icon

Je normálne, že tínedžer prestane komunikovať?

27. feb 2024

Syn má 15 rokov. Prestal s nami úplne komunikovať. Odpovede sú: áno, nie, ďakujem, prosím, čo máme jesť? Nič.nebolo v škole, vonku som s nikým nebol...je toto správanie normalne? Soboty mame väčšinou pracovné. A dnes mi vraví, že nebude doma. Normálne som mu povedala, ze až po práci a ze keď si na sobotu plánuje program, ma sa opýtať. Opýtala som sa, že čo.mal v plane. Odpoveď: nič. A zavrel sa v izbe. Tak neviem, zdá sa mi, že sa až moc uzatvára

nelca84
28. feb 2024

Neurazam, len ma to uz nebavi. Ked som si precitala o tom rylovani u babky som pochopila, ze tvoj nazor nikto a nic nezmeni. Preco by vnuk nemohol povedat, babka, tento vikend mam nieco ine, pridem buduci...? Ale uz ma to vlastne ani nezaujima.

autor
28. feb 2024

@klip0 sú to chlapci. Takže z domácich prác vysávanie, kuchyňa a chodia vešať prádlo, paruju ponožky. Okná, ani zrkadlá nie. Co da týka sobot. Bežne práce okolo domu. Nebudem to špecifikovať bolo.by to zbytočné. Ale teda,.áno. Vedia aj rylovat. To ma babka malú zahradu, takže to je ich práca na jar a na jeseň. Ryluju od 12 rokov asi. My žijeme na dedine.y teda nechávame, ani zahradu nemáme (iba okrasnu) Popravde, tu ani deti doobeda vonku nie sú, pretože pomáhajú doma.

Moje deti vedia toho veľa. Co sa týka práce aj iných veci. Lyžuju, snowborduju, plavaju, vedia korčuľovať.,.hraju futbal, florbal. Sú šikovné, dosahujú excelentne výsledky v škole. Tento konkrétny syn, dokonca vyhral jednu celoslovenskú súťaž. V zahraničí sa umiestnil na 3.tom mieste.
Neviem, ja som o tom presvedčená, že je to správna cesta.

Ale, napríklad,.prekvapila.ma v tejto diskusii jedna vec. Chlapec vie, že v sobotu sa pracuje, nedrží pravidlo rodiny, urazi sa. A.niektrym to príde normálne. Mam mu dat voľnosť, správať sa k nemu ako k.polodospelemu. Ale povinnosť nula? Je.to fakt veľa v sobotu,.na 6 hodín, z toho hodina obed? Ja neviem.

autor
28. feb 2024

@nelca84 ale.kde som.ja napísala, že nemôže .povedat nie?

subartic
28. feb 2024

nie nie je to veľa. Je to primerané veku . Aj moji synovia rýľujú a záhradu mám väčšiu . Robíme si z toho žarty že to majú miesto fitka . Tiež žijem na dedine a doobeda behaju po vonku len malé deti . Večer už posedávajú aj staršie pubertálne deti , dobeda doma pomáhajú.

autor
28. feb 2024

@subartic u nás presne to iste, tiež sa z toho smejeme. Inak, ja často.vidim rovesníkov.po fitlach, dopuju sa kadecim. U nás.je.momentalne snupaci tabak a elektronická cigareta topka. Tak som.aj trochu rada, že.sa..v tej spoločnosti nezdrziavaju. Niektori rodičia sú tak trochu naivni

subartic
28. feb 2024

áno aj v našej škole sa riešia žuvaky a vapkovanie , len moje staršie deti sú vyťažené cez týždeň športom ktorý je fyzicky náročný , tak nemajú potom čas sa zdržiavať v spoločnosti potulujúcich sa teenov . Čas si užívajú vnašej spoločnosti a v spoločnosit detí ktoré majú iné záujmy .

