icon

Je vzdelanie vašich detí prioritou?

17. jún 2021

Ahojte, akého názoru ste vo výchove vašich detí ohľadom vzdelania? Stačí vám len keď prejdú školu aj keď majú na viac ale sú lenivý sadnúť a učiť sa a radšej voľný čas trávia za počítačom alebo chcete aby mali najlepšie výsledky vzhľadom na ich schopnosti, šikovnosť, logiku atď.? V zmysle neuspokojíte sa so 4 ak viete, že majú na 3,2 alebo neuspokojíte sa s horšou známkou ako 1 lebo viete, že majú nato byť "špičkou" v triede. Ja budem mať teraz školáka a som na vážkach akú výchovu v tomto zvoliť preto budem rada ak napíšete aj dôvod prečo práve vyžadujete alebo nevyžadujete od dieťaťa najlepší výkon (vzhľadom na individuálne jeho schopnosti aby zase dieťa nemalo odpor voči škole). Je mi jasné, že v 1.ročníku toto nebudem musieť riešiť ale chcem od začiatku zaujať jeden postoj a nie potom to meniť lebo zistím, že to bola zlá voľba. Poprípade, či za odfláknutú písomku dáte nejaké zaracha alebo pokiaľ to nie je 5 mávnete rukou.

tomas97
17. jún 2021

@aduskatt a nakoniec po strednej pôjde do iného smeru 😀 a tak ... aj o tom je život 🙂

0silvia0
17. jún 2021

@janickacrazy nebola si z tolkeho tlaku vystresovana? Moji rodicia boli pohodaci a ja som mala zo skoly vzdy neskutocny stres aj tak, hoci som sa ucila na 1 max. 2. Mala som stres zo skusania pred tabulou, stres ze nieco zabudnem, bola som zo skoly uplne psycho. Neviem si predstavit, ako by som reagovala, keby este takto na mna tlacili.

janickacrazy
17. jún 2021

@0silvia0 no veru, ja som mala samé jednotky aj v žiackej skoro celú ZŠ, ked som náhodou dostala dvojku, tak to bola fakt výnimka, moja mama sa nemohla vzdelávať, lebo nemali peniaze, tak na nás hrozne tlačila, veru v poslednom ročníku strednej som bola total vyčerpaná z toho tlaku

ndrag
17. jún 2021

@simsalabim podla mna ste spravili dobre. Ja mam tu obchodnu akademiu a absolutne ma to nepripravilo na vysoku skolu, hlavne matematika 1x do tyzdna v poslednom rocniku. Doteraz nad tym krutim hlavou ako sme vsetci chodili na doucovanie pred primackami na VS a pozerali sme tam ako na zjavenie na tie priklady. A este horsie by bolo, keby si pocas studia na obchodnej uvedomila, ze je napr umelecky zamerana, alebo, ze ju laka medicina.. To ide potom tazko, hlavne dohnat niektore predmety, ktorym sa na OA vobec nevenuju.

aduskatt
17. jún 2021

@tomas97 nemyslím, študuje IT odbor a baví ho to, uživiť by sa mal vedieť v odbore

lucia147852
17. jún 2021

Je rozdiel známky a schopnosti. Pri známkach stačí že na dieťati niekto sedí. Kamarát vyhral európske kolo jednej ekonomickej súťaže (mali založiť a riadiť fiktívnu firmu). Zmaturoval ledva na 3. Nikto nebude riešiť či má diplom z Aciek alebo Cciek. Hlsvne nech využíva svoj talent q schopnosti ako najlepšie vie a nech sq vie v živote uplatnit. Ale na čistých 1 teda bazírovat nemienim a to ja som bola dlho čistá jednotkárka.

0silvia0
17. jún 2021

@janickacrazy mala si potom silu riesit aj VŠ?

janickacrazy
17. jún 2021

@0silvia0 ja som na VŠ ísť musela kvôli mame, sestru nezobrali a bola z toho veľmi sklamaná, tak som jej to chcela vynahradiť, ale vobec sa mi tam nechcelo, našťastie som sa tam nemusela tak veľa učiť, lebo som bola z gympla nadupaná vedomosťami, čo zu iných škol decká nemali

0silvia0
17. jún 2021

@janickacrazy no takze bol vlastne ten drill na nieco aj dobry..

ikissedagirl
17. jún 2021

volny cas by nemuseli travit za pocitacom bez ohladu na znamky. znamky su len zrkadlom prospechu. nie je dolezite, ake ma znamky a ci je spickou v triede, ale co sa nauci a k akej buducnosti inklinuje.

