icon

Je správne oslovovať učiteľov na strednej profesor?

1. mar 2025

Zdravim!
Stale plati, ze ucitelov na SS oslovuju profesor? Malo alebo nemalo by to tak byt?

Strana
z2
andreakotesova
3. mar 2025

@dskjhfdlkdjhl u nás na univerzite je to bežné.

dskjhfdlkdjhl
3. mar 2025

@andreakotesova U nas to az take bezne nie je, mame dost otitulovanych ludi. Ale v USA je to dost bezne a hlavne zazite. Ale myslim, ze o tomto tato tema nie je.

andreakotesova
3. mar 2025

@dskjhfdlkdjhl zle som sa vyjadrila 😁 pracujem na univerzite a u nás to nie je nič nezvyčajné.

dskjhfdlkdjhl
3. mar 2025

@andreakotesova Ja som to pochopila, asi som sa ja nezrozumitelne vyjadrila-u nas znamenalo v mojom prispevku-na univerzite, kde pracujem ja. Tam mame dost otitulovanych ludi a teda taketo pozicie su obsadene ludmi s danym titulom-vacsinou.

andreakotesova
3. mar 2025

@dskjhfdlkdjhl tak u nás sú niektoré katedry, kde je peofesorov nedostatok.

dskjhfdlkdjhl
3. mar 2025

@andreakotesova U nas take problemy nie su.

mandzula
3. mar 2025

@sisaka Neunuvaj sa. Kto ma kapacitu na to, aby to pochopil, ten pochopil, kto nema, tomu ani lievikom do hlavy nenalejes a pojde si svoje.

greentrees
4. mar 2025

Však pán učiteľ, pani učiteľka. Je Ing. či Mgr., prip.PaeDr.tak nevidím zmysel oslovovať profesor, profesorka a to učím na SS.

kataina
4. mar 2025

@greentrees lebo je to tak zaužívané na SK aj v ČR, je to konvencia. Slovo profesor má dva významy, teda je to synonymum:
1. nositeľ vedeckého titulu profesor
2. stredoškolský učiteľ, aj ked nemá vedecký titul profesor, ale je napr Ing. či Mgr.
hádam vzdelaný človek chápe čo je to synonymum

orisker
5. mar 2025

Je to správne, ak ide o *oslovenie* stredoškolského pedagóga. V tomto prípade ide o zaužívanú prípustnú konvenciu a táto nevyjadruje akademický vedecký titul.

Zaujímavá paralela: mnohí moji priatelia zo zahraničia ťažko chápu, prečo takmer všetci Slováci oslovujú aj nevydaté ženy vo vyššom veku *pani ...*.

maya_hi
5. mar 2025

@patka06 stredoškolské oslovenie "profesor" nesúvisí a ani nikdy nesúviselo s akademickým titulom.

maya_hi
5. mar 2025

@lindous kedysi sme na VŠ mali predmet Úvod do štúdia. Hneď na začiatku, v prvom ročníku. Okrem štandardov pre písanie a odovzdávanie prác sme sa tam dozvedeli o štruktúre školy, aj o tom, koho máme ako oslovovať. Bolo to super. Predišlo sa rôznym nedorozumeniam.

Strana
z2