icon

Diskutujte: Úlohy pre stredoškolákov cez víkend?

27. nov 2024

Prekáža Vám, keď majú Vaše deti (stredoškoláci) úlohy na víkend? Myslím projekty, riešenie zadaní na PC a podobne?

Pýtam sa kvôli tomu, že sa v poslednom čase stretávam viac s názormi, že je to nonsens zadávať na sobotu, nedeľu úlohy, pretože víkend je na oddych.

Mám po 40tke a teda nás nikto v škole nešetril a učiteľ sa nebál ohodnotiť našu lajdáckosť hoci aj päťkou... sme tu, živí a zdraví, dokonca aj sebestační.

Takisto keď moje deti pracujú na úlohách, projektoch mám radosť... robia niečo zmysluplné a učiteľke sme za to vďační.

Čo si o tom myslíte Vy?

h2
27. nov 2024

A kto rozhodol, že úloha sa musí robiť cez víkend? Ja ešte nemám stredoškoláka, ale projekty a časovo náročnejšie úlohy dostáva s dostatočným predstihom. Ak si to nechá na víkend, je to jeho voľba.

lenka.25
27. nov 2024

@terezkaarthuramax ako čitateľsky, názov , autor, ilustrátor, hlavné postavy at´d - vypísať , napísať obsah a nakresliť obrázok , Takto spracovať 5 bájok

mimikarol
27. nov 2024

@abbey1 neviem či si ma označila omylom, ja som písala že mojej dcére nerobí problém prečítať knihu cez letné prázdniny. Číta rada, navyše ja pracujem v knižnici takže všetky novinky ktoré kupujeme idú k nej ako prvej. Veľmi rada chodila cez prázdniny do práce somnov.

jana_eyre_2
27. nov 2024

Nečítam diskusiu ja len, že - v Tom ako veľmi ľudia dnes trpia duševnými problémami by som vôbec si nedovolila tvrdiť ako sme všetci zdraví.. ja neviem či žijem v inom svete alebo čo, ale toto konštatovanie ako nám nič z minulosti nikdy neublížilo ma vie celkom nakrknut..(nevravím o úlohách ale tak všeobecne na tú vetu)

No a úlohy? Neviem, nechcem to hodnotiť pretože nemám stredoškolákov, len sa tak spýtam - ako beriete fakt ak vám dá zamestnavatel úlohy ktoré musíte robiť doma vo svojom voľnom čase? Alebo vám také úlohy nedáva? 🤔

Ja by som to povedala tak a to sa týka aj deti na základnej škole - keď sa dá úloha na víkend, tak ok - ale bolo by v Tom prípade super keby nemali úlohy cez týždeň.. a ak majú cez týždeň - tak ok - ale nemajú ich mať cez víkend.. jednoducho, som za úlohy, chápem ich zmyslu - ale nech sú rozdelené.. ľudia musia myslieť aj na to, že každý človek na planéte potrebuje vypnúť od povinnosti a to už aj deti!

Alebo je snad na svete malo duševného vyhorenia? Ja si to nemyslím.. ale naopak si myslím že mnohí podceňujú tlak ktorý na ľudí spoločnosť vyvíja.. a nech mi nikto nechce tvrdiť že dnes majú mladí ľudia ľahší život.. vôbec nemajú, v takom vyeskalovanom plnom protichodnych a neustálych informacii vo svete vyrastat vôbec nie je zavideniahodne..

danielahamar
27. nov 2024

@janage to ostatné je pre mňa samozrejmosťou, niekto to musí zdôrazňovať a áno stále si stojím za tým, že ich jediná povinnost je učiť sa

danielahamar
27. nov 2024

@h2 presne tak, je to len ich rozhodnutie, ak sú lenivý cez týždeň, musia cez vikend

abbey1
27. nov 2024

@mimikarol Neoznačila som ťa náhodne. Pisala si, že čo dieťa, ktoré nečíta rado. 🙂

janage
27. nov 2024

@danielahamar aha, takže keď v piatok, najlepšie poobede dieťa dostane úlohu na 2 a viac hodín do pondelka. Tak sa ma vykašľať na turnaj, súťaž cez víkend a sadat za stôl lebo jeho jedinou ulohou je učiť sa?
No tak tu sa nezhodneme.

h2
27. nov 2024

@janage A to sa vám už reálne stalo? 😧 Že úloha nad rámec bežnej, zadaná v piatok, s vyhotovením do pondelka?

