icon

Je normálne, že tínedžer prestane komunikovať?

27. feb 2024

Syn má 15 rokov. Prestal s nami úplne komunikovať. Odpovede sú: áno, nie, ďakujem, prosím, čo máme jesť? Nič.nebolo v škole, vonku som s nikým nebol...je toto správanie normalne? Soboty mame väčšinou pracovné. A dnes mi vraví, že nebude doma. Normálne som mu povedala, ze až po práci a ze keď si na sobotu plánuje program, ma sa opýtať. Opýtala som sa, že čo.mal v plane. Odpoveď: nič. A zavrel sa v izbe. Tak neviem, zdá sa mi, že sa až moc uzatvára

nelka93
1. mar 2024

@nelka93 pospali

autor
1. mar 2024

@nelka93 tieto práce, vysvat a utrieť prach vie môj 7 ročný syn. Ja, ako 15 ročná som zvládla navariť obed pre celú rodinu. Takže si myslim, je to len o nastavení dennej rodiny. A ako 15 ročná, som chodila vonku až podvečer. To len pre porovnanie. Ja mam pekne spomienky na detstvo

kittykat22
1. mar 2024

je dobre ze ucis syna upratovat a podielat sa na behu domacnosti. Rapidne tym znizujes moznost rozvodu v buducnosti. Peniaze a neporiadok ju jednym z najcastejsich dovodov preco zeny ziadaju o rozvod. A pravda je aj ta, ze moderne zeny nechcu robit svojim muzom druhe matky.

ibatanecnica
1. mar 2024

@meginka36 áno bývali pracovné soboty, ktoré som z duše nenávidela, preto som si to vo svojej domácnosti a rodine zariadila inak. A nikto s tým nemal problém. Na chode domácnsoti sa podielajú všetci.
autorka - myslím, že je to normálne - puberta. Na jednej strane je v poriadku, že deti pomáhajú ale niekedy treba aj ubrať. Nie sú stroje. Ja tiež mám sobotu takú, že mám všetkého plné zuby a jednoducho vypnem. Deti majú povinnosti v škole a majú právo aj na svoj,,súkromný,, život. Byť chvíľku aj sami so sebou, s kámošmi a pod. To zdôverovanie sa, niektorí sa v puberte utiahnu a neskôr to prejde a sú ľudia, ktorí ani neskôr sa nepotrebujú so všetkým zdôverovať rodičom. A poviem ti, ak by som makala každú sobotu od 8-14 hod a potom mať akože pohodu? No v 15 tich by som sa na takúto rodinnú pohodu vykašlala. Veľmi dobre si pamätám ten vek. Ke´d sa dalo, utekala som za kámoškami. A nie tráviť celý týždeň doma s rodinou, v sobotu práca a potom zase iba s rodinou. Zase to nepreháňaj. Dôležitá je rodina ale taktiež aj čas strávaný s kamarátmi.

ibatanecnica
1. mar 2024

autorka - ty si chodila von až v podvečer. Pravdepodobne si mala kamarátky blízko. Teraz chodia decká väčšinou po škole a potom sú už večer doma.

ibatanecnica
1. mar 2024

autorka - k tomuto: chlapec vie, že v sobotu sa pracuje, nedrží pravidlo rodiny, urazi sa. A.niektrym to príde normálne. Mam mu dat voľnosť, správať sa k nemu ako k.polodospelemu.
Tie pravidlá sú tvoje a tvojho muža. To ešte neznamená že sa nemôžu prispôsobiť ostatným členom rodiny. Toto mi príde už ako ,,totalitný režim,, My sme zaviedli pravidlá a budú sa dodržiavať a basta. TAk čo potom čakáš od pubertiaka? Nezaškodilo by trošku ústupkov a áno sú pomaly dospelí, takže netreba s nimi jednať ako s deťmi a dávať iba príkazy. Ani by som sa nečudovala, keby v 18tich pleskol dverami a odišiel. Ono treba tie vzťahy budovať zo všetkých strán. AJ pravidlá sa dajú meniť a dodržiavať tak, aby to vyhovovalo všetkým stranám, nie iba jednej. A po celom týždni v škole, si možno chce trošku aj pospať a nie makať každú sobotu 6 hodín a ptom ešte akože sa tváriť že ide oddychovať a tráviť spoločný čas s rodinou, keď by on možno bol radšej s kamarátmi. Kedy má potom svoje voľno? Len tak čas pre seba?

autor
1. mar 2024

@ibatanecnica my sa stále bavíme o sobote. A nemala som kamarátky blízko.

