icon

Je bilingválne gymnázium správna voľba pre moju dcéru?

27. okt 2025

Ahojte idem sem z malou dušičkou a ťažkou otázkou. Dcéra super v angličtine. Olympiády, sútaže. Celkovo jazyky jej idú. O chvilu nás čaká podávanie prihlášok a dcéra má vybraté dve školy kde som jej nijako nebránila. Tretiu školu jej poradila triedna učiteľka a ja tiež. Rozmýšľala nad štvrtou. Keďže jej okrem jazykov nejde nič iné a matematika či fyzika je pre ňu horor zázrakom ma 3 tak gymnázia, obchodné sme vylúčili. A teraz príde ale zastavila ma jej angličtinarka ktorá ju vidí na bilingválnom gymnáziu. Vraj mám hľadať take kde zoberu aj horších žiakov. Pretože výslovnosť ma lepšiu ako učitelia a že je škoda to neskusit. Podľa jej slov potre skolu zameranú na jazyky. A su lepšie a horšie gymnázia. Dodala tiež ze síce nemá najlepšie známky ale zažila horších žiakov ktory skúsili gymnazium a uspeli. Lokalita nitriansky kraj. Budem rada za každú radu. Ďakujem

Strana
z2
lenja123
27. okt 2025

@anonym_autor nie, nedávaj ju na bilingválne gymnázium, ak jej idú len jazyky a nič iné. Bude sa trápiť. Ak už teraz nezvláda matiku a fyziku, na gymnáziu to nedá. Neviem aké SŠ si vybrala ona, pozri v okolí, či nemáte aj nejaké bilingválne, u nás je napr. bilingválna obchodná akadémia. Nech ide na strednú, ktorú si sama vybrala a v jazykoch môže potom pokračovať na VŠ.

anonym_7a2efd
27. okt 2025
@lenja123

@anonym_autor nie, nedávaj ju na bilingválne gymnázium, ak jej idú len jazyky a nič iné. Bude sa trápiť. Ak už teraz nezvláda matiku a fyziku, na gymnáziu to nedá. Neviem aké SŠ si vybrala ona, pozri v okolí, či nemáte aj nejaké bilingválne, u nás je napr. bilingválna obchodná akadémia. Nech ide na strednú, ktorú si sama vybrala a v jazykoch môže potom pokračovať na VŠ.

@lenja123 Suhlasim. Doplnim, ze jazyky moze rozvijat aj prostrednictvom jazykovych skol, ale na gympel urcite nie. Tam MAT frci denne, fyzika tazka, kopa chemie, biologie. Asi by sa naozaj trapila. Nechaj to na nu a v jazykoch ju podpor individualne.

milanemila
27. okt 2025

@anonym_autor ak nezvlada matematiku zakladnej skoly, tak si myslim ze matematiku gymnazia a este v anglictine nezvladne a bude sa extremne trapit. Gymnazium by mala byt vyberova skola a s 3 na vysvedceni by som ani neuvazovala, ze dieta dam na gymnazium. Tym nechcem nijako hodnotit intelekt tvojej dcery, je to cisto pragmaticke zhodnotenie. Pripadne rozmyslaj, ze co potom, lebo po hymnaziu automaticky nasleduje vysoka skola.

januska12323
27. okt 2025

Keď nezvláda matematiku základnej školy v slovenčine bude sa trápiť v cudzom jazyku.

cyneric
27. okt 2025

Ak jediný predmet v ktorom exceluje je angličtina, tak nemá zmysel riešiť gymnázium. Skôr škola s konkrétnym zameraním/uplatnením - papier na jazyk sa dá vždy dorobiť, aj po konci štúdia. Hocijaké remeslo + schopnosť hovoriť/písať v cudzom jazyku je veľké plus.

derdia
27. okt 2025

@anonym_autor prepac ale jazyky uz vedia mnohi...
Byt dobra len v jazyku uz nie je nic extra.
Musite porozmyslat co ju bavi. Ale strednu nemusis extremne riesit...nech rozmysla co jej ide.
Nemoze to byt len jazyk.
To jej bude stacit na prekladatelku.
Alebo nejaku telefonnu konzultatku, krora bude robit v noci a riesit problemy americanov... Takze to nie je nic extra.
Moja vie jazyky, matika a podobne emjej nejde.
Ale zboznuje obciansku, pravo..
Chodi na obchodnu, ale chce ist na lravo pretoze je naslapana aj z historie atd.
Takze treba premyslat aj co potom a k tomu dolatit strednu.

