icon

Egoistické dieťa

3. nov 2022

Ahojte. Idem si k vám po názor, čo by ste robili na mojom mieste. Vydávala som sa prednedávnom a ja ako aj manžel sme si do manželstva priniesli po dve deti. Vekovo sú už všetci štyria starší...11,13, 15 a 16. Nakupujeme spolu s mužom, alebo aj samostatne, no podstatné je, že im kupujeme tak ako iný rodicia aj my sladkosti, slané...pochutiny...rodinné balenia, či každému rovným dielom...jeden z chlapcov sa však nikdy neuspokojí so svojím dielom a po tajomky zle sladkosť i ďalšiemu dieťaťu a to v čase, keď je sám doma. Nemá problém si vziať i rodinné balenie chipsov, dezertov v dobe, keď nie sme doma a zje to sám, bez štipky ľútosti. Keď sa ho na to pýtam, ta mi klame do očí a ja si s ním už neviem rady...ako vyriešiť spravodlivosť pre ostatné deti?

autor
4. nov 2022

@ropucha6 áno, my sme šiesti a tiež sme si to riešili medzi sebov, resp. vybavili. My sme však spolu vyrastali od začiatku a tu je kameň úrazu. "Moji" chalani mu nepovedia nič, neprotirecia. Príde mi to, ako keby mu nechceli zle, pretože oni mamku majú ( on o svoju prisiel velmi skoro) avsak mne to povedia vzdy...najstarší je už na to zvyknutý- koľkokrát to povie jemu i mne...on si z toho jich nerobí.

autor
4. nov 2022

@jumama odmalička miluje syr a s tým spojené jedlá, či mal taký apetít i na maškrty neviem...no podľa slov brata áno. Po smrti mamky bolo všetko na manželovi, takže tiež nejak pestro nepapali- to však nevravím, že môže za to on. Zrazu bolo všetko na ňom a iste to nemal ľahké. Na začiatku, keď sme urobili rozhodnutie sťahovania som si to až tak neuvedomovala, no postupom času mám pocit, ze je to horšie a horšie a jemu to je jedno...s úsmevom mykne plecami.

aurorastone2
4. nov 2022

No mam dosť tak pokup veci... Podeľ na 4 diely... Daj 4 rôzne skrinky a kazdemu svoj kľúč 🤣🤣🤣🤣.... Chudák chlapec dosť čo sa musí prispôsobiť novej situácii novým ľuďom, podľa mňa vyjeda ešte aj zo stresu z teba, zrazu prišla macocha a doviedla si ešte aj deti, a on sa možno boji ze sa aj na mamku zabudne, za tie úškrny môže schovávať svoju neistotu a postavenie v rodine

akje
4. nov 2022

Podla mna je hladny. A vyziera co sa da. Je to chlapec, skusila by som mu zvysit davky jedla. Je v puberte, telo asi potrebuje viac, ako dostava.

sashabb
4. nov 2022

@akje ale veď on jedlo vyhadzuje a odmieta. Nečudujme sa potom, že je hladný a dopĺňa to sprosťami.
Autorka - 13ročný už musí mať dosť rozumu aby vedel čo robí. Zobrala by som ho k doktorovi. Za mňa nieje normálne aby vyhadzoval desiatu a nejedol obed a potom toto jedlo nahrádzal sladkosťami a čipsami. Ja by som bola zlá, žiadne sladkosti by odo mňa nedostal, pokiaľ by sa nezačal normálne stravovať. Veď to si len uženie zdravotné problémy.

zobaka
4. nov 2022

autorka - to je smutne, ked tak mali chlapci stratili mamku ☹ale vidis vsetko do seba zapada ako puzzle, on si nakoniec mozno "dotvara" dopamin tym jedenim sladkosti, najma ked ako pises je jedno z deti, ktore nezaujima ani sport, hra..atd

akje
4. nov 2022

Teraz som si precitala vsetky spravy.

Ja som bratovi vyjedala vzdy mikulasa, ked som bola malinka :D on si to vzdy vystavil na stole a jedol to aj pol roka :D jednoducho si ma rodicia vzdy posadili a povedali mi vzdy to iste. Svoje si si zjedla, na bratove nemas narok. On si posanoval, ma aj teraz. Ty si si spapala, uz nemas.

Skusila by som to povedat synovi spolu s tym, ze co zjedol bratom, to im kazdy den zo svojho vreckoveho zbehne dokupit ;) myslim, ze to by mohlo niekam viest. Ze ukracuje seba, ked berie im. Co myslis?

