škôlky a tu školu nestihla načas. Má sa učiť, ona povie, že sa bude učiť u kamarátky a nepríde v stanovený čas domov, stále vyjednáva, aby mohla prísť neskôr. Známky v škole ju vôbec nezaujímajú, je jej to jedno.
Nech jej poviem čokoľvek, "vypočuje" si to a aj tak si spraví po svojom. Keď jej niečo vyčítam, tak sa tvári, aká som hrozne otravná alebo sa oduje. Mňa to už nebaví, v kuse sa kvôli nej rozčuľovať, alebo jej nadávať a nič z toho 🤷♀️.
Samozrejme, s jej otcom sme rozvedení a to jej tiež "hrá do karát". Keď jeden nespraví čo ona chce, zbalí sa a odíde k druhému 🙈. A je schopná trucovať a hrať sa na ublíženú dovtedy, kým nedosiahne svoje.
Ako reagovať na jej správanie? Ako dosiahnuť, aby jej súrodenci nekopírovali neskôr jej správanie?
@lucka_ke a najhoršie je, že po A) on si to neuvedomuje, lebo sám má rozum malého chlapca a po B) keď už si to uvedomí a vidí že je zle, tak sa odmlčí a keď príde na to potom niekedy reč, tak to uzavrie vetou: to nie je pravda... nuž s takým sa ťažko baviť. vlastne sa už nebavím ani. ona má takmer 11 a už sa vie chrániť aj sama. vie sa o seba postarať a nie je už tak závislá a odkázaná na neho, keď teda s ním trávi čas.
Noo, krása, 11 ročná sa zbalí a odíde...to faaakt??
Takú by dostala, že si nesadne.
Nechce sa jej chodiť do školy? Nepustim ju ani von. Žiadne kamošky, mobil, telka.
A to, že zoberie mladších do škôlky keď vieš aká je...no pekne by bola pod dozorom. Aby to nezačala riešiť sociálka. Ak je naozaj taká, určite má problémy aj v škole. A učitelia môžu poslať sociálku, resp odporučiť psychológa.
Podľa mňa sa jej nevenujes, len ju osocujes, je to jedno kde je, čo robí. .len nech je ticho, nezavadzia, neotravuje. No 11r dievča potrebuje veľa pozornosti, lásku, mamu vedľa seba. Potrebuje vedieť, že môže povedať všetko a bude vypocuta, pochopena. Zjavne je chyba v komunikácii.
Treba si ju posadiť, v kľude, treba sa pýtať, čo bolo v škole, ako bolo, čo sa stalo pekne, či zle. Treba aby videla, že ťa to zaujíma, nie v čase kedy tí mladší skáču po hlave a ona si to odnesie. Cíti sa menejcenna, takto si buduje pozornosť.
@sense už som skúšala asi všetky reakcie - vyhreším ju, dohováram jej, vysvetľujem, vezmem mobil - to býva vtedy fakt naštvaná. Keď hovorím, tak sa buď tvári že počúva a aj tak si spraví po svojom, alebo mi rovno povie že ma nechce počúvať alebo že ide k otcovi.
Najhoršie je, že to vo mne vrie a aj tak viem, že s krikom u nej nič nedosiahnem
@janinah ja som chcela plán. Ale on povedal, že môže ísť kedy chce ku komu chce. A ja sa môžem aj na hlavu postaviť. A teraz myslím že aj keby sme jej nejaký plán spravili, tak sa na to vykasle. Ona je fakt schopná spraviť hroznú scénu keď chce. Keď som ju nechcela pustiť k otcovi keď chcela, tak vyvádzala ako zmyslov zbavená
Ja ju oceňujem, viem aké sú jej silné stránky a aké sú jej zlé stránky. Problem je, že svoje dobre stránky ukazuje, len keď jej to vyhovuje. Pomôže, spraví si úlohy len vtedy, keď ona chce. Nie vtedy, keď jej to ja poviem alebo to potrebujem.
S otcom má aký vzťah? Ty si sama s deťmi, či máš priateľa? Otec je sám, či má niekoho? Možno sa fakt cíti odstrcena. Nepočuje nič pekné, len aká je zla, zákazy, príkazy.
Čo v škole? Aký má prospech? Čo učitelia, čo krúžky? Akých kamarátov má?
