icon

Je hotelová akadémia naozaj taká hrozná?

darinaslay
12. dec 2022
Strana
z2
srferreira
13. dec 2022

Smejem sa s vasich nazorov na hotelovku. Ta skola mi dala tolko zazitkov, tolko som pocestovala, mam kamaratov po celom svete, o kontaktoch ani nehovorim. Hospitality clovek musi zazit, preto sa clovek musi narodit 😉 to nie je skola iba o znamkach. A nie je to pre kazdeho.
Ja ked som isla na 5 rocak tak brali iba samych 1. Zial ano teraz to je dolu vodou, a preco? Lebo teenagerom sa nechce pracovat a kazdy sa hrabe na gympel. A skola potrebuje studentov tak vezmu hoc koho. Nasi sa mi nanadavali co chcem ist za “casnicku”. Nie nie je to o casnicke. Najlepsiu skolu som si vybrala a nikdy nebudem lutovat. Mam velmi krasne spomienky, mam o com rozpravat. Ja len tolko k tomu.

elizita
13. dec 2022

@darinaslay podaktorí si tu tuším dosť pletú SOU bez maturity alebo SOU 4rocne s maturitou s 5rocnou hotelovou akadémiou.. akože za mojich čias to bola fajn vyhľadávaná škola,hlavne tá v Piešťanoch. Ide tam o prax aj o jazyky,praxovalo sa v lete na Cypre,krete atď. Kamarát ma túto školu,šiel pracovať do gastra do Nemecka,neskôr do Talianska, hovorí oboma týmito jazykmi a lamavou angličtinou.. po rokoch sa vrátil na SR a robí tu v exkluzívnom kaštieli... Úroveň vzdelavania sla prudko dole za posledných pár rokov.. isto sa tomu nevyhla ani táto škola

elizita
13. dec 2022

Ešte mi nedá nereagovať na trojkarov,stvorkarov na gympli.. Moja kamoška bola na základké trojkarka.. každý sa čudoval že sa hlási na gympel.. skúšky ledva spravila,ale bolo nás vtedy extra veľa,čo sme sa hlásili,nezmestila sa pôvodne. zobrali ju s odretými ušami na odvolanie,na gympli sa učila tiež tak na 3ky.. a ďalšie prekvapilo,šla na pravo. A teraz je advokátka s vlastnou kanceláriou a má sa veľmi dobre. Takže toľko k tým známkam..

gemerka17
14. dec 2022

@petamich Na hotelovú akádemiu sa hlásia 2 typy žiakov a to: dievčatá, ktoré nemajú vzťah k móde a líčeniu (tým pádom nemôžu ísť smer kaderníčka) a chlapci, ktorí nemajú vzťah k autám (padá tak automechanik). Vyberajú si tú školu z dôvodu, že po jej skončení budú mať papier na výkon povolania (kuchár, čašník) bez toho, aby išli na vysokú školu. 99% žiakov nastupujúcich na hotelovú akadémiu vôbec nie je o tom presvedčení (ani o tom neuvažujú), že isto budú pokračovať na výške. Po skončení veľká časť ani nejde a zvyšok k tomu dospeje počas 5 ročného štúdia, že teda pôjdu skúsiť. Všetko záleží od úrovne školy. Na Slovensku máme aj pár lepších hoteloviek, kde sú žiaci viac tlačení do výkonu. Ale je ich vážne zopár. Ostatné klasika. Väčšina študentov priemerných a podpriemerných. Nie je problém získať výučný list a následne maturitu, ak sa bude trošku snažiť a učebnice otvorí. Autorka tohto príspevku tu o pár diskusii nižšie rozoberala, či ju vezmú a bude stačiť na hotelovku pri štvorke zo slovenčiny. Sama vidíš na akej úrovni je napísaný, teda skôr nenapísaný príspevok. Na 15 ročnú babu je to slabota a presne taký žiaci na hotelovku chodia. Čiže pre ňu, ak chce mať výučný list + získať maturitu je to dobrá voľba. Vedomosťami, s rozhľadom, záujmami, samostatnou prácou, snahou učiť sa - to sú predpoklady, ktoré študenti hotelovky nemajú.

