Je 14-ročná dcéra pripravená na Štefánsku zábavu?
Ahojte, prosím najmä mamy dievčat o odpovede. Mám dcéru, má 14 a pol, a chce ísť na Štefansku zábavu so spolužiakmi do vedľajšej obce, ostať tak do jednej ráno. Ja som z mesta, nasťahovali sme sa do obce, odkiaľ je manžel. Do mesta by som ju nepustila, tie obecné zábavy mi prídu také možno aj bezpečnejšie, aj keď to nie je správne slovo, ale nenapadlo mi vhodnejšie. Ale že aj mladšie deti tam možno chodievajú? Neviem... Prosím, poraďte tie z Vás, ktoré majú skúsenosti. Ja by som ju aj pustila, manžel zatiaľ nie, ale to si vieme vyriešiť, vždy sa dohodneme. Len či podľa Vás je to ok, takáto zábava v obci? Bude to v obecnej sale v kultúrnom dome.
U nas sli chalani, bratranci a ich kamosi, v lete stanovat v noci na susedny opusteny dvor. Nikto tam nebyval uz roky, zahrada uplna dzungla. Sli si opekat a tak. Tak som sla s nimi.
Ale okolo deviatej, ledva sa zotmelo, sa zjavila moja mama a nekompromisne som musela ist domov do svojej postele. Ziadne spanie v noci v stane plnom chalanov.
Ja som mala 14, oni niektori uz 16 a mama lepsie videla ako ja, ako nimi hormony uz siju. Ja som bola este decko, pacilo sa mi, ze po mne pokukovali, vedela som aj, co je sex, ako funguje, ale v podstate mi nedochadzalo, zeby sa teoreticky nieco mohlo stat. Stale som bola naivna v tomto.
Mama sa vsak na teoriu hrat nemienila.
Dodnes si pamam to pubertalne sklamanie vtedy, co som mala. Ale spatne to chapem a urobila by som ako mama to iste.
V tomto veku určite nie.
Dedinské zábavy sú divočina. Môj syn (20+) občas ide a potom mi hovorí zážitky a mám dosť. Ani náhodou by som nepustila 14 ročnú.
Neviem prečo si myslíš že zábava na dedine je bezpečnejšia alebo slusnejsia. Ale teda ver tomu že nie. Za mladi som chodila na diskotéky do mesta aj na dedinu a teda nevidím v tom žiadny rozdiel.... A nie. 14 ročnú by som nepustila ani keby čo bolo. Môže ti sľubovať hocičo aká bude slušná a na alkohol sa ani nepozrie. Vieme všetci ako pôsobí partia na pubertakov.
Nie nepustila. Ani na dedinskú ani mestskú...
A teda som z mesta a chodila som na dedinské zábavy a teda už pred z rokmi by som nepovedala že je to bezpečnejšie ako v meste. Čudujem sa že ako matka to musíš riešiš s cudzími ľuďmi či pustiť či nie
Štefanska je zábava pre dospelých, rodiny a partnerov cca 20+ , nie disko pre deti, ani školský večierok. Keby ste tam ako rodičia boli aj vy, ešte ako tak, ale samé 14r pubošky určite nie. Nejaký nevyburený dospelák či skorodospelák ich môže obťažovať a striehnuť... Alkoholu je tam vrchovato, ožrani sa nájdu v nemalej miere, tak fakt stačilo.
Ešte ma čas chodiť na akcie pre dospelých
Štefan ale zábavy na dedinách sú na 99,99% ožran-párty (len s ľudovkami).
Chlapi, čo tam chodia, nepremýšľajú nad tým, či má niektorá 14 alebo 16 rokov. Na sex sú pekné obe.. ilúzie si o dedinských zábavách nerob.
