Etika verzus náboženstvo
Syn ma nahlasit aky predmet si zvoli na buduci rok, doteraz mal stale etiku ale teraz nam povedal ze chce skusit nabozenstvo.
Nie sme veriaca rodina, ani nikto z blizkych (rodicia, surodenci) nie su veriaci - myslim praktizujuci, krsteni niektori su, dokonca aj manzel je ale v kostole nikdy nebol, nevie sa ani prezehnat, na temu viera sa u nas doma vobec nerozpravame, nie ze by to bolo zakazane ale jednoducho toto je mimo nas zivot.
Myslim ze u syna ide len o zvedavost s cim samozrejme nemam problem a klude mu zaobstaram nejaku detsku bibliu, zoberiem ho do kostola na omsu alebo o tejto teme sa moze porozpravat s babkou/dedom (oni ako deti vyrastali v krestanskej rodine a aj sa u nich doma viera praktizovala) + spomenul ze tam chodia jeho kamosi tak chce aj on (toto fakt nepovazujem za racionalny dovod)
Mam obavy, ze ho to nebude bavit a prehlasit sa na etiku pocas roka neda tak bude musiet chodit nasilu na nabozenstvo.
Co by ste spravili na nasom mieste? Dat mu moznosti ako sa s vierou nejako oboznamit a ak ho to naozaj zaujme nahlasit ho na nabozenstvo az ten dalsi rok (2022)? Alebo ho na nabozenstvo uz teraz a ak ho to nebude bavit bude chodit do skoly znechuteni? Skolu ma rad, aj sa rad uci a ma dobre vysledky tak by som bola nerada ak by mu to nepovinny predmner nepokazil. Vsetci dobre vieme ake je to robit veci len preto ze musime, to mame od rana hned zly den ...
Dakujem za kazdy nazor
@katkamatka7 Ale tento predmet co momentalne je na ZS nie je NABOZENSTVO, ale RIMSKO_KATOL. NABOZENSTVO, GRECKO-KATOL. NABOZENSTVO, PRAVOSLAVNE NABOZENSTVO. Podla scitania je stale u nas vacsinove rimsko-katolicke nab., grecko-kat. a pravoslavne. Tak asi preto sa dava na vyber z tachto nabozenstiev. Cize kazde dieta sa prihlasuje na uplne konkretne nabozenstvo. To nie je ze nejake vseobecne NABOZENSTVO. Tak asi preto sa nevenuju inym nabozenstvam na tychto hodinach, ale len tomu konkretnemu na ktore sa prihlasili. A rodic by mal byt s tym uplne stotozneny. Aby jeho svetonazor nebol uplne iny ako mu bude prezentovany na konkretnom nabozenstve. To by bol pre dieta uplne gulas a chaos. Lebo ono ma prirodzenu autoritu a doveru aj v rodicovi ale aj v ucitelovi. A zrejme trosku viac v tom rodicovi. Pokial rodic chce aby malo dieta prehlad z roznych nabozenstiev, tak to potom na SVK taky predmet nie je a zrejme to bude musiet zvladnut vo vlastnej rezii.
@silvike ja nie ze nie som viere otovorena, ako pisem vyssie nech mu o viere niekto z pribuznych rozprava, kludne mu nakupim knihy, bibliu, odvediem ho do kostola .... ja mam problem s tym ze nevie do coho ide kedze viera sa u nas nepraktizuje a musi sa rovno uviazat na cely rok a takisto ze sa jedna len o rimskokatolicku vyucbu, ziadne ine nabozenstva sa preberat nebudu a to mi pride uz ako vyplach mozgu - len toto lebo len toto je spravne, nic ine .... akoby neexistovali ine nabozenstva a ja som prave otvorena tomu aby spoznal vsetko co ho zaujima a ziskal rozhlad
silno premyslam .... neter takto zacala sama chodit, aj sa pokrstit dala, aj prijimanie mala ... a po case - dvich/troch rokoch prestala do kostola chodit.
ja osobne by som mu vysvetlila rozdiely: na nabozenstve sa uci, ze svet vznikol takto ... farar rozprava toto ..... do kostola sa chodi preto ..... ludia veria tomuto ..... a tu mas protiargimenty. zem je gulata, eva nevznikla z rebra adamovho, na pocatie treba muza a zenu a jezis z mrtvych nevstal ... okrem toho ako pisu, na nabozenstve sa pripravuju na prijimanie, kamoska dala dieta na nabozenstvo, lebo etiku "neotvorili kvoli jednemu dietatu" -nechcela byt za zlu - a lutuje. hned povedala, ze ini na prijimanie nejdu a farar jej vypisuje, odkazuje .... no natlak.
