Egoistické dieťa
Ahojte. Idem si k vám po názor, čo by ste robili na mojom mieste. Vydávala som sa prednedávnom a ja ako aj manžel sme si do manželstva priniesli po dve deti. Vekovo sú už všetci štyria starší...11,13, 15 a 16. Nakupujeme spolu s mužom, alebo aj samostatne, no podstatné je, že im kupujeme tak ako iný rodicia aj my sladkosti, slané...pochutiny...rodinné balenia, či každému rovným dielom...jeden z chlapcov sa však nikdy neuspokojí so svojím dielom a po tajomky zle sladkosť i ďalšiemu dieťaťu a to v čase, keď je sám doma. Nemá problém si vziať i rodinné balenie chipsov, dezertov v dobe, keď nie sme doma a zje to sám, bez štipky ľútosti. Keď sa ho na to pýtam, ta mi klame do očí a ja si s ním už neviem rady...ako vyriešiť spravodlivosť pre ostatné deti?
mozno hlad mozno emocie, ale pridelovanie nie je sysytem radsej to nekupujte, vela moze byt, ze zije vlastne s cuzimi ludmi, nema sukromie do zivota mu vstupuje cudzia zena a komanduje nariaduje. Take dieta mozno potrebuje prist domov schmatnut nieco sladke slane a nachvilu sa vyvalit k telke, uvolnit sa po dni v skole, miesto pohody prichadza do kasarni kde je pridel. Zapojte ho radsej do nakupovania potrebnych potravin a na sladkosti dajte detom vreckove v hodnote ktoru minate teraz podelte styrmi
Žienky, často na koňovi čítam, že muž a žena majú podelené financie, že dávajú časť na spoločné a zvyšok je každého osobný až tajný, že ani druhý vlastne nevie, koľko je celá výplata. Tak by ma zaujímalo, tie, ktoré tu píšete, aké je to čudné, lebo v rodine je všetko spoločné - vy máte spoločne peniaze s mužom, či len v tomto prípade vám to príde ako nutnosť? Pritom zrovna mne príde opačne, že manželia majú mať všetko spoločné, noc nedelit na moje a tvoje, ale súrodenci majú právo mať aj svoje vlastné hračky či "extras" v podobe nejakej fajnoty. Vás dve som označila len ako vzorku, otázka je aj na ostatné maminy... @mimka2019 @simona20201309
A @autorka - keďže vyhadzuje jedlo, to sa u nás netoleruje. Aj štvorročného učíme, že keď večeru namiesto zjedenie rozfrcká po stole, tak nič fajne po nej nebude, lebo si nevazil jedlo. Takže - zrušiť vreckové, kým nebude normálne jesť desiatu a obed a iné normálne jedlo. Keď príde zo školy, žiadne pudingy a spol, ale ovocie, zelenina, Max nejaký chlieb - a až na večeru zase potom. Puberta neznamená bezbrehé prezieranie sa tým, čo mi vyhovuje, treba aj snutricnu hodnotu spravnu. Sladkosť slanost vždy až po jedle. A áno, žiaľ, keďže on si jedlo neváži, bude treba nemať "chunky food" len tak po dome, ale aj ostatným dávať do ruky. Pozor, aby im potom nekradol vreckové. Odporúčam karty a normálne na pin. A mal by to s ním riešiť primárne manžel, teda on mu oznámiť nové pravidlá. A k tomu by som sa poradila s nejakým detským psychológom. Lebo naozaj celé to môže byť zo stresovej situácie. Čo ale neznamená neriešiť aj príznak, ale treba ísť aj do hĺbky. A odporúčam knihu Od strachu k láske, je voľne dostupná PDF. Môže vám veľmi pomôcť pochopiť, prečo koná ako koná. Predsa len, je to dieťa, ktoré zažilo aspoň 2 traumy (strata mamy a teraz nová rodina).
@devin123 no tak to bude asi to....nespracované :(
Tu padlo že Sak keď vezme no boze.. Ja si predstavím keby niekto vzal z mojej výplaty či by tiež takto reagovali no Boze nech má.. to je v pointe to iste len toto sú sladkosti a toto su peniaze.
Mas pravdu, je to nehorazne take pazrave decko, co nehladi na ostatnych, o par rokov bude kolegom zrat obedy tajne v kuchynke, aj u nas v robote mizli jogurty, asi sme tam mali podobne nevychovaneho spratka....no dala by som kazdemu dietatu vlastny trezor- suflik na kluc, kde by si pred pazravcom zamykali svoje pamlsky. Nesuhlasim zo zenami co tvrdia ze je ok ked jedno decko zozere sladkosti 6- clennej rodine! Sak okrem ineho je to aj nezdrave pre neho, nema uz nabeh na obezitu? A mal by si ho upratat vlastny otec hlavne. Pripadne po najblizsom nakupe, mu zober jeho pridel a zjedz mu to pred ocami, nech vie ake to je....