lenka.25
27. nov 2024

@h2 nám sa to reálne stalo , dostala toľko príkladov z matematiky vytlačené na A4 - že len matematiku robila dobré 3 hodiny + dostala projekt z AJ +ešte niečo z dejepisu , ale to nemala na pondelok , lebo však nemajú každý deń dejepis, ale tým, že dcéra má každý deń tréning, tak všetky úlohy si robí zadané v ten deň, okrem takých časovo náročnejších

h2
27. nov 2024

@lenka.25 ☹️

jana_eyre_2
27. nov 2024

@h2 a tebe sa to na základnej syna nestáva? U nás sú takéto úlohy bežné - nie síce časté ale sú - dostanú niečo rozsiahle na víkend - robia to vždy rovnaké vyučujúce.. napríklad projekt ktorý majú urobiť na PC a teda to je na viac hodín.. a mňa to teda neteší, pretože deťom zariadenia obmedzujem a som radšej ak trávime čas inak.. úprimne naozaj neznášam ak niekto zadáva akékoľvek úlohy na víkendy, pretože to ovplyvňuje celú rodinu nie len to konkrétne dieťa..

Lenže povedať to nahlas znamená že som zase pranierovana ako nespokojný rodič..

lenka.25
27. nov 2024

@h2 v ten víkend našťastie výnimočne nemala žiaden turnaj, ani vystúpenie , lebo u mojej dcéry neexistuje , aby išla do školy a nemala domáce úlohy komplet hotové

h2
27. nov 2024

@jana_eyre_2 Práveže nie, preto som taká zdesená. Na projekty mávajú aj 2 týždne, na čitateľský aj mesiac.

jana_eyre_2
27. nov 2024

@h2 áno, aj u nás sú učitelia čo dávajú fajn čas na vyhotovenie projektov, úloh, ale nájdu sa aj taki, čo to fakt zadajú na víkend.. vtedy si vždy vravím, že zase má niekto pocit že nemáme čo doma robiť..

janage
27. nov 2024

@h2 keby len to. Pipne 100 stranovej prezentácie počas víkendu na pondelok, dalsie zadanie z večera do rána a podobné perly. Ale u SŠ vo vyšších ročníkoch to beriem, že už musí sa samé za seba dieťa postaviť. Pokiaľ to výrazne nenaruší prospech, neriešim, beriem ako prípravu na VŠ.
Ak si nechá na poslednú chvíľu tiež neriešim.
Ale normálne to podľa mňa nie je.

janage
27. nov 2024

@h2 a čo badám vo všeobecnosti, niektorí pedagógovia majú pocit, že existuje len ich predmet. Príklad, ideš na súťaž z môjho predmetu? Výborne. Ale pomôžem ti s pripravou sa zmení na: naštuduj si to. A beda ak vynecháš hodinu na danom predmete lebo reprezentuješ školu v inom. Sú veru aj takí, čo ťa neospravedlnia, že si si nestihol hneď dobrať.

Na druhú stranu našťastie tí normálni ľudskí sa nájdu tiež.

luccija
27. nov 2024

@janage moja dcéra na gymnáziu prepisuje poznámky z dejepisu na 2 strany v cudzom jazyku, lebo učiteľka chce už to robí 3 rok.A poznámky pošle deň predtým plus sa učiť a nič si nepomôžes bolo rodičovské bolo to tam riešené ..ona tvrdí, že pri prepisovani sa učia a hotovo nikoho nezaujíma krúžok, brigáda pre ňu sú žiaci.V pondelok mali dejepis dnes je streda poobede poznámky ešte neprišli a zajtra má hodinu.Riaditelka stojí za učiteľkou a ešte tie poznámky raz štvrťročne skontroluje a oznamkuje malou známkou plus okraje🙂dáva iba písomky neskuša a kto si chce opraviť má smolu nedáva termín na opravu mal napísať dobre pisomku

zuzinka888
27. nov 2024

Ulohy,projekty🤣🤣. Moja ma mimoskolske aktivity cez vikend. Tento vikend ma z dualu napiect perniky- samozrejme vyzdobit, zabalit. Na dalsi izt predavat na vianicne trhy v nedelu- 45 km od domu= cela nedela v ..... a nikoho nezaujima ako sa tam dostane takze prestup 3x busom alebo aj moja nexela bude v......

