Egoistické dieťa
Ahojte. Idem si k vám po názor, čo by ste robili na mojom mieste. Vydávala som sa prednedávnom a ja ako aj manžel sme si do manželstva priniesli po dve deti. Vekovo sú už všetci štyria starší...11,13, 15 a 16. Nakupujeme spolu s mužom, alebo aj samostatne, no podstatné je, že im kupujeme tak ako iný rodicia aj my sladkosti, slané...pochutiny...rodinné balenia, či každému rovným dielom...jeden z chlapcov sa však nikdy neuspokojí so svojím dielom a po tajomky zle sladkosť i ďalšiemu dieťaťu a to v čase, keď je sám doma. Nemá problém si vziať i rodinné balenie chipsov, dezertov v dobe, keď nie sme doma a zje to sám, bez štipky ľútosti. Keď sa ho na to pýtam, ta mi klame do očí a ja si s ním už neviem rady...ako vyriešiť spravodlivosť pre ostatné deti?
Ja mám na to napríklad opačný pohľad prečo by mali byť ukrátený ďalší 3 súrodenci? Mne by sa tiež nepáčilo keby si niekto druhý berie niečo čo je moje, bez opýtania. Všetci 4 majú rovnakým dielom každý deň 2 sladkosti mi príde postačujúce + spoločne čo si môžu dať večer k telke a ešte má aj vreckové. Ak by zjedol súrodencovi bez opýtania normálne by som vrátila zo sladkostí ktoré má na ďalší deň prípadne strhla z vreckového.
Ak správne chápem bavíme sa tu o sladkom ktoré majú ako bonus nie o strave.
Tu sa nebavíme o situácii že chlapec príde spýta sa mám chuť na čipsy, keksy môžem si ich otvoriť? Prípadne sa spýta súrodenca môžem zjesť tvoje cukríky? Podľa mňa je úplne normálne spýtať sa keď niečo chcem a nieje to moje.
Keď sme boli deti vždy nám rodičia kúpili z každej sladkosti rovnako, každý si zjedol svoju prípadne sa spýtal či si môže zobrať aj toho druhého alebo otvoriť čokoládu ktorá je k telke.
My zas máme kopec sladkostí a nikto ich neje. Občas manžel povyjedá a keby som mu mala vyčítať, že to zjedol mne alebo deťom, no neviem 🤯 Lebo je zákon schválnosti, že akurát to, čo zje manžel, si zmyslia zrazu jesť aj deti.
@lasoli mala som doma vždy zásoby maškrt pre deti, avšak som sa nemusela obávať, že ich za deň zjedia. "Moji" si mohli s kludnym svedomím vziať sladkost, pretože vedeli ze keď sa najedia vareného, tak prečo nie? Od malička športujú, takže občas potrebovali doplniť energiu i navyše 🙂. No nepočúvala som on mi zjedol to, či ono...nedovolil si to ani jeden. Preto zásoba doma. Tak isto je na tom jeden z manzelovich chalanov, vie co sa patrí..teraz to už tak nemôže byť avšak všetci traja chalani stále ovládajú slušnosť a športujú, tak prečo ich trestať za brata? On sa z domu nechce pohnúť ani na bike, či prechádzku, ostatní majú pohybu až až...
@simona20201309 ja nechcem pred nim schovávať maškrty...vy vážne neviete čo píšete!
Ja si myslím že to je o pravidlách aké majú doma...a aj hodnoty. Niekto nie je ochotný vyhodiť za palmový tuk a cukor peniaze...len pre pocit aby mohli zjesť koľko oči vidia (teraz nemyslím vôbec ale zasa to čo som čitala u niektorých mám mi príde v dnešnej dobe rakoviny a inych civilizacnych chorôb, zvláštne)....myslím že rešpekt voči ostatným je namieste a pokiaľ má aj vek...a bolo to povedané nahlas, že si to ostatní neželajú. Ak má vreckové nech si kúpi naviac z toho. A ak si minie bohužial.