lenka.25
27. okt 2025

To je čo za učiteľku ? Hľadať horšie gymnázium 😂 . Tak ti ho mala rovno poradiť . Pokiaľ jej nejde matika , bna gymply nemá čo robiť a hlavne by sa trápila celých 5 rokov

luccija
27. okt 2025

@anonym_autor mali sme to podobné dcéra neznášala matematiku.Vsetci ju videli na gymnáziu aj učiteľka aj výchovná aj testy, ktoré robili so psychologičkou, že je študijný typ.Mne sa to nezdalo, lebo doma sa nikdy extra neucila stačilo jej to, čo v škole počúvala iba pred veľkými pisomkami sa učila.Teraz je na bilingvali 4 a ide to super mala dve dvojky.Matematike rozumie neviem akým zázrakom či to je v učiteľke neviem....fyziku mali 2x týždenne ju baví geo, bio, dejepis a jazyk.Urcite to vyskúšajte sú aj gymnázia, ktoré sú prirodnejsie zamerané atď...chémiu už v 4 r nemajú čo jej je ľúto.Podla mňa ste mali skúsiť aj obchodnú akadémiu...počkaj ako jej vyjde testovanie so psychologičkou.Vela deti základnú školu fľaka a na strednej im to ide sú starší, vyspelejší medzi seberovnymi.Ja som do poslednej chvíle nebola presvedčená, že ona je typ na gymnázium bála som sa, že bude celé dni nad knihami a to by zúrila🤪dajte jedno gymnázium celkom určite.

majlo1234
27. okt 2025

Ja sama som bola ako tvoja dcera🤣 sla som ale na osemrocny gympel a matiky fyziky chemie som vzdy nejako s doucovanim presla. Bolovto pred sto rokmi, podla mna uz teraz tie gymnazia nie su take, ako byvali, a prejdu aj horsi ziaci. Ja by som kludne do toho sla, ak je zmoerena s tym, ze sa bude musiet viac ucit ako napriklad na obchodme

autor
27. okt 2025
@luccija

@anonym_autor mali sme to podobné dcéra neznášala matematiku.Vsetci ju videli na gymnáziu aj učiteľka aj výchovná aj testy, ktoré robili so psychologičkou, že je študijný typ.Mne sa to nezdalo, lebo doma sa nikdy extra neucila stačilo jej to, čo v škole počúvala iba pred veľkými pisomkami sa učila.Teraz je na bilingvali 4 a ide to super mala dve dvojky.Matematike rozumie neviem akým zázrakom či to je v učiteľke neviem....fyziku mali 2x týždenne ju baví geo, bio, dejepis a jazyk.Urcite to vyskúšajte sú aj gymnázia, ktoré sú prirodnejsie zamerané atď...chémiu už v 4 r nemajú čo jej je ľúto.Podla mňa ste mali skúsiť aj obchodnú akadémiu...počkaj ako jej vyjde testovanie so psychologičkou.Vela deti základnú školu fľaka a na strednej im to ide sú starší, vyspelejší medzi seberovnymi.Ja som do poslednej chvíle nebola presvedčená, že ona je typ na gymnázium bála som sa, že bude celé dni nad knihami a to by zúrila🤪dajte jedno gymnázium celkom určite.

@luccija no ved práve toto mi povedala ucitelka. Ze ju ta skola nebavi a preto to flaka. Biológiu sa nemusí ucit a ma 1. Geografia ako kedy a ma 2. Učiteľka povedala toľko ze ju by chytilo práve to že by sa učila v angličtine. Nemčinu sa naučila neviem ani ako. Ruština hned jednotky. V rámci voľná si pozerá jazyky. Oni ju vidia uz na vysokej škole kde sa bude venovať rôznym jazykom. Ju samotnú ako to počula táto možnosť nadchla. Ale ja mam rešpekt. Bojím sa toho ze to bude na ňu veľa. Lebo matika a fyzika to je boj.

autor
27. okt 2025
@majlo1234

Ja sama som bola ako tvoja dcera🤣 sla som ale na osemrocny gympel a matiky fyziky chemie som vzdy nejako s doucovanim presla. Bolovto pred sto rokmi, podla mna uz teraz tie gymnazia nie su take, ako byvali, a prejdu aj horsi ziaci. Ja by som kludne do toho sla, ak je zmoerena s tym, ze sa bude musiet viac ucit ako napriklad na obchodme

