Je správne oslovovať učiteľov na strednej profesor?
Zdravim!
Stale plati, ze ucitelov na SS oslovuju profesor? Malo alebo nemalo by to tak byt?
z ucty a historickeho hladiska možno.. Po správnosti sa titulom profesor oznacuje iba clovek, ktorý tento titul nadobudol ...
Myslím, že stále sa tak bežne oslovuje, keďže to vidím na prvákoch, ktorí k nám prídu na VŠ a všetkých volajú profesor, ja vždy upozorním, že od toho mám ešte veľmi ďaleko a vysvetlím ako to s titulmi je a ako sa správne oslovuje... teraz mi to už do ucha nejde, ale na SŠ som to tak nevnímala 😅
@lindous je to zauzivane, hoc nespravne... tiez ma niekto neoslovuje doktorka, ked som inzinierka, nie?
nie nemalo by to tak byt titul "profesor" je vysoko uznavany titul a ma ho len par ludi
My sme tak volali na strednej všetkých profesorov. Nevedela som, že by sa to nemalo skrz titulu.
Myslim, ze tu je to celkom dobre vysvetlene:
https://www.noviny.sk/slovensko/104733-stredosk...
Bezne sa tak oslovuje, na VS sa od toho zas musi clovek odnaucit
@lucia13022023 tak ono by potom museli podöa titulu a pamatat si, ze kto je Mgr. , PhD. , Ing. Chudata decka, lebo ludia su casto vysadeni na tituly 😀🙈
@kiki68 ved ich môže študent SŠ oslovovať "pan učiteľ", ktorým aj je.
Maju titul profesora?Ak nemam Mudr mam ocakavat ze ma budu ludia oslovovat pani doktorka?
@kiki68 tak mne bolo v 15 jedno ako koho volám 🤣 a Ptoom sme si už zvykli, nedalo sa hovoriť im "pani učiteľka"
Áno je to bežné oslovenie učiteľa na strednej škole, používa sa stále, každému je jasné, že učitelia SS nemajú titul profesor.
No u nás na gympli sa učiteľka na mňa urazila; keď som jej povedala učiteľka a nie profesorka 😂 Na vš ma docent hneď opravil, že on nie je profesor. Profesorov vymenúva prezident, na strednej sú to obyčajné učiteľky.
Nemalo by to tak byt, lebo nemaju prof.titul. Ale u nas sa tak oslovovalo...ako je to teraz po 25r neviem.
Nie, titul profesor prislucha iba tomu, koho vymenuje prezident SR. Ostatni su vyucujuci,ci sa im to paci alebo nie.
Na dcerinej SŠ oslovujú učiteľov normálne, hoci niektorí majú doktorati a podobné významné tituly.. taktiež sa nestavajú na začiatku hodiny a napriek tomu majú perfektnú úctu k vyučujúcim.. to len tak na zamyslenie🙂
Uf, to mi pripomenulo skusku na bakalarskom, kedy spoluziacka pred skusajucim vazenym profesorom zmienila pracu inej vyucujucej s Mgr. titulom a nazavala ju pani profesorkou. Bol to trapas, lebo on sa velmi urazil, spoluziacka nechapala preco, stale ju nazyvala profesorkou.
@euka210
@muchotrafka298
v čechách a na slovensku je "profesor" synonymum slova "stredoškolský učiteľ".
Je to normálne oslovenie učiteľa na strednej škole, nie je to vedecký titul.
https://slovnik.aktuality.sk/synonyma/?q=profesor
ked vam to vadí, myslím, že žiadny stredoškolsky učiteľ sa neurazí, ked ho oslovia pán učiteľ
Deti u naz na skole oslovuju pan jan a pani maria alebo slecna maria - na tej skole kde vhodia moje deti musia vykat a im tykaju, na inych skolach viem, ze im hovoria jan/maria a tykaju si ako hodinky - ked decka presli na inu skolu tak prve co si vsimli, ze si tikaju ako hodinky ucitelia so ziakmi 😂😂😂😂to by asi poniektori nerozdychali
U nás na SŠ to vždy bolo profesor/profesorka, ale na druhú stranu aj oni nám vykali. Takže tam to vôbec neznelo zvláštne. A potom prechod na VŠ sa titulom snažím vyhýbať ako čert krížu lebo ma raz jedna docentka zvozila pod zem za zlé oslovenie 😂😅. Takže teraz už skôr používam pane/pani. Alebo sa osloveniu vyhneme úplne.
@kataina je to najvyssia akademicka hodnost, ktoru udeluje prezident republiky.
profesor -a m
1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškol. učiteľa, skr. prof.: univerzitný p.
2. prac. označenie stredoškol. učiteľa: p. dejepisu na gymnáziu;
Ano!
Slovo ma 2 vyznamy :
profesor -a m
1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškol. učiteľa, skr. prof.: univerzitný p.
2. prac. označenie stredoškol. učiteľa: p. dejepisu na gymnáziu;
Stredoškolský učiteľ by sa nemal oslovovať Profesor.
Nemá titul profesora.
Tak ako inžinier má titul Ing , lekár má titul MUDr, ale stredoškolský učiteľ nemá titul Prof.
Mne takéto oslovovanie učiteľov bolo vždy čudné.
Aj napriek tomu, že to už tu viaceré napísali mám pocit, že ľudia fakt buď nechcú pochopiť alebo nechápu.
Tak ešte raz a pomaly - slovo profesor má 2 významy -
1. titul 2. názov profesie.
Stredoškolskí profesori, sú učitelia na stredných školách a toto oslovenie (názov) si nikde nepíšu ako titul.
Takže treba sa ukľudniť a odvzdušniť a ešte raz pozorne čítať význam slova PROFESOR, možno to niektorým pomaly dôjde
Mať profesiu profesor je topka a poriadny nezmysel.
To je niečo podobné ako keby niektorí ľudia boli inžinieri s titulom Ing a
iní ľudia by boli iba inžinieri bez titulu Ing, bola by to iba ich profesia inžinier.
@napetra No, mozno to az taky nezmysel nie je, na americkych VS mas poziciu profesora, co je pracovna pozicia a nie titul, teda to nie je nic dozivotne.
@dskjhfdlkdjhl takto to máš aj na slovenskych VŠ. Napr. ak je docent na funkčnom mieste profesora. Nikto ho však neoslovuje "pan profesor".
@andreakotesova ano, u nas to vsak nie je este tak zazite. Ale uz som sem davala link, kde to oslovenie SS ucitela je vysvetlene. A celkom sa bavim na tom, ako to ludi, ktori titul profesor nemaju a asi ani mat nebudu irituje, pritom ludia s tymto titulom proti tomu nic nemaju. A verim tomu, ze tym SS ucitelom tiez na tom az tak nezalezi.

Dcéra je na SŠ, neoslovujú profesor.
Nikto v učiteľskom zbore nemá titul profesor