Veru nie, a to som bola sama na takejto dedinskej zábave prvýkrát v 13tich. Ale ja som bola taký samorast, bohužiaľ, odkázaná viac menej na seba. Vlastnú dcéru by som tak skoro nepustila
Ja som bola prvy krat na zábave zrovna na Štefanskej ako 14 a pol ročná 😃 ale bol tam strýko, vtedy cca 30 ročný s kamarátmi, ktorý bol s nimi viac menej, ale dohliadal na nás. Ja som bola so sesternicami nad 16 rokov. Bolo nás 5 a prehovorili mamu.😃takže ja by som pustila do dediny, ak by som vedela, že ide niekto zodpovedný, kto dozrie. A druha vec, ty si musis dceru poznať. Naši vedeli, ze ja som zodpovedná a idem si čisto zatancovať. Zas na druhej strane, doba sa posunula a je horšia ako pred 17 rokmi. Celkovo to bezpečie… V jednej dediny v našom okoli sa na zábave strieľalo. Dvaja mŕtvy mladi muži. Cca 5 rokov dozadu.🫣
Nie nepustila.Dcéra bola prvý krát až ako druháčka na strednej.Tiež na dedinskej do 12:00hod.Aj to sme zaviezli a prišli pre ňu.Ešte inštrukcie na čo si dávať pozor.Pohár strážiť ako oko v hlave od nikoho nepozývať na pitie.Tak za mňa nie.
Pochádzam z mesta, ale chodila som na zábavy na dedinu. Do mesta som chodila cca od 15 s mojim starším (vtedy už dospelým) bratom. Ale nie na diskotéky, ale do podnikov, kde sa posedelo za stolom (krčma, bar, nazvať to môžeme akokoľvek). Na dedinskú zábavu som išla až v 16 so svojimi staršími sesternicami (minimálne 2 v tom čase už dospelé, ja som bola najmladšia), poučená o všetkom možnom, uvedomujúc si nástrahy. A aj napriek tomu tam na mňa, častokrát podstatne starší muži kadečo skúšali, chceli do mňa naliať alkohol, ale ja som sa držala stále tej svojej kofoly. A diskotékové bitky som nezažila v meste, ale práve na dedine. A vtedy mi naozaj nebolo všetko jedno.
Na druhej strane, malo to svoje čaro, ako bolo už spomenuté, ranné cupitanie niekoľko km domov (k tete), tie lacné lichôtku “wau, ty si z mesta.” 😂 alebo “tancuješ ako tigrica” (toto mi povedal vtedy ešte neznámy, ale dnes už známy politik). 😂😂😂
Ale pre 14-ročnú ešte asi nie, aspoň ja by som svoje dievčatá nepustila…
moju takmer 14tku by to ani nenapadlo, a keby ju to napadlo, tak ju nepustim. nasa dedinska stefanska zabava urcite nie je pre deti napriklad.
Určite by som 14 ročné dieťa nepustila, ani k nám v dedine ani nikde inde.
Dedinské zábavy vôbec nezaostávajú za mestskými, nemaj ilúzie.
Nie, nepustila. Ani v mojej "dobe" 14r.deti nechodili na takéto akcie,teraz,čo tak sledujem,tiež nie. Teda,ono to dosť záleží od rodičov....myslím,že každý chápe ako to myslím.
Žiadna zábava nie je bezpečnejšia,niečo sa stane,nemusí do toho byť moje dieťa zapojené priamo,stačí nepriamo.
A druhá vec,keby to bola nejaká akcia mladých v rovnakom veku cca a pod dohľadom dospelého,či by sme šli spoločne. Ale pustiť v takom veku a ešte dievča do spoločnosti dospelých,no načo?
Jedine pod dozorom, ale samú určite nie. Ani s partiou nie.
Bez dozoru nie. Ja ako 14/15 ročna som chodila s najlepšou kamoškou, jej maminou a mojou maminou ma festivaly a zábavy, a bolo to super. Akože bez irónie, super sme si to užili bez chlastu a tak to posilnilo naše vzťahy.. Čiže dala by som jej na výber.. Bud pôjdeš s nou alebo nepôjde vôbec.
Tak 30 rokov dozadu mňa púšťali až keď som mala OP , a to ešte otec chodil ma kontrolovať ( akože na pivko)
Teraz by zaznelo u nás NIE ! Spoločnosť sa veľmi zmenila ….a myslím si , že moju dcéru by to ani nenapadlo … doma je lepší program , vieme sa super zabaviť
To sa ani pytať nemusis, urcite by som ju nepustila, a kazdy normálny rodič spraví to isté
mam 15 rocneho a nie nepustila by som, bol nedavno na koncerte s kamarátmi ale bola tam aj jednej kamaratky mama. Skončil koncert isli na kebab a prisli o 23:45, aj to som ako blazen kazdych 30 min volala 🫣 Bratislava... a mesto. Tu sa po zotmeni mesto zmeni na ine "doupje" a to viem, ze moj nemal a nema nejakú blaznivu pubertu, okrem doma dlhych cakaciek za jeho vykonom, ale to je aj taka povaha.