janage
27. nov 2024

@h2 @danielahamar a otázka znie či nám vadia projekty a zadania na víkend. Áno vadia. Nevadia dlhodobé projekty, kde majú viac času, či dobrovoľné úlohy za body naviac - to mi príde fér.
Či keď dospelí odpichnú v práci, eštre robia nadčasy doma? cez víkendy? Nemyslím tým jednorázovú aktivitu, ale pravidelnú.
Ja sa teda nepamätám, aby nám učiteľ v piatok poobede či v sobotu zadával na pondelok prácu. Ani nemal ako lebo neboli siete ani edupage. Tu by asi bolo fajn zaviesť pravidlá pre obe strany. Žiadne čakanie na poznámky do poslednej chvíle, čo musíš prepísať do ďalšieho dňa ako píše @luccija
A čo psychohygiena, o ktorej sa toľko hovorí. To SŠ nepotrebujú?
A v neposlednom rade nie je škola ako škola. Je iná náročnosť na zvládanie učiva, rôzny čas odchodu zo školy, náročnosť na prípravu atď.

maciatkolulu
27. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl hura,niekto normálny. Ja si tiež neviem predstaviť,že by stredoškolák nejako dychtil tráviť čas s mamkou a očkom celý víkend. Môj štvrtak si záležať,urobí,čo treba a vylezie. Rakusania idú reálne o rýchlejšie najmä z matematiky,presne o rok a gymnázium je už absolútne o samotnom decku. Učiteľ to má ťažko na hkau,nebude prosperovať,dovidenia mittelschule a vec vybavena. Projekty robí rád a radosťou a SAM. Úlohy tiež. Ale keď vidím tu na MK,ako si pýtajú odpovede na piatacke učivo,niekedy ročník nižšie a nižšie ,tak sa nečudujem ničomu. My na víkendy oficiálne domáce nedostávame,iba ak nejaké dieťa niečo nestihne cez týždeň. ALE učiteľka dá dobrovoľne učivo na precvičovanie. Väčšina pricetnych rodičov to využíva. A úprimne nepoznám na sk rodinu,kde by sa mordovali od soboty do nedele a nemali voľný čas pre rodinný život. Moja dcéra mala tanečnú a aj aquabely a všetko sa stíhalo. Zase krúžky rodičia vyberajú dobrovoľne. A teda šport,nástroj,ešte čo? A potom prakať na školu? A záver síce bude možno Mgr.ale teda z nepouzitelnej slovenskej súkromnej školy.
Akože ja by som to urobila na báze dobrovoľnosti. Len tí rodičia by museli potom akceptovať všetko,aj výsledky. A nepchat deti na školy,na ktoré nemajú. A nadávať na učiteľky,že ich nič nenaučili. Naozaj stredoškolák by už mal vedieť,áno aj ten na osemročnom. (Rakusania idú už v deviatich rokoch poniektorí),sa učiť sám a aj si zadelit úlohy,aby mu to vychádzalo. Môj názor.

mikadooo
27. nov 2024

Čo ja viem... Je to ich časový menežment ako si rozvrhnú čas... Ja som aj na základnej škole štandardne robila úlohy z piatku v nedeľu podvečer, v podstate to rodičia nechávali na nás, nevidím v tom nejaký zásadný rozdiel, či? Proste v piatok u nás taška letí do kúta a v nedeľu poobede ťažké povzdychy už od 1.triedy zš 🤷🤷🤷😄😄😄. Prípadne príde občas nejaká poznámka. Ale tak keď chce niekto na gympel alebo biling atď., tak holt áno, sú tam nejaké tie vyššie nároky na tie decká...

ivett1
27. nov 2024

ani nám (rodičom) to nerobí problém... dcérka chodí na strednú umeleckú a bežne musí vypracovať rôzne náročné zadania (výtvarné, animačné a pod) aj cez víkend+ sem tam projekt z iných predmetov, ale vybrala si túto školu, je talentovaná a teda neviem si predstaviť ako by som jej mohla pomáhať robiť napr. maľbu stredoveký motív na A2...ona sama to berie v pohode...
syn chodí na bilingválne technické lýceum (elektrotechnika) a tiež robí projekty aj cez víkend, tiež mu to nerobí problém, školu si vybral a je spokojný...ani tu si neviem predstaviť ako by som sa zapojila do jeho projektu napr. v ANJ na tému tranzistory a neviemčoešte 😁
obaja vedia, čo chcú, obaja si musia odsledovať náročnosť na vypracovanie a termíny, ale sú už na strednej, tak to by už nemal byť problém...nie je to teda už "úloha" pre nás - rodičov...ako tu niektoré kocky spomínali...možno na základnej by ešte bola, ale aj tam boli samostatní a tvrdohlaví - nedali si do projektov "kecat"😁

kaktusik007
27. nov 2024

na zakladke na prvom stupni som s tymto mala problem - ale po doraznom vysvetlovani pani ucitelka pochopila, ze naozaj nemoze v sobotu zadat veci do edupage a ocakavat, ze ich v pondelok dieta bude mat hotove.
Teraz mam decka uz na strednej - samozrejme ze mi vadi ked si robia veci do skoly cez vikend, avsak - vzdy to bolo zadane skor, len moje deti boli lenive a nechali si to na poslednu chvilu. Takze moj hnev smeroval tam. Inak som si zvykla, ze ked mam nejaky plan s detmi na vikend - komunikujem im ho. Aby sa vedeli zariadit.

