icon

Je detská orientácia v puberte už smerodajná?

21. nov 2025

Ahojte. Dnes za mnou prišla moja takmer 12 ročná dcéra že mi chce povedať jedno tajomstvo. Trochu sa hanbila ale nakoniec povedala že sa jej páčia dievcata, nie chlapci. Samozrejme som ju uistila že je to úplne v poriadku a som jej mama, ľúbim ju a môže mi hocikedy hocičo povedať a že ide do puberty a môže sa to milión krát zmeniť. Viac sa o tom baviť nechcela. Môže byt v tomto veku už takéto niečo smerodatné alebo je to “obdobie” kedy sa dieťa čo vstupuje do puberty hľadá a môže sa to zmeniť? Samozrejme moju dcéru milujem a budem milovať aj keby bola inak orientovaná. Len má to tak zaujíma. Ďakujem.

amdornik
21. nov 2025

môže to byť obdobie a môže to byť realita. čas ukáže.

dzulli1980
21. nov 2025

Ja som sa v 14-tich bozkávala so svojou spolužiačkou ... osobne si myslím, že deti v takomto veku sa ešte iba hľadajú ... ale zareagovala si úžasne.

doriiis
21. nov 2025

Môže to byť obdobie a nemusí. Skoro každý v tom veku puberty skúša rôzne veci s oboma pohlaviami. Daj tomu a čas a uvidíš

autor
21. nov 2025
@dzulli1980

Ja som sa v 14-tich bozkávala so svojou spolužiačkou ... osobne si myslím, že deti v takomto veku sa ešte iba hľadajú ... ale zareagovala si úžasne.

@dzulli1980 sama som bola prekvapená že som takto reagovala. Som rozvedená, bol to ťažký rozvod a ona to prežila s nami takze na ňu musim ísť veeeeelmi citlivo. Chodím k psychologovi aby som vedela ako správne reagovať a komunikovať a hlavne riešime aj moje traumy a aby dcéra nemala rovnaké. Sama viem že presne vo veku 14-15 som sa toez bozkávala s kamoskou. Ale ro bola skôr taká “frajerina”.

anonym_fc1abe
21. nov 2025

Ja byt tebou nezamýšľam sa nad tým viac ako je treba. Môže byt všetko inak. 😊

autor
21. nov 2025
@anonym_fc1abe

Ja byt tebou nezamýšľam sa nad tým viac ako je treba. Môže byt všetko inak. 😊

@amdornik
@doriiis ženy ja som sa bála že mi povie ze už nieje panna. To by má porazilo. Toto mi aj v podstate odľahlo 😀
@anonym_fc1abe ako v podstate to neriesim. Len má tak napadlo opýtať sa či to niekto prežil a ako to dopadlo.

amdornik
21. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik
@doriiis ženy ja som sa bála že mi povie ze už nieje panna. To by má porazilo. Toto mi aj v podstate odľahlo 😀
@anonym_fc1abe ako v podstate to neriesim. Len má tak napadlo opýtať sa či to niekto prežil a ako to dopadlo.

@anonym_autor jeden môj známy má na takéto prípady celkom príhodnú vetu, citujem: "aspoň ti nepríde domov tehotná" 😀 a zareagovala si úplne super. už sa v tom vôbec "nerýp" - myslím to v dobrom. nechaj ju, nepýtaj sa, nevyzvedaj... prejav pochopenie, ak pôjde "von" s kamoškou alebo kamoškami. no a čas ukáže... možno je to naozaj len obdobie. a možno nie. v každom prípade... ako tak čítam nielen MK posledné roky, ale vnímam aj vzťahy okolo seba........... možno lepší lesbický pár, ktorý to myslí úprimne a vážne, ako muž a žena a samé problémy, hádky, nezhody, vypočítavosť.... vzťahy sú komplikované

yosi
21. nov 2025
@doriiis

Môže to byť obdobie a nemusí. Skoro každý v tom veku puberty skúša rôzne veci s oboma pohlaviami. Daj tomu a čas a uvidíš

@doriiis Ja som sa rozhodne so žiadnym chlapom nemuckal ani keď som mal 12

kiki68
21. nov 2025

@anonym_autor no v tomto veku uz je to take, ze moze byt bi, ale este to nie je definitiva. Nechala by som tomu cas, uvidi ona sama. Ja som mala podobne pocity, som bi v hetero zvazku, zeny mi nechybaju. Ale chodila som aj so zenami a boli to normalne vztahy.

autor
21. nov 2025
@kiki68

@anonym_autor no v tomto veku uz je to take, ze moze byt bi, ale este to nie je definitiva. Nechala by som tomu cas, uvidi ona sama. Ja som mala podobne pocity, som bi v hetero zvazku, zeny mi nechybaju. Ale chodila som aj so zenami a boli to normalne vztahy.

