Internát a primerané vreckové
Ahojte, zienky.
Chcem vás poprosit o radu. Od septembra idú moje dve dcéry na intrák, cca 200 km od domu. Nebojím sa, ze by robili nejaké problémy, ci ze by to nezvládali. Ale vôbec netusím, kolko je adekvátne ciastka na vreckové. Bez penazí tam byt nemôzu, to je jasné. Vsetky náklady budú mat uhradené od nás, ale myslím také tie prasule " do vacku ". Sú vychované rozumne, ziadne plýtvanie ( máme detí 9 ), ale myslím, ze keby som im dala privela, vedeli by minút vsetko na (ne)potrebné veci.
Tak kolko by ste dali vy na mesiac ?
50 ecok mesacne. Ked su skromne a vsetko budu mat poplatene. Pri 9 detoch musia byt naucene zit skromne. A ucty pre studentov su zadara skoro v kazdej banke.
ale ved sú dve, ak im daju povedzme po 50 eur na týžden, na mesiac to je po 200 eur! Krát 2 deti je to 400 len na somariny, vyžitie ... lebo internát, stravu a cestu im mienia platiť osobitne ... A čo ostatných 7 detí?
Tak ja neviem, koľko majú v iných rodinách príjmy, my s manželom nezarábame až tak málo, ale aby som ja decku dala na "preflákanie" 200 eur mesačne, to ani náhodou. To si ja nedovolím len tak minúť a to tie peniaze zarábam.
Dcéra teraz ide na strednú, doteraz sme jej vreckové pravidelne nedávali, ak potrebuje vypýta si a dostane primeranú sumu (do kina max 10 eur, chodí len občas) a teraz sme hovorili s manželom o sume okolo 30 eur na mesiac. Ved okrem toho financujeme jej šport, oblečenie, stravu, bývanie ... jasné že jej to nevyratúvam, deti niečo stoja ... ale trošku s mierou treba vedieť míňať aj v 15-ich.
kamoška hovorila, že vysokoškolák v ČR ich vychádza tak na 350 eur/mesiac, ale v tom je všetko, aj internát, 1x mesačne cesta domov ... na svoje potreby si mladý už musí zarábať aj sám.
Ja som vreckove od rodicov na internat mala vzdy tyzden 100sk niekedy 120sk teraz by sa im taka suma malila to urcite davaju aj 20-30€
Ahojte, zas dnes robim, takze len na rychlo.
Idu na strednu do nitry. Na soc. stipko nemame narok, nie smo v hmotnej nudzi... Stravu a cesty im budeme platit my. Brigadovat este nemozu, maju po 14.rokov.
Ale ten ucet je super napad 😉
@erika272 to je pravda, ani aj ešte dieťa neženiem do roboty ... ale od 16 sa už brigádovať v lete dá, aspon na nejaký ten "nadštandard". Počas školskeho roka to na SŠ neschvalujem, treba sa učiť...
Ale decká napr. dostanú peniaze ak umyjú mne a dedkovi auto, lebo to nepatrí k bežným povinnostiam, tak si vedia niečo "zarobiť" navyše. K tomu ešte dostávajú na narodeniny, meniny, vianoce nejaké peniaze, ktoré si davajú na účet a míňajú podla svojho uváženia ... občas im tam aj ja pošlem pár drobných len tak ak poslúchajú, snažia sa v škole, zatial to funguje.
@erika272 Mlade baby kludne mozu robit od 15, 16 rokov, ked som bola na strednej, chodila som skoro kazdy den po skonceni vyucovania od aprila do oktobra predavat zmrzlinu. Nasi vtedy stavali dom, takze na moje sprostosti nebol cas. Ja na tie casy velmi rada spominam, mala som kopec penazi na seba.
@nikleotka Podla mna 30 eur uplne na tyzden staci s prehladom, mne to bez problemov stacilo aj v BA na vyske, za tie 2 roky sa to az tak nezmenilo. A to sme mali pomali kazdy druhy treti den na intraku nejaku akciu, spolocne sme si varili, chodili na nakupy atd.
@lubiduch nie, neurazila 🙂 bolo to prve, na co som sa pytala, ked ich obe prijali. Ale podla nasich zakonov nie sme v hmotneh nudzi, takze narok na soc. stipko nemaju. Momentalne som na rodicovskom s 10.mes. dcerkou. K tomu mam invalidny cca 280€. Takze som sa rychlo zamestnala na pol.uvazok v obchode, kde zarobim cca 200€... Manzel tiez pracuje, ale stale sa bojim, ze im bude nieco chybat, ak im dam malo, ale aj sa bojim, ze bude chybat ostatnym, ak dam privela...
@nikleotka pozri, ked budu mat kde spat, co jest, za co cestovat a zaplatenu komplet skolu, tak im treba len na volny cas. kazdy den sa tarat nebudu chodit, rovnako nemaju co vysedavat vecer po lokaloch. cez tyzden sa budu ucit. ja som na strednej v tyzdni velmi do kina nechodila ... navyse na intraku je snad vecierka.podla mna 5 € na den by im malo stacit a este si z toho aj usetria. ked je vas vela, urcite su naucene nemat prehnane naroky.
@nikleotka to socialne stipendium ta asi zle informovali ... existuje aj druha podmienka cize ak nie ste v hmotnej nudzi tak sa posudzuje podla
b) jedna dvanástina celkového ročného príjmu rodiny v predošlom kalendárnom roku nepresahuje hranicu , aktuálneho v čase podania žiadosti
co vy teda isto naplnite pri tom pocte clenov rodiny...
https://studentskefinancie.sk/strednaskola/stip...
ak dostanu tych 45 ecok mesacne to je podla mna uplne postacujuce.
treba si tuto situaciu premietnut o niekolko rokov do zadu ked sme my zacali chodit na intrak a kolko penazi nam nasi rodicia davali... samozrejme podiel v % pretoze vtedy sa inak zarabalo ako teraz... ale ked si to das do % to vreckove tak by som to na zaciatku urobila tak a uvidis ci im to bude stacit alebo nie.. 😉
@loginexistuje dakujem za info 🙂 skusim to takto 🙂
@loginexistuje uz som to aj preratavala... Prevysujeme o par € ☹ ...takze nic...
Ale aj tak vdaka 😉
inak, ja som bola rok na SŠ na internáte, je to síce dávno, ale my sme von cez týžden velmi nechodili, do kina sme šli ako trieda asi 2x za celý školský rok, po baroch sme chodiť absolútne nesmeli, škola bola dosť náročná, bol to 4. ročník, takže som sa hlavne učila ... Ak človek išiel von, dostal priepustku, kde bolo aj kedy sa musíme vrátiť. Von nás to ani nelákalo, lebo posedieť spolu sme mohli aj na izbe a okrem toho, priamo na intráku sa robili rôzne aktivity, takže sme chodili tam.
Ahoj, ja som dostavala 20e na tyzden a mala som dost 🙂 za cely cas mi musela raz spolubyvajuca pozicat na cestu 😀

@erika272 hm..na 1-2 dni podla teba 25eur? To ako na cely mesiac 375 az 750 eur len na zabavu 1 decka? Neak si to nepremyslela 🙂