@ibatanecnica vôbec to nie je ako totalitný režim. Ja som to písala už vyššie. My chodíme aj na výlety. Je to proste pravidlo našej rodiny. A ako každé iné pravidlo, pri výchove samozrejme, sa má dodržiavať. Ja som stále rodič. Vždy sa dá, ale s nami dohodnúť. Ono to u nás nefunguje tak, že dieťa.si oznámi, že ma program a oddie. Panebože, jedna sa o cas v sobotu od 8-14. Na ktorý sa proste vyžaduje jeho prítomnosť pri domácich prácach. Toto ja asi nikdy nepochopím. Z celého týždňa, kedy má voľný režim, podľa toho ako chce. Véd to dieta ma 15 rokov! Za tri roky môže byť otcom! Aká by bola jeho zodpovednosť? Voči žene? Deťom? Snažíme sa vychovať mladého, sebestačneho muža. Brala by som to, keby mal nejaký tréning, alebo iný program. Ale, predpokladám, žeby ten čas prelezal v posteli. Znova opakujem, dohoda sa dá vždy. Takto jednoducho vie, ako si.ma.naplanovat čas.

Ale teda, táto diskusia mi pomohla v tom, že sme si včera zase sadli a povedali sme deťom, čo od nich očakávame. Taktiež sme im povedali, ak chcú niečo iné v tej dobe, majú to s nami prediskutovať dopredu. Navrhli sme im, že práce sa môžu robiť.aj iný deň v týždni, ak.chcu v sobotu doobeda voľno. Ale nakoniec sme zostali pri tej sobote.

ibatanecnica
1. mar 2024

autorka - vidíš, ty to nepochopíš a ja zasse nepochopím, na čo sú dobré takéto striktné pravidlá. Akurát tak odpor získa voči ním. A ani tie nezaručia, že bude zodpovedný voči žene, deťom. Môže sa to otočiť. A áno pripadá mi to ako totalitný režim. S členmi rodiny treba komunikovať a hľadať kompromisy. A toto je od kompromisov veľmi ďaleko. TY jednoducho ideš systémom, takto sme to nastavili, žiješ s nami, nie si dospelý, inú možnosť nemáš. A pre teba je to možno sobota 8-14 nič moc. Niekto iný by chcel možno inak využiť ten čas. Zapájať detí do chodu domácnosti rodiny sa dá aj inak a nie iba takto to je a takto to bude. Je to tvoja rodina, ty si zodpovedná. U nás platí niečo iné a nikto nemá problém s prácou v domácnosti, alebo niekomu ísť pomôcť. Ale nie striktnými pravidlami a bodka. Ale rozhovorom a sem-tam sa niečo aj zmení, podľa toho ako sa menia okolnosti. Nič nie je nemenné. A to preležanie v posteli. Možno by bol menej odutý a ústretovejší keby mal ,,povolené,, aspoň jednu sobotu len tak preležať. Život nie je iba o povinnostiach. Treba hľadať rovnováhu. Ale tebe sa asi nestalo že si jednoducho vypla a pol dňa si preležala len tak, lebo si si potrebovala oddýchnuť, že? A to možno občas potrebuje aj on alebo hocikto iný. Len tak nič nerobiť, oddychovať, resetovať, byť sám so sebou.
A tie výlety, koľko 15 ročných túži chodiť iba s rodičmi na výlety? možno by išiel rád aj sám s kamarátmi. Či si zbytočne nevynucuješ čas, aby ho strávil iba s rodinou a nikým iným

ibatanecnica
1. mar 2024

@ahhola ja som tiež z ,,husákových detí,, , bývali aj u nás pracovné soboty ale ak som chcela ísť niekam s kamarátkou alebo na výlet, nebol problém sa doma dohodnúť a ísť. Upratala som v piatok a 1 sobotu naši prežili bez môjho okopávania a trhania buriny. Nenarušilo to program a ani súdržnosť v rodine a ani súrodenecké vzťahy. Neviem na čo je dobré, si stále stáť za svojim bez kompromisov a dohodnutí. Teraz je to tak z extrému do extrému, buď decká nič nerobia alebo zase majú vyplnenú pomaly každú minutu a budeš robiť to, čo mi povieme. myslím, že ke´d niekomu vídem vústrety, tak možno bude v budúcnosti viac komunikovať a bude ústretovejší. Keď to nevidí doma, ako sa má tomu naučiť.

