Dovolili by ste svojej 15-ročnej dcére ísť na kávu so spolužiačku?
Dovolili by ste svojej 15 ročnej dcére ísť na kávu so spolužiačku? (Kávu ešte ani raz nemala, keď trochu ochutnala z mojej tak hovorila že je dosť horká🤣). Hovorila že by si možno dala late alebo karamelove late ci niečo také
A preco by si ju nepustila na kavu pre boha? Vsak nejde do opioveho brloha. Moje 15 rocne ditko presedlalo na kavu uz od minuleho roku a som rada, ze uz nepije mlieko s nesquikom sa mi to zda zdravsie ako ten presladeny nesquik, este si aj sladi medom namiesto cukru. Ano, 15r deti si chodia obcas sadnut, chodia sa naolovrantovat alebo dokonca chodievaju aj vecerat.
Aj moja chodí s kamoškami na "kávu". Skončí buď s čajom alebo vodou. Dokonca niekedy s ničím 🤷♀️
Aj moja 10 ročná dcera už chodí na “kávu” s kamoškami 😀
pijem kávu od 15tich 😂 v živote matku nenapadlo mi zakazovať
Jasné .Kávu sme pili v jej veku skoro všetci v mojich časoch (česť výnimkám)a väčšina už aj prvé šluky a chalani aj alkohol mali za sebou.
Môj 15 ročný si vyrazil rovno na lángoš do iného mesta s partiou kamarátou a chodia si sadnúť už dávno.
Moja bola teraz na kávu so spolužiačkou - dali si napenene mlieko a zákusok. Niekedy si dá kakao, inokedy fresh alebo bezkofeinove karamelove late.
Moj 14ročny chodi na kavu. Pritom kavu nepije. Ozaj si urobil par krat ked mal nejaku pisomku. Dovolila by som.
Bud rada ze necumi doma do mobilu a chce sa normálne socializovat. Ak je to kava a nie alkohol nemáš čo riešiť. Kľudne aj kofeínovu...
Samozrejme že áno.
Bože môj ja som v 15 tich už aj pivo vycápala a nikoho sa nepýtala 🤦♀️ a tu sa rieši káva.
Vieš koľko kofeínu už tvoje dieta vypilo? V kofole, coca cole, čiernom čaji …
Boze dakujem za moju mamu, ze aj ked som mala ja 15 pred 17 rokmi, tak bola pri zmysloch a normalna a nespravala sa ku mne ako k nesvojpravnej 🙏🏼
V 15 som s babičkou pila kávu bežne🤔
v 15?to je 9 rocnik ci 1 ronik na strednej?ak prvy rocnik na strednej tak ja som uz chodila s kamoskami na pohar vina:DDD samozrejme bez rodicov, kavu som zacala pit na vyske, nechutila mi:DD boze neprehanajte to , nechsi da aj normalnu kavu o ktorej pochybujem ze jej bude chutit mozno tak capucino, skor ide o to ze chce byt uz velkou zenou a povie ze ide na kavu..nechapem naco ti vobec specifikuje ze ci ide na kavu alebo dzus..boze moj, ja v jej veku a som tu neporodila osm predcasne, ani som nebola vyhodena zo skoly ani nic podobne
@rayla tiez nechapem uz fakt niektore otazky:DDD ale zda sa mi ze tieto deti su take pravdovravnejsie...neivenm si predravit s mojou mamou rozboerat v 15 co vonku pijem alebo budem pit...neivem tusim sme mali aj slobodnejsiu mysel ako tieto deti..lebo vsade ich len kontroluju ci v skole, ci doma, ci system..choreeee a potom chudatka sa ptaju ci si mozu dat pohar kavy rodicov a uvedomely rodic uz z toho na nervy tiez popleteny sa to zacne pytat na konovi
urcite si daju nejake vanilkove, karamelove al matcha latte a to sa o kavu skoro ani neobtrelo
A problém je, že dcéra niekam chce ísť, “na kavu”? Alebo, že si chce dať kávu? V každom prípade by som v tom problém nevidela, to je prelom ZŠ a SŠ, na SŠ niektoré deti už cestujú medzimesto, niektoré sú už na internáte… Poznáš si dcéru a ak jej dôveruješ, že to bude len nejaká slušná kaviareň a dá si vodu, limonádu, alebo aj tú kávu a vráti sa v rozumnom čase domov, prečo nie? Čoho sa obávaš?