A porozpravala by som sa s nim este o jeho oblubenych jedlach a pripravovala isty cas to, co mi povie, ze mu chuti....
Sucasne by som mu venovala viac pozornosti a robila veci, co ma rad, aby sa mu vratila chut do zivota. Vyzera, ze vnutri trpi...

autor
4. nov 2022

@aurorastone2 ja mam dosť z vášho príspevku. Tá macocha prijala muzove deti ako svoje, spoločne chodíme na hrob, aby sa na mamku nezabudlo. Tá macocha vysvetlila "svojim" deťom, že boli a vždy budú v ťažkej situácii, pretože už za mamkou môžu ísť len k hrobu, ze sa ta macocha venuje rovnako tak svojím ako jeho detom, pretože uz sú vsetci styria naši?...že aj tie deti co si priviedla do cudzieho domu mali svoje zazemie, školu do ktorej chodili xy rokov, kamarátov a o to prišli...co myslíte, tiež takto hladia moje deti na manžela? Neviete o čom píšete.

autor
4. nov 2022

@zobaka je jediný z chlapcov, všetci traja majú svoje záujmy, krúžky, tréningy, kamarátov...on o nic z toho nestojí, stačí mu jeho mobil a posteľ...tam sa cíti najlepšie. Manžel sa mu snažil dohovoriť i v tomto smere, avšak ak on sám nechce, načo ho nútiť? Venujem sa mu, snažím sa ho zapájať do všetkého co spolu robíme, on však bud nechce, alebo sa potom hrá akoby nasilu...

autor
4. nov 2022

@akje žijeme spolu rok, viem o jeho obľúbených jedlách...sú dve...vyprážaný syr a ryža s mäsom a syrovou omáčkou, ak teda nepočítam do toho rôzne rýchle obcerstvenia, mekač, pizza...avšak musím brat ohľad i na ďalších troch 😉...

zobaka
4. nov 2022

autor - jasne, moze byt kludne aj introvert, predsa ma k nemu asi blizsie muz, alebo ved aj kludne spolu ho niekam vezmite a kamaratsky sa porozpravajte, to by malo zabrat, ked rozlustite spolu s nim problem

autor
4. nov 2022

@zobaka vyskúšame, ďakujem.

zobaka
4. nov 2022

autor - drzim palce, mas moj obdiv zvladat tolko chlapcov, nech sa dari, potom napis ci sa to podarilo vyriesit

akje
4. nov 2022

Ja viem ;) ale dalsi traja vyzeraju, ze su na tom psychicky dobre.

Ja chapem, ze chces priatupovat k vsetkym 4 rovnako. No to sa da iba za predpokladu, ze vsetci su ok. On nie je v poriadku. Potrebuje zvysenu pozornost. A aj si o nu pyta. Neignorujte to. Necudovala by som sa, keby toto vsetko, co sa u vas doma deje nesuviselo s pytanim pozornosti. Pozri, jeho tu uz riesis, zvysnych troch nie, co asi svedci o tom, ze je nejaky ten kus pravdy na tom, co pisem. Tak to tak skuste aj doma. Nech s nim otec stravi viac kvalitneho spolocneho casu, kym maju ostatni trening. Mozno aj on si nasledne nieco vyberie.. Ked bude v poriadku, zase si budu vsetci rovni.

simona20201309
4. nov 2022

Každý kto sa zastane chlapca nevie o čom píše...
Ty nechceš ani počuť o tom, že ten chlapec má zrejme problém a potrebuje pomoc. Podľa toho čo si písala, budete a ním mat ešte starosti. Kto vie, či netrpí depresiami (stačí mu mobil a posteľ). . .
Najprv sa mi zdalo, že riešiš blbost, ale teraz som presvedčená, že by ste mali riešiť psychológa.
Pisala si, že mu zomrela mamka pred 3r, bývate tam už rok. Predpokladám, ze ste nejaký čas spolu chodili, kým ste spolu začali žiť. Takže to muselo mat pre chlapca naozaj rýchly spad. Dosť rýchlo si jeho ocko našiel náhradu. Áno, chlap potrebuje pomoc, deti matku, ale asi to bolo na chlapca crle prirýchle.

lasoli
4. nov 2022

prepac napises egoisticke dieta a pritom mu umrela mama,a nie au tie tvoje zasa zalobaby?

cajomila
4. nov 2022

Oprava, ten program sa volá : Supersize vs superskinny.

derdia
4. nov 2022

Ahoj, vidim, ze dokonale mamicky, dokonalych deti ti nalozili... Lenze im nevysvetlis, ze tebe ide o princip, ze proste by si asi cakala, ze to dieta, nebude vyjedat vsetkym vsetko. Proste u nich deti mozu zjest vzdy vsetko🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️a kooooolkokolvek ved inak by boli tyrane.
A teraz k tvojej teme, neviem ti poradit, proste je pazravy, ma na to chut, nepomozes si.
Mozno nejedava dobre normalne jedlo, tak je stale hladny a vyjeda hluposti...asi len vyrast musi. Mozno potom si to uvedomi. 😊

simona20201309
4. nov 2022

@derdia ja nemám pocit aby jej tú niekto nakladal, len sme sa zastali chlapca.

autor
4. nov 2022

@akje máš pravdu, ďakujem za ďalší pohľad 🙂

autor
4. nov 2022

Dámy, matky, ďakujem za pomoc, mozno nasmerovanie, kde i my ako rodicia asi robíme chyby.Určite začneme doma a aj minimálne konzultáciu u pediatra.

