icon

Etika verzus náboženstvo

13. máj 2021

Syn ma nahlasit aky predmet si zvoli na buduci rok, doteraz mal stale etiku ale teraz nam povedal ze chce skusit nabozenstvo.
Nie sme veriaca rodina, ani nikto z blizkych (rodicia, surodenci) nie su veriaci - myslim praktizujuci, krsteni niektori su, dokonca aj manzel je ale v kostole nikdy nebol, nevie sa ani prezehnat, na temu viera sa u nas doma vobec nerozpravame, nie ze by to bolo zakazane ale jednoducho toto je mimo nas zivot.
Myslim ze u syna ide len o zvedavost s cim samozrejme nemam problem a klude mu zaobstaram nejaku detsku bibliu, zoberiem ho do kostola na omsu alebo o tejto teme sa moze porozpravat s babkou/dedom (oni ako deti vyrastali v krestanskej rodine a aj sa u nich doma viera praktizovala) + spomenul ze tam chodia jeho kamosi tak chce aj on (toto fakt nepovazujem za racionalny dovod)
Mam obavy, ze ho to nebude bavit a prehlasit sa na etiku pocas roka neda tak bude musiet chodit nasilu na nabozenstvo.

Co by ste spravili na nasom mieste? Dat mu moznosti ako sa s vierou nejako oboznamit a ak ho to naozaj zaujme nahlasit ho na nabozenstvo az ten dalsi rok (2022)? Alebo ho na nabozenstvo uz teraz a ak ho to nebude bavit bude chodit do skoly znechuteni? Skolu ma rad, aj sa rad uci a ma dobre vysledky tak by som bola nerada ak by mu to nepovinny predmner nepokazil. Vsetci dobre vieme ake je to robit veci len preto ze musime, to mame od rana hned zly den ...

Dakujem za kazdy nazor

ukulela
13. máj 2021

@katkamatka7 tento rok ešte nenájdeš, sčítanie sa ešte neskončilo.

autor
13. máj 2021

Dakujem vsetkym za nazory/odpovede. Dnes sme sa doma o tom porozpravali a vysvetlili sme mu ze my ako rodicia ho podporime vo vsetkom co bude mat zaujem vediet a skusit (v ramci zakona 😂) a tak isto to je aj v jeho zvedavosti ohladom nabozenstva. Dohodli sme sa ze kupime nejaku detsku nabozensku literaturu, tam sa moze vela dozvediet + sa moze pytat deda a babky, mozeme mu dohodnut navstevu kostola v nedelu (susedia chodia a nemali by problem ho zobrat) a takisto mozeme rozsirit jeho obzory aj o inych nabozenstvach. Ak sa rozhodne ze rimskokatolicke nabozenstvo je to co sa mu paci tak dalsi rok (2022) moze zacat chodit na nabozenstvo v skole. Tento rok by isiel do “neznamych vod” a bol by nuteny vydrzat cely skolsky rok. Spomenuli sme mu aj priparvu na birmovku kedy by bol v triede strateny, tiez povedal ze sa deti na hodinach modliach co on nevie a ucitelka by ho to tam individualne nemala cas ucit. Spomenuli sme aj vyhody etiky ... Pochopi a neprotestoval, som zvedava kedy si spomenie ze chce citat bibliu 😂

sslobodnamama777
14. máj 2021

nech ide a tych kamaratov, ak su to dobre vychovávaní chalani, nech sa drží, ak tam je dobry ucitel nabozenstva tak v poho, pocula som aj o zlych katechetkach totiž.