Myslím že súdiť autorku a hodnotíť slovami chúdence deti..nie je v poriadku. Je náročná doba a prišla po radu a nie odsúdenie.
práveže autora o tom, že jedno normâlne nekonzumuje začala písať až teraz...a áno aj ja si budem stáť za tým, že v našej rodine nie je toto je tvoje a toto bratove...samozrejme sú hádky...to je normâlne...ale tak ja mâm aj normálne detí, ktorým viem vysvetliť danú situáciu....Brat mal chuť na to a to, spapal...ty pođ a vyber si z toho, čo ostalo...a dieťa si vyberie...ale to je jedno...možno by sa autorka mala zamyslieť aj nad możnosťou, že síce je to dieťa v puberte ale...čo ak nebol stotožnený s tým, že bude mať ďalších 2 "nevlastných" súrodencov...čo ak mu vadí, že všetci bývajú pod jednou strechou? Ak autorka píše, že sa nezapája...nevýjde z izby...odmieta jesť normálne jedlo - tým pádom je samozrejme, že sa napcháva potajomky sladkosťami...a nie hneď chalana odsudzovať, že je nevychovaný a egoista...a za ďalšie....to, že klamé svedčí o tom, že asi nie je niečo doma v poriadku....lebo ak by bolo, ak by vzťahy boli super, ak by sa nebál zdôveriť, porozprávať atď. tak by neklamal...a je jedno čo si o mne pomyslìte, ale z vlastnej skúsenosti ...keď som bola v takom veku...napr. v škole...veľa deciek aj kradlo doma peniaze na sladkosti, lebo im rodićia zakazovali...klamali rodičom, lebo sa ich báli atď...ja to nepoznám, lebo nevravím, že sme mali všetko, boli časy, keď nebolo na chleba, lebo mama všetko sama ťahala...ale nikdy sme nič potajomky nerobili, nikdy sme neklamali, nikdy nekradli...a to je vďaka len pre moju matku, lebo sa s każdou situáciou, ktorá v rodine nastala dokàzala popasovať a hlavne bola pred nami otvorená...nebolo také, że detí do izby, lebo dospelí sa rozprávajù...a iné výchovné metódy 80% rodičov...a tým pádom sme k nej boli otvorení aj my... takže myslím si, že tam bude problém úplne niekde inde...a możno vâm to vykričí v dospelosti, keď s vami nebude pod jednou strechou....Pekný deň, vypínam upozornenie takže ma nemusíte označovať a ani mi odpisovať, lebo to neuvidím...
@simona20201309 vzťah a prečo neprídem za mnou, ze ma na niečo chuť? Pretože prvá cesta zo školy je skriňa z maskrtami a vie, že keď aj príde za mnou, že má na niečo chuť, tak mu pripravím JEDLO a nie ďalšiu SLADKOST. Sladkosť predsa nemôže nahrádzať jedlo,...ale na toto by ste sa nepýtala, keby ste aj čítala.
@simona20201309 preto nepríde lebo odpoveď a úplne normálna a regulerna by bola: Prepáč, ale už si mal, toľko sladkosti denne považujem za primerané. Daj si ovocie napr. Odpoveď od súrodencov by bola: nie. A on to dobre vie, odmieta rešpektovať inú odpoveď ako mu je po vôli a tak nepríde a papká tajne.
To akoby si sa pýtala prečo 16tka nepríde za mamou, že si chce zafajciť, nech jej dá, kúpi, aby nemusela tajne.
Mladý vie, že to čo robí nie je správne, preto.
Dôvod 2 sladkosti sú mi malo chcem 4, nie je dôvod.
Ide o časté a opakované správanie.