bimbambim
17. jún 2021

Syn je siestak viem ,že na cudzie jazyky plus náš slovenský mať hlavu nebude.Som rada ,že zatiaľ máva dvojky na vysvedcku , ale keď chce vie dostať aj jednotku z angliny ale zas aj trojku.Matiha informatika ho baví to máva jednotky ,aké zas z matiky rozcvička sa mu nechcelo rátať dostal tri musel si opraviť na druhý deň dostal jednotku.Ostatne predmety sám nevie či ho bavia alebo nie , ale zatiaľ nemáme z nich zlé známky.Dcera je tretiačka ani neviem čo berú učí sa zatiaľ minimálne aj keď dostala prvú trojku zo sloviny ale hneď je učiteľka označila ,že veľká nepozornosť (rozmýšľala asi nad chlapcom 😁) nebaví ju prirodoveda ale je to učiteľkou sťažujú sa na ňu aj z vedľajších tried.Tak áno je mi prioritou vzdelávanie ,ale zas netlačim na pílu.Vzdy im poviem nie je trojka ako trojka.Ina je keď dostanú z lenivosti ako keď viem ,že nepochopili učivo na predmete čo im nejde celkovo

kittykat22
17. jún 2021

@0silvia0 podla mna je to tym, ze som v CR. Tu beru rodicia vzdelanie svojich deti velmi vazne. Kazde dieta ma 2-3 kruzky, ked su starsie tie deti maju aj 5. Skoro vsetci hraju na nejaky hudobny nastroj alebo sport. Idealne jedno aj druhe. K vzdelaniu sa tu pristupuje velmi vazne. Rodicia prehlasuju svoje deti na adresy dobrych zakladnych skol aj hodinu od bydliska, len aby ich tam vzali. V zakladnych skolach zvucnych mien ide k zapisu aj 160 deti a beru 40. Niektore skoly maju telentove skusky uz do prveho rocnika. Tu to funguje tak, ze rodicia velmi dobre vedia ktore su dobre skoly. A ked povies nazov dobrej zakladnej skoly alebo gymplu, tak vsetci vedia ktora bije. Ja som zo Slovenska a ako sme nikdy vedeni neboli a nebudem k tomu cirkusu viest ani nase dieta. Ono tie zvucne skoly maju tak nastavene plany, ze to dieta bud to ucivo da, alebo mu normalne odporucia prestup na inu skolu. Pretoze by kazilo primer - a to nikto nechce. To by si asi valila oci ako ja, keby si videla to tu bezi. Ja teda nevychadzam z udivu, coho vsetkeho su rodicia schopni.

0silvia0
17. jún 2021

@kittykat22 fuha, toto znie dost premotivovane... toto by som asi nedala, nikdy som nebola skolsky nadsenec😔

meluela
17. jún 2021

Záleží mi veľmi na vzdelaní mojich detí. Preto kašlem na známky a riešim to, čo skutočne vedia. Podporujem ich v ich záujmoch, teší ma keď čítajú a veľa sa toho naučia aj pri tom počítači.

kittykat22
17. jún 2021

@0silvia0 zaciatky su super. Robia pre deti prve posledne. Aj ked maju vela ucenia, tak to robia dobrou formou. 3-4 rocnik je uz serioznejsi. A od 5 je to velmi narocne. Aspon tak to hovoria deti. V druhom rocniku pisu deti citatelsky denik o 13 knihach 😀 V 9 rocniku robia FCE z anglictiny 🙈🤣

andrejka1974
17. jún 2021

Pozri treba brat takna co dieta ma a na conema mam dceru teraz piatacku a chudina snazi sa ale ide jej to tazko a viem na co ma a na co nema takze viem ze jednotkarka nikdy nebude a starsi synovia ti isli ako sa dalo a maju maturitu a najstarsi je uz inzinier vsetko sa uvidi casom a netlacit fotoho co nejde ale podporit v tom co pojde

simsalabim
18. jún 2021

@kittykat22 CR myslis Cesko ci Cinu? Lebo viem, ze v Cine ci Korey to takto fici, bezne je aj doucovanie poobede do 8 vecer+ potom este ulohy.... skola aj v sobotu. Ale Cechy som myslela, ze su podobne na tom ako my.

dskjhfdlkdjhl
18. jún 2021

@simsalabim Meslim, ze mysli Cesko, ale zrejme sa ocitla medzi par premotivovanymi Prazandami, takto to obecne v CR nie je.