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
meginka36
28. feb 2024

@andymi suhlas. ale hlavne budeme nadavat na mladych…tych si predsa vychovavame my.

belaaaaaaaaa
28. feb 2024

Áno. Máme 15 ročnú dcéru. Je to veľmi introvertné dievča. Odpovede: áno, nie, nič. Pohoda Si tak ako vy.

mamutka
28. feb 2024

Na 15 rokov tvoj syn komunikuje adekvátne. Ja som sa už napr naučila, že nemám klásť viac otázok naraz. Napr bol v lete v tábore. Nevedeli sme sa dočkať, kedy sa ozve. Píšem “všetko v pohode? Je vás tam veľa na izbe? Daj vedieť ako to ide” Jeho odpoved po pár hodinách: áno 😅
Musím sa sama nad sebou zamýšľať, že naozaj, keď ma počuje, tie moje otázky, je to preňho totálna nuda. Otázky ako bolo v škole? No ako vždy, asi, nie? Zjedol si desiatu? Písali ste tu pisomku, nuda, nuda, nuda. Keby som bola na jeho mieste, tiež ma nebaví odpovedať. Mne sa najviac syn otvoril keď sme šli spolu na túru, len tak po škole, po robote, do lesa, kľudne sa vrátiť po tme, so svetlami, načúvať kde sú diviaky a zažiť spolu kúsok dobrodružstva. Alebo ked sa mi ho podarilo takto po škole vytiahnuť na bike. Viem že somnou si to tak neužije, lebo po kopcoch tak nevladzem, ale keď si dáme pauzu a pokecame, je to super. Proste byt s ním sama. Mimo bežných povinnosti, mimo domácnosti. Zistiť trochu čo ho aktuálne zaujíma. Mňa prekvapil na takej túre, že si práve vyhľadáva články o jedoch v jedle. Dosť to mal naštudované. Doma o tom ani necekol. Alebo super rozhovor o stromoch, takisto, doma v byte sa o tom nebavíme, tam by to nemalo to čaro.
Čo sa týka soboty, ja ako puberťák som nenávidela sobotu, proste upratovať, pomáhať, hrozne, zabitý víkend. Ale my sme totiž ani potom nikam nechodili…. Nemala som sa na čo tešiť. Ja doteraz psychicky nezvladam pracu v sobotu 😁
Trauma z dectva…. Všetko sa snažím aby sme mali porobené počas týždňa po práci a celý víkend je na oddych a výlety. Proste nás to s mužom tak baví. Dufam že moje deti nebudú preto leniví povalaci. Ale tak, čo sa da, to puberťáka zaukolujem po troche cez týždeň. Aj keď napr nedokážeme dosiahnuť aby nerobil bordel vo svojej izbe. Je to nauzaj ako z toho trapného obrázku, že návšteva izby je ako výlet do Ikea. Vyjdem odtiaľ s x hrnčekmi, tanierom a pod.

nerya
28. feb 2024

Nenávidela som upratovacie soboty, dodnes ich nenávidím, človek si chcel po týždni v škole trochu pospať, mat kľudne ráno a potom ok, dačo pomôcť doma, ale nie nasilu zase vstávať, chytro chytro popratat, a nedajbože sa opýtať ze co treba pomôcť to prísla odpoveď,, všetko,, 🤦🤦... Na nervy, ja sa mu nečudujem. Nevravím, ze nemá pomáhať vôbec, ale toto sralo aj mňa.

autor
28. feb 2024

@mamutka
@nerya tak, ja to mam tiež z detstva. Ja mam na to práve pekne spomienky. Len u nás to bolo podmienene tým, že vždy sme.mali.vylet. Teda,.rýchlo porobiť a potom na výlet. Sranda, ako sme to prežívali každý inak

nerya
28. feb 2024

Možno sa o tom s nim skús porozprávať, možno by mu nevadilo pomôcť ale v inom čase? Tiež sa priklanam aby ste si našli čas len na vás dvoch, možno aj to pomôže, pubertiaci sú nároční, to co sa nám môže zdať ako nepodstatné, môže jemu ničiť život v jeho očiach..

autor
28. feb 2024

@nerya áno, to mam v pláne.