Doteraz to robím a nemám za to výčitky svedomia :D
AK som spoločné zjedla, tak samozrejme dokúpim, alebo sa spýtam, či môžem, cudzie nechám na pokoji, ale sa nedelím.. keď sme dostali každý vlastné, tak som nerozdávala ostatným.. ja som ako Joy z Priateľov, ja nedávam zo svojho jedla - mužovi som bola schopná vybrať môj kúsok chleba z ruky, keď mi ho zobral.. ja som to totiž mala presne vypočítané, koľko si chcem dať. Nie sme v situácii, aby druhý zostal hladný či umrel od hladu: kúp si vlastné, keď chceš, alebo si nakrájaj chlieb sebe, JA som si sadla s svojmu jedlu (či čokoláde, keksíku) a chcem si ho vychutnať. Som na to veľmi háklivá. Nedám :D
Akoby sa mladému páčilo keby to bolo opačne a kým by prišiel zo školy už by nemal nič?
A prečo by mali byť potrestaní ostatní, ktorí pravidlá rodiny dodržiavajú?
@zmrzlinka2021 nezjem ostatnym, ja ponuknem, ale u nas syn ani muz to nechcu, jedine moje PMS 🙃 aj napriek tomu, ze mozu mat co chcu, lebo ja aom fakt taka povaha, ze chces nieco? z 99% chcu len normalne jedla a u nas neexistuju zasoby, keby si prisla ku nam domov dnes nenajdes 1 keks ani chipsy, ked idem do obchodu pytam sa co chcu, syn puberatak ten ma rad poriadne jedla a emocne jedenie blbosti u nho nie je, prides k nemu do izby a na stole nema nic, muz si da sem tam nejaky keks vecer, aj to nejake male balenie mu vydrzi aj tyzden, ja keksy nejem roky, tak som nastavena, lebo sa z nich pribera, ale tie chipsy raz do mesiaca som schopna zjest cez pms cele.
Ako matka, alebo zena, nevlastna matka by som sa s tym dietatom porozpravala, uz som raz pisala, ze dieta nemusi byt uplne ok s tym, ze zrazu ma viac surodencov, isla by som kludne aj za psychologom, mozno to potrebuje emocne spracovat, alebo ho trapi nieco ine a tiez by som sa ho medzitym opytala co mu chuti. U nas ked idem varit sa ich opytam co chcu jest, alebo za mnou pride syn mamka prosim uvaris mi to a to, inak este jedna taka vec, teraz som si spomenula ako malemu mu vzdy babka kupovala hrozne vela sladkosti, kazdy den mal nieco sladke, potom som povedala, ze je toho uz asi vela a naozaj sme teraz vo faze ked ja sa dokonca pytam ci nechce nieco specialne, ked isem do obchodu, alebo ked ide on nakupit poviem, kup si chipsy, alebo co chces a on si nikdy nic nekupi, lebo nema na to chut, stale pyta len "normalne jedlo" aj k tomu sa da dospiet prirodzene casom.
Ja si myslim, ze tam bude cosi viac za chlapcovym spravanim, bez surodencov si s nim sadnut, popripade este lepsie ho zavolat niekam von, opytat sa ho ako sa ma a co citi, ked ma taku dennu potrebu vyjedania maskrt, nevyhovuje mu strava v skole? ani syn v SJ niektore jedla neje, ale uz ked vidim, ze je nejake jedlo, ktore vyslovene nema rad, dohodneme sa, ze v ten den uvarim co chce, ale vzdy je to o komunikacii
Jest nadbytok sladkosti a pochutin je zavislost a vo vacsine pripadov si tym ludia nieco kompenzuju. Proste zajedaju problemy. Moze to byt aj pripad tvojho syna.
A nebolo by riesenie nekupovat domov taketo veci, resp. kupovat len na urcite prilezitosti, ked sa hned daju na stol a detom zvysit vreckove o primeranu sumu, aby si kupili sami, ked budu mat chut, zjedli a bolo?
a to je trestanie ked im kazdy den das po jednej sladkosti a nic viac????No podla mna inu moznost ani nemas.A zasa zasobovat sa blbovinami tiez nieje najlepsie.
