icon

Je bilingválne gymnázium správna voľba pre moju dcéru?

27. okt 2025

Ahojte idem sem z malou dušičkou a ťažkou otázkou. Dcéra super v angličtine. Olympiády, sútaže. Celkovo jazyky jej idú. O chvilu nás čaká podávanie prihlášok a dcéra má vybraté dve školy kde som jej nijako nebránila. Tretiu školu jej poradila triedna učiteľka a ja tiež. Rozmýšľala nad štvrtou. Keďže jej okrem jazykov nejde nič iné a matematika či fyzika je pre ňu horor zázrakom ma 3 tak gymnázia, obchodné sme vylúčili. A teraz príde ale zastavila ma jej angličtinarka ktorá ju vidí na bilingválnom gymnáziu. Vraj mám hľadať take kde zoberu aj horších žiakov. Pretože výslovnosť ma lepšiu ako učitelia a že je škoda to neskusit. Podľa jej slov potre skolu zameranú na jazyky. A su lepšie a horšie gymnázia. Dodala tiež ze síce nemá najlepšie známky ale zažila horších žiakov ktory skúsili gymnazium a uspeli. Lokalita nitriansky kraj. Budem rada za každú radu. Ďakujem

Strana
z2
vandavision
28. okt 2025

Ja som dala dcéru na španielske gymnázium s tým, že AJ dnes vie už každý. Na AJ chodí po škole do jazykovej školy. Ale dala som ju tam s tým, že ak jej to bude ťažké tak po roku môže prestúpiť, ale bude mať ďalší jazyk v zbierke 🙂 zatiaľ to zvláda aj keď padli prvé trojky z bio a chem. Za ZŠ mala jednotky na vysvedčení. Vyskúšajte, po tom prvom roku môžete vždy prestúpiť inde, ak to bude moc ťažké.

eeffka
28. okt 2025
@cldfire

Môj názor je taký, že gymnázia sú úplne zbytočné a len ničia sociálne životy detí, pretože učiva je ohromné množstvo. Radšej ju daj na SOŠku a nech sa zdokonaľuje vo voľnom čase pomocou doučovania napríklad.

@cldfire nicia zivoty? 🤣🤣🤣pozri ja som xhodila na gympel v case dinosaurou ked tam brali 1karov a 2ktori zamakali, to ze teraz sa tam tlacia slabsie deti je problem rodicov. Nespominam si zeby som doma plakala nad knihami, proste kto mal v hlave sa trosku poucil a pohoda. Ja osobne som mala plny rozsah, cize 4r vsetko, mat,gyz, chem, biol,dejepis ziadne doucovania na vs, a vzali ma. Jedini kto chodili na doucovania boli medici.

anonym_b529ff
28. okt 2025

Dcéra chodí na bilingválne španielske gymnázium, začala osemročným a prešla na 5rocnny bilingválny program. Je štvrtáčka. Prvý rok priorita jazyk, Mat, fyz, chémia... atd v slovenčine. Od druhého ročníka mali tieto predmety aj v SJ, aj v Šp., a teraz má niektoré len v cudzom jazyku. A je to náročné. Veľmi, lebo ich gymko sa nazýva aj vedecké, tieto predmety preberajú fakt do hĺbky, čo v živote nebude potrebovať. Toto je asi to, čo myslala tá učiteľka, že ísť na horšie bilingválne gymnázium 🙂 V rámci nitrianskeho kraja Ti neporadim, ale skús sa ľudí pýtať na konkrétne bilingválne gymnázium, že aké má zameranie. Ja myslím, že Tvoja dcéra by ho podľa Tvojho popisu zvládla. Hlavne, ak by sa tie neobľubené predmety učila v cudzom jazyku...

anonym_7da053
28. okt 2025
@cldfire

Môj názor je taký, že gymnázia sú úplne zbytočné a len ničia sociálne životy detí, pretože učiva je ohromné množstvo. Radšej ju daj na SOŠku a nech sa zdokonaľuje vo voľnom čase pomocou doučovania napríklad.

@cldfire konkrétne aké?Chemická, stavebná?Sú deti, ktoré ešte nevedia v 15 r čomu sa chcú venovať a zistia to až na gymnáziu.Moj syn vôbec nevedel zaujala ho biológia v 3 r a dnes študuje na VŠ genetiku.Isiel na bežné gymnázium, ale aj ľutujem, že sme nevybrali bilingval.

princezna_bosorka
28. okt 2025

@anonym_autor hm, jazyky su fajn zaklad, ale co s tym? iba s jazykmi si nevystaci... Na gympli musi mat hlavu bud na matiku / fyziku alebo chemiu / biologiu / geografiu alebo na humanitne odbory (dejepis, filozofia, psychologia, sociologia alebo co sa tam este uci) alebo na nieco ine. Na obchodnej potrebuje mat aspon zakladny pochop na "realnu matematiku" (to je moj pojem - aby nedoslo k nedorozumeniam), aby zvladla uctovnictvo (ktore je lahke, ak vie logicky uvazovat) a zaroven trochu aj na humanitne odbory (ekonomika je o tom, ze sa nauci trochu teorie a potom to odrapka).