@majlo1234 ju nadchla moznost ucit sa v anglickom jazyku. To mna to skor desi. Ona tie jazyky ma rada. Baví ju ich učiť sa.

eeffka
27. okt 2025
@anonym_autor

@luccija no ved práve toto mi povedala ucitelka. Ze ju ta skola nebavi a preto to flaka. Biológiu sa nemusí ucit a ma 1. Geografia ako kedy a ma 2. Učiteľka povedala toľko ze ju by chytilo práve to že by sa učila v angličtine. Nemčinu sa naučila neviem ani ako. Ruština hned jednotky. V rámci voľná si pozerá jazyky. Oni ju vidia uz na vysokej škole kde sa bude venovať rôznym jazykom. Ju samotnú ako to počula táto možnosť nadchla. Ale ja mam rešpekt. Bojím sa toho ze to bude na ňu veľa. Lebo matika a fyzika to je boj.

@anonym_autor mam dceru ktora je excelentna v AJ a zvysok hruuuza des, ako prve som vylucila gymnazium , tam by sa len utrapila ( fyzika, chemia - mongolcina pre pokrocilych), pojdeme skusit na bilingvalnu obchodnu akademiu. ked bude chciet moze ist na VS ak nie ma ake take "remeslo" v ruke, gymnazium bez VS je nepouzitelne ( sama som absolventka gymnazia, viem co ta skola obnasa)

kp7333
27. okt 2025
@anonym_autor

@majlo1234 ju nadchla moznost ucit sa v anglickom jazyku. To mna to skor desi. Ona tie jazyky ma rada. Baví ju ich učiť sa.

@anonym_autor preco ste vylucili obchodnu akademiu? Tam je lahka matika a fyziku ani neviem, ci tam maju. Podla mna by mala skusit bilingvalnu OA.

thereisabear
27. okt 2025

Skúsila by som skôr bilingválnu OA. No mala som spolužiaka, čo na základnej nemal bohvieaké známky, na gymnáziu si povedal, že pôjde na medicínu a bol z neho jednotkár. Aj ju skončil a je lekár.

nataliik
27. okt 2025

@anonym_autor moja dcéra chodí na bilingválne gymnázium, na ZS mala takmer samé 1, jednu 2 mala z chemie. Škola ju baví veľmi, angličtina jej ide super, matiku vie tiež veľmi dobre, v podstate ma vacsinu znamok 1, ale má problém s fyzikou a chemiou. Tam som rada, keď písomky napíše aspoň na 3 a to sa s ňou doma učím ja tieto predmety, lebo sama by to nedala ani na 4. A to je sikovna, rozumna, len toto jej nejde do hlavy.
Takže ak jej na ZS nejdu tieto predmety a matika, určite neodporúčam. Ak sa s nou bude mať kto učiť, že to zvládne aspoň na 4, tak potom ok. Nemusí mať samé 1 a VS si vyberie potom už, čo bude chciet.

jumama
27. okt 2025

Ja som o niektorych bilingvalnych gymkach alebo aj elektrotechnickej priemyslovke pocula aj to, ze na odborne predmety v cudzom jazyku vacsinou nemaju moc ucitelov, cize je to take ani ani - deti ani jazyk v danom predmete poriadny ani ten predmet samotny. Z jazyokviek maju vela prilezitosti chodit na Erazmus studijne pobyty a tam tiez by som ako zaklad brala to,ze dieta sa perfektne nauci jazyk, spozna inu krajinu, osamostanti sa. Ak nebudes lpiet na znamkach z inych predmetov, ak si to tak v hlave nastavis, ze tie osnovy, co sa ucia su sto rokov stare a najdolezitejsi je naozaj ten jazykovy smer pre nu, tak co. Hovorila to aj viac krat Adela Vinczeova, chodila tiez na bilingvalne gymko a mala z fyziky aj stvorku... 🙂 Je dcera taka povaha, ze to unesie? Ze sa nebude porovnavat? Napriklad moja dcera tak ku koncu deviatky uplne vypustila ucenie, sla na umelecku skolu a kedze mali prijimacky uz skorej a vedeli vysledky, bola zobrata... a strasne som si kuskala do jazyka, lebo ved ozaj na blbostiach by som lpela, aby tie znamky nahanala, ucitelia ich ani poriadne neucili, nechali decka flakat sa... aj ked predtym byvala na jednotky, tak zrazu aj dve trojky na vysvedcku, nu z tak co - kam to pojde, akurat sa tak zasmeje o 10 rokov sama na sebe. Lebo znamky abolutne neurucju, kym cim sa clovek stane...