oblecenie99
14. máj 2021

Ja som chodila aj aj.. ako rimskokatolíčka aj na reformované náboženstvo pár mesiacov, lebo otec ma v prvom ročníku blbo zapísal a naši sa raz počas nedeľného obeda nestačili čudovať, ako hovorím, čo nám rozpráva pán farár od nás z dediny na náboženskej výchove a farára sme mali len reformovaného, náš dochádzal :D Tak ma potom samozrejme preložili (žiaľ), lebo sme mali katechétku, starú dievku, s ktorou som sa v jednom kuse hádala, lebo rozprávala fakt blbosti a to už aj na také malé decko bolo veľa.. spomínam si na kauzu "prikázania", kde ma zaujal samozrejme pojem "nezosmilníš" - pre mňa neznáme slovo, tak som sa jej spýtala, čo to znamená.. vysvetliť to nechcela, ale našim napísala do môjho zošita peknú poznámku o tom, že som papuľnatá a zbytočne zvedavá.. Neskôr sme mali inú, mladú babu, no milú, ale tá bolo veľmi psycho, keby mohla, tak by sa aj bičovala, a tá nám dávala čítať z Biblie - z tej dospeláckej, nie detskej. Už som bola staršia, tak som si povedala, že ja na to kašlem radšej, a dala sa zapísať na etiku. Myslím si, že ten postup, ktorý si napokon autorka zvolila (práve čítam od nej posledný prípsevok) je super 🙂

terezka1947
14. máj 2021

@oblecenie99 ved biblia je iba jedna. Ci citas s obrazkami,ci bez obrazkov,text je ten isty.
Ta obrazkova je snad len pre mini deti.

oblecenie99
14. máj 2021

@terezka1947 Mali sme cca 8 rokov a z toho Starého zákona sa pamätám akurát tak na nejaké nudné časti, boli to len state, a ozaj to bolo nezáživné

terezka1947
14. máj 2021

@oblecenie99 tak stary zakon su same pribehy...mne pride ako stare bajky a povesti zo starovekeho grecka,cize je pekny. NZ je uz I inom,je tazky pre spravne pochopenie aj u dospeleho.

lenkakravcova
14. máj 2021

@terezka1947 Preklady protestantske a katolícke sa líšia.

oblecenie99
14. máj 2021

@terezka1947 Mala som 8 rokov, bolo to fakt nezazivne. A na dieťa proste ťažké čítanie. Priznám sa, že prakticky odvtedy som nemala v ruke Bibliu, otvorenú, píšem len to, na čo sa pamätám z detstva a aké som z toho mala pocity.. A dejiny som pritom zboznovala už vtedy, hltala som historické knihy, aj encyklopédie už ako dieťa.

gugugaga123
14. máj 2021

Že "chcel skúsiť". Na náboženstvo má chodiť veriaci človek. A nie taký ktorý to nebere vážne a len chce skúsiť. Keď chce chodiť na náboženstvo musí v to aj veriť. Nie len skúšať.

terezka1947
15. máj 2021

@lenkakravcova lisia,ale v slovickach...nie v nejakych velkych traktatoch.

janage
15. máj 2021

@gugugaga123 ja si dovolím nesúhlasiť. Podľa mňa na náboženstvo môže ísť ktokoľvek kto sa s ním chce zoznámiť. Doma sa s to dá potom krásne rozvíjať. Áno, daná cirkev učí tak a tak, ale sú aj iné cirkvi a učenia. Je fajn poznať približne o čom sú a hlavne rešpektovať a tolerovať, že rôzni ľudia veria v rôzne veci. Dôležité je nevnucovať a nepresadzovat akúkoľvek vieru násilím.
Dokonca poznám prípady, keď počas strednej či vysokej školy takto ľudia k viere prišli.
A ešte teda ja vediem k tomu, že z akéhokoľvek náboženstva sa nevysmieva, ale prejavuje sa úcta k viere tých ľudí aj keď s nimi nesúhlasíme.

terezka1947
15. máj 2021

@janage ja som bola vychovavana k viere a vo viere. No s tym,ze sme sa vzdy rozpravali aj o inych nabozenstvach. A to som mala prijimanie este za komunistov.
No pocas strednej som chcela byt in,cim cudnejsie nabozenstvo a vznesenejsie vety som.citala,tym ma viac pritahovali.
Rodicia ma nechali.
Ale nejako ma to preslo,necitila som tak v hlbke z tych inych nabozenstiev nic.
Boli to krasne myslienky,vsetko....ale viac som sa nasla u RK. A cim som starsia,tym viac vacsiu hlbku nachadzam v mnohych vetach,myslienkach,atd.
Kazde nabozenstvo moze byt pekne,moze obohatit cloveka,ak ide do jeho hlbky a vie,v co veri.
Nabozenstvo nie je modna zalezitost-leti islam?som tam. Lebo chcem byt una,nad vecou. Leti kabala,kupim,nosim. Kolegyna cita o neviem kom.....opakujem.
Jedna vec je hladanie,druha pri tom hladani ist aj do hlbky.
Nejako neviem pochopit ludi typu-verim,ale...
Bud verim alebo neverim.
Ani lubit sa neda s ale.
Verim a chcem poznat v co verim,no a potom to bud prijmem alebo odmietnem.
Nemozem odmietat nieco,co vobec nepoznam. A nepoznat nieco,v co akoze verim.