petamich
14. dec 2022

@gemerka17 ja som si tusim vtedy vybrala zlu skolu 😂 a polovica mojho rocnika tiez a teda bola to naozaj narocna skola a ver mi (snad to nevyznie, ze som namyslena alebo sa precenujem) ale pokojne som mohla vtedy ist aj na gymnazium, nechcela som

podla mna v tomto prispevku zaznievaju same subjektivne pocity a velmi to pausalizujeme, mozno sa za tie roky ta Hotelka kam som ja chodila zmenila a ano aj vtedy tam chodil kade kto, stale na nich ale nesedi ten opis, ktory si napisala (teda na vacsinu) 🙂 pre mna hotelku naozaj nemozes porovnavat s ucnovkou a kozmeticku som teda absolutne nezvazovala hoc som vztah k mode a liceniu mala, rozhodovala som sa hotelka alebo gymnazium ale tak ja som jedna z mnohych 🤷‍♀️ pravdou je, ze nad vyskou som neuvazovala, lebo ako dieta matky samozivitelky som pekne hned sla pracovat (dokonca este pocas skoly)

slavomirsedlacek
24. jan 2023

Áno je. Gymnázium je cesta.

kvietocek87
24. jan 2023

@heleninamama keď je slabé gymnázium,z ktorého sa dostalo skoro 100 %v našej triede na VŠ na ktoré sa prihlásilo,tak ok.1 žiak nechcel ísť na VŠ.

simi82
9. máj 2024

@darinaslay Ahoj, ako si sa nakoniec rozhodla a kam si išla? Neviem, prečo tu poniektoré tak dehonestujú hotelovku. Neviem ako v iných mestách (viem, že v Piešťanoch to bol vždy top) , ja hotelovku mám. Výučný nebol náročný, ale napr. praktická časť maturity v 5.ročníku pozostávala zo zriadenia reálneho gastro zariadenia, podľa toho, čo sme si vyžrebovali a počas DOD sme normálne fungovali, ľudia chodili... Tomu predchádzalo už počas posledného roka vytvorenie skupín, rozdelenie úloh, vytvorenie podnikateľského plánu, reálne otvoriť podnik - dostali sme "len" priestory (triedy v škole, ktoré sme mali zmeniť na podnik). Okrem toho sme maturovali z jazyka - vyučovali sa 3 jazyky - AJ, NJ (5 rokov) a tretí buď ruština alebo španielčina (2 roky), ďalej tam bol marketing, manažment, účtovníctvo, naučili sme sa variť , obsluhovať, ale mali sme aj predmety ako Potraviny (spolužiačka teraz pracuje na manažérskej pozícii na SOIke), mali sme možnosť praxe, ale iba tí najlepší - Nemecko, Švajčiarsko, Cyprus, Grécko, Španielsko, teraz som videla , že škola spolupracuje aj so škandinávskymi krajinami. Ja som študovala od 2006-2011, počas školy som sa dostala do Nemecka (3 letá), naučila sa jazyk, po škole somhneď šla do Švajču a ÁNO začínala som ako čašníčka, ALE teraz som manažérka a mám na starosti 5 gastro zariadení v Zürichu ( a nie nieje to mekáč ani žiadny iný fastfood). Tým som chcela len povedať, že toto je reálne škola do života. Nieje to gympel, ale aj u nás boli žiaci, ktorí kašlali na školu a vyhodili ich aj zo zahraničnej praxe, lebo tam viac chlastali ako makali.... Záleží od človeka , čo chce a ako ku tomu pristupuje. Takže nejaké porovnávanie že gympel je TOP a odborne stredne školy sú flop je blbosť. Od nás išlo veľa ľudí na gympel, vzali tam aj mňa - bola som v top 10 aj na gympli aj na hotelovke a neľutujem. a Neľutovala by som ani gympel, pretože by som pravdepodobne išla ďalej na výšku, avšak v 18tich rokoch som si nebolaistá, čo ďalej.
a navyše mi to dalo jazyky, ktoré sú na nezaplatenie a vďaka nim , keď som ešte chodila na Slovensko a hľadala si prácu nebol problém s prácou aj v administratíve za fajn peniaze....
Toľko k tomu....

darinaslay
autor
18. máj 2024

@simi82 Ahoj, vybrala som si hotellku odbor hotelova akademia, a fakt neni to narocna skola a s mojim vyberom som velmi spokojna! Len dlhe nechty mi chybaju haha

darinaslay
autor
18. máj 2024

@darinaslay je to narocna skola

Strana
z2