A vlastne - kam to dceru taha? co by chcela robit?

btw - ja mam bilingvalnu obhodnu a pravo a je to z mojho pohladu uplne najlepsia kombinacia, aka existuje. Z matiky som tiez nikdy nebola nic extra, ni matika na obchodnej sa dala a ucto fakt nie je tazke. A na prave som zuzitkovala svoju lasku k humanitnym odborom a aj jazyk (skoro kazdy pravnik zuzitkuje dobry cudzi jazyk) a dnes som aj uradna prekladatelka. Drzim palce pri spravnom vybere skoly....

zuzika87
29. okt 2025

Mám dcérku na bilingvalnom a tá bola čistá jednotkarka ktorá sa ale ozaj poctivo učila a jazyky mala v maličkú nakoľko vyrastala v UK a poviem ti matematika je ťažká a ešte v cudzom jazyku,nerob to dvere lebo ak má teraz 3 ku...a chcem vidieť bilingval kde berú aj trojkarov u nás sa hlásilo 120 žiakov vzali 20

martas77
29. okt 2025

@anonym_autor
Ahoj, dcéra je na anglickom bilingvále...takisto perfektna anglina, výslovnosť....matika na zakladke vzdy slabsia aj ked mala jednotku...vzali ju..konkurencia bola velka...hned v prvaku isli vsetko v anglictine...max.na zaciatku nieco dovysvetlovali po slovensky, ale skor nie...poviem ti ze v prvaku z matiky a chemie sme boli radi ze ma 3 na vysvecku...aj teraz je druhacka a z matiky 4ky len tak lietaju...a to chodi na doucko...a dre sa tu matiku stale...ostatne predmety zvlada v pohode...kriticka je matematika, potom chemia a fyzika...naozaj tazke...a nikto sa s nimi neserinka ako na zakladke...stve ju to samu ale dohodli sme sa ze sa z toho nestriela...chce ist humanitnym smerom...takze 3jka na vysvecku je uplne v poriadku...
Ak by sa tvoja dcera dostala, uvidite v prvom rocniku, zaistis jej doucko a ked sa bude velmi trapit vzdy moze prestupit ....

gabika99
29. okt 2025
@kofa77

A este jedna vec- ak bude chciet ist na vs do zahranicia, tak tam beru len z gymnazia, nie odbornych strednych skol.

@kofa77 to vobec nie je pravda, ze na VS v zahranici moze ist studovat len z gymnazia.

cldfire
7. nov 2025
@anonym_7da053

@cldfire konkrétne aké?Chemická, stavebná?Sú deti, ktoré ešte nevedia v 15 r čomu sa chcú venovať a zistia to až na gymnáziu.Moj syn vôbec nevedel zaujala ho biológia v 3 r a dnes študuje na VŠ genetiku.Isiel na bežné gymnázium, ale aj ľutujem, že sme nevybrali bilingval.

@anonym_7da053 to ale neznamená že sa musí trápiť kvôli tomu že si nevie vybrať. Ja som odštudoval rušňovodiča a nikdy to nebudem robiť. Maturita je základ a ďalej si človek povie čo by chcel.

cldfire
7. nov 2025
@eeffka

@cldfire nicia zivoty? 🤣🤣🤣pozri ja som xhodila na gympel v case dinosaurou ked tam brali 1karov a 2ktori zamakali, to ze teraz sa tam tlacia slabsie deti je problem rodicov. Nespominam si zeby som doma plakala nad knihami, proste kto mal v hlave sa trosku poucil a pohoda. Ja osobne som mala plny rozsah, cize 4r vsetko, mat,gyz, chem, biol,dejepis ziadne doucovania na vs, a vzali ma. Jedini kto chodili na doucovania boli medici.

@eeffka bol som na gympli rok a na každej hodine som zapísal 2 a pol A4ky úplných kktin

zuzana76
7. nov 2025

@anonym_autor a este sa tu matiku, ci fyziku bude ucit v angline, v nitrianskom kraji je golianko, ale tam sa nedostal na prvy krat z osmeho rocnika ani moj ziak cisty jednotkar, dostal sa az v devine a to bol aj na celostatnom kole z ANj, prihlasenych byva okolo 400 ziakov a beru 30. Ine bilingvalne nie su anglicke, iba obchodne anglicke. Ja mam tiez syna, anj olympiady robi, ale teda nad goliankom ani neuvazujem, a to ma 3 dvojky na vysvedceni Sjl, nabozenstvo a bud fyzika alebo dejepis sa striedaju, matika mu ide. Vyskusat mozete, ale skor by som volila inu skolu. Ked tak, tak bilingval francuzsky, tam sa az tolko nehlasi, alebo rusky vo vrabloch.

Strana
z2