Samozrejme ďakujem aj vám maminy, ktoré ste si tu o mňa obtierali ústa. Ďakujem za názor i keď je kratkozraký, ale je to váš názor a ten vám nevezmem.

janagem
4. nov 2022

Úprimne? My sme boli doma traja a mama vzdy bratovi varila špeciálne, lebo nejedol nič okrem kuracích rezňov. Vyzerá, že tu je jednoduché riešenie. Uvar jemu mäsko so syrovou omáčkou na pár dní a ostatným niečo iné. Nie je to až tak časovo narocne a pokiaľ nemáš rozmaznané deti, tak to úplne v pohode pochopia. Uvar viac a ak budú mať chuť môžu si dať. Ak nie, ostane chlapcovi na dlhšie a uvidíš, či papa menej sladkeho. Nie nadarmo sa tomu hovorí comfort food.

kandelabra
4. nov 2022

a ja zasa neviem pochopiť, čo je toto za dobu hádzať všetko len na "problémy" dieťaťa, tj, ospravedlňovať ho. Má 13, samozrejme že má problémy, je to kritický vek a trieskajú s ním hormóny, všetci sme takí boli! Ale to čo robí mi príde ako vychytralosť, nie nejaký problém. Je hladný, samozrejme, ako každé dieťa v jeho veku, ale prečo by sa obťažoval zjesť desiatu alebo obed v škole, keď má peniaze a môže si ísť kúpiť do obchodu niečo iné? Prečo by doma jedol normálne jedlo, keď už vyžral skrinku s maškrtami? Proste vie, že si to môže dovoliť! To je presne to isté, ako keby ste 3 ročnému nechali sladkosti pred nosom, tiež sa naje toho a normálne jedlo jesť nebude. Moja rada, sadnúť si s ním, prediskutovať veci ešte raz. Otec nech mu zatrhne to vreckové ako trest za vyžieranie skrinky, potom uvidíš, či nezje ani desiatu a obed v škole. Doma bohužiaľ tiež budete musieť mať toto pod kontrolou, nech si kľudne zoberie, ale až po tom, čo zje aspoň niečo z normálneho obeda. Za vyžratie všetkého bez ohľadu na ostatných extra povinnosť v domácnosti. Ja nie som za to mať doma jedlo na prídel, ale keď sa inak nedá, veď to nie je len neférovosť, ale ide aj o jeho zdravie. Možno by pomohlo dať mu skontrolovať krv, a aby ho popri tom lekár trošku postrašil, aké by to stravovanie mohlo mať následky, žeby sa chlapec aj trochu zamyslel...

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
anny1984
5. nov 2022

Mňa by viac trápilo to, že sa to na to dieťa nabaľuje a je také nezdravé veci plné éčok, solí, cukrov..., ktoré mu akurát tak uškodia ako ulahodia. Mám doma syna, čo si tiež rád mlsne, niekedy uchmatne aj dcéram, ale to je druhoradé. Skôr ma trápi, že pribral a nechcem, aby mal nábeh ma cukrovku, preto sa snažím nekupovať veľa sladkostí. To čo doma nenájde nezje. 😂 Ale my rodičia sme príkladom pre deti, možno stačí zmeniť jedálniček. Možno napr. z jabĺk by toľko tajne neujedal. 😂

minarova22
5. nov 2022

Ja mam 3r dceru a 5r chlapca, mame skrinku s maskrtami, peniaze nám nechýbajú a teda tiež funguje u nás prídel. Raz za deň pol keksiku alebo pár gumených cukríkov, proste drobnosť. Dokonca sú dni bez sladkého. Žiadne také vyjedanie, dokonca bez dovolená.
Výživné jedlo a pochutiny koľko hrdlo rači.....
A hlavne všetko s rešpektom a ohľadom aj na druhých členov v domácnosti.

vanda323
5. nov 2022

Je to len jedlo.....nech zje čo chce do kelu

terry658
5. nov 2022

Ak by som mohla poradiť, tak sme psychológ. Deti často kričia v mlčaní. Očividne je jedlo jediná oblasť života, ktorú môže kontrolovať. Takto sa správajú zranené deti a popravde ak mu matka zomrela nedávno tak má byť z čoho traumatizovaný. Určite by som navštívila odborníka.
Ak je to takto, on sa ani priznať nemôže, lebo by ste mu zrušili ten bezpečný svet, ktorý si vytvoril a točí sa okolo jedla. V podstate neprijíma stravu, ktorá mu nespôsobuje potešenie. Časom z neho môže vyrásť kompulzívny prejedač.
Nevravím, že je to tak na 100% ale možno to stojí za zváženie.

martul
5. nov 2022

@simona20201309 a teraz si to predstav naopak. Ideš domov brutálne sa ti chutí maškrta čo máš odloženú a bum...zjedená.

kika147
5. nov 2022

To fakt niekto toto sleduje ? Delí? Ach jaj 🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️no este ze by som dieťaťu zobrala keksik ,a povedala ved ty si uz svoj zjedol 🙈 hrozne je to 😖