Je správne oslovovať učiteľov na strednej profesor?
Zdravim!
Stale plati, ze ucitelov na SS oslovuju profesor? Malo alebo nemalo by to tak byt?
@andreakotesova U nas to az take bezne nie je, mame dost otitulovanych ludi. Ale v USA je to dost bezne a hlavne zazite. Ale myslim, ze o tomto tato tema nie je.
@dskjhfdlkdjhl zle som sa vyjadrila 😁 pracujem na univerzite a u nás to nie je nič nezvyčajné.
@andreakotesova Ja som to pochopila, asi som sa ja nezrozumitelne vyjadrila-u nas znamenalo v mojom prispevku-na univerzite, kde pracujem ja. Tam mame dost otitulovanych ludi a teda taketo pozicie su obsadene ludmi s danym titulom-vacsinou.
@dskjhfdlkdjhl tak u nás sú niektoré katedry, kde je peofesorov nedostatok.
@andreakotesova U nas take problemy nie su.
Však pán učiteľ, pani učiteľka. Je Ing. či Mgr., prip.PaeDr.tak nevidím zmysel oslovovať profesor, profesorka a to učím na SS.
@greentrees lebo je to tak zaužívané na SK aj v ČR, je to konvencia. Slovo profesor má dva významy, teda je to synonymum:
1. nositeľ vedeckého titulu profesor
2. stredoškolský učiteľ, aj ked nemá vedecký titul profesor, ale je napr Ing. či Mgr.
hádam vzdelaný človek chápe čo je to synonymum
Je to správne, ak ide o *oslovenie* stredoškolského pedagóga. V tomto prípade ide o zaužívanú prípustnú konvenciu a táto nevyjadruje akademický vedecký titul.
Zaujímavá paralela: mnohí moji priatelia zo zahraničia ťažko chápu, prečo takmer všetci Slováci oslovujú aj nevydaté ženy vo vyššom veku *pani ...*.

@dskjhfdlkdjhl u nás na univerzite je to bežné.