icon

Dovolili by ste beznikotínovú cigaretu tínedžerovi?

6. mar 2025

Dovolili by ste vape cigarety 15 rocnemu synovi.
Hovoríme si do istej miery všetko.
Prišiel za mnou s tým,že sa mi chce priznať ,že skúsil jednorazovú beznikotinovu cigaretu.

Opýtal sa ma či by som mu nekúpila jednu,že to nechce robiť za mojich chrbtom.

Čo by ste spravili vy?

Ja som počula že je to svinstvo viac ako cigy.
Ale on to nešlukuje povedal.

Strana
z2
crazy_cat_lady
6. mar 2025

pekne, ze sa ti takto priznal. bud to bude robit s tvojim "pozehnanim", alebo poza tvoj chrbat. kazdopadne to je skodlive, skus mu dat precitat nejake clanky na nete, aby vedel, co si chce davat do tela..

klotildabazarik
6. mar 2025

Ked to neslukuje naco to potom robi? Unika mi potom "pointa" celeho fajcenia? A nie nekupila by som moju 15rocnemu decku taku zbytocnost

ina2405
6. mar 2025

Určite by som mu to sama nedovolila, ale bola by debata. Ja som našla túto vape cigu 22 ročnému a spravila som mu prednášku. Či s efektom, neviem. Keby bol mladší, to by bola ešte väčšia rozprava. Ja som sama fajčila ako stredoškoláčka a rodičia na to dosah nemali, nevedeli o tom. Takže viem, že niektoré veci idú mimo mňa...

milanemila
6. mar 2025

@klotildabazarik no robi to aby bol “cool” a lebo to robia ostatni a tymto sposobom chce zapadnut 🤷🏼‍♀️

klotildabazarik
6. mar 2025

@milanemila jaj mne zo hlava neberie a este ze beznikotinove to je uz naco? 🙄😂Za nasich cias "roboske marsky" a išlo sa😂,

samik88
6. mar 2025

No dneska to naozaj veľa mladých fajčí. Zrejme preto to chce aj on,aby zapadol medzi kamošov. Ako mama by som mu to určite nekúpila. Naštuduj si poriadne o tom všetko ,ako to škodí ,prepošli mu odkazy,prečítajte si to spolu. Ale neverím,že to nedáva do pľúc. Ak aj nedáva ,určite k tomu čoskoro dôjde aby sa mu nesmiali.

7miriam77
6. mar 2025

Ja som ako 15 ročná s kamoškami na internáte potajme fajčila na balkóne....pripadali sme si strašne cool 🤣🤣 a pritom mi to vôbec nechutilo. No frajerina byť musela. Tým chcem povedať, že mladým ľuďom môžeš zakazovať,no aj tak si spravia po svojom. No mamina mi cigarety nekupovala, kupovala som si ich z vreckového . Mimochodom, fajčenie sa mi protivi doteraz...takže mi to nijako neublížilo

guudy
6. mar 2025

@ina2405 ja len, ze rodicia to isto vedeli, kedze si smrdela od cigariet kompletne ;)

ina2405
6. mar 2025

@guudy nie, lebo aj mama fajčila, asi necítila. Raz mi cigy našla, preplesla ma a ja som povedala, že sú kamoskine😁

dominikamacakova
6. mar 2025

Beznikotinova nie je žiadna. Na týchto elektrických je väčšia závislosť ako na kreku, ale kľudne mu začni kupovať cigarety. Veď to spôsobuje rakovinu a milión iných zdravotných problémov plus to stojí 5€? Ja nechápem ako sa môže jeden rodič opýtať toto na koni 🤦

dominikamacakova
6. mar 2025

A odporúčam tento dokument, pusti aj jemu 🤷

autor
6. mar 2025

@7miriam77 ak ka som fajčila potajomky .
Z jednej strany som rada lebo môj syn je ku mme naozaj úprimný a viem o ňom asi všetko.
Som rada ,ze ma ku mne takú dôveru.
Len naozaj som ostala zaskocema

kacena4
6. mar 2025

moj nazor... do istej miery mu dovolite vsetko... to je riadna pakovina, sorry ale ak by chcel vyskusat marisku/heroin do istej miery mu to dovolite?? je pekne ze ma s vami dobry vztah a komunikuje s vami v tomto veku, ale vyskusat a fajcit to svinstvo je rozdiel ako budu jeho pluca vyzerat v 30? 50? treba argumentovat a nastavit hranice co uz nie je vhodne a toto je jedna z tych veci

nin12345
6. mar 2025

Neviem no a pytali ste sa naco mu to je ked to nema nikotin?

tanuuulka
6. mar 2025

ja ti iba poviem, že si riadne super mama, že má v tebe syn takúto obrovskú dôveru. aj ja by som to chcela, uvidíme, ako pochodím, ked mi deti podrastú. 🙂 ...a nie, nedovolila by som to, hranice sú hranice.. a ešte by sa kamošom "pochválil", že mu to kúpila mama, no to by si bola ozaj matka roka :D ... podľa mňa nám každej jednej zostáva iba dúfať, že naše deti budú mať dosť rozumu a zdravo si budú vedieť rozhodnúť, čo je dobré a čo už nie... a že ak to bude robiť za tvojím chrbtom, tak aj s tým sám prestane.

