icon

Dcéra v puberte sa stále viac vymyká kontrole a ja na to nemám čas ani energiu

mamina172
31. mar 2022

Ahojte mamičky, pred niekoľkými mesiacmi som sem publikovala fórum o mojej tínedžerke a jej výtržnsotiach na ktoré som dostala veľa reakcií a rád ktorými som sa snažila riadiť no márne. Za tých desať mesiacov aj mimo všetkých mojich snáh sa veci len zhoršujú. Pred niečo cez pol rokom začala domov nosiť všelijaké pochybné predmety a keď som sa do toho trocha pozrela na internete prišla som na to že sú to nejaké satanistické rituálne veci, no poviem vám skoro ma kleplo. Keď som sa ju pokúsila konfrontovať skončilo to len ako jedna obrovská hádka a nebavili sme sa niekoľko týždňov. Keď sme z jej správanie boli s priateľom už úplne zúfalí prešli sme jej izbou a našli cigarety, polovipitú fľašku alkoholu a dokonca m*a*r*i*h*u*a*n*u. Stále sa viac a viac zhoršuje v škole, stále je len vonku a otvorene ignoruje našu existeniu. Nie je s ňou reč a nedá sa dohodnúť. S priateľom mám 14 týždňového synčeka. Cítim sa ako by som pri ňom omladla o desať rokov. No rozhodne to nie je jednoduché a každým dňom som viac a viac unavená. Na dcérine výstrelky už jednoducho nemám energiu. Napadlo nás že možno je to tak aj lepšie, že si všimne že takto našu pozornosť nezíska. Namiesto toho som zistila že nejaký spôsobom obnovila jej kontakt s otcom ktorého naposledy videla keď mala 12 a bojím sa že sa jednoducho jedného dňa zbalí a rozhodne sa odísť k nemu. Nie že by som mala niečo proti tomu že jej konečne venuje pozornosť, ale ja som bola tá ktorá sa s ňou trápila celý život a skutočne jej chcem pomôcť aj teraz.

Strana
z3
zmrzlinka2021
31. mar 2022

@mamina172 Prosim ta, kolko ma dcera rokov?

haley7897
31. mar 2022
zmrzlinka2021
31. mar 2022

@mamina172 uz vidim - 16. Nepusti ju vonka, nie je dospela, ty si za nu zodpovedna, nie ze si ide na tulacky ako sa jej to hodi. Jej priatel byva u vas? Pravdepodbne by bolo vhodne keby navstivila psychiatricku a psychologicku, evidentne ma vazne vnutorne problemy ked sa takto sprava.

haley7897
31. mar 2022

@mamina172 hovorila si o situácii/problémoch aj s jej bio otcom? Ako reagoval, aký má postoj k situácii?

mamina172
autor
31. mar 2022

@zmrzlinka2021 jej priateľ nebýva u nás, to môj.

mamina172
autor
31. mar 2022

@haley7897 vždy to pre ňu bolo vela teda mali sme celkom zlý rozvod ktorý som nezvládala ani ja nie to ešte ona preto ma šokovalo že ho znova kontaktorvala

dievcacitajucelist
31. mar 2022

@mamina172 Nič v zlom, ale boli ste asi len vy ... TY a DCÉRA a zrazu máš novú rodinu....si z nej unavená? Lenže je to ešte dieťa....je tvojou povinnosťou sa o nu postarať....venuješ jej dostatok casu? Zaujíma ťa ako sa má? Či je šťastná....povedala si jej, že ju ľúbiš a chybaju ti Vaše spoločné chvíle?

Ja mám16 ročného syna a je to stále moje dieťa...ja určujem pravidla, ale taktiež vie, že ak bude mať problém môže za mnou hocikedy prísť...

K tomu, že si unavená...ja mám okrem 16-ročného 12ročného a 2ročného no aj napriek tomu sa venujem všetkým rovnako

zmrzlinka2021
31. mar 2022

@mamina172 už chápem, to ty mas s priatelom a snubencom dieta, nie dcera, som sa pomylila.

mamina172
autor
31. mar 2022

@dievcacitajucelist tak ja sa s naží čo najviac sa s ňou rozprávať lenže ona proste odmieta, a teraz čím viac už proste nemám energiu každý deň sa jej to vypytovať keď viem aká bude jej reakcia.

zooeynka
31. mar 2022

A preco by sa biootec nemohol aktivne zapojit? Ak chce ist byvat k nemu nech len ide a nech aj ocko vie ake je to mat pubertacku doma

dievcacitajucelist
31. mar 2022

@mamina172 Tak jej daj zaracha....škola a domov, žiaden frajer, žiaden mobil....vypni WiFi...musíš byť trošku diktátor...ale iba kým nezačne rozprávať s tebou....rozumie si s tvojim priateľom? Môžno žiarli na drobca....

