Fajčia stredoškoláci menej ako kedysi?
Tie čo sa pohybujete medzi stredoškolakmi, fajčia už menej? Alebo ako vyzerajú prognózy v ďalších generáciách? Ja dúfam, že by mohlo byť fajčenie na ústupe.
@nikaeli asi by aj moja bola outsider, okrem nej je este zopar takych, ako ona (ani nie prsty jednej ruky) nastastie ma skola tu oddychovu miestnost, kde sa zgrupuju podobne postihnuti z ostatnych tried a rocnikov a podla dcery je to super. Ma tolko kamaratov, len teda nie primarne z jej triedy.
Myslím,že stredoškoláci robia teraz podstatne horšie veci,ako mi keď sme "len" potajme fajčili. 😂
Joj my sme kurili za jedalňou ešte aj s učiteľmi a tu sme :D
Energeťaky su menšie zlo ako cigarety. Zmierte sa s tym. Jasne, netvrdim, že energeťaky su kaloricky nutrična strava, tvrdim len, že je to lepšie jak cigarety a uviedol som aj dôvody, ktorym ste sa vysmiali.
Dali ste tu dajake dva priklady 14 ročnych deti, čo pili energeťaky a jeblo ich. Ako viete, že z energeťakov? Neviete... To zisťuju až doktori pri pitve.
Fakt je ten, že okrem kofeinu energeťaky v sebe nemaju nič, čo by bolo tak strašne a hrozne škodlive pre ľudske zdravie. Prečitajte si zloženie. Ja chapem, že zakladoškolska chemia je nad vaše chapanie, ale tak aspoň o tom nemudrujte, keď o tom viete 🍕
@thirstymonk nech sa paci, aspon 2 odborne clanky, ale najdes ich neskonale viac. Nejdem sa hadat, co je skodlivejsie, napokon, nikdy som sa nad tym nezamyslala a asi to moc ani nema zmysel, to je taka debata na sposob je horsie fajcit fajku alebo cigaru? Ale skodlive dokazatelne su.
Mna by zaujimalo, co je za tym, ze si pubertaci potrebuju tak hufne davat energetaky. Len preto, ze je to in, alebo naozaj maju pocit, ze potrebuju.mat viac energie? Mna v tomto.veku ani nenapadlo si nieco take dat, mala som dost energie od rana do vecera a to som bola dost aktivna, vkuse som sa niecomu venovala. Teraz uz len spominam na to, kolko som vladala.
@marianarem skôr preto že to je in, predtým mánia Bubble Tea kupovali si to namiesto obeda, nedávno bolo in Prime
@marianarem jasné, že preto, že je to in. Koľkí z nás sme skúšali v puberte cigarety preto, že sme potrebovali nikotín. Každý skúša z frajeriny. Podľa mňa veľká nevýhoda a nebezpečenstvo energeťákov je práve v tom, že aj celkom dobre chutia. A teda za mňa sú väčšie zlo než cigarety. Resp. sú pre mladý organizmus oveľa viac nebezpečné, hlavne, keď mladí nemajú mieru. Nám tiež vyklepalo v práci 20-ročnú babu. Ju si bez tigra pomaly ani nevidela. Ale z cigariet sme neratovali ešte nikoho.
@thirstymonk tlieskam, za to ty si mudry ako radio.
Ucim na strednej chalpcenskej.
Fajci iba zopar.
Ale VELKA (!!!!) cast chalanov si dava nikotinove vrecuska
ja som aktualne na strednej, konkretne gympel od ktoreho vacsina ocakava ze su tam slusni a kultivovani ludia, ked som prisla na osemrocny tak v druhej triede som uz fajcila, nikto nefajcil, pred dvoma rokmi sa zacalo sirit hhcko a zuvak, o dost viac sa fajci zuje pije teraz z mojho pohladu, viac menej si "zacinaju uzivat mladost" ale zalezi velmi od prostredia kam sa chodi do skoly. podla mna ale cim viac precenena skola, tym horsie a je to ozaj katastrofa
Ja mám z okna kancelárie výhľad rovno na SOŠ a nemám pocit, že by to ubúdalo. Práve naopak, mám pocit, že je toho ešte viac "vďaka" elektro cigaretám. A hlavne baby. K tomu energy drinky... To sa pije na litre.
Nehovoriac o mariške,
Fajcia,menej tabak skor tie ostatne sracky,vapovanie a e-cigarety co je omnoho horšie
Bežné cigy sú nemoderné. Teraz sa bud vejpuje alebo tie nikotinove sáčky.
Pred pár dňami zomrel na stredoškolskom internáte chlapec po tom ako vyfajcil cigaretu bohviecoho. Takže si myslím že fajčia a nielen obyc cigarety.