Ďakujem pekne za všetky príspevky. Ja som sa sice nepýtala, či ju mám pustiť, skôr som chcela vedieť, ako to na takýchto obecných zábavách prebieha. Mala som pocit, že sa to organizuje pre mládež, nie pre dospelých, ktorý sa tam chcú opiť alebo neviem čo, nakoľko sa tam chystajú aj podstatne mladšie deti. No neviem, podla popisu väčšiny z Vás to je asi riadna divočina. Ja sama nemám skúsenosť s takouto zábavou, a čo sa obecných akcií týka, skôr sú pre rodiny. A keby aj šla, do jednej by určite neostala, to bol len jej nápad. Dobre, vďaka ešte raz.
Viac nie ako áno
Ak áno, tak do 22 a išla by som po ňu a musela by som poznať spolužiakov a celkovo nie je dedinská zábava ako zábava, ale 14r sa mi zdá naozaj málo
A ešte k niektorým komentárom, som normálny rodič, nemá len manžel rozum, máme ho obaja. Len nemám skúsenosť, preto som sa pýtala. Dcéra chodí von v našej obci, má povolené do 10, nepije, nefajčí, je jednotkarka, doteraz som nemala dôvod nedôverovať jej, viem sa na ňu spoľahnúť. Do mesta po podnikoch nechodí, nebola ani raz nikde v noci, zatiaľ ani len na prespávačke.
Ani ja by som ju nepustila.
Ja len k tej dedine,vyrastala som na dedine,bratovi zabil spoluziacku chalan lebo mu nechcela presne na takejto zabave"dat".to sme mali 19nast.Uz viac taku zabavu na dedine nemali.Ked sa povie stefanska mna az zimnica prejde aj po tolkych rokoch.
Keď som bola pubertacka, organizovali sme si v dedine diskotéky čisto pre nás mladých od cca 12 do 19-20 rokov,deti pod 15 boli o 22.00 nekompromisne vyhnane domov (alebo kam išli už bola ich vec). Jasné, že sa aj niečo popilo, ale s mierou. Ak ide dcéra na takúto akciu čisto pre decká, nech ide,ale o 22.00 by som šla pre ňu. Ja som mávala tiež takto nastavené "vychádzky " a ver,že aj dovtedy sa dá toho stihnúť veľa 🙈 ty si ju poznáš lepšie ako my. Ja som rada,že toto riešiť nemusím, lebo ak by som mala dcéru, zamykam ju doma kým by neskončila vysokú 🫣
mňa napadá opäť len jedna vec.... syn má čo chvíľa 18 a chcela by som vedieť tie 14 a 15 ročné dievčatá sú asi siroty, ktoré chodia na diskotéky... áno 14 bežne chodia- zmaľované, crop topy, sukňa pod riť - príde tam 25 ročná a cíti sa ako ich mamka...sama som toho bola svedkom nie, že len syn mi hovorí....v dnešnej dome 14 vyzerá ako keby mala 20.... inak na diskotéky problém pustiť, no bežne sa rieši, že treba už pre 15 predpísať antikoncepciu.... inak autorka - veď môžete sa ísť pozrieť aj vy ... štefánska nebola vždy len o pubertiakoch....
Nie, nepustila. 14 rocnu by som pustila na skolsku zabavu, pripadne zabavu, ktoru organizuje farnost, sportovy klub a pod. Prosto, len na miesta, kde bude uzavreta spolocnost, nepodava sa alkohol a bol by tam dozor kompetentnych dospelych.
Autorka ak nemáš skúsenosti tak si ju urob. Choďte na štefansku tohto roku z povinnosti vy dvaja aby ste, si reálne videla čo to je ako to chodí aby si mala reálny obraz keď bude buduci rok dcéra chcieť ísť na zábavu.

Mam takmer 15 rocnu a nie nepustila v ziadnom pripade