Tak ako som pisala, u nas na SVK vseobecne NABOZENSTVO nie je. Ak RIMSKOKATOL. povazujete za vyplach mozgu tak mu ten mozog prosim nenechajte vyplachovat v skole na hodinach nabozenstva. Ak chcete aby mal vseobecny prehlad tak to zrejme musite robit s nim Vy sama. Taky predmet v skolach nie je.
Ja asi prihlásim deti na náboženstvo. Aspoň sa čosi dozvedia. Aj náš vyučujúci hovoril, že mal chlapca, ktorý bol z neveriacej rodiny a mama ho tam prihlásila, aby získal všeobecný prehľad. Ja som bola aj rada, že chodím na náboženstvo, hoci som počas puberty od viery odišla, lebo na etike sa zoradovali podľa veľkosti topánok a debatovali, aké výhody a nevýhody ma pero alebo ceruzka.
@silvike Áno, tak, ako píšeš. To čo učia na ZŠ, nie je všeobecné náboženstvo, ale striktné dodržiavanie jedného prúdu. Pre mňa dôvod nedávať si dieťa tam. To je ako tvrdiť, že obloha je len jasná modrá miestami s bielymi baránkami so zákazom vidieť žiarivé červené, ružové, žlté, oranžové farby vychádzajúceho a zapadajúceho slnka, temné farby búrkových mračien. Bez vysvetlenia prúdenia vzduchu, vzniku bleskov, hrmenia, dažďa, dúhy. Len jeden prúd z mnohých ďalších, na ktoré má dieťa právo vzdelania a právo vybrať si.
Som celkom milo prekvapena, ze sa tu zatial neozvali ziadni krestanisti s nazorom, ze jedine nabozenstvo a ze by malo byt povinne a aspon 7 hodin do tyzdna 🙂
@katkamatka7 ty si to presne teraz vystihla 👍
@ivka225 Takéto reči sa ozývajú od kresťanov iba vtedy keď sú v (diskusnej) prevahe. ☺️
@lenkakravcova A ved nic proti krestanom ... velmi casto ide o milych a prijemnych ludi. Schvalne som napisala "krestanisti", nie je to mnou vymysleny pojem pocula som takto oznacovat (hlavne) poslancov, ktori by radi svoje videnie sveta vnutili vsetkym naokolo.
@lenkakravcova nie som v prevahe a aj tak sa ozvem. Dcéra chodí na náboženstvo, nie na etiku. A som veľmi rada. Majú výborného, citlivého a mladého učiteľa náboženstva. Dcéra tam chodí veľmi rada 🙂. Viera je dôležitá pre veriacich ľudí a väčšina kresťanov nie sú inkvizicia a nepotrebujú neveriacich obracať na vieru. Žijem v duchu, že každý je zodpovedný sám za seba. 🙂
@buducamama komunisti=dinosaury jaaaj taký zachvat rehotu som dostala 😂😁😀
@ivka225 ja som krestan a nemyslim si, ze nabozenstvo by malo byt povinne. Viera a nabozenstvo sa maju učiť a ziskavat doma. Skola to moze LEN doplniť. Neviem, co take da nabozenstvo dietatu, ked rodicia vieru nepraktizuju.
Autorka - vysvetli mu, ze ty neveris veciam, o ktorych sa bude ucit, tym padom mu nebudes moct ani vysvetlit, o com ostatni tocia... Zvlast ked je to rocnik, ked idu na prijimanie..
Ved do buducna, ked vyrastie, si moze zvolit sam, comu chce verit..
Na druhej strane, ak bude naozaj chciet to nabozenstvo, dala by som ho - ved na prijimanie ist nemusi. Rok vydrzi, aj keby ho to nebavilo. V tomto veku su kamarati dôležití a ak aj sa budu nudit, bude sa nudit s kamaratom a nie sam. To je v jeho veku naozaj priorita z jeho pohladu - necitit sa sam.
@gabrielkaa Máš pravdu, mierila som tým len skôr na tých inkvizítorov 🙂
@katkamatka7 No ved presne pre to maju rodicia moznost dat si dieta na taketo konkretne nabozenstvo, alebo ho tam nedat. Ak nechcu nab. tak ho daju na tu etiku. Tak raz ked sa tu hlasi oficialne 80% ludi k rimskokat.nab. tak sa tu nebude vyucovat judaizmus alebo hinduizmus a ine.
@silvike Áno, to je predmetom ďalšieho dobrovoľného doplnenia vzdelania.