No nevidim tam ziadny problem, to uz je vek ked uz som sama cestovala do ineho mesta do skoly, niekedy sme mali aj cas medzi hodinami - kedze sme na zdravotke niekedy cakali na vyucujich dr a pod. Sli sme do mesta si sadnut na nieco. A co uz si da si myslim ze v tomto veku uz neni nejak opodstatnene zakazovat kavu, keby chcela da si ju aj sama a nikto nezisti. Maximalne jej poradit ze ked neni zvyknuta nech si da bezkofeinovu alebo nieco ine, ci jej to vobec bude chodit a nehcce si dat radaej nieco overene co ma rada 😃 ale i ak ziadny problem nevidim
@angelinja inak tk ma napadlo ze keby sa v 15 pytam mamy ci si mozem dat kavu vonku s kamoskami tak by sa na mna asi divala ako puk 😂 aj ked zase na druhej strane by som chcela tiez aby moje deti sa so mnou voac rozpravali, a napr taky manzel niezeby mal so svokrou zly vztah, ale taky odstup ze nikdy spolu nic neriesia osobne veci. Len tak ze ako sa mas, co nove ale uz ked som s nim chodila to mal okolo 20, byvali spolu a ked sla na dovolenku ani nevedel kam vlastne ide, lebo sa proste nebavili o nicom normalne.
Ja som cca vtedy ozaj zacala pit kavu 😂
Najprv latte... kapucino...
A na zeleny caj moze ist? Lebo tein je presne to iste ako kofein. Ak si neda "smrtak", ktory by jej najskor ani nechutil, tak fakt nevidim problem. Moja chodi tusim od cca 13. Da si cokoladu alebo obcas nejaku "slabu" s mliekom ak jej zavonia. Ja to nepoznam, lebo kavu vobec nepijem. A chodi aj s mladsou sestrou. Ta samozrejme vzdy iba cokoladu.
Možno to tak pomenovala. Môže si dať tisíc iných veci. Takze jasne, dovolila. Aj keby si dala jedno latte. Môj syn má 9 a chodí s kamošmi bežne do restiky, ktorú mame v meste. Naposledy dnes. Ešte aj mne doniesol obed 😀 takze jasne, nech ide a zabaví sa
Na bezkofeinovu v pohode 🙂 maju ju uz asi vsade..
Ja nie. Kofeín do 18 nie je o.k. A najnovšie výskumy hovoria až do 23-25. Keď su decká stále "vo vývine". Moja dcéra začala až po 18 a sama cíti, že to nie je ten správny spôsob ako sa udržať "pri zmysloch". Skôr jej vtĺkam do hlavy aby bola dobre najedená, hydratovaná, mala dosť črstvého vzduchu, VYSPATÁ, a čo najmenej na obrazovkách. Ale to už je dnes ťažšie 🤷🏻♀️ Fakt veľa deciek si dnes vytvára kadejaké závislosti, hrajú sa na dospelých... a končí to všelijako. Pozerala som zopár videí o energetických nápojoch, kde zistili, že ten "killer" v nich nie je ani tak taurín, ako cukor a kofeín. So srdcovým svalom mladých ľudí to dnes robí veľkú paseku 🫤 Zošeň jej Cigóriu 😉 Tam je aj inulín, ktorý je pre naše telo prospešný. A môže jej piť aj liter. Len jej to prospeje 😊
Takto... Nwm čo sa z toho tu robí, ako keby mala ísť na fľašu vína a prečo je káva v pohľade verejnosti stále stigmatizovaná, ako niečo pre dospelých. Pre info v jednom single espresse je toľko kofeínu, ako v 2dcl coca coly. Ale kolču jej určite dovolíš. Hold... Arabi a im podobný normálne na letisku kupujú 5-6 ročným deťom kávy, neraz sim to videl a ešte aj prizvukovali baristovi, aby bola tá káva s kofeinom...
@cmuckolog kedysi to tak bolo aj v Európe... Stačí si pozrieť Pipi zo 60tych rokov.. tiež tam s anikou a tomim pili bežné kávu 😀..
No a taká čokoláda tiež povzbudzuje podobne ako kofeín..
Potom co stretavam deti zo zakladky s energetakmi v ruke je kava prijemne spestrenie 😂
A ano pustila, odporucila by som jej bezkofeinovu, alebo vysvetlila co a ako.
Mna skor zaraza ta "aktivita". 15 rocne vyseduvaju na kavickach.
To uz neexistuje ist spolu na plavaren, na jogu, posilka? Do kina na dobry film? Pozriet nejaku vystavu, predstavenie?

Neviem, pointa je káva, či to že či môže ísť s kamoškami sadnúť? Moja dcéra chodí sem tam od 11 do pizzerky s kamarátkami. Ma takmer 13, na kávu chodí so mnou často, samozrejme bezkofeinovu, latte