nerya
28. feb 2024

Držím palce, nech sa to porieši, každá vychovávame svoje deti ináč, ale ani jedna z nás im nechce zle, aj keď to tie deti mnohokrát vidia inaksie 🩵

autor
28. feb 2024

@nerya ďakujem ❤️

cicinkova
28. feb 2024

@ahhola presne ja som si to nedovolila ani raz a ani vtedy, keď moja mama ležala na posteli na pol tela ochrnutá a nevedela rozprávať. Stačilo keď sa pozrela. Dnešný puberťaci strašné mám to doma.

thoughtfulweirdo
28. feb 2024

Ja by som napríklad ako puberťák "zomrela nudou" pri takto nalinajkovanom týždni. Celý týždeň škola, krúžky, úlohy, učenie, pol soboty zásadne práca doma. My sme sa ako deti tiež normálne podieľali na starostlivosti o domácnosť, ale nikdy to nebolo takto striktne vždy v tom istom čase. Niekedy sme upratovali v sobotu, niekedy v nedeľu, niekedy v piatok poobede, niekedy sme si to rozložili na celý týždeň po troške na večer. Bral sa do úvahy názor každého člena, nielen rodiča, lebo jemu to tak vyhovuje. Oveľa užitočnejšie do života mi bolo dostať zoznam povinností, deadline a voľnú ruku, kedy ich urobím. Naučilo ma to skvelému time managementu a zodpovednosti za seba 😁 to, čo bolo potrebné robiť pod dozorom, som musela vopred naplánovať s tým dozorom a zapracovať do programu. Tvojmu synovi toto vadiť nemusí, to skôr len na margo toho, že keď dieťa nemá pracovné soboty, nerobí nič 😬
Čo sa týka komunikácie, nikto z nás netuší, prečo tvoj nekomunikuje, viem ale povedať, prečo som postupne prestala komunikovať ja- mama neprejavovala záujem o to, o čom som chcela komunikovať. Pýtala sa na školu, povinnosti a to bolo všetko. Moje problémy zľahčovala, nemala záujem porozumieť mojim záujmom, nemala čas so mnou niekam ísť, lebo všetko iné bolo dôležitejšie. To ako nápad, čo si u seba môžeš skontrolovať. Inak, dodala by som ešte, že napriek dospelému telu pubertakov mozog ešte dospelý nie je, takže aj v komunikácii ich treba viesť príkladom, nie najust opakovať nevhodný štýl .

autor
28. feb 2024

@thoughtfulweirdo vďaka, porozmyslam

simca06022011
28. feb 2024

@thoughtfulweirdo ja napr pri domácich prácach si toto co opisujes predstaviť neviem... akože ja upratujem prízemie, varím, dcéra má svoju izbu, povysavat a utiera schody. To nám voľnou rukou nechat toto na jej "hocikedy" a vláčik si do upraveného zvyšku domu neporiadok? 🙂 ak máme iný program uprace sa inokedy, aké to bybsi určite aj syn vedel dohodnúť. Keby komunikoval. Dokonca ak by povedal ze niečo plánuje iste by mu nejakú prácu raz za čas odpustili ;)

autor
28. feb 2024

@simca06022011 my by sme mu odpustili ale súrodenci nie😀

simca06022011
28. feb 2024

Tak to už musí s nimi vydiskutovat. Takéto služby sa obchodujú na súrodenecké burze :D

jarmilaj
28. feb 2024

Milá autorka. Nevšímaj si rady mamičiek z mesta, že otec má so synom tráviť sobotu vo fitku. Mne sa naopak zdá, že systém máte dobrý. Deti potrebujú regulu, nebude predsa cicúšik v tridsiatke venčiť dvojkilového psíka dakde pri bytovke. Chlap má byť chlap. Momentálne sa v chlapcovi niečo deje, onedlho sa to určite vyvŕbi.
Chápem, že máš starosti, a je mi to ľúto. Chvalabohu, že máš manžela, pohútajte spolu. Dúfam, že všetko dobre dopadne. Držím palce😘

dominikamacakova
28. feb 2024

Chybu hľadaj jedine v sebe 🙂

thoughtfulweirdo
28. feb 2024

@simca06022011 Neviem, my sme nemali nikdy nárazové upratovanie, že by sa robilo všetko naraz, ani ja to vo svojej domácnosti nepraktizujem, takže s takýmto problémom som sa nikdy nestretla 😁 čo sa týka komunikácie, určite súhlasím, ale v tomto veku ešte musia byť väčšinou mediátormi efektívnej komunikácie rodičia 🙂 predsa len prefrontálny kortex dozrieva do 25ky.