Nie, ale viac piju a droguju
Nefajčia, ale vapuju
Závisí to od mentálnej úrovne dieťaťa. Napr. gymnazisti oveľa menej fajčia, dokonca ak áno, hanbia sa to priznať a smiešne sa scovávajú cez veľkú prestávku v okolí školy. Predtým si hrdo zapálili tak, aby to bolo aj vidieť. Teraz sa to považuje za za prejav akejsi nízkej úrovne. Opakom sú stredné školy - bývalé učňovky. Tam im to nevadí. Je však isté, že aj medzi VŠ sa menej fajčí a mnohý to robia potajomky, aby neboli braní ako asociáli. Problém ich čaká aj v zamestnaní. Uprednostňujú sa nefajčiari a na vysoké posty je vylúčené dostať sa fajčiarovi. V určitých kruhoch sú považovaní za menejcenných.
Pohľad na to, čo robia decká na SOŠ sa nedá zovšeobecňovať. Dajme si otázku :" Kto navčtevuje SOŠ a z akého sú rodinného prostredia?" To, čo je správne, dieťa prijíma od rodiča, ktorý mu je vzorom. Ak je rodinné prostredie na úrovni, hanbilo by sa robiť to, čo mnohí opisujete a má na to prirodzené zábrany. Hlavným motívom je dosiahnuť čo najlepšie známky do ďalšieho štúdia a nesklamať rodičov. Ak rodičovi na dieťati nezáleží, potom aj dieťa kašle na to, či rodiča svojim správaním sklame. Dobrý rodič vie o všetkom , čo jeho dieťa robí, dieťa mu dôveruje a zdôverí sa aj s problémami, ktoré potom ľahšie zvládne a nemusí sa uchyľovať k alkoholu, drogám,...
@evkatk blbost… moja dcera bola na gympli a fajcili prakticky vsetci 🤷♀️
Závisí to, o aký gympel išlo. Aj medzi nimi sú rozdiely, keďže v 90. rokoch sa namnožili ako huby po daždi. V Košiciach máme množstvo gymnázií a iba 3 z nich sú na úrovni ozajstného gymnázia. Ostatné berú aj takých deviatakov, ktorí mali na ZŠ dvojky a dokonca aj trojky. Také deti nemali a ani nemajú záujem o učenie a často neuspechy kompenzujú kadečím. Ako môže rodič nezakročiť, ak cíti,že dieťa fajčilo? Takýto rodič zlyhal vo svojej výchove.
@evkatk v BA teda nie je jednoduche sa gympel dostat, ver mi. Ale prepac, neda mi - som presvedcena ze aj deti s 2 ci dokonca 3 mozu a casto aj maju zaujem sa ucit. Ako mozes tvrdit, ze nie??? Samozrejme, ze mnohi nie, ale urcite nie vsetci. A co sa tyka toho, ze rodic si nevsimne, ze dieta fajci - to ani ja nechapem.
@evkatk tak toto je taká zastarala hlúposť, čo si napísala... ja neviem, ako veľké máš deti, ale nepríde mi, že máš prehľad. Alebo že by bol východ tak vzdialený od západu? 🤷♀️
Práve teraz je trend odborných škôl. Nie je jednoduché sa dostať ani na gymnázium ani na dobrú odbornú školu, taká ekektrotechnika je vychytenejšia ako niektoré gymple.
A tá hovadina, že decká, čo chodia na sos sú z akého rodinného prostredia, to je až trápne. Akože gymnazisti sú z dobrých rodín a decká z odborných škôl sú socky? 🙊😅 a to keď mám jedno dieťa na gympli a druhé na odbornej škole, lebo vie, čo chce robiť a presne má vybratý odbor, tak z jednej strany sme dobrá rodina, ale z druhej sme socky? 🤦♀️
Ak je rodinné prostredie na úrovni, dieťa nebude robiť zlé veci, to je tak naivneeee 🤣🤣🤣🤣. Ty si úplne mimo. Predpokladám, že máš tak 5, možno 10 ročného anjelika, no držím palce, ako ti padnú ružové okuliare za pár rokov 🙊
@evkatk tiež sa čudujem o čom píšeš a či píšeš o Slovensku. Gymnazisti fajčia/nefajcia v rovnakom pomere ako hociktori iní teenageri. A o tých zamestnaniach píšeš strašný nezmysel, u nás sa nikto na pohovoroch nepýta či ste alebo nie ste fajčiar. Vlastne keď sa tak zamyslím, tak u nás vo firme je určite viac fajčiarov ako nefajčiarov. A ešte nikdy som sa nestretla s tým že by sa fajčiar za to že fajčí hanbil.
Mám 3 dospelé deti a dospelé vnúčatá a 44 rokov odslúžených v školstve. Viem, o čom píšem a keďže aj teraz učím na čiastočný úväzok a to mládež, prehľad mám. Čo znamená trend odborných škôl? ( Snaha naplniť kvóty robotníckych povolaní ako to bolo za socíku, lebo nemáme robotníkov.) Ak rodičovi záleží na svojom dieťati, od malička musí dbať na to, aby dieťa vyrastalo v optimálnych podmienkach, výborne sa učilo a bol vytvorený vzťah s rodičom na základe dôvery a uznania. Dobré vzdelanie mu zaručí lepší život a uznanie, čo sa aj u mojich potomkoch potvrdilo. Svojim deťom a vnúčatám som neustále prízvukovala, že iba raz žijeme, prečo by sme nedosiahli to najvyššie vzdelanie, aké je možné dosiahnuť? Najviac uznávaní v celých dejinách ľudstva boli múdri a vzdelaní. Ak to z nejakého dôvodu zlyhá, potom je tu možnosť odbornej školy. No pripúšťať, že je to trend, to by rodič nemal, iba ak má dieťa problémové. Čo sa rodín týka uznávam, že nie je rodina ako rodina, no viac problémových žiakov je na SOŠ a v mnohých prípadoch to rodiny neriešia, o mnohé deti sa nezaujímajú. Takýchto rodín je neuveriteľne vysoké percento. V gymnáziách je opačná skúsenosť.