@tosomja problém to je, u otca je jedináčik, on má ženu s ktorou žije a ktorá sa mu o všetko stará. Ja mám ďalšie 3 deti a na starosti celú domácnosť. A aj keď sa jej chcem venovať, neviem to robiť tak ako by to jej vyhovovalo - keď na ňu čas mám, ona práve náladu nemá alebo podobne. A ja ju pochválim aj ocením, keď je za čo. Naozaj. A nehresim ju stále, iba keď už je to naozaj zle, ako napríklad dnes ráno, keď nechcela ísť hneď do školy.
A mile rada by som stanovila rezim, potrebuje to ona aj ja, len sa bojím, že ho absolútne nebude rešpektovať. A tiež si myslím, že už je dosť veľká na to, aby som pri nej stála a dávala pozor na to, či sa učí alebo nie 🤷♀️
@bery1 tak jej nedovol ist k otcovi, môže ist vtedy keď spraví co žiada... A nemôže bývať u otca? Možno aj ten by zrazu zmenil názor že môže všetko... Aj moja môže u otca všetko, ale veľmi dobre vie ze u otca je to inak a doma inak...
Keď vieš ze krikom nič nefosiahnes nekric, keď je štve ze jej vezmeš mobil co urobíš potom?
Píšeš ze máš ďalšie 3 deti, možno sa cíti odstrcena... Venuješ sa výhradne jej bez prítomnosti iných súrodencov, s tým ze robíte spoločne len vy dve niečo?
@bery1 v prvom rade treba prehodit par slov s ex, ci si vsimol ako dcerka zameta s vami a vyuziva vas. Ak sa s nim da.. ale ked aj od neho uteka potom domov, ked nieco sa jej nepaci, tak aj on to musi vidiet... Je este dost mala na to aby si robila co chce.. neprisla by mi nacas, nikam by uz nesla a este by jej aj vychovna letela, keby mala poznamky k tomu. Doma povinnost nejaku urcit, v skole na cas, znamky dobre. inak ziadny mobil, ziadny PC, ziadne ucenie sa u kamosky (fakt je, ze u kamosky sa aj tak prd ucia). Inak nejake vykyvy, somracky atd by som neriesila.. ale proste tie zakladne veci, nacas doma, nacas v skole, kruzky si vybrala tak ich bude navstevovat musia byt.
Ďakujem veľmi pekne všetkým za odpovede, sklbim nejak všetko dokopy a dúfam, že niečo zaberie. Rozhodne budem prísnejšia a doslednejsia, ale na druhej strane sa jej budem snažiť viac venovať. Ďakujem 😊
ja mam mladsiu dceru, ale taku knihu o pravidlach som citala, ze treba nastavit pravidla vo veciach co su vazne dolezite a v ostatnom ju nechat rozhodovat, chod sa poradit s odbornikom, su vychovni poradcovia aj zadarmo ma mestkych uradoch do byva, hladaj na internete, mne tak pomohla jedna, ked som jej popisala problem s malou a hned som pochopila kde robim chybu a som sa aj ja napravila v niecom...
V skratke aj moja 6 ročná si robí čo chce. A poznám aj dôvod. Všetko sme jej dovolili, na všetko sme jej povedal áno. Ale už som zmenila prístup Už má tresty a som nekompromisná. Je to moja chyba vo výchove a musím to napraviť
@bery1 tak na trening by isla aj keby tam mala ist v pyzame.
Zmeskala skolu? To bolo poslednykrat. Nabuduce idete najprv do skoly (su druziny uz od siedmej) a potom deti do skolky.
Ide s kamoskami von napriek tvojmu zakazu a bez tvojho vedomia? No to si moja 14 nedovoli. Pana beka vezmem kluce od bytu a na hanbu sveta jej zaobstaram pani na strazenie, u ktorej aj domace bude robit po dozorom. Platit to budem z jej vreckoveho. A,samozrejme potom nebudu peniaze na ine veci co potrebuje. Handry, pausal a pod. Ked sa sprava ako 5 rocna budem k nej pristupovat ako k 5 rocnej.
Chce,ist k otcovi, nech sa paci, ale naspat moze prist az bude respektovat pravidla. A to by som povedala aj jemu.

och tak takého chlapa len klepnúť panvicou po hlave... najhoršie je, že v podstate ubližujú vlastným deťom
@panelacikova