Moje deti mali vzdy plnu skrinku sladkosti aj slaneho, ani si to velmi nevsimali. Ked prisli na navstevu neter a synovec, tak isli skrinku prevratit. U nich sa zilo "zdravo" sladkosti na pridel, vyzerali ako z koncentraku, taki priesvitni kostlivci. Takze, ked je dostatok, ono to omrzi a ked nie, niekde je chyba, mozno lepsie nakrmit, hlavne takych vyraskov a pubertakov. 6 reznov postupne, alebo 6 knedli na posedenie a pod.😆🤦🤷
Neber to v zlom, ja si dodnes pamatam, ako sme mali s bratom na Vianoce poviazane salonky a kolekcie modrou a ruzovou snurkou a vobec sa mi to nepacilo😭. Vidis, dodnes to mam v hlave🤷
no... od egoistickej pazravosti po sladkom sme sa dostali k umrtiu matky, svadby jeho otca s tebou a k nastahovaniu dalsich dvoch nevlastnych bratov....
napisala si dokonca ze si na rodicaku, cize tipujem - piate dieta? spolocne?
ja ti napisem len tolko, ze ten chlapec nema spracovanu smrt mamy. Venoval sa mu niekto? Napriklad Plamienok robi smutkovu terapiu - to odmietanie jedal a prezieranie sa sladkym/slanym tam naozaj moze mat povod. Ak nie ste z okolia BA - aj tak im zavolaj - skusia najst psychologa co sa venuje pomoci v smuteni vo vasom okoli.
Mne zomrel otec tiez tri roky dozadu - a dodnes to nemam uplne spracovane. A to zomrel ked som mala 40, nie 10.
Ak som spravne pochopila tak mate este nejake male spolocne dieta … skus sa na to pozriet z inej strany ako jedlo, 15-16 rocny su partaci … 11 rocny bol najmensi tak kym nebolo male tak sa mu asi venovala najvacsia pozornost a 13 rocny niekde medzi, ani ten maly ale maly aby patril k velkym. Mozno sa citil odstrceny, nespracoval smrt, podraz od otca, ze si zalozil novu rodinu (pre dieta je to fakt rychlovka, nestihol este smutit a je tu nahrada a 3 novi suro denci) atd. To jedlo je oproti tomu, ze sa zavre do izby a nechuti travit s vami ako rodinou asi najmensi problem. To, ze mu babka robi ina syr atd je mozno to,ze ona ho chape a je mu blizsia ako jeho otec ale realne pomoct mu nevie. Ty mu nieco nachystas aj ked podla jeho vkusu a on to vyhodi alebo nezoberie jedlo od teba, len ked je tam jeho otec, mozno je to tichy protest voci tebe …
Ak dostava kapesne ,nech pekne ide kúpiť čo spapal a opakovat to pokial sa nenauči delit o balenie .Možno s tym budete bojovat pokiaľ nedospeje ,ale dáte mu príklad do života ,či jeho buducej rodiny a len sa zasmeje ,ze zrazu sa podeli o ten balík čipsov.
Ahoj, páči sa mi tvoj prístup k výchove detí a máš môj rešpekt lebo mať na krku štyroch chalanov + ako som pochopila malé dieťa dá zabrať...
K tomu 13 ročnému synovi a jeho maškrteniu...podľa toho čo si písala, tak on bol zvyknutý takto sa stravovať už aj predtým...skús sa spýtať jeho brata, čo jedavali...možno to bude súvisieť aj so smrťou jeho mamy, nemal s kým riešiť svoje pocity a nemá ich za tie tri roky spracované...ale to je len moja domnienka, náš 14 ročný synator má perfektný vzťah so svojim ocinom, ale keď ho niečo trápi, ide za mnou - svojou mamou a ja ho vypočujem a keď treba pritulim a to má 14 rokov...
má kamaráta, ktorému zomrela mama, keď mal 10 rokov, bol sám s ocinom a jeho stravovacie návyky sú presne také ako si spomínala...na desiatu chipsy, na obed pizza, vyprážaný syr, cestoviny so syrom...viem, že sa to nedá porovnať s tvojou situáciou, ani zovšeobecniť, že deti, ktoré stratia matku, majú poruchy v príjme potravy...
Inak, vážne by stálo za to zistiť, čo jedavali predtým... možno to vôbec nebude také zložité ako to vidíme my a stačí s ním len hodiť reč a bude v pohode a vysvetlí sa to...
PS: náš syn vyjeda chipsy a orechy a dcéra 16 r. cukríky a banány, ale oni sa vedia dohodnut
Brat to robi tiež mamina zamkla špajzu a vybavene

@luscious smutne ze si nemoze dat co chce? ale ved jemu nakupuju veci, on si praveze moze dat co chce. ale berie svojim surodencom, co je ich. ako k tomu pridu zvysne 3 deti, ze oni si nemozu dat co chcu, lebo im to brat pobral a zjedol?