@amdornik ja sa jej nevypytujem. Skôr reagujem na to čo ona rozpráva. Ak sa chce zveriť uistujem ze je to len medzi nami. Ak nechce stále hovorim že nemusí. Ani v tomto sa nebudem rýpať.
@kiki68 ak by to rak aj bolo ja to neriešim. Rešpektujem moje deti take aké sú.

michaela329
21. nov 2025

@anonym_autor môj kamarát gej to vedel od piatej triedy, vždy sa smeje, že on bol jasný, už keď sme boli v kine na Titaniku...

ameixa
21. nov 2025
@yosi

@doriiis Ja som sa rozhodne so žiadnym chlapom nemuckal ani keď som mal 12

@yosi ani ja nikdy so zenou, kamaratky sa bozkavali - triezve - este aj na vyske, pre mna to bolo no go 🙂

zuzubb007
21. nov 2025

Ja si myslim, že áno v 12 tich je to viac menej isté, treba sa s tým zmieriť aj tak sa to nedá ovplyvniť,poznám ľudí čo to vedeli už v takomto období a ostali aj tak orientovaný to proste už v puberte telo vie

yosi
21. nov 2025
@ameixa

@yosi ani ja nikdy so zenou, kamaratky sa bozkavali - triezve - este aj na vyske, pre mna to bolo no go 🙂

@ameixa Tak potom asi neplatí, že skoro každý to skúša

nicoletta98
21. nov 2025

Ja som vedela, že sa mi páčia aj ženy presne cca od takého veku a stále to je rovnako.

marek775
21. nov 2025

@anonym_autor Zvladla si to perfektne, a to je podstatne. Nase deti si nemozu priat nic viac, ako ze sa pri nas mozu citit bezpecne, povedat nam co sa im deje, cim ziju - bez strachu z neprimeranych reakcii. Bude to okz nech to dopadne akokolvek, podstatne je, ze vie, ze si tam pre nu za kazdych okolosti. ❤️

anonym_fc96aa
21. nov 2025
@anonym_autor

@dzulli1980 sama som bola prekvapená že som takto reagovala. Som rozvedená, bol to ťažký rozvod a ona to prežila s nami takze na ňu musim ísť veeeeelmi citlivo. Chodím k psychologovi aby som vedela ako správne reagovať a komunikovať a hlavne riešime aj moje traumy a aby dcéra nemala rovnaké. Sama viem že presne vo veku 14-15 som sa toez bozkávala s kamoskou. Ale ro bola skôr taká “frajerina”.

@anonym_autor Aký má vzťah po rozvode s otcom? Ako brala rozvod v tum veku? Môže to byť tým. Ale nie nie je to vobec smerodajné. A je veľmi dobré, že i tom hovorí s Tebou ,že Ti dôveruje a chválim, že navštevuje psychológa.
Áno láska a opora v akejkoľvek situácii je kľúčová .Si skvelá mama.

anonym_712834
22. nov 2025

Ja len, že ani ja som sa necmukala s inými dievčatami v puberte a ani sa mi nepáčili popravde. Som prekvapená, že to každý skúša.. zrejme nie každý. Ja som bola už od 12tich orientovaná jasne na chalanov.

sense
22. nov 2025

Buď rada že sa ti dcéra zverila a dôveruje ti to. Mám dcéru v rovnakom veku a tiež sú chlapci ešte fuj a dievčatá niektoré také pekné.... Nemyslím si zatiaľ o Tom absolútne nič.
Svoje dieťa budem ľúbiť aj keby je lesbička. Dôležité je pre mňa aby bola šťastná.

Nevraviac o Tom , (teraz to vyznie rasistky) som povedala radšej nech je lesbička, ako ma domov doniesť Balkánca ktorí si ju nebude vážiť.

tenerifka
22. nov 2025
@anonym_712834

Ja len, že ani ja som sa necmukala s inými dievčatami v puberte a ani sa mi nepáčili popravde. Som prekvapená, že to každý skúša.. zrejme nie každý. Ja som bola už od 12tich orientovaná jasne na chalanov.

@anonym_712834 jasne ze nie kazdy, mne by bolo nevolno uz len pri tej predstave, ja som bola stale do nejakeho chalana zamilovana asi uz od skolky...

@anonym_autor kludne to moze byt teraz vplyvom prostredia, ci uz v skole, alebo ten burlivy rozvod, cas ukaze...... A reagovala si naozaj dobre, ved najdolezitejsie je, aby bola v zivote stastna a zdrava