ibatanecnica
1. mar 2024

@nelca84 tá tvoja posledná veta mi pripomenula jeden film z čias socializmu - práca a potom spoločný zaslúžený oddych po práci - všetci vysmiati a spokojní, len nie každý mal predstavu takto tráviť čas. Mať povinnosti , to áno. Ale zase presne nalinajkované, kedy čo a kde a s kým tráviť čas. A povedzme si úprimne v tomto veku to decká ťahá ku kamarátom a s nimi diskutovať o svojich problémoch. Nie všetko je pre uši rodiča.

ibatanecnica
1. mar 2024

@mikadooo s dcérou som si takto robievala babské ,,jazdy,, a vtedy všeličo porozprávala. Išli sme do kina, potom na zákusok alebo len sa von prejsť, nazbierať gaštany, bylinky, kvety. Hocijakú aktivitu, ktorá aj ju bavila. Ke´d som na nej videla, že sa niečo deje, tak som zrušila kadejaké upratovania a neviem čo ešte, išli sme niekam a kecali. Určite to bolo vaic, ako ju dusiť doma, najprv toto spravíš a potom máš voľno. Musela mať pocit, že pre mňa je dôležitejšia ako tá robota. Jasné že sa to nedalo vtždy, sú práce, ktoré musíš spraviť - napríklad ak bol zber ovocia ale to už chápala, že teraz to nejde. Možno preto sa potom neodúvala a bola prístupnejšia k povinnostiam, ku kompromisom.

nelca84
1. mar 2024

@ibatanecnica az na to, ze ona hovori o "vikendovej pohode pri praci" v zmysle, ze oni vlastne tou pracou oddychuju 🙈
Po praci by bol este ten lepsi pripad...

ibatanecnica
1. mar 2024

@nelca84 aha tak to uz je iny level. Ja som tto pochopila tak ze po praci su ako rodina spolu a oddychuju. Napriek tomu chlapec ma 15. Zakladne veci ovlada. Nebolo by na skodu obcas popustit uzdu.

autor
1. mar 2024

@nelca84 a vy.ked robite, nemáte pri práci pohodu? To robíte v strese?
@ibatanecnica ale my robíme kompromisy!
A čo by bol pre teba kompromis? Kompromis u nás je, že majú voľno cez týždeň. Už to nejdem ďalej vysvetľovať . Táto celá téma nebola vôbec o tom ale o úplne niečom inom

nelca84
1. mar 2024

Tak prepac, ze nepovazujem rylovanie alebo okopavanie zemiakov za vikendovu pohodu 🙈

loliki
1. mar 2024

Nečaká ho testovanie a prijímačy? Alebo už je na SŠ?
Pomoc a prácu nevysvetľuj. Tí, ktorí žijú v meste to nevedia pochopiť.

autor
1. mar 2024

@loliki ma. Ale z toho nemá stres. Ja skôr myslím na nešťastnú lasku

loliki
1. mar 2024

Ale možno má. Aj keď je šikovný, nie je im všetko jedno. Ak je to srdce, tak to musíš pochopiť.

ivett1
1. mar 2024

Wau, prepáč, ale musím sa smiať😁 tu sa na piatich stranách rozoberá niečo, čo ťa vôbec nezaujímalo, odpoveď na to, čo sa vlastne pýtaš v prvom príspevku, ti napísalo len zopár mamičiek...
to čítanie s porozumením tu fakt chýba...
tak poďme k veci mám syna - 15 ročný a potvrdzujem, že jeho komunikácia je áno, nie, neviem a správanie je mierne introvetné v porovnaní s minulým rokom, príčinu sme našli - je v novej škole, tak sa pomaličky začleňuje do kolektívu...tiež máme pracovnú sobotu- upratujeme, chodia pomáhať babke do záhrady alebo starým rodičom okolo domu - spojíme pracovné aktivity s rodinnými posedenia mi a poobede mame voľno, oddychujem, hráme sa, hrajú sa s kamošmi, venujeme sa svojim koníčkom a pod. určite vieš o čom píšem...
a tiež sa mu aj jeho sestre ( má 17 rokov) podarilo nabúrať plány lebo nám to nepovedal vopred, samozrejme, keď som sa ohradila, že predsa vie, čo sme mali na pláne a prečo nekomunikuje, tak sa urazil ...
mne vôbec nerobí problém zmeniť tie naše plány, len chcem o tom vedieť a nie takým štýlom, že " mami ja s vami nejdem k babke lebo mám iné plány" a keď sa spýtam aké, tak je ticho ...
ale nevzdavam sa a stále sa snažím s deťmi komunikovať...aj keď práve nemajú náladu ...
a čo sa týka správania tvojho syna, presne to mi napadlo, čo si napísala - či tvoj syn nie je zaľúbený 😊 moja dcéra sa takto správala, keď bola tajne zaľúbená...
asi ti nedám radu ako máš postupovať, len ti napíšem, že sa mi páči ako vychovávate svoje deti a neprestavajte s nimi komunikovať, aj keď sa ti zdá, že to nemá zmysel, lebo reagujú s tým svojim áno, nie, neviem, ale môžem potvrdiť, že sa to zlepší a dcéra v svojich 17 sa s nami dokáže baviť o všetkom a rada s nami trávi čas 😊...len to chce trpezlivosť...