@autorka Chlapec si zarába na zdravotné problémy, nepribral už? Mňa napadá jediné riešenie, kúpiť maškrty, každému rovnako, čo má rád a keďže keď je to na jednom mieste, nerobí to dobrotu, tak nech si každý schová svoje. Sú už príliš veľký na to, aby si ty alebo muž schovávali sladkosti a potom ich vydeľovala po obede, alebo keď si prídu vypýtať. Takže jedine, nech si každý schová svoje, tak aby to druhý nevideli. Len je dosť možné, že ten chlapec začne lašovať a hľadať ich. Ak to zájde do takéhoto štádia, tak jedine potom nedržať sladkosti doma, alebo kúpiť trezor/skrinku na kód 😅. Ale nezaškodilo by poradiť sa s jeho doktorkou, lebo to nie je dobre, aby sa takto stravoval. Tiež ma napadlo, ako tu už písali predo mnou, že môže ísť o emočné prejedanie, zajedá nejaké problémy, možno si to ani neuvedomuje ale podvedome to robí a nevie to ovládať, preto zje aj súrodencom a navonok môže vyzerať, že je mu to jedno, ale vo vnútri sa možno sám na seba hnevá za to, že tú chuť na niečo nedokáže ovládať.
Takže ak normálne jedlo neje len hlúposti, tak hlúposti nedrzat doma.
Autorka tlieskam 👏 za slušné odpovede vyššie kritizujúcim super matkám.... 🙊 Neporadím však, mám takmer 14 ročného a robí podobne veci, mám pocit, že niekedy doslova šrotuje jedlo a ani sam o chvíľu nevie čo a koľko zjedol... 🙊 😁 Len kade tade nachádzam obaly z tyčiniek a pod...Sladké musli mizne z nádoby doslova pred očami... Na druhej strane má na poličke na pamiatku odložený ozdobený medovník či čokoládovú podkovu, ktoré dostal roky dozadu... 🙊
@karmen118 nepribral...neprejeda sa bežnou stravou, no silou mocou ju chce nahrádzať maskrtami...najrozumnejsie bude poradiť sa s jeho doktorkou...možno ho naozaj niečo trápi, aj to sa už muž snažil nenápadne "vyzistit "...no k ničomu sa nedopracoval, možno vážne nie je stotozneny s rozrastenou rodinou a nechce tatkovi Týmto ublížiť, ale na druhej strane...chalani si vychádzajú, dá sa dlhodobo ( cez rok uz) potláčať pocit, že " nechcem ich tu, ale budem sa hrať na dobrého kamoša brata, syna...? Ja osobne by som to nedokázala tak dlho
@autorka on nemusí mať problém s rodinou, možno ho trápi niečo v škole, alebo má sám nejaký problém so sebou, niečoho sa môže obávať, má podvedomý stres, potlačuje to v sebe a prejavuje sa to uňho takto, ako prejedanie, ale pravda, možno je len pažravejší. Prípadne to môže byť zdravotný problém, ja napríklad bývam anemická, mávam vtedy hroznú chuť na čokoládu, ale akonáhle beriem tabletky železa, chuť na sladké je odrazu fuč a nemám potrebu si tú čokoládu dať. Doktorka vás asi lepšie usmerní. Snáď sa vám to podarí vyriešiť k spokojnosti všetkých.
@andula77 ďakujem 🙂...žiaľ, vždy sa nájdu super matky. Áno, so "srotovanim " to dobre poznám pri oboch starších...sú v puberte a nevedia sa dojest- je to však hlad podľa mňa, keďže rastú...toto by nebol problém a teda ani nie je pri tých našich- však viem ze zjedia, tak navarím viac...keby bol tento "problém " , tak som šťastná 🙂
Ako som pochopila, ide o syna manžela. Chlapec má pravdepodobne aj matku, stretáva sa s ňou, či ako to je? Správa sa u nej rovnako?
@monro chlapcom mamina zomrela pred troma rokmi, má babku u ktorej papa na obed prevažne vyprážaný syr a sladkosti im tam moc nekupuje...