luccija
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som mala hrôzu, že matematiku, dejepis atď sa bude učiť v jazyku.Ide to úplne same aj tak prvý ročník je gro učenia jazyk tuším 18 h týždenne.Oni sú cca všetci na jednej úrovni a ťahajú sa aj si pomôžu s úlohami, projektom určite to vyskúšajte.Ona bola ten ročník, že 8,9 bol COVID skoro stále doma vieš ako sa učili samostudium...prijímačky mala som z toho hrôzu ako spraví prijimacky, ale som si povedala, že učitelia nie sú zaujatí ako ja a verím im.Ja vidím dcéru inými očami, lebo som fakt nevidela, že by sedela nad knihami a mala extra záujem učiť sa.
Teraz má tiež taku métu kam na VŠ ja som zhrozená ako predtym, ale hovorím, že je to jej rozhodnutie asi ju podceňujem😜
Aké ste vybrali iné školy?U nás kto nevedel kam ísť a dobre sa učili a nechceli gymnázium, tak išli na bilingválne OA, alebo normálnu OA
ono v podstate všade máš matematiku a, keď nechcela zdravotnu, pedagogickú nebolo veľa na výber.u n nás tiež všetko stalo na tom, že matematiku neznáša a ski školu vybrať, keď všade prijímačky z matematiky a na gymnáziu skôr nadáva na fyziku, ale aj tak mala 2.
Ešte je možnosť výborne napísať monitor a nemusí robít prijímačky na odborné školy na gymnázium je tá latka tuším 90% odborné menej snáď sa to teraz nezmenilo, lebo veď boli zmeny už to nesledujem.
Aj nech jej výchovna poradí ake dať poradie skol teraz je tá prvá Hlavná a dôležitá.urcite choďte na dni otvorených dverí a nech si robí staré testy čo su na webe

kofa77
27. okt 2025

Podla mna ta matika na gympli tazka nie je, na tu trojku to da, este by mala stihnut bez povinnej maturity z nej. Tazsia je tam chemia, aspon co decko hovorilo, mozno to zalezi od ucitela, ale on sa vzdy ucil uplne najviac na chemiu. Dcera nech si jeden gympel da, bilingvalny a ked spravi prijimacky, tak budete vediet, ze to nejak pojde.

kofa77
27. okt 2025

A este jedna vec- ak bude chciet ist na vs do zahranicia, tak tam beru len z gymnazia, nie odbornych strednych skol.

kofa77
27. okt 2025
@luccija

@anonym_autor ja som mala hrôzu, že matematiku, dejepis atď sa bude učiť v jazyku.Ide to úplne same aj tak prvý ročník je gro učenia jazyk tuším 18 h týždenne.Oni sú cca všetci na jednej úrovni a ťahajú sa aj si pomôžu s úlohami, projektom určite to vyskúšajte.Ona bola ten ročník, že 8,9 bol COVID skoro stále doma vieš ako sa učili samostudium...prijímačky mala som z toho hrôzu ako spraví prijimacky, ale som si povedala, že učitelia nie sú zaujatí ako ja a verím im.Ja vidím dcéru inými očami, lebo som fakt nevidela, že by sedela nad knihami a mala extra záujem učiť sa.
Teraz má tiež taku métu kam na VŠ ja som zhrozená ako predtym, ale hovorím, že je to jej rozhodnutie asi ju podceňujem😜
Aké ste vybrali iné školy?U nás kto nevedel kam ísť a dobre sa učili a nechceli gymnázium, tak išli na bilingválne OA, alebo normálnu OA
ono v podstate všade máš matematiku a, keď nechcela zdravotnu, pedagogickú nebolo veľa na výber.u n nás tiež všetko stalo na tom, že matematiku neznáša a ski školu vybrať, keď všade prijímačky z matematiky a na gymnáziu skôr nadáva na fyziku, ale aj tak mala 2.
Ešte je možnosť výborne napísať monitor a nemusí robít prijímačky na odborné školy na gymnázium je tá latka tuším 90% odborné menej snáď sa to teraz nezmenilo, lebo veď boli zmeny už to nesledujem.
Aj nech jej výchovna poradí ake dať poradie skol teraz je tá prvá Hlavná a dôležitá.urcite choďte na dni otvorených dverí a nech si robí staré testy čo su na webe