vlastnynazor
1. mar 2024

Sice to bolo davno, co som bola teenager, ale so 100% urcitostou ti viem povedat, ze napr.som rada chodila pomahat na zahradu k starym rodicom cez vikend (dokonca fakt i ako teenager) ale z vlastnej iniciativy. Hned ako sa tam pridaval element musis, lebo ja som povedal, tak z ochoty vyplyvajucej priamo zo mna sa stal akurat odpor k praci na zahrade. A len vdaka tomu, ze ten subjekt, kt.chcel dirigovat, bol strasne lenivy a po case namiesto dirigovania sa vratil na svoj gauc, sa to opat premenilo na hobby, na kt.som sa tesila. A ked k tomuto pridam este pubertu, no syn si to doma/vo firme... urcite uziva 😂.

michellemary
2. mar 2024

Autorka, tak ja som veru v 15 netrávila doma ani jeden celý víkend. Mávali sme ako farská mládež veľa spoločných aktivít, niekedy aj s celými rodinami, ale väčšinou ako partia, takže v sobotu som ráno odišla, večer prišla, nedeľné popoludnia som trávila s rodinou, ale nie prácou, to, čo odomňa potrebovali, som urobila cez týždeň. A všetko potrebné som sa naučila. 🙂

blonde_bella
2. mar 2024

V 15 máš dať decku voľnosť a ty si ideš tvrdohlavo svoje pravidla....čím viac ho dusis, tým viac sa ti vzdiali...
Už si uvedom, že to nie je pes, ktorý ťa má poslúchať...už ma pomaly mať svoj rozum a ty rešpektovať jeho názory a voľnočasové aktivity

daniela595
2. mar 2024

@meginka36 uz som isla pisat prispevok v posobnom duchu. Uuuplne normalna vec "pracovna sobota". Kedy potom ostatne zienky pratate a podobne,ked ste cez tyzden v praci? A na fungovani domacnosti sa podielame vsetci a vsetci chceme mat aj oddych....

zuzanna33
2. mar 2024

Ja mám 12r chalana a už má pubertu je to za mňa úplne normálne. Vybavili sme mu viac aktivít kde môže spoznávať svojich rovesníkov ak chce porozprávať sa vie ale všetko má svoje hranice a najradšej je vo "svojom" jeho izba jeho kráľovstvo nechávam mu priestor ale nestracam o neho záujem keďže má mladších súrodencov vždy som tu pre neho a on to vie ak nechce rozprávať netreba nútiť je to za mňa normálne

dsc
2. mar 2024

Mňa toto obdobie ešte len čaká, takže môžem len držať palce, nech je všetko v poriadku a rýchlo to prejde. Ja by som si s ním asi len sadla a povedala mu, že chápem, že prežíva jedno z najťažších období života, kedy začína hľadať sám seba aj svoje miesto v spoločnosti (áno, viem, prídu väčšie problémy, ale cítili ste to tak v puberte?) a že ma trápi, že so mnou prestal komunikovať. Súčasne, že ho nenútim hovoriť mi všetko, len nech mi sľúbi, že vie, že som tu preňho, keď ma bude potrebovať, či už poradiť alebo len vypočuť. To je, myslím, najdôležitejšie, aby si vedela, že keď ho bude trápiť niečo vážnejšie ako zlomené srdce či popularita v partii, že si to nenechá pre seba (aj keď tieto veci sú v tom veku koniec sveta ☺️).