katpox
18. jún 2021

Tak pre mna to bude dolezite samozrejme, ak budem aj vidiet, ze je sikovny a mu to ide, tak by bola skoda ho v tom nepodporit, ak by mal vazne diagnozy, ktore by potvdil psycholog, ze ma poruchy ucenia, tak samozrejme pokial mu jeho stav dovoli, budem ho lubit aj keby je raz pilot na boingu alebo obkladac kupelni...Ak by bol flakac, ze ma rozum a kasle na to, tak by ma to iste hnevalo, no a namiesto ihrisuskania na pc, by mi viac doma pomahal.
Nevravim zakazovat pc, alebo mobil, to uz je sucast zivota, ale hrat sa tanky 3/4 dna nie je efektivne... Mam bohuzial 2 clenov v rodine, co sa hrali na pc, len mlatili do notebookov. Nemaju skrz to riadne skoly, vsetci ich zivia, su to 30 rocni darebacii,ten styl maju doteraz, praca ziadna, horsie ked raz im rodicia zatiahnu kohutik

vandica
18. jún 2021

Až teraz v dospelosti vidim, že známky su absolútne neni podstatné! Môj muž na základke dobrý žiak, dvojkar, potom na strednej začal rebelovat, prestal sa učiť, prepadol, niektoré predmety mu fakt nešli. A dnes v práci??? Je žiadaný, keď chcel odísť, ho uprosili a zdvihli mu plat, lebo vedia že takého ľahko nenájdu. Sú za neho vďační a vážia si ho. To isté aj v predošlej práci, jeho tím mal najlepšie výsledky.
Mám dve spolužiačky zo strednej, účtovníctvo samé 4ky, neviem či niekedy mali lepšiu známku. Na maturite ešte nevedeli ani základy účtovníctva. Profesorka nám hovorí: verte tomu, že tie čo pomaly prepadajú z účtovníctva ho neskôr robiť budú. A je to pravda! Presne tieto dve baby sú účtovníčky! A baba co za celé 4roky nemala zo všetkých predmetov inú známku ako 1, sa vykaslala na ekonomickú školu, potom robila nejakú dobu v závode, a potom išla na nejakú lesnicku či akú školu. A poznám fakt veľa veľa veľa ľudí, aj moji spolužiaci zo zakladky stvorkari, majú sa veľmi dobre, podnikajú.
Týmto ale samozrejme nechcem povedať že vedomosti nám netreba, hlavne si myslím ze po ten štvrtý ročník na základke treba to decko aby sa čo najviac naucilo, ale určite ho nebudem drať za to keď donesie neskôr vo vyšších rocnikoch štvorky. Ak raz na niečo nemá vlohy, tak bohužiaľ...to že je výborný žiak mu nezaručuje že sa aj v živote bude mať dobre po pracovnej a finančnej stránke.

simsalabim
18. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl v kazdom pripade, nech to je, kde chce, chudence deti. V anglictine je na take matky termin - tiger mum. Ono to aj prinesie ovocie, ale sa aku cenu...

lucka_ke
18. jún 2021

viaceré tu píšete, že jednotkári sa v živote neuplatnili, hm, potom prečo každý chce toho najlepšieho právnika alebo doktora keď ide o niečo vážne? prečo chcú, aby ich operovali tí najlepší z najlepších? prečo sa neuspokojíte s lekárom, čo ledva preliezol?

dskjhfdlkdjhl
18. jún 2021

@simsalabim no, hlavne sa netreba nechat takymi matkami ovplyvnit. Take sa najdu vsade a teda ja osobne sa s takymi pozdravim a idem dalej.

dskjhfdlkdjhl
18. jún 2021

@lucka_ke toto sledujem aj ja, pravda je vsak niekde uprostred. Znamky nie vzdy odrazaju realitu. Takze ja by som si nevyberala podla toho, ake mal znamky. Niekto sa nabifli a ma jednotky, lenze je nepouzitelny. Niekto je mudry, ale flaka to a nevyuzije svoj potencial-tam by som tiez vahala, lebo flakac nie je zrovna to, co u lekara potrebujem. Niekto si povie, ze sa bude venovat tomu, co ho bavi a zvysok prelezie a v tom, co ho bavi je vynikajuci. A tych moznosti je isto viac. Takze znamky naozaj nie su najlepsi indikator. Ale zase pisat, ze ti jednotkari nic nedokazali, to zvycajne pisu taki, co sami nic nedokazali, tak si to potrebuju odlahcit.

