icon

Diskutujte: Úlohy pre stredoškolákov cez víkend?

27. nov 2024

Prekáža Vám, keď majú Vaše deti (stredoškoláci) úlohy na víkend? Myslím projekty, riešenie zadaní na PC a podobne?

Pýtam sa kvôli tomu, že sa v poslednom čase stretávam viac s názormi, že je to nonsens zadávať na sobotu, nedeľu úlohy, pretože víkend je na oddych.

Mám po 40tke a teda nás nikto v škole nešetril a učiteľ sa nebál ohodnotiť našu lajdáckosť hoci aj päťkou... sme tu, živí a zdraví, dokonca aj sebestační.

Takisto keď moje deti pracujú na úlohách, projektoch mám radosť... robia niečo zmysluplné a učiteľke sme za to vďační.

Čo si o tom myslíte Vy?

Strana
z3
sisska96
29. nov 2024

@janage ja som šéf sama sebe a áno sú víkendy že robím. Dakedy sme aj my mali úlohy na víkend a prežili sme

janage
29. nov 2024

@sisska96 nikdy mi úlohy nechodili po výučbu, ani cez víkend. . Si sama sebe šéf = môžeš sa rozhodnúť ci budeš alebo nebudeš pracovať, je to tvoje rozhodnutie nezávislé na nikom. Nik ta nebude sankcionovať, že si na poslednú chvíľu nevzala zákazku.

ninanikalova
29. nov 2024

@janage v prvom rade nechápem načo máte vy v hlave úlohy stredoškoláka (okolo ktorého sa točí diskusia) je to takmer dospelý jedinec. Jediné na čo potrebovala moja mama Edu keď som ja študovala bolo aby mi podpísala známky poprípade potvrdila nejaké údaje. Nič iné. To či som mala úlohy/poznámky/zadania to bola moja starosť. A ako hovorím žiadna úloha nie je víkendová keď je zadaná v piatok je možné ju urobiť v piatok. Vy ste tiež v práci aj v piatok do dajme tomu 15. Ja som si robievala úlohy v piatok večer a mala som dva dni úplne pre seba.

Na SŠ už sa rodič nemá čo zapájať do úloh dieťaťa. To že na základnej učitelia posielajú cez víkend to si máte komunikovať s nimi.

maciatkolulu
29. nov 2024

Však ich nerobte,tie úlohy.... Ja to aj synovi poviem a to ma zatiaľ len 11. Ucis sa pre seba,zajtra pani učiteľke budeš dôvody neurobenia vysvetľovať ty. A viete čo,ma to hotové do Max hodiny aj so vzdychanim. A celý víkend pred nami a najkrajšie,ak si to poniektoré všimli. Nenastrbujem tu povestnú autoritu učiteľa. A chlapec žije. Učiteľka prísna. Napriek tomu žijeme a???? Dieťa sa učí dobre,samostatne už v 11.rokoch. ja neviem,čo by muselo byť,aby ma zavzdusnili úlohy stredoškoláka.

janage
29. nov 2024

@ninanikalova ja sa nezapájam od 2.rocnika na ZŠ😉ale vidím ako dieťa funguje a kedy ide spať, koľko času mu to zaberie a teda ja považujem aj pohyb a iné aktivity ako škola, napr.umelecké za rovnako dôležité. A nie nebaví mé sa o piatkovej úlohe co má do hodiny v piatok urobenu, ale o niekoľko hodinovej práci.
A to teda to moje dieťa sa zapája aj do olympiád atď. Áno to si dobrovoľne vyberá samo, nech to robí cez víkendy.
Ale nie, že cez víkend pipne z 2 predmetov po 30 a viac strán a nauč sa.

ninanikalova
29. nov 2024

@janage prosím čítame s porozumením. Pokiaľ vám prichádzajú úlohy cez víkend (berme to piatok od 20) treba to komunikovať s učiteľom! Prečo sa to tak deje/ či to má alebo nemá dôvod. A následne sa podľa toho zariadiť. A vyslovene pochybujem že na ZŠ len tak dá učiteľ zo dňa na deň 30 strán. Pokiaľ áno pravdepodobne ste na škole pre géniov/ treba ako som povedala vytvoriť komunikáciu s učiteľom.