lenkakravcova
15. máj 2021

@terezka1947
Tie slovíčka sú tam častokrát podstatne, pretože sa kvôli nim odlišuje celá náuka. I preto je protestantizmus odlišný od katolicizmu. Výklad je iný, pretože inak vnímajú význam odlišných (ale i totožných) slov. Napr protestanti nezakazuje striktne rozvod.

Inak s tebou súhlasím viera nemá byť a nie je o móde. Asi by mi sibalo ak by som sa dala na islam preto lebo "je to v móde" ale neverila by som úprimne tomu, čo sa tam hovorí o Bohu.. To by bola taka tragikomedia. ☺️

terezka1947
15. máj 2021

@lenkakravcova jasne,suhlasim,ze prave ten vyklad slovicok meni v mnohom vyznam,ale to uz chapu ti,co SZ a NZ poznaju.
Ale myslela som to vo vseobecnosti,skor reakcia na prispevok,ze dospelacka a detska Biblia,atd,atd.
A ze je tam rozdiel,atd,atd.pritom na take detske precitanie je to skoro rovnake.

janage
15. máj 2021

@terezka1947 je to tvoja skúsenosť tvoj názor. Ja som do cca 18 bol úprimne veriaci človek a potom som zistila, že sú aj iné viery aj v nich vysoko vzdelaní, múdri, dobrí a ludskí ľudia. Dokonca ak vezmeme históriu bolo veľa vznešených tisicročných náboženstiev. Nemusí to byť vôbec módna záležitosť, iba prepustenie, že aj iní môžu úprimne veriť v to svoje alebo žiadne a je to v poriadku úplnom.

katkamatka7
15. máj 2021

Som pokrstená ev. no vedomé praktizovanie viery v podobe návštev kostola sa u nás nenosilo. Ako malé dieťa som dostala detskú bibliu s obrázkami a textom upraveným pre deti. Je tam obrázok, ako Ježiš má okolo seba deti a vysvetľuje im. Pôsobí to tak, že ho rozumejú. Z radov dospelých sa našli ti, čo ho nechápali a za svoje učenie, ktorému rozumeli deti, ale nerozumeli dospelí, dostal T+. V SZ sú knihy, ktoré obsahujú príbehy, pre našu spoločnosť neprijateľné, ako napr. obeta živého tvora pre upokojenie Božieho hnevu. Aj príbehy o storočím mužovi, ktorý nemohol mať deti a nakoniec mu porodí syna jeho mladá žena. Myšlienky v SZ poukazujú na príchod toho, čo opisuje NZ. Preklady pôvodnej hebrejskej biblie, písanej spoluhláskami bez samohlások, z prava do ľava, sú preložené aj pod vplyvom situácii, ktoré boli aktuálne v čase prekladu. Následné preklady prekladov sa rozšírili do iných krajín, v ďalších jazykoch. Pôvodná ostáva myšlienka inšpirácie zapisujúceho od Boha, ktorý ho vedie prstom Božím. Interpretácia textu je vnímaná ako vnuknutie. Pri čítaní tej istej Biblie môže dôjsť ku protichodnosti určitých viet, ak sú vytrhnuté z kontextu a životných podmienok v čase napísania. Apokryfické knihy protestantská cirkev nezaradila do zväzku Biblie.