luccija
31. mar 2022

@mamina172 podľa mňa to je jej vzdor, že máš priateľa, ďalšie dieťa, ziarli... 15 r si bola iba pre ňu.Ked sa za rok vzťahy nezmenili a ešte zhoršili to je zle.Nesmies rezignovat máš čas aj pre ňu?keď vyhľadala otca asi sa fakt cíti osamelo.
Keď bude chcieť odísť k nemu nič si nepomozes.

bosorka2302
31. mar 2022

Diagnosticke centrum lietavska lucka napr. Je zamerane na prevychovu dievcat. Ak psycholog ani dohovor nepomaha.

palicka
31. mar 2022

Úprimne? Prepac, ale hneď v úvode napíšeš, že na to nemáš čas a energiu? Veď si jej mama! Neviem si predstaviť, že moje približne rovnako staré dieťa riešilo marihuanu, alkohol… aj ja som na to prišla až prinnaslednej kontrole a prehľadávaní izby. Necíti sa dcéra odstrčena? Vieš, keď sama priznávaš, že nemáš čas a energiu… a súhlasím s názorom vyššie. Prečo by sa otec nemohol zapojiť? Či len z princípu?

naobedbuduspagety
31. mar 2022

@bosorka2302 diagnostické centrum pomôže len v prípade, že to dieťa samo chce. Ani tam neprevychovajú pubertiaka s ktorým nechce pracovať vlastná matka.

bosorka2302
31. mar 2022

@naobedbuduspagety robim v takom zariadeni a garantujem ti ze 90 per pubertiakov tam samo ist nechce

sissy27
31. mar 2022

@mamina172 akú radu čakáš, keď nemáš čas a energiu na svoju dcéru? Ale hlavne, že bol čas aj energia porodiť druhé…

naobedbuduspagety
31. mar 2022

@bosorka2302 samozrejme, že tam tie decká ísť nechcú. Prečo by chceli? Ak tam pracuješ, tak vieš, že veľmi malé percento detí, ktoré sa odtiaľ vrátia, sa vrátia "nápravené".. odtrpia si tam svoje a po prepustení robia to čo robili ak nie horšie, keďže sú tam ovplyvňované rôznymi smermi, nie len tými pozitivnymi.. Tie deti musia chcieť a rodičia musia chcieť spolupracovať. Ak rodič nemá čas ako táto matka, tak žiadne režimové zariadenie nepomôže.

bosorka2302
31. mar 2022

@naobedbuduspagety ano ale len kvoli tomu ze rodicia nezmenia sposob vychovy, nepracuju na vztahu s dietatom atd

haley7897
31. mar 2022

@mamina172 ja sa pýtam, či si ty kontaktovala jej otca po tom čo si zistila, že sú v kontakte a porozprávala sa s ním o problémoch s dcérou. Momentálne je tvoja dcéra vo veku a rozpoložení keď akýkoľvek zásah z tvojej strany bude vnímaný ako útok. Ako ste sa do takejto situácie dostali je síce na zamyslenie a je to dôležité, nema to však v tejto fáze veľmi vplyv na výsledok. Jej bio otec môže byť momentálne jedna z mála schodnych ciest ako ju udržať v medziach. Momentálne je pre ňu spojenec proti tebe a teda je možné, že jeho bude počúvať. Ego bokom. Prehrmi blbá fáza a vas vzťah sa tiež časom uprace a prehodnoti ako ťa momentálne vníma, v prvom rade sa toho ale musíte všetci v zdraví dožiť.

naobedbuduspagety
31. mar 2022

@bosorka2302 áno, ja viem prečo to tak je, ja som prešla rukami pracovníkov viacerých diagnostických a reedukacnych centier, aj spomínanou lietavskou luckou.. Môžu sa tam aj rozkrájať, pokiaľ sa to dieťa odtiaľ vráti k rodičovi, ktorý nemá čas a energiu.. Tie dievčatá tam zväčša fungujú normálne, ja som tam bola rada, nemala som najmenší problém s existenciou v takom zariadení, ale neviedlo to k ničomu. Až po dovŕšení dospelosti som si uvedomila, že chcem žiť pekný usporiadaný život, ale musela som odísť od rodičov aby som s tým mohla začať.. A to ja som bola jedna z tých šťastnejších.. Stále je viac tých, ktoré sa odtiaľ vrátia a žijú to čo žili aj po dovŕšení plnoletosti.. Len si k tomu narobia kopec detí bez rozmyslu..