A čo sa týka pracovných sobôt, tomu nechápem, čo sa tu strhlo, ako keby si deti posielala do gulagu. 😄 neviem, aký systém budeme mať my, ale skôr sa bude dávať dom do poriadku v sobotu doobeda ako cez týždeň po škole popri krúžkoch a definitívne toho u nás budú súčasťou aj deti. 🤷‍♀️

elka3
2. mar 2024

My máme doma tiež 15 ročného,riešime to isté 🫣😂, najčastejšia odpoveď u nás je neviem,nie,áno,možno,zalezeny v izbe,všetko mu treba povedať 10 krát....tiež máme doma pracovné soboty,keďže cez týždeň veľa toho doma nestíhame,ale nikdy nefrfle a ide pomôcť,to zas si na ňom cením...keď máme naplánovaný výlet alebo turistiku,tak stále s nami rád ide...myslím,si,že je to vekom,veľa kamarátok má doma to isté,tak stačí len vydržať,kým ich to prejde 😂🤣...my sme iní neboli 🙂

kitties
2. mar 2024

Ženy,ktoré sa tu pozastavujú nad termínom "pracovná sobota", mám 25r a ani neviete aká som ja vďačná zato, že aj u nás doma to tak bolo. Sobota pracovná a v nedeľu sa oddychovalo. Veľa mi to dalo a nemyslím ,že by mi to nieco vzalo alebo by zo mňa ubudlo. Práve naopak dnešné deti sa len flakaju , doma nič nepomôžu majú voľný štýl do života sú aj po 20tke nezrele a rozmaznané, myslia si,že všetko budú mať od rodičov, proste ako sa povie "nahotové". Takže som vďačná za tento "režim" ktorí bol aj u nás. Tiež som to vtedy vnímala ako niečo zlé ale teraz viem o čo tým rodičom išlo.

fev
2. mar 2024

Ja sa len nestačím diviť, ako sa tu väčšina pohoršuje na pracovných sobotách. A vám kto upratuje, varí, perie a žehlí, keď hovoríte, že by ste sa aj vy na to.... U nás je to odjakživa zaužívané, že deti odmala pomáhali, ešte aj cez prázdniny mali na každý deń nejakú prácu určenú. Samozrejme nie na pol dňa, ale musia sa zúčastňovať na chode domácnosti. A dnes sú samostatné jedna radosť, stíhajú školu, brigády aj cestovanie, na ktoré si sami zarábajú. Dcéra sa dokonca veľmi mladučká vydala a práve tento týždeň mi povedala, že vďaka tomu, že sa starala o mladšiu sestru, tak sa ničoho nebála a okolo bábätka si všetko porobí sama, stihne aj domácnosť a dokonca študuje vysokú školu. Inak aj o tom tu bola diskusia, že akým právom rodičia dávajú na starosť mladších súrodencov tým starším. Tak už nech si každý zváži, môžu preležať celé soboty, ale potom nech sa nečudujú rodičia, keď im na starosť nebude mať kto pomôcť.

nikoletah
2. mar 2024

Čo robila tvoja mama ked si ty varila obed pre celu rodinu ako 15 ročna?

martinagnidova
2. mar 2024

Mma tiež syna v tomto veku. Príprava na strednú školu.. Odpovede stručne, to je jasne... Aaaale.... Tiež mi pomôže keď ho čokoľvek poprosím, potrebujem aby urobil, tak urobí... Ale akože sam od seba určite nie 😂 keď sa rozprávame, tak sa rozprávame otvorene...niekedy mi samozrejme nepovie, ale to rešpektujem. Nemusí mi hovoriť všetko, nie som ani naivná, že je syn roka.. Momentálne v tomto veku isto nie 😂 ale viem, že je to dočasne, a semienko výchovy ktoré som zasadila, kým bol ešte nie puberta, tak časom bude rozkvitat a prinesie aj ovocie 🤗 takže veľa trpezlivosti.. Oni v tomto veku majú radi keď ich rešpektujeme, nekricime, a vieme urobiť kompromisy z jednej a druhej strany... Ak rozkazujem, zakazujem, kričím, tak je úplne uzatvorený, a nekomunikuje ale ze vôbec nič. Ani sam od seba. Nič.. Takže zlata stredná dobra cesta.. Veľa síl 💪