rolandik
28. feb 2024

Stopnúť úplne internet a potom pochopíš ako vie dobre komunikovať. Jeho život je na sieti, nezaujíma ho realita. Nuž takto to dnes máme. Verte tomu, že sa ani v škole s nikým nebaví. Teraz mi hovoril učiteľ v ZUŠ, ako musel pred rokmi deti na chodbe okrikovať, lebo nemohol učiť. Dnes ani nevie, že tam niekto sedí.

autor
29. feb 2024
cafelatte
29. feb 2024

Puberta je obdobie, kedy sa dieťa oddeľuje od rodičov a prebieha to presne takto aj touto obmedzenou komunikaciou, najma s nami rodicmi, kdezto v skole opak, ako by povedala jeho triedna: nasho syna pocut az do riaditelne o 2 poschodia vyssie.😄Presne tento systém co popisujes sme žili aj my s manzelom a presne takto isto vychovavame synov. Ako by si písala o výchove a povinnostiach mojich detí. Vychovávas zodpovedných, pracovitých mužov.

janage
29. feb 2024

Naša pedi raz povedala niečo čoho sa odvtedy držím. Vy si najlepšie poznáte dieťa. Ak pre 1000 deti je niečo v tom veku typické, ale pre vaše je to mimo normy, treba zbystriť a odsledovať.
Takže ak toto sa u tvojho syna vymyká normálu, počkať na odrazenie a skúsiť to prebrať. Bez výčitiek že fakt ta zaujíma prečo potreboval voľno akurát vtedy. Akoby to navrhoval teda riešiť atď.
Každá rodina funguje inak, iné sú nastavenia pre toho kto býva v dome a má záhradu, iné pre rodinu v byte.
Moje dieťa by na teba vytiahlo štúdie o fungovaní mozgu v puberte, že fakt doobeda by bolo ideálne spať 😉 a fungovať neskôr.
Ja som tiež ta várka, že miesto upratovania idem na výlet zvlášť v zime keď sa skoro stmieva A tiež som z detstva nemala rada napr.prace na záhrade či žehlenie otcových košieľ v pracovnej izbe, kde nič iné sa robiť nedalo. Teda ako teraz, že žehlim pri TV, počúvam obľúbený podcast.
atď.
Omnoho radšej som mala také brigády mládežnícke bola zábava pri tom, stretla som starých aj nových kamarátov,
Aj ta pochvala od cudzích bola taká "lepšia"😁

nelka93
1. mar 2024

U nás napríklad soboty vyzerali takto, poslali sme si vklude, žiadny budík ani my deti ani rodicia. Keby mam vstať o 8.rano tak tiež som naštvaná a odpovedám stroho. Potom sme so sestrou upratanie našu izbu a pomohli mamine s vysavanim a prachom, keď bolo treba pustila sa práčka. To sme mali hotové všetko do dvoch hodín. K starkej sme chodievali ale teda na rolovacie a podobne mali vždy človeka, ktorý rylival všetky domy v okolí. My sme išli bud na vylet, opekať alebo len na sídlisku sme lietali s kamarátmi. Slovo pracovná sobota mama nechala v dobe do ktorej patrí, v tej minulej. Keď sme si spravili poriadok v piatok večer tak sme nemuseli v sobotu nič. Upratovalo sa hlavne priebezne. A ja som teda ako 15 ročná veru nemala takéto odpovede, ale to bude asi tým ze puberta so mnou nemavala vobec.