Ak má dieťa doma dobré zázemie a je tam vzájomná dôvera, dieťa má prirodzené zábrany robiť zlé veci, aby neprišlo o dôveru rodičov a nesklamalo ich. Nie je to naivita, ale realita. Zlé veci robí preto, lebo vie, že sa k tomu nemusí priznať, že sa mu hocičo prepasie, nemusí sa k tomu vyjadrovať, nikoho to z rodiny nezaujíma a nepríde sa na to. Je to o vzájomnej dôvere s rodinou a o komunikácii. Alebo je doma napäté prostredie a zlé veci robí naschvál, aby svojim blízkym ublížilo. Každý mladý človek je už natoľko zrelý a chápe, že zlými skutkami ubližuje hlavne rodičom. Je to na ňom, či to chce alebo má zábrany im ublížiť. Napriek tomu, že ako mladá vdova som sama vychovávala deti, nikdy som nemusela riešiť problémy s deťmi, všetky skončili VŠ a vzájomná dôvera je stále silnejšia. Tvrdenia, že dieťa "vystrája v puberte" je úplná hlúposť, výhovorka na zanedbanú výchovu. Puberta nie je dôvodom na zmenu správania ak je dieťa dobre doma vedené a pohybuje sa v mantineloch, ktoré mu rodičia musia nastaviť už v útlom veku. No ani rodič nesmie pripustiť, aby dieťa z mantinelu vybočilo. A pre dieťa je to potom úplne samozrejmé. Dôležité je, aby rodič všetok svoj voľný čas venoval deťom a oni cítili, že je tam len pre nich.
@evkatk takze podľa teba sú všetci rodičia fajčiari zlí? Ja poznám aj fajčiarov lekárov aj fajčiarov robotníkov, dokonca raz som stretla aj fajčiara farára. Ja sama som nikdy v živote nefajcila a toto opakujem aj mojim deťom, a tým že sú na gymnáziu teraz v tomto roku, viem že veľa ich spolužiakov fajčí -tazko povedať čo, zuvajú tabak, o energetakoch ani nepisem....a teda nepobadala som že by niektorí zo spolužiakov pochádzal zo zlých sociálnych pomerov, aj keď jasné že nepoznám všetkých.
@evkatk vies co? V niektorych veciach mas pravdu, ale na moj vkus mas obmedzene videnie a strasne skatulkujes. Iste, vzdelanie je dolezite. No ani dobre vzdelanie nie je zarukou uspechu a stastneho zivota. Aj clovek s nizsim vzdelanim ci dokonca nizsim IQ na to, aby absolvoval prestiznu skolu toho moze v zivote dosiahnut vela a takych naozaj nie je malo, lebo im nechyba kreativita, drive a sikovnost. Daleko to dosiahnut mozu aj manualne zrucni z ucilista…. Odpisat deti len preto, ze nie su na gympli a “nemaju na to” podla mna nie je hodne ucitela.
@evkatk toto je tak malomeštiacke uvažovanie a pre mňa smiešne až trápne. Že naplniť zas robotnícku triedu 🤣🤣. Okrem toho, že tí robotnici momentálne zarábajú oveľa viac, ako vš profesie, ich naozaj potrebujeme.
Ja mám dieťa na gympli a teda vôbec nepociťujem, že by tam deti nefajčili a len sa modlili alebo sa 100% času učili. Práve naopak spolužiaci môjho dieťaťa chodia piť každý piatok. Moje dieťa nemôže, ale chodia všetci, čo môžu.
A áno, sú v puberte a puberta robí s deťmi divy. To neznamená, že majú zanedbanú výchovu. Aj dieťa z najlepšej rodiny sa môže zvrtnut.
Ja som vyrastala v top bratislavskej štvrti. Rodinné domy, vyššia vrstva a aj tu sa nám prefetovali spolužiaci.
Deťom sa môžeš venovať koľko chceš, keď sa raz dostane do zlej partie, keď natrafi na nesprávneho parnera, je zle, neurobíš nič

Moja dcéra je druháčka a je v triede jediná, čo nefajčí, nepije alkohol, ani energeťáky. Je tým pádom outsider skupiny, ako som bola niekedy ja 🤷🏻♀️ na rodičovskom sa minule riešilo, že decká vo veľkej miere žujú tabak a fajčia iqosky, čo nie je až tak cítiť ako klasické cigarety.