simsalabim
18. jún 2021

@lucka_ke realita je niekde uprostred. Aj niekolko mojich spoluziakov - cistych jednotkarov - ani nedokoncilo VS a robia vselico, aj recepcnu. A ti s horsimi znamkami to dotiahli dalej. Zrejme je to preto, ze v zivote sa neskusa stylom ako v skole. Tam treba prejavit aj kreativitu, pouzit vseobecny rozhlad, zapojit nacitane, intuiciu... navyse odmena za pracu nie je okamzita vo forme jednotky - casto nie je vobec viditelna a mozno to tych jednotkarov odradza. V kazdom pripade, naozaj neplati, ze jednotkar je uspesny v zivote a ten s horsimi znamkami je luser.

beronsche
18. jún 2021

Vzdelanie je pre mna dolezite. Mam sice deti este male, ale snazim sa ich viest k tomu, ze sa ucia pre seba (velmi tazke pri nasom skolskom systeme..), ze dolezite je to, co maju v hlave, nie v ziackej knizke. Ze len ak budu mat vzdelanie, budu moct v zivote robit to, co ich bavi.. Ak vsak zistim, ze na vyssie vzdelanie nemaju, budem ich podporovat v ceste, ktoru si vyberu.
Snazim sa, aby sa sami chceli ucit, aby vedeli konstruktivne rozmyslat, obhajit si svoj nazor (kvoli veku skor iba na teoretickej urovni zatial.. )
Za znamky NIKDY netrestam, ani neplanujem to robit.. Deti ucim, ze chyby su ok, ale nie je ok, nepoucit sa, nenapravit ju..
Ale ako vravim, na 1.st ZS to ide lahko... Uvidim, co bude neskor.. Pri lajdackosti by som dosledky vyvodila urcite..

dzina007
18. jún 2021

kazde dieta je ine povahovo a rozumovo a podla toho to aj riesim. Mam prvaka a predskolaka. Predskolak mi vie citat ratat a vlastne zvladol uz okrem diktatu cely prvacky test takze na neho budem prisnejsia lebo viem ze ma na to sa ucit poriadne.

Starsi syn je ale uplne iny. Ma porblem so sustredenim a samostatnou pracou v skole. aj doma. Sice pokroky urobil neskutocne velke za tento rok a aj doma sa uci /i ked nevavrim ze sa mu stale chce/ ale proste podla testov patri k slabsim. ale u neho mi to zatial nevadi lebo jemu by neprospelo tlacit na pilu. U neho je priorita momentalne nech sa do skoly tesi nech najde istotu a oporu u ucitelky (na zaciatku roka sa bal opytat aj na zachod v akom bol strese).

beronsche
18. jún 2021

@lucka_ke pretoze jednotky na ZS, SS neznamenaju automaticky, ze z dietata bude spickovy odbornik! Ani len nahodou! A ak je dieta do toho vyslovene tlacene a ide mu to tazko, je to skor kontraproduktivne..

@jana_eyre_2 @vendulka80 uplne s vami suhlasim 🙂

lucka_ke
18. jún 2021

@beronsche @dskjhfdlkdjhl asi tak, nedá sa to takto zovšeobecniť, že jednotkár bude v živote nepoužiteľný a štvorkár bude excelovať... je pravda, že okrem známok treba vedieť vedomosti aj použiť a hlavne si vybrať to správne povolanie, ktoré bude človek robiť ozaj dobre
ja som mala spolužiakov štvorkárov, ktorí v živote nič nedokázali, aj trojkárov, ktorí sú dnes úspešní, jednotkári si väčšinou žijú dobre aj keď niektorí sa nakoniec našli v úplne inom odbore
ale určite by sa zo štvorkára na ZŠ nikdy nemohol stať neurochirurg, proste by tie vedomosti nikdy nemal šancu dobehnúť

vandica
18. jún 2021

@lucka_ke to, že ten právnik a lekár je teraz špičkový neznamená to že bol jednotkar. A ďalšia vec...ty ako vieš, že lekár ktorého si si vybrala mal výborny prospech v škole a nebol flákač? Myslím, že zrovna lekár nadobúda všetko práve počas praxe... Zrovna tento prípad čo si napísala je podľa mňa vedľa...
A ako si pisala vyššie, ak má niekto štvorky na základke a nemá ambície, tak ten určite ani netúži byť neurochirurgom. Napr keď vidím že decko má štvorky ako 14rocne a vidím že je stále pri otcovi čo niečo opravuje, rýpe sa v autách a podobne, baví ho to. Tak jasné že to lekár nebude. Bude výborný automechanik aj napriek tomu že nevie poriadne pravopis. A dnes zohnať dobrého mechanika je ozaj výnimočné.