Prihlásila by som na náboženstvo, ak sa po roku bude dať prípadne zmeniť naspäť na etiku. Uvidí, vyskúša, 10 mesiacov vydrží prinajhoršom. Kamaráti robia veľa a pri výbere náboženstvo/etika to nie je taká tragédia. Veľa detí sa pre krst a ostatné veci rozhodne samé v dospelosti, taktiež veľa detí neskôr zistí, že viera v Boha a chodenie do kostola je rozdiel (dúfam, že má teraz za toto nik neukameňuje 😂 len som chcela v krátkosti vysvetliť pre a proti). Mňa do 20tky napríklad fascinovali tie rozšírené druhy náboženstva až tak, že na vysokú školu som chcela ísť študovať religionistiku. Odpísali mi, že ma neberú pre zlý prospech zo SŠ, čo bolo pri mojich vyznamenaniach veľmi zaujímavé.
Inak veľa robí aj učiteľ toho náboženstva alebo aj prípadnej etiky. Nikdy nie je predmet na škole hlúpy, iba nesprávny vyučujúci.
@ukulela Teraz som si všimla tvoj komentár. To ze je zem guľatá dnes nepopiera už ani jedno náboženstvo (nájde sa pár ľudí vo svete ktorí naju ešte predstavu plochej zeme.. Ale myslím ze toto nie je práve vec týkajúca sa náboženstiev).
A ešte k tej Eve. Vo vývoji existuje niečo ako mitochondrialna Eva. Je to teória o tom, že všetci ľudia geneticky vznikli z jednej ženy, keďže každý jeden človek nesie vo svojich mitoxhondriach úplne totoznu časť genu. Môžeš pozrieť na Google v angličtine. 🙂
Možno aj preto by sa mali učiť náboženstva doslova všetky, lebo týmto sa dosť zaoberajú práve Židia. Islam ma zase prepracovanú teóriu príčiny Big bangu.. Budhizmus sa zase sústreďuje na odstránenie utrpenia - aj zvieracieho, čiže zase viac ekológie. Z každého rožku trosku. 🙂
@lenkakravcova no lenze u nas sa nabozenstvo neuci komplexne. takze asi tak .... gulata zem bola metaforou (mmch RKC to uznala az relativne nedavno oficialne - len dokaz o jej skostnatenosti) A eva z aadamovho rebra (a jej porod v bolestiach atd) je len patriarchalnym predobrazom, kde chce mat cirkev zeny.
@ukulela Aktuálny rok 2021 by som musela lepšie pohľadať
@katkamatka7 3 mil 300 tisic nie je 80 percent z 5 a pol miliona - ja sa bavim o percente v celkovej populacii, nie percente spomedzi krestanskych nabozenstiev. takze sorry, nebavime sa o tom istom.
@ukulela Z tej istej stránky, rok 2021 som nenašla, možno sa niekomu podarí
@ukulela
@katkamatka
Toto ste asi mysleli.
Momentálne tie % budú zase iné. Tipujem, že RKC to znovu klesne.. A tých 10% nezistené môže byť už zistené (teraz bolo viac možností na výber)
Aaaale no...kvoli jednemu predmetu,kde 45min raz do tyzdna nebude s kamaratmi hadam nestrati radost zo skoly?
@terezka1947 presne naopak - 45 min ktore bude s kamaratmi na nabozenstve ktore ho mozno nebude bavit ...
Myslim,ze to velmi prezivas ako rodic. Co chapem.
Porozpravaj sa s nim,vysvetli....a urcite pochopi,ze etika mu da viac. A s kamaratmi vydrzi nebyt 45min raz do tyzdna. Moj mal opacny problem,tiez to rozhovor vyriesil.
Syn chodi tento rok na nbv, na budúci rok som ho prihlásila na eticku, popravde som náboženstvo dala akosi automaticky - ja som chodila, dala som ho nech chodí. Ale potom som sa nad tým zamyslala a sama sebe som povedala ze odstupom času mam ja svoj názor na vyuku náboženstva, ako aj na celú vieru, každý verí v niečo iné... To bude vždy ci bude chodiť na náboženstvo alebo etiku... Takže ja som sa ho spýtala že budem dávať prihlášku a ci chce pokračovať v nbv alebo chce ísť na etv. Dva dni mi nevedel povedať, jemu je to jedno... Tak som ho prihlasila budúci rok na etiku, bude chodiť a uvidí... Verím že sa mu bude páčiť a podla mna bude spokojný a ak by raz za mnou prišiel s tým , že chce chodiť na náboženstvo a povie mi prečo a bude to nejaký normálny dôvod, tak nemam problém ho prihlásiť.. Samozrejme to bude so slovami ako to bude už na stálo, aby to nestriedal každý rok 🙈

@panelacikova jasne, ze nepovinne, povinne volitelne uz bolo urcite v roku 1993