januska12323
6. mar 2025

Nie nekúpila by som, keď chce byť frajer nech si kúpi sám.

lia2929
6. mar 2025

Kupila a brala by som aj to ze prisiel za mnou a takto mi to otvorene povedal. A kupila pretoze zisti ze to ani nechuti extra dobre a prestane ho to bavit. Nech vyskusa , vsetkych co poznam vydrzali tak 3 mesiace. Nie je to chutne a drhne z toho. Vitavape su ako inhalatory vitaminov. Tie som si kupovala lebo nemali nikotin.

autor
6. mar 2025

@januska12323 tak to neni problém jemu by to predali. To viem na isto.

mirro
6. mar 2025

Nie, nekúpila by som. Takú sprostosť by si musel financovať sám z brigád.

denkabemommy
6. mar 2025

Ja by som to kúpila ale dala k tomu kázanie a pozrela by som s ním nejaký dokument o vapovaní. Tým by mu bolo jasné, že si síce úžasná mama ale nesúhlasíš s tým čo robí

guudy
6. mar 2025

@ina2405 hej, fajciar neciti..

deedol
6. mar 2025

urcite nie a s vysvetlenim preco - co to obsahuje, ako to skodi, co to robi s telom... este mam male dieta, tak som mozno hrdinka, ale snazim sa ho takto viest uz teraz.

ja_mama
6. mar 2025

Jedna vec je, že to škodí a druha že si tým vytvorí zlozvyk/závislosť...možno neskôr skúsi aj nikotinove, možno nie...ale ten zlozvyk vapeovat mu môže zostat 🤷‍♀️ takže určite by som to nedovolila

iwesska
6. mar 2025

Nekupila. To sa fakt potrebujes pytat,co urobit? Ked pride nabuduce za tebou,ze skusil travu,ci mu nekupis,tak kupis,aby ste mali dobry vztah? Alebo flasu konaku? To,ze to nebude robit za tvojim chrbtom je ciste psychicke vydieranie. Moj ma 14,tuto temu mame prebratu,priznal sa mi,ze uz ho 3x ponukali, ale on to nechce ani vidiet,lebo odmieta si minat vreckove na to,aby si nicil zdravie. A viem,ze to nerobi,lebo on mi povie aj to,co nevie. Nevie udrzat tajomstvo,lebo ho hryzie svedomie. Ale vela jeho spoluziakov si vejpuje. ChcCvalabohu,uz ich idu zdanit tak ako cigarety a zvysia sa ceny.

kiwi3
6. mar 2025

ocenila by som, ze s tym za mnou prisiel (zdoveril sa) a vysvetlila mu, ze nekupim, lebo je to skodlive a ja ako jeho mama mu chcem len to najlepsie.
neviem, co ine by v tomto pripade este mohlo byt spravne...
ci si to kupi sam, to uz je na jeho svedomi. ajtak s tym nic nespravis, ak bude chciet.

vler
6. mar 2025

Nie, nepodielala by som sa na tom aby som synovi ulahcila budovanie skodlivych navykov

jana_eyre_2
6. mar 2025

Pekne, že povedal, ale teda ja by som nikomu nekupovala nikdy nič čo ohrozuje zdravie, tobôž svojmu dietatu.. a ešte aby som to financovala, tak to by bolo namna príliš..

Načo sa potom snažiť od mala im vstepovat všetky tie správne hodnoty, snažiť sa im poskytovať zdravé jedlo a pohyb, keď potom za jedno úprimne priznanie dostane aj totálne nezdravu vec?

Je mi jasné že pubertaci robia veci čo sa mi páčiť nebudú, ale ani to nebudú robiť s mojím požehnaním a ešte za moje peniaze.. taký mám na to názor..

huxy
6. mar 2025

Autorka, to že by mu to predali je vec jedna, ale za čo by ich chcel kúpiť, vec druhá.
Nedovolila by som to, a ak by to spravil potajme, tak by si to nemal za čo kupovať, t.j.nedostal by viac vreckové.

jana_eyre_2
6. mar 2025

A ešte jednu vec často preberám s deťmi - a to je to aby si boli vedome že je omnoho viac "frajerskejsie" byť svoj ako byť rovnaký ako každý druhý puberťák.. ja som napríklad prvý krát fajčila cigarety ako 11r.. pravidelnejšie som fajčila tak v 15tich a keď som mala 16-17 tak som si uvedomila že som omnoho viac cool keď viem povedať že nechcem fajčiť, alebo napriklad že nejem mäso a aj som vizážou vyzerala trocha inak ako moji kamaráti (rada som experimentovala).. že mám vlastný pohľad na svet a že si za tým stojím.. ľudia ma potom viac brali.. a to som bola vždy tá tichšia.. toto chcem naučiť svoje deti (zatiaľ úspešne) že sú zaujímavé práve tým iným..

ankare
6. mar 2025

Nekúpila by som mu to.

Strana
z2