Tak podľa tohto to vyzerá tak, že syn je extra vyberavý.Tam je koreň celého problému, potom je hladný, chýba mu cukor v krvi a rýchlo ho musí doplniť.
Akože nechcem mudrovat, ale z toho čo píšete mne už príde, že je to istý druh poruchy príjmu potravy (sú rôzne druhy porúch).
Možno by ste sa o tom mali už poradiť s odborníkom, lebo desiatu nezje, obed nezje...jedlo iba jeho obľúbené...potom sa napcháva čipsami, sladkosťami.
Časom (ak nie už aj teraz) mu budú chýbať potrebné minerály a vitamíny v tele.Však on rastie, potrebuje pravidelnú vyváženú stravu.
Kamarátka má takéhoto syna...on nikdy nieje hladný.
A večer alebo aj v noci je schopný sa dokrmovat chipsami, lebo mu je zle od hladu.
In je strašné chudý, iba kosť a koža.
Sledovala som skvelu sériu, volá sa Extra slim vs extra fat...je to v angličtine, vedie to doktor/ odborník na výživu.
Skúste si to vyhľadať a budete prekvapená čo všetko sa považuje za poruchu príjmu potravy.
Ešte ma napadla spolupráca s jeho pediatričkou, vyrozprávať jej čo je vo veci.
A buď mu ona vysvetlí, alebo pre istotu mu dať zobrať krv a vidieť výsledky...ako na tom je aj zdravotne pri takejto životospráve.
Držím palce a veľa trpezlivosti prajem.
@mimka2019 toto mi zdvihlo tlak. Akože fakt. Čo už to je za mater,keď stále rodí deti a nemá na to? Aby mali jeden krúžok salámy? Na tvojom mieste by som jej poradila nejakú správnu a vhodnú antikoncepciu,aby nemuseli tie chúdence závidieť iným deťom,že majú na chlebiku na desiatu tri krúžky salámy. A potom to sú také,ktoré na inzerát nápisu,že či jej to nemôžem poslat zadarmo,lebo ona ma 7 deti a čaká 8. Asi každá vieme porodiť 10 deti,ale otázne je,či na to máme peniaze!!!!!
@cajomila ďakujem
smutný príbeh...
Hmm, my sme boli s bratom len dvaja, ale taketo sme si riesili medzi sebou. Preco sa stazuju tebe a nevyriesia si to s pazravcom? Akoze tiez sme nemali veci na pridel, ale ak dakto zozral privela veci aj druhemu, tak bola z toho hadka 🙂 inak tiez mi pride, ze je len vyberavy, tam by to chcelo seriozny rozhovor, ze proste sladkost nie je nahrada jedla. Ak by to robil vyslovene naschval, ze zozeriem bratom, tak by som mu to strhla z vreckoveho.
A tu robí aj babka veľkú chybu.
Lebo ja viem, že ona ho ľúbi a chce preňho to naj.
Lenže on nemôže jesť iba vyprážaný syr.
Však aj moje deti by najradšej jedli dookola iba ich oblúbene jedlo...ale to proste nejde.
Jedol vyberavo vzdy, alebo zacal az po smrti svojej mamy? Ak tak jedol vzdy, tak s tym nehnes. Ak zacal po smrti mamy, kontrola jedla je pokus kontrolovat istotu vo svojom zivote. Potrebuje len viac prijatia, viac lasky, viac si dovolit, viac sa uvolnit. Zakazy, prikazy, nutenie - to idete proti nemu, to sa bude vzpiertat. Aj ked je to nezdrave co robi.
@monro áno

Och stalo sa mi to veľmi veľa krát. Nikdy som to nebrala ako tragédiu a ani teraz z toho tragédiu nerobím.
Oveľa väčší problém ako je tá sladkosť, je podľa váš vzťah. Znovu sa budem opakovať....prečo nepríde za tebou a nepovie ti, ze ma chuť na niečo, ale uz nemá čo?
Ok, tak napíšem co asi chce väčšina počuť. Dohodnite sa so zvyškom rodiny, kam budete pred nim schovávať sladké.