midori123
27. nov 2024

@abbey1 ja len na margo tej prečítanej jednej knihy.
Môj muž, ja a naša staršia dcéra, dokážeme bez najmenšich problémov prečítať jednu knihu za jeden deň.
Úplne vážne, prečítame komplet všetko, čo má písmenká.
No mladšia dcéra, doslova nenávidí čítanie!
Môj muž sa už niekoľko krát vyjadril, že nám ju museli v pôrodnici vymeniť, alebo čo.
Od malička nás všetkých vidí s knihou v ruke, nie s mobilom, ale s knihou. Aj staršiu sestru, ktorá si dodnes nosí knihu aj do školy a cez prestávku si číta.
Mladšia je momentálne v 5. triede a ver či never, dodnes neprečítala sama ani jednu knihu.
Skúšali sme to na ňu rôzne, že ona jednu kapitolu musela prečítať, druhú som čítala ja, alebo dcéra, alebo muž. Ona pri tom vyslovene trpela, ten výraz tváre…. No dovidenia.
Takže áno, existuje aj dieťa, ktoré MÁ problém prečítať aj jednu knihu.
Ale zas, ona je športovo veľmi nadaná, robí šport, kde trénuje 5x do týždňa a ak je cez víkend sústredenie, alebo seminár, tak v podstate ťahá 12 dní v kuse a bez reptania.
Na poslednej súťaži vyhrala majstrovstvá Slovenska.
Ale knihu proste do ruky nevezme ani za toho anciáša

terezkaarthuramax
28. nov 2024

@midori123 wAw šikovná..
Ja to mam.naopak šport ma nebavi ale čítam rada. Aj sa mi podarilo za jeden den precitat celu knizku.

ninanikalova
29. nov 2024

Keď si to tak zoberiete žiadna úloha nie je na víkend úloha na víkend je odmietnutie vykonať si úlohu v piatok kedy je ešte pracovný deň.

Ja keď som chodila na SŠ (pred cca 3 rokmi) čiže nie je to až tak dávno tak sme na "víkendy" mali hlavne veľké zadania teda výkresy, protokoly etc. Ale zas to nebolo vždy nutné robiť do pondelka pretože predsa len na SŠ nemá človek daný predmet každý deň. Takže buď som si k tomu v piatok po škole sadla spravila som si všetko čo som potrebovala alebo som si to nechala na pondelok/iný deň v ďalšom týždni. A víkendy som mala voľné, aj kvôli tomu že som popri SŠ brigádovala a teda víkendy som chcela stráviť inak.

A nemôžem povedať že by mi to akokoľvek uškodilo skôr bol človek lepšie pripravený na VŠ kedy si vedel rozdeliť robotu tak aby zvládol všetko na čas a nezbláznil sa z toho a vedel si k tomu nájsť aj nejakú voľnú chvíľu.

janage
29. nov 2024

@ninanikalova bavíme sa o úlohách co cinknu na edupage v piatok PO vyučovaní s termínom v pondelok. Alebo ako tu písala mamka, že deti do večera čakajú na poznámky vyučujúceho, ktoré majú mať do ďalšieho dňa prepisane v zošite. O úlohách nad rámec a na víkend.
Nie dlhodobých projektoch, kde si to môžeš rozvrhnutie podľa seba.
Mojim deťom aj cez víkend chodia úlohy. Dokonca aj tomu na ZŠ chodili, kým sa rodičia neohradili.

sisska96
29. nov 2024

Nie . Je to ich povinnosťou ako nám dospelým chodiť do roboty, na nákupy, upratovať variť a pod. Keď leniví nechajú na poslednú chvíľu tak ich problém

janage
29. nov 2024

@sisska96 a tebe tiež šéf posiela v piatok a cez víkend mimo pracovnú dobu pravidelne pracovné úlohy do pondelka rána?
Či si ty zadelujes svoje voľno podľa seba?
Opakujem ešte raz nejde o dlhodobejšie projekty či veci, ktoré ako ty píšeš, si leniví nechajú na poslednú chvíľu.