janage
15. máj 2021

@terezka1947 moje terajšie presvedčenie je, že v prvom rade je dôležité byť Človekom potom všetkým ostatným a úplne sa stotožňujem s myšlienkou, že keď vyznávači jednotlivých náboženstiev sa doťahujú, ktoré náboženstvo je to správne, je to akoby sa blchy vezúce na psovi hádali, ktorej z nich pes patrí.
Pretože ja vidím problém vtedy ak vstúpenci toho ktorého náboženstva presadzujú to svoje ako jediné správne. Jedna vec je vyjadriť svoj názor a mať uctu k názorom iných a druhá hlava nehlava presadzovať ten svoj a vnucovať ho niekomu, kto je s tým svojím spokojný.
O násilí v mene Boha ani nehovorím.

petrapod
15. máj 2021

Za mňa nie! Hoci som veriaca. Čo si pamätám berú to veľmi fanatický nechcem aby sa napr. môj syn čo sa prekvapivo veľmi zaujímavo náboženstvo takto dozvedali veci o Bohu.

terezka1947
15. máj 2021

@janage vies,v kazdom nabozenstve su ludia,kt.uprimne veria a ludia,co sa za nabozenstvo skryvaju a jeho silu pouzuvaju na ovladanie davu a myslia na svoje zaujmy.
Este tymi jednotlivcami nie su tie,kt.nabozenstva automaticky zle.
A jasne,ze je to moj nazor,moja skusenost. Ved kazdy nejaku mame a od nej sa odvija nas zivot,pohlad na svet,na cokolvek.
Myslim,ze v kazdom nabozenstve su ludia,kt.ho uprimne ziju a su dobri. Aj mimo nabozenstiev su dobri ludia.
Nabozenstvo samo o sebe,resp.prislusnostou k nemu nerobi a neurobi z nikoho lepsieho cloveka.
Musi mat twn clovek sam v sebe to dobro a v tom,kt.nabozenstve,ci spolocnosti to dobro rozvijat.

janage
15. máj 2021

@terezka1947 suhlasims tým, že ak by ľudia hľadali čo ich spája a nemali pocit, že musia o svojom názore ako je jedinom správnom presviedčať ostatných bol by svet omnoho krajsie, lepšie a pokojnejšie miesto.

janage
15. máj 2021

@terezka1947 ja si myslím, že mnoho veriacich je veriacimi zo zvyku, ich viera vychádza z prostredia, v ktorom žijú a ono prvé prikázanie Nebudeš mať iných Bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal chápu či si naschvál vysvetľujú ako: ani druhí nebudú mať iných Bohov okrem mňa. A potom tých druhých nútia veriť či vyznávať toho svojho.

gugugaga123
15. máj 2021

@janage toto napísal neveriaci človek.

janage
15. máj 2021

@gugugaga123 toto napísal silno do hĺbky veriaci , náboženstvo praktizujúci človek, ktorý keď dospel, dospel časom k názoru, ktorý má 🙂 preto viem veľmi dobre pochopiť aj silno veriacich len už si nemyslím, že mám patent na posúdenie toho čo jediné je pravda.

janage
15. máj 2021

@gugugaga123 a tiež si myslím, že skutočne veriaci nebude nikdy znevažovať názor iného veriaceho či neveriaceho v otázkach náboženstva. samozrejme musí to platiť obojstranne.

gugugaga123
15. máj 2021

@janage že "dospel" 😂. Dospievanie znamená dospieť k dobrému. Nie k zlému názoru.

janage
15. máj 2021

@gugugaga123 a dobrý názor je ktorý? Ten katolícky, evanielický, moslimský, židovský, hinduistický či ateistický?

janage
15. máj 2021

@gugugaga123 dospieť znamá, že zapojíš aj rozum teda pre mňa. Dieťa napr. preberá vieru rodičov automaticky bez otázok. Potom časom prídu otázky a hľadá odpovede. preto máme aj dospelých, ktorý až ako dospelí prijali to či ono náboženstvo iné ako svoje pôvodné, opustili ho či naopak sa z ateistov stali napr. katolíkmi. Alebo sa u nich prehĺbi viera v náboženstvo, v ktorom vyrástli.

tncka
15. máj 2021

Ja by som ho nechala na etike. Naco mu teraz halusky zacat tlacit do hlavy ked ste neni veriaci nikto.

vamajka
15. máj 2021

pokracovat v etike ved je to len 1 krat do tyzdna tak naco okolo toho taky cirkus