mamina172
autor
31. mar 2022

problém ako som povedala nie je v tom že skontaktovala otca, ale v tom že so s ním není v kontakte cca 4 roky a zrazu sa chce zapájať. ako toho chlapa poznám nebude to len tak pre nič za nič ale po tom čo som s ním prežila sa mu jednoducho bojím napísať ikeď máte pravdu, asi je to nevyhntné.

zmrzlinka2021
31. mar 2022

@mamina172 treba si uvedomit, ze aj s byvalym manzelom ste rodina, a mate spolocny zavazok a to je vasa dcera a prave preto by ste mali spolupracovat. Je velmi zle, ze sa nekontaktujete, lebo vy dvaja mate zodpovednost za vychovu dcerky.

caroline_
31. mar 2022

@mamina172 chuda dievca,ani sa jej necudujem ze robi to co robi

barbi789
1. apr 2022

Prosím ťa a o aké predmety na satanistické ritúaly ide...? Netreba si robiť obrázok podľa (pravdepodobne) jedného negatívneho článku na internete. Taktiež si myslím, že túto situáciu sa ani nesnažíš zvládnuť dobre, chápem že máš drobca, no predsa aj ona je tvoje dieťa, dokonca prvorodené. Nemá náhodou nejakého nevhodného partnera ktorý by ju mohol zaťahovať do týchto látok?

iwka_77
1. apr 2022

Musíte si nadstaviť poriadne pravidlá, ktoré bude dodržiavať a budeš ju musieť mať tak nejak viacej na očiach a pod kontrolou. Mňa by zarazili tie cigarety, chľast a mariška, to by som riešila v prvom rade

luccija
1. apr 2022

@haley7897 tiež si myslím, že otec nech je akýkoľvek môže byť napomocny

lucmirka124
1. apr 2022

@mamina172 vies ja ti verim ze to mas s nou zlozite, este neviem co mna s mojou dcerou caka, ale na mna bol otec tak prisny, ze som si velmi dobre rozmyslela, co ako sa budem chovat,, odvravat, hadat sa,robit total hluposti,, co si? Som si velmi dobre rozmyslela co spravim, poviem,,, svoj nazor,, no povedat som mohla🤣 ale ak to bola hlupost nebrali to ani do uvahy,,ja som musela pomahat, pomahat, brata mam mladsieho o 10 r ( ale ja ho milujem) takze on nikdynebolpre mna objekt na ziarlenie,,ale pomahala som s nim od babatka,, vies aku prax som ziskala... nikto ma pri mojej dcerke nic nemusel ucit,, mne sa vsetky spomienky vynarali ako sa robi s babatkom,, zapajaj ju do roboty, nakydaj jej tolko prace , ze kym nespravi z domu sa nehne,,zavre sa v izbe,, trucuje,, ok,, ani nevychadzaj kym sa neospravedlnis, a nebudes pomahat,, jasne aj ja som mala obdobie aki su rodicia hrozni,, to je do casu,,, potom sa to zmeni,, ty ju hlavne musis zvladnut, aby nevyvadzala,, zo skoly domov, pomahat, ziadne flakanie, ked si urobi robotu moze za kamoskami, ale stanovit cas kedy pride domov,, meskat bude, trest.. ja si myslim, ze len prisnostou , laskou jej pomozes,, drzim ti velmi palce,,, ja som rodicom za tu prisnost, a pekne detstvo vdacna❤️

valerya
1. apr 2022

Skús nevýchovu, funguje na všetky vekové kategórie detí.

https://www.youtube.com/watch?v=1mof1V15unU
maminkalubka
1. apr 2022

@mamina172 ja si myslím že v prvom rade treba prísť na dôvod prečo robí čo robí. Potom sa môžte pohnúť ďalej. Možno sa cíti odstrcena,možno žiarli,možno má nejaký problém s tvojim novým priateľom. Niečo jej je a nevie to sama spracovať. Skús nejako prísť na to,čo to je. Prípadne či sa niečo nestalo v tom čase keď sa tak zmenila. A druhá vec - zapriahla by som ju do roboty. Keď bude mať stále nejaké povinnosti,nebude mať čas rozmýšľať nad niečím iným a možno sa trošku skludni,pomôže ti a možno sa ti otvorí a povie čo ju trápi. Skúste spolu niečo upiecť,ísť na prechádzku atď. Proste niečo kde vás nič nebude vyrušovať a môžte v pohode kecat

Strana
z3