@luccija aku vs si vybrala?

gabrielkaa
27. okt 2025

My sme dcéru dali na takéto lingvistické gymnázium. Matiku nemala najhoršiu, ale len preto, že som s ňou makala. a to aj teraz na gympli. Ma doučovanie, lebo funkcie a vektory sa mi už nechce doucovat. Musela by dom si to ja riadne pozrieť. Ale doučovanie z matiky ma normálne 70% žiakov. Matika je ozaj náročná. Píšu dve dvojhodinové školské prace za semester, kde musia dosiahnuť viac ako 51% lebo potom je to za 5. Takze maká, aké neľutujem toto rozhodnutie. Výšku si už vyberie bez matiky určite 😀

kiki68
27. okt 2025

Ja by som to skusila aj za cenu, ze bude mat 3 z matiky. Zase moze mat doucko a prejde to. Takych tam je vela.

luccija
27. okt 2025
@kofa77

@luccija aku vs si vybrala?

@kiki68 tiež si myslím veď nie každému ide všetko tiež má spolužiakov čo im niektoré predmety idú excelentne a ostatné majú aj trojky.Hlavne ti, čo išli z 8 r sú slabší, ale netreba robiť z toho paniku ozaj nie sú na gymnázií len 1,2
@kofa77 právo by chcela, ale nie som s tým stotožnená, ale je to snáď prvá vec, ktorú si sama úplne z ničoho nič vybrala tak som jej do toho nerozprávala a času je ešte dosť aj si vybrala také semináre zaujíma ju to, ale neviem🤣učiteľka z dejepisu ju podporuje, ale som prekvapená.

kofa77
27. okt 2025
@luccija

@kiki68 tiež si myslím veď nie každému ide všetko tiež má spolužiakov čo im niektoré predmety idú excelentne a ostatné majú aj trojky.Hlavne ti, čo išli z 8 r sú slabší, ale netreba robiť z toho paniku ozaj nie sú na gymnázií len 1,2
@kofa77 právo by chcela, ale nie som s tým stotožnená, ale je to snáď prvá vec, ktorú si sama úplne z ničoho nič vybrala tak som jej do toho nerozprávala a času je ešte dosť aj si vybrala také semináre zaujíma ju to, ale neviem🤣učiteľka z dejepisu ju podporuje, ale som prekvapená.

@luccija drzim palce, pravo je fajn😉, ale su tam nejake ale..

kofa77
27. okt 2025

Hlavne nie KE, skor Trnava, ked uz SR, ale radsej este dalej

kiki68
27. okt 2025
@luccija

@luccija pravo je ok, to je dost siroke, netreba si mysliet, ze musi byt nevyhnutne iba pravnik na sude, kopec ludi robi rozne typy prava a ukonov v tomto smere.

123_monika
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale aj matematika a fyzika a ostatné predmety budú v angličtine

julish
27. okt 2025

@anonym_autor urcite by som pocuvla pedagogicku, ktora dceru pozna, ako tunajsi zastup zien.

vevesh
27. okt 2025

Sama mam bilingval za sebou a teda kludne, nech ide vyskusat. Na normalne gymnazium alebo obchodnu vie prestupit kedykolvek, opacne to uz nejde. A teda, my sme sa sice ucili v oboch matiku, aj fyziku a spol. , ale teda nie rovnake ucivo, lebo sme isli podla osnov toho statu, ktory mal nas gympel pod palcom. Takisto zname na inych bilingvalnych. A teda ze v jazykoch bolo ovela lahsie sa ucit, lebo je iny system ucenia v zahranici a iny na sk. Takze za mna, ked je dobra v jazyku, bude sa vediet naucit aj tu matiku- nikde nie je napisane, ze sa musi ucit na same 1tky. Mala som spoluziacky, ktore mali vymakane 4 odhora dole- na vs sme mali 100% uspesnost ako rocnik, vela spoluziakov z nas bolo prijatych na 2-4 vysky...

cldfire
27. okt 2025

Môj názor je taký, že gymnázia sú úplne zbytočné a len ničia sociálne životy detí, pretože učiva je ohromné množstvo. Radšej ju daj na SOŠku a nech sa zdokonaľuje vo voľnom čase pomocou doučovania napríklad.

Strana
z2