A ešte raz táto debata bola vytvorená na základe stredoškolských úloh ( ktoré v 80% nie sú na 15 minút) a hlavne na SŠ ako hovorím nie sú niektoré predmety každý deň. A teda aj úloha zadaná cez víkend sa pokojne môže kompletovať napríklad v pondelok.

wolf_
29. nov 2024

Keď som bola na gympli úlohy som si nerobila cez víkend, ani som sa cez víkend neučila. Tak nejak z princípu 😁 Odmietala som to presne s odôvodnením, že cez týždeň venujem škole dosť času, nemienim ešte aj cez víkend byť zavretá v izbe. Radšej som robila iné aktivity. Aj keď nás to stálo v rodine trochu nervov kým rodičia pochopili, že to myslím vážne a že sa nič hrozné nakoniec nedeje a dobré známky si ukočírujem aj s voľným víkendom 😛 Takže tak 🙂

Ani terajší dospelí nespomínajú na školské víkendy rovnako. Nehovoriac o tom, že argument "za nás to bolo takto a sme tu, živí a zdraví" je za mňa strašne skostnatelý, bez hlbšieho zmyslu. Tak všeobecne, nie len ohľadne úloh. Vyslovene som háklivá na tieto argumenty typu "odjakživa/voľakedy" 🙈 Och, nie všetko čo bolo voľakedy je aj správne... A o tom, že "zdraví" by sa dalo polemizovať. Hlavne ohľadom psychického zdravia, rôznych tráum, nesprávnych vzorcov apod...

abbey1
29. nov 2024

@janage Prosím ťa, ak mu pipne 30 strán, jedna sa o nové učivo, či len upozornenie na zopakovanie pred písomkou? To je trošku dosť podstatný rozdiel.

janage
29. nov 2024

@abbey1 nové

sisska96
29. nov 2024

@janage keď som ja chodila ani neexistovalo edupage, iba veľmi začiatočne a nikto nepoužíval . Proste poznámky medzi student6mi, ak niekto nestihlo, úlohy sme dostali v skole a akonáhle sme vyšli na ulicu ,prestala komunikácia so školou. Bodka . Proste šikovné deti stihnú a menej šikovné...

janage
29. nov 2024

@ninanikalova nie na ZŠ prišlo napr len: vytvorte tabuľku v nedeľu tuším poobede. Na pondelok 🙂 áno komunikovala som s učiteľkou, že moje dieťa to mať urobené v pondelok nebude.
SŠ som už písala neriešim najmä ak ide o posledné 2 ročníky. Ale vidím a áno, vadí mi to, Narúša to chod rodiny aj zdravú živosprávu dieťaťa.
Veď ak to niekomu vyhovuje nech si to robí ako dobrovoľnú ulohu za body naviac - to mi príde úplne fér a v poriadku. Ale dať to pod hrozbou sankcie povinne všetkým v krátkom časovom úseku mi už OK nepríde, Plus tiež je rozdiel či robíš na projekte v oblasti čo ťa baví alebo takom, kde to pretrpíš ako povinnú jazdu. A chápem aj že keď jediná mimoškolská činnosť, je poflakovanie sa s kamošmi a chatovanie na mobile, tak povinné učivo či zadania naviac na víkend rodine problém nerobia.(netvrdím, že je to váš prípad)
A ako som spopmínala, bolo by fajn stanoviť pravidlá pre obe strany. Lebo poznám aj učiteľa, co bežne dáva zadania hocikedy, ale pozor žiak môže odovzdať len počas vyučovania. Potom už učiteľ nekomunikuje. Aj rodičom a žiakov, čo sú schopní vypisovaž učiteľovi o 22.00
Som za fér prístup z oboch strán.
Mal si na projekt 2 týždne a robiš za 10min. 12? Tvoj problém. Ale nechápem aj s tými poznámkami. Prečo učiteľ nemôže zverejniť poznámky normálne z celého ročného či polročného učiva, ak ich žiaci majú mať prepísané v zošite lebo on to tak chce? Prečo by ich mal posielať tesne večer pred vyučovanim? To má aký zmysel?
Áno sú deti čo sa venujú len alebo prevažne hlavne škole a učeniu. Ja osobne to za zdravé nepovažujem.
A je mi fakt ľúto, keď vidím dieťa čo od mala robilo to či ono, baví ho to a holt končí s tým lebo to nedokáže zladiť so SŠ práve pre prístup niektorých pedgógov v zmysle len škola a nič. Aký ma taký prístup význam? Čo to dieťa či mladého človeka naučí?
Veď už teraz vieme, že aj dospelí, ktorí žijú len či v prvom rade prácou, nemajú oddych, koníčky, čas na priateľov, rodinu, nekončia dobre a to aj v prípade, že ich tá práca baví.
A už posledný krát pripomínam, nehovorím o zadaniach na dlhšiu dobu, kde si to človek môže rozvrhnúť ako mu to vyhovuje.

janage
29. nov 2024

@sisska96 presne tak nikto ti v sobotu poobede neposlal zadanie do pondelka. O tom píšem.

sisska96
29. nov 2024

Čo ak neotvorit edupage po škole, cez víkend? Nie sme doma ,nie sme na nete

ninanikalova
29. nov 2024

@janage všetko je o tom ako si to človek nastaví ako narážate že niektorí robia len školu a vďaka tomu stíhajú, ja som počas SŠ študovala časovo a celkom aj akademický náročný odbor, stíhala som všetko tak že som mala priemer 1,15. A k tomu dobrovoľničiť, venovať sa športu aj brigádovať. A to s tým že som cez víkendy skutočne málo čo robila do školy pretože som si to robila počas týždňa či piatok. Prečítajte si ešte raz čo vám hovorím a všetko bude v poriadku.

Úlohy ktoré sú zadané cez víkend sú nezmysel (pochybujem že s to deje na pravidelnej báze pretože učitelia tiež chcú víkend, rovnako pochybujem o tých 30 stranách z viacerých predmetov ktoré tu boli spomenuté). Pokiaľ je opakovane zadávanie niečoho v sobotu/ nedeľu poprípade na poslednú chvíľu treba komunikovať s učiteľom v prípade že sú z toho akékoľvek následky. Pokiaľ je niečo zadané v nedeľu ale mať hotové to treba napr. v utorok nevidím v tom problém.

janage
29. nov 2024

@sisska96 príde sankcia zo strany učiteľa, ktorého to nezaujíma, A presne tak som nečakala nikdy na nejaké zadania do večera, aby som mohla poznámky robiť. Mala som učebnicu a ja som sa rozhodla kedy si spracujem poznámky bol len termín dokedy.
@ninanikalova stíhať môže človek len to čo si dokáže rozvrhnúť. Ak by ti kolega zadal podklady k práci tesne pred koncom pracovnej doby, s tým, že ty vieš, že na spracovanie potrebuješ také 3hodiny a on o tom dobre vedel, tiež by si sa tvárila, že v pohode?
Ja chápem, že niekomu kto to nezažil alebo sa mu darilo v pohode a stačil mu kratší čas na spracovanie je to ťažko uveriteľné.
Ja prakticky keď vezmem, koľko času je dieťa fyzicky v škole, kedy prichádza domov, tréning, zuš , cestovanie, bežné učenie počas týždňa, vstávanie o cca 6.30 každý deň. Tak nevidím okrem víkendu priestor ani na brigádu, nieto na dobrovoľníctvo. Ale teda pokiaľ si bola taká top, že všetko z uvedeného ti zabralo max. hodinu denne, beriem.

No u mladšieho dieťaťa cez súťažnú sezónu by zadanie v nedeľu na utorok problém bol. Lebo cez víkend by bolo mimo domu a tak by mi zadanie ostalo z pondelka na utorok, kde už má v pondelok svoj riadny tréning a bežnú prípravu do školy. A naozaj nevidím dôvod, aby sedelo ten pondelok ďalšie 2h naviac nad zadaním a nevyspalo sa poriadne na ďalší deň Prečo? Lebo niekto dal zadanie na poslednú chvíľu, hoci tak mohol urobiť skôr? Nech to tak robí každý jeden učiteľ a dovi dopo.
Nemá zmysel už to asi ďalej rozvíjať, uvidíš sama keď budeš mať dieťa v takej pozícii a dostane sa mu takých pedagógov.
Stačí jeden dvaja. Vačšina je zatiaľ našťastie normálnych.

abbey1
29. nov 2024

@janage Nové učivo 30 strán? Keď bežne ma učebnica celá 100 strán? Prepáč, ale tomuto neverím. Aký predmet a ktorý ročník?

sisska96
29. nov 2024

@janage Ale keď posiela cez večer, vikend aj vtedy? Nejak mi to nepríde normálne

sisska96
29. nov 2024

@abbey1 Nejak to je divné, však to je iba základná škola, nie Vš

autor
29. nov 2024

Mňa zaujímali skôr stredoškoláci, nie žiaci na ZŠ. Ďakujem za reakcie.

terezkaarthuramax
29. nov 2024

@maciatkolulu presne. Ja mam mentalne postihnutie ale ulohy som si vzdy dokazala spravit sama. Az na geometriu.. ale ked som bola na takej akcii ze matematicky klokan a maks tam som ulohy vyriesit nedokazala.
@janage

kofa77
4. dec 2024

mam stredoskolaka a vacsie ulohy typo projekty dostavaju vzdy s dostatkom casu na ich vypracovanie, nikdy to nie je tak, ze v piatok dostanu a v pondelok odovzdat.
dostavaju to casto aj dva tyzdne dopredu a kedy spravia, je na nich.
niekto spravi cez tyzden, niekto cez vikend.
mne je to jedno, su to skoro dospeli ludia, 16-17 rocni, aj starsi, co ja bduem ich ulohy riesit.
ked to chce robit v nedelu v noci, nech robi. ako rodic je mi to uplne jedno.
inak take klasicke domace ulohy ma minimalne, v podstate to maju len ako priklady na precvicenie, posle na edupage ucitel, ale ich vypracovanie nekontroluje, je to na studentoch